גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסולידית, מהם כללי ההשקעה לזמן מלחמה? "לא להיות במצב שברבור שחור ממוטט אותך"

הבלוג הפיננסי "הסולידית" פעיל למעלה מעשור עם טראפיק של מאות אלפי קוראים, אבל המלחמה העלתה אצל הכותבת שלו שאלות לגבי העיסוק הכלכלי ● בראיון דרך X היא אומרת כי אחת המסקנות שלה מהשבת השחורה היא ש"דאגה לשולי ביטחון, מתוך הבנה שהחיים עלולים להנחית עליך נבוט, היא הבסיס להשקעה לטווח ארוך"

הסולידית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
הסולידית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"העיסוק בכסף נראה כמעט מגוחך", התוודתה יוצרת בלוג הפיננסים המצליח "הסולידית" באחרונה בפוסט שונה מהרגיל, שביטא את הטלטלה הרגשית שאחזה בה כתוצאה מהשבת השחורה והמלחמה שהגיעה בעקבותיה. "יותר מחודש אחרי, אני פותחת את האקסלים שלי, ומספרים אקראיים ניבטים אלי במלוא חיוורונם החדגוני", כתבה הבלוגרית ששם עטה הוא "דורין הרטמן", ושמתחזקת את הבלוג למעלה מעשור.

ניתוח | הסיכון השתלם: הכירו את קרן הנאמנות שהניבה תשואה של 150% מתחילת השנה 
הדילמה של מור השקעות: יספוג הפסד כבד אצל מפיצה מרכזית של מוצריו?
ניתוח | רני צים מוכר את פסגות בחלקים. מה יקרה ל־250 העובדים?

בראיון דרך X (לשעבר טוויטר) ביקשנו להבין אם כעת, חודשיים אחרי ה־7 באוקטובר, מצליחה הסולידית לחזור לעיסוק בפיננסים, ובאיזה אופן ההכרה בשבריריות החיים ("כולנו זרדים דקיקים התלויים על חוט השערה", במילותיה), שינתה את ההסתכלות שלה על החיים, ועל כסף.

בפוסט האחרון שלך, תחת הכותרת "איך ממשיכים מכאן?", ציינת שמאז 7 באוקטובר את מתקשה לכתוב או לצייץ על כסף. את מצליחה לחזור לאט לאט לשגרה?
"היה לי קושי לדבוק בשגרה הפיננסית שלי בשבועות שאחרי האסון, וניסיתי להסביר מדוע בפוסט האחרון. הנוכחות הפתאומית של המוות מנכיחה את סופיות החיים, והתוחלת של כסף בסוף החיים - כך יעיד כל אדם שהיה לו חיכוך קרוב עם המוות - היא אפסית. ככל שאני מתבגרת, ואני בת 39 היום, התובנה הזו נוכחת יותר.

"זה לא אומר, כמובן, שאני עומדת לוותר לחלוטין על היגיינה פיננסית בריאה ועל ההרגלים שסיגלתי לעצמי עד כה, או להתנתק לחלוטין מהעיסוק בנושא. שבתי לקרוא דו"חות של חברות שאני מחזיקה בהן ולארגן מחדש את אקסל ההוצאות והשווי הנקי שלי. אני עושה את זה כחלק מהניסיון לחזור לשגרה. ועם זאת אני יכולה להרשות לעצמי, בשלב זה של חיי, לאפשר לדבר הזה לשקוע לרקע ולקבל מקום צנוע יותר בחיי, בוודאי ביחס לחלק שהוא תפס בעבר".

כתבת: "המסקנה המעשית מהשבת השחורה היא שצריך לתת כבוד למזל, לסיכון ולאקראיות…אז אני מנסה לדאוג לשולי ביטחון. אני לא חיה על השקל האחרון. משאירה מזומן נזיל מחוץ לבורסה. וגם קצת בבית". האם זו תובנה שראוי שתלווה את כולנו בימים אלה?
"דאגה לשולי ביטחון, מתוך הבנה שהחיים אקראיים לחלוטין ועלולים להנחית עליך נבוט משום מקום בכל עת, היא הבסיס להתנהלות פיננסית נכונה בכלל ולהשקעה לטווח ארוך בפרט. זו הסיבה לפיזור השקעות על פני נכסים שונים. זו הסיבה לשיעור חיסכון גבוה. זו הסיבה לחיסול חובות. זו הסיבה לבטח מפני מקרי קיצון. זו הסיבה שאין לסכן כסף שרוצים להיפגש איתו בתוך שנה או שנתיים מהיום.

