גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בני 36 בממוצע ועם עשרת אלפים שקל בחשבון: הפעילות של הסוחרים העצמאיים בשוק ההון נחשפת

משקיעי "ריטייל" הפכו בשנים האחרונות לגורם משמעותי בשוק ההון המקומי, והם חולשים על השקעות של מאות מיליארדי שקלים ● כעת הנתונים נחשפים: היכן הם שמים את הכסף, כמה הכנסות ורווח הם מניבים לבתי ההשקעות, מה גילם וכיצד פעלו כשהשוק נפל בתחילת המלחמה

המשקיע הישראלי הראה בגרות בהתנהלות הפיננסית בזמן המלחמה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
המשקיע הישראלי הראה בגרות בהתנהלות הפיננסית בזמן המלחמה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עד לפני שנים אחדות נחשבו המשקיעים הפרטיים המקומיים לכאלה שאין בכוחם להשפיע על מגמות המסחר בבורסה בת"א. זאת בניגוד לגופים המוסדיים (מנהלי חסכונות הציבור), גופי השקעה זרים וקרנות גידור, החולשים על היקפי הון אדירים וביכולתם "להזיז את השוק".

המתווה שיאפשר לחברות הנדל"ן והאשראי לעבור את המלחמה
"השקל יפול": האנליסט שמעריך מה יקרה ביום שאחרי המלחמה

אלא שמאז משבר הקורונה, חלה קפיצה במספר חשבונות ניירות הערך שמנהל הציבור הרחב בישראל בצורה עצמאית. כך, בכל אחת מהשנים 2020 ו־2021 נפתחו כ־140 אלף חשבונות חדשים של משקיעים פרטיים עצמאיים. בבורסה הסבירו בזמנו כי הציבור הרחב "מצא בתקופת הקורונה והסגרים את הזמן והרצון להעמיק וללמוד את תחום ההשקעות ולנצל את הירידות החדות שהיו בתחילת המשבר, כדי לנצל הזדמנויות השקעה".

מגמת הגידול בחשבונות המסחר המשיכה גם לאחר הקורונה, עם גידול שנתי בשיעור המוערך בכ־16%. כתוצאה מכך "משקיעי הריטייל", כפי שהם נקראים בשוק, הפכו לגורם משמעותי ורלוונטי בשוק ש"עלול להגביר את המכירות של נכסי סיכון בשעת משבר ולהחריף את המשבר בשווקים הפיננסיים", כך לפי דוח בנק ישראל ל־2021. בסוף אותה שנה היו בישראל כ־908 אלף חשבונות ניירות ערך פרטיים ומאז מספרם המשיך לגדול כאשר בשוק מעריכים אותם כעת ביותר ממיליון - כ-37% ממשקי הבית בישראל (כ-2.7 מיליון משקי בית). שווי ההחזקות של משקי הבית הללו בניירות ערך הוערך על פי אותו דוח בכ־600 מיליארד שקל.

 

השיעור שלמדו המשקיעים מהקורונה

מאחר שמספר המשקיעים הולך וגדל, מעניין להבין מה עשו אותם משקיעים פרטיים בעקבות פרוץ המלחמה בעזה בתחילת אוקטובר. בניגוד לתחילת משבר הקורונה, שבה לקוחות פרטיים מיהרו למכור חלק לא מבוטל מהחזקותיהם במלחמת חרבות ברזל, אומרים לגלובס גורמים בשוק - משקיעי הריטייל נהגו בצורה חכמה יותר בדיעבד.

"מי שהוריד את השוק המקומי בתחילת המלחמה הם לא משקיעי הריטייל אלא דווקא מי שנחשבים ללקוחות מתוחכמים יותר, דוגמת גופים של ניהול עושר משפחתי (פמילי אופיס) שנבהלו וחששו שיתפתח אירוע רחב יותר ורצו לצמצם סיכונים", אומר לגלובס בכיר במערכת הבנקאית. "המשקיעים העצמאיים מכרו קצת אבל לא בצורה דרמטית. בהשוואה לקורונה או לתקופות אחרות, המשקיעים היו הפעם הרבה יותר רגועים".

בבורסה בת"א מסכימים ומחמיאים להתנהגות המשקיעים הפרטיים: "לא הייתה יציאה מאסיבית של משקיעים מהשוק כפי שהייתה בתחילת הקורונה, מה שמראה על בגרות בהתנהלות הפיננסית של המשקיע הישראלי". מדד ת"א 35 נפל ב־6.5% ביום הראשון של המלחמה והשלים נפילה של יותר מ־12% בתוך שלושה שבועות. אלא שמאז הוא תיקן בחדות כלפי מעלה ומחק כמעט את כל ירידות המלחמה. כלומר, משקיעים פרטיים שלא מיהרו למכור צדקו בדיעבד.

בניגוד לדיווחים הרשמיים על ביצועי הגופים המוסדיים בישראל, קשה מאוד למצוא נתונים רשמיים על הפעילות של משקיעי הריטייל, שפועלים בעיקר באמצעות הבנקים, למרות שאלה גובים מלקוחותיהם עמלות הגבוהות לעיתים ביותר מפי 10 מאשר בתי ההשקעות (הרחבה במסגרת). פער העמלות העצום והעובדה שהבנקים שולטים בשוק ייצרו להם בשנה שעברה הכנסות של כ־1.6 מיליארד שקל מפעילות המסחר של משקיעי הריטייל.

מבחינת הרכב התיק, על פי בדיקת בנק ישראל, כמחצית מכספי המשקיעים הפרטיים מנותבים להשקעה ישירה בניירות ערך (כמו מניות ואגרות חוב) והמחצית האחרת מחזיקה בהן עקיפין (באמצעות קרנות נאמנות).

 

הפרופיל של משקיעי הריטייל

בענף פועלים כמה בתי ההשקעות, חברי בורסה, המעניקים שירותי מסחר עצמאי בניירות ערך מקומיים וזרים, כולל מתן העמדת אשראי, שירותי משמרת ניירות ערך, המרות מט"ח ועוד. הגופים הגדולים הם הבנקים, שמחזיקים בכ-88% מהשוק. על פי בדיקת גלובס, אי.בי.אי טרייד ואקסלנס טרייד של הפניקס מחזיקות כל אחת בקצת פחות מ-3% מהשוק, ופסגות ואחרות מחזיקות בשברירי אחוזים.

ברוקר הריטייל החוץ בנקאי הגדול בישראל הוא בית ההשקעות מיטב שבשליטת משפחות סטפק וברקת. מיטב מחזיק בכ־6.5% מהשוק באמצעות חברת הבת מיטב טרייד, שהשבוע פרסמה טיוטת תשקיף לקראת הנפקה בת"א החושפת נתונים אודות מאפייני השוק, הלקוחות והרווחיות שמאפיינת אותו. את ההנפקה מובילות ווליו בייס בשיתוף עם איפקס הנפקות. העובדה שבתי ההשקעות מהווים בינתיים חלק קטן מאוד מהשוק מלמדת גם על כך שיש להם פוטנציאל צמיחה גדול, אם יצליחו לגרום ללקוחות לעזוב את הבנקים ולעבור אליהם.

הברוקרים הפרטיים מקווים שדמי הניהול הגבוהים בבנקים יובילו את הלקוחות אליהם בסופו של דבר, כאשר כלל האצבע בשוק על פי מנהלי ההשקעות הוא שכאשר בתיק ההשקעות הפרטי של אדם יש יותר מ-50 אלף שקל כנראה שעדיף לו לעבור לניהול עצמאי בבית השקעות.

לגלובס נודע כי מיטב טרייד מכוונת לשווי של 450־500 מיליון שקל בהנפקתה והיא תנסה לגייס מהציבור כ-75 מיליון שקל. מטיוטת התשקיף, עולה כי מספר לקוחות החברה צומח במהירות ועמד בסוף שנת 2022 על 56.5 אלף, עלייה של 13% לעומת שנת 2021. נכון להיום, הוא עומד כבר על 64 אלף לקוחות, ובמיטב טרייד מעריכים שבסוף השנה הבאה המספר צפוי לעמוד על 78 אלף.

לשם השוואה, בסוף 2022 לאי.בי.אי טרייד ואקסלנס טרייד היו כ-23.2 אלף לקוחות לכל חברה, כאשר אי.בי.אי צמחה בקצב מהיר יותר (23%) מזה של מיטב טרייד ואצל אקסלנס הנתונים לא מפורסמים אך ההערכה היא שהמצב דומה. 

מיטב טרייד מציינת כי מצטרפים חדשים מתאפיינים בגיל צעיר יותר ביחס ללקוחות הקיימים (גילם הממוצע 36 שנים). הירידה בגיל הממוצע נובעת, בין היתר, עקב עליית ההתעניינות במסחר עצמאי מצד לקוחות צעירים יותר. כמו כן, הורדת רף הכניסה למשקיעים ל־10,000 שקל מורידה חסמי כניסה ומאפשרת לקהל רחב יותר להיכנס לתחום המסחר העצמאי. 