"המטרה היא להיות במצב שבו 'ברבור שחור' לא ממוטט אותך ושאין איזו נקודת כשל בודדת בהתנהלות שלך שפגיעה בה מקריסה את המערכת כולה. וורן באפט כתב: 'כשאתה בונה גשר, תתעקש שהוא יכול לשאת משקל של 30 אלף טון, אבל אל תאפשר למשאיות ששוקלות מעל 10 אלף טון לנסוע בו'.

הייתי שמחה אם יותר אנשים יכניסו ממד של מרווח ביטחון לחיים הכלכליים שלהם. כסף הוא במידה רבה 'אמנות שלילית' במובן זה שאת לא צריכה להיות גאון כדי להצליח בה, אלא להימנע מטעויות שניתן להימנע מהן".

"אני לא משקיעה בכלל בשוק המניות הישראלי"

אם להתייחס ל־2023 כולה, הטלטלות שאפיינו אותה גרמו לאנשים להוציא כספים לחו״ל, להשקיע בקרנות צמודות דולר, להעביר כספים מפיקדונות לנכסים שונים שמוגנים במקרה של נפילת בנק, ועוד ועוד אסטרטגיות שנועדו להגן על הכסף. איך את מתמודדת עם טלטלות מהסוג הזה?
"השינוי האסטרטגי המשמעותי שעשיתי בתיק ההשקעות שלי היה ב־2020 בעקבות משבר הקורונה, אז התחלתי להסיט כסף חדש לתיק מניות דיבידנד מניב (מניות בחברות הנוהגות לחלק שיעור מסוים מרווחיהן לבעלי המניות, ה״ו). פירטתי בבלוג את הסיבות לכך, אבל בגדול, כמי שהגיעה למצב של אי־תלות כלכלית, אני לא רוצה להיות תלויה בשערי המניות בבורסה כדי לייצר הכנסה.

"הרעיון של תרגום שווי נכסי לתזרים מזומנים באמצעות מכירה של ניירות ערך בהתאם ל'שיעור משיכה בטוח' כלשהו תמיד נראה לי כמו החלק הכי חלש בתאוריה של קהילת ה־FIRE (Financial Independence, Retire Early)".

מדוע?
"בגלל הפוטנציאל לקריסה של שוק המניות דווקא כשאת צריכה את הכסף. מה שעלול לחייב אותך למכור ניירות ערך בהפסד, מה שמכונה גם 'סיכון רצף התשואות'. אני מעדיפה לקבל תזרים שוטף מתיק המניות שלי באמצעות זרם של דיבידנד המחולק לבעלי המניות וצומח משנה לשנה, בשאיפה בקצב מהיר מהאינפלציה, מאשר להיות תלויה בגחמות התזזיתיות של 'אדון שוק' והשערים שהוא מדביק למניות שאני מחזיקה. יאמרו שזה עניין פסיכולוגי־מנטלי לחלוטין ושמבחינה פיננסית עדיף להחזיק תיק עצל של קרנות אינדקס טיפשות ל־40 שנה. סבבה. השקעה לטווח ארוך היא תרגיל פסיכולוגי, לא פיננסי, וה'מנצח' במשחק הזה הוא מי שנשאר מושקע לטווח הארוך ביותר.

"כדי להישאר מושקע לטווח הארוך ביותר צריך להיות מסוגל לישון היטב בלילה. אני לא אומרת שאסטרטגיית דיבידנדים היא מושלמת. מצד שני, בשלב הנוכחי, הבנצ'מרק שלי הוא ההוצאות של המשפחה שלי".

מה הייתה אסטרטגיית ההשקעות שלך ל־2023?
"לאורך 2023 המשכתי להמיר שקלים לדולרים ולהזרים כסף טרי לתיק מניות הדיבידנד שלי. קרנות האינדקס (קרנות נאמנות שצמודות למדד מסוים, כמו S&P500, ה"ו) עוד ישנן, אך אני לא קונה עוד מהן. רוב התיק שלי מורכב ממניות שנסחרות בארה"ב ובקנדה, ומפוזר על פני סקטורים שונים. אני לא משקיעה בשוק המניות הישראלי כלל".

מה השנה הזו לימדה אותך ברמת הפיננסים?
"שאופוריה היא תמונת ראי של פאניקה. אנשים מיהרו להתפאר בתשואות הפנומנליות שלהם ב־2023 אחרי ש־2022, שהייתה שנה קשה מאד בשוק, פירקה להם את התיק, ואז פחות שמעו מהם, אם שמעו מהם. בשני המקרים מדובר בתגובה רגשית שכדאי מאוד לנטרל כשמדובר בהשקעות לטווח ארוך".

"S&P מוכתב על ידי קומץ חברות מגה־טק"

הפוסט האחרון שפרסמת טרם המלחמה עסק בשאלה מה אתם קונים כשאתם משקיעים ב־S&P? מדובר במדד שעלה בקרוב ל־20% מתחילת השנה. מהי התובנה הכי משמעותית שמשקיעים צריכים לדעת על המדד ולעתים קרובות הם לא יודעים?
"שזה מדד ריכוזי מאוד. חלק משמעותי מאד מביצועי המדד הזה מוכתב על ידי קומץ קטן מאד של חברות מגה־טק. העובדה שהמדד כולל מאות חברות אין פירושה שלכל חברה יש משקל שווה".

שמואל פרנקל, שמנהל את בית ההשקעות אפסילון מאז שנות ה־80, אמר לפני שבוע בראיון לגלובס שלא כדאי להשקיע כרגע בענפים כמו אשראי, אופנה ונדל"ן. את מסכימה? אילו ענפים כן עשויים להיות אטרקטיביים לדעתך?
"אני מעדיפה להתרחק מענפים שמתאפיינים ב־CapEx (הוצאת הון', ה"ו) גבוה מאוד, כמו חברות תעופה, תקשורת ותשתיות, בחשיפה לסנטימנט צרכני (אופנה, מסעדות) או ברמות חוב גבוהות (כמו נדל"ן). לצד זה, יש לי בתיק הדיבידנד שתי קרנות ריט (שמשקיעות בנדל"ן, ה"ו) שאני צופה להן גדולות, במיוחד אם נתחיל לראות מהלך של הורדת ריבית בקרוב. אין באמור המלצה כמובן".

למשקיע לטווח הארוך תמיד נכון לקנות מניות, כפי שבאפט אומר?
"אי אפשר לנתק את ההמלצה הזו מהתרבות הפיננסית האמריקנית, שם ממש מקובל שהציבור קונה מניות ויוצר את הפנסיה שלו בעצמו. אפשר לכתוב ספרים על הרתיעה הישראלית מהשקעה במניות, על הזעזוע בעקבות משבר מניות הבנקים שצילק דור שלם של משקיעים, על פסיכוזת הנדל"ן, על התלות הגבוהה במוסדיים, על השמרנות של המוסדיים עצמם ועוד. בלי קשר, סיכון פיננסי הוא קצת כמו אנרגיה במובן זה שאי אפשר להעלים אותו, אלא רק להמיר אותו לסוג אחר של סיכון. מי שלא ישקיע במניות או בנכס עם משוואת סיכון/תשואה דומה - חושף את עצמו לסיכון שלא יהיה לו די כסף בפרישה. במילים אחרות, יש סיכון משמעותי באי־נטילת סיכון".

"טענו שאני מיזם של פורום קהלת"

האם יש לדעתך כללי אצבע להשקעות בזמן מלחמה?
"צריך להיערך לכל סיכון, ובכלל זה לסיכון פוליטי, לפני שהוא מתרחש, לא בזמן שהוא מתרחש. תיק ההשקעות, ולמעשה התוכנית הפיננסית כולה, צריכים להיבנות מלכתחילה באופן שיוכלו לשרוד זעזועים בלתי צפויים, במיוחד למשקיע שמתכוון לחיות במדינה קטנה ומסוכנת במזרח התיכון".

האם שינית את עמדתך הפוליטית לאורך הדרך?
"צ