מסקירת הדוחות והתשקיף של מיטב טרייד עולה כי מדובר באפיק הכנסות משמעותי: מגביית עמלות קנייה ומכירה ודמי ניהול מהמשקיעים הפרטיים. החברה צופה השנה הכנסות בהיקף של 163 מיליון שקל ורווח נקי של 40 מיליון שקל. בשנה הבאה היא צופה הכנסות של 169 מיליון שקל ורווח נקי של 43 מיליון שקל. לשם השוואה, בשנה שעברה מיטב טרייד הכניסה 120 מיליון שקל והרוויחה 23 מיליון שקל, כ־20% מרווחי בית ההשקעות. הכנסות הטרייד היוו כ-10% מכל ההכנסות של בית ההשקעות. עוד עולה מטיוטת התשקיף כי ההכנסה השנתית מלקוח פרטי עומדת בממוצע על כ־2,200 שקל (עמלות מסחר וניהול חשבון).

הדבר נכון גם אצל אי.בי.אי טרייד. שם בשנים 2020-2021 החברה הכניסה 50-60 מיליון שקל בשנה אבל בשנת 2022 ההכנסה כבר זינקה ל-100 מיליון שקל, כ-15% מכל ההכנסות של בית ההשקעות אי.בי.אי.

מנגד, היקף הנכסים המנוהלים במיטב טרייד צנח מ-38 מיליארד שקל ל-24 מיליארד בסוף שנת 2022, ואלה גם המספרים נכון להיום. להערכת החברה, הסיבה לצניחה של 37% מהנכסים תוך שנה אחת, היא הנפילה בשוק המניות בארה"ב בשנת 2022, בעקבות עליית הריבית: "שינויים בשווי השוק של הנכסים וכן משיכה או מכירה של מניות שהוחזקו בנאמנות שהיו חסומות בעקבות הנפקות ראשונות לציבור (IPO) בשנת 2021". באי.בי.אי טרייד לשם השוואה, היקף הנכסים בתחום מוערך בכ-13 מיליארד שקל.

ועדיין, החשיפה לחו"ל גבוהה ביחס לשוק המקומי

אושר טובול, מנכ"ל מיטב טרייד, מאשר בשיחה עם גלובס כי מרבית לקוחות החברה "לא עשו שינויים משמעותיים בתיק מתחילת המלחמה". בן קובליס, מנכ"ל פעילות ישראל בקולמקס מוסיף כי "המלחמה הכניסה את השוק להלם קולקטיבי כשפרצה. בנובמבר המצב התאזן בהדרגה, וקצב פתיחת החשבונות ונפח המסחר עלו".

ב־אי.בי.אי טרייד מזהים מגמה דומה. לדברי עמית גוריון, מנהל המסחר העצמאי של בית ההשקעות, "לקוחות מתחילים לחזור לשוק בזהירות ומחליפים מזומן שקלי או דולרי בנכסים שלטעמם ירדו חזק מדי. התנודתיות הגבוהה - בישראל, אבל בעיקר בארה"ב - מניעה לקוחות שמצליחים להתבונן לטווח ארוך יותר, לחזור ולפעול בנכסים עם פוטנציאל עליות".

לדברי טובול ממיטב, "החשיפה לחו"ל נשארה גבוהה יותר ביחס לשוק המקומי. עם זאת, גובר העניין בחברות מקומיות שהמצב הביטחוני עשוי לתמוך בפעילותן. בנוסף, נמשך העניין בקרנות כספיות (הנושאות ריביות גבוהות) והשקעה במדדים".

מי שדווקא הביעו אמון בשוק המקומי מתחילת המלחמה ובכלל מתחילת השנה, הם הגופים המוסדיים המקומיים. לפי פרסום של הבורסה בת"א, "הם אספו את הסחורה בעוצמה גדולה. בתשעת החודשים הראשונים של השנה המוסדיים הישראלים הגדילו חשיפה לשוק המניות המקומי בכ־2.9 מיליארד שקל ומתחילת המלחמה המוסדיים הגדילו את החשיפה בעוד כ־3.1 מיליארד שקל. כלומר, מתחילת השנה המוסדיים הגדילו חשיפה של כ־6 מיליארד שקל".

בד בבד, ציינו בבורסה כי "לראשונה מתחילת השנה, אנו רואים כי בחודש בנובמבר, הציבור הרחב חזר לרכוש קרנות נאמנות של מניות מקומיות. גם המשקיעים הזרים חוזרים להיות יותר פוזיטיביים ברכישות שלהם". במילים אחרות, המשקיעים הפרטיים התמקמו בין המוסדיים שניצלו את הירידות במלחמה וקנו באגרסיביות, לבין גופי ההשקעות זרים שמיהרו למכור.

עוד כתבות

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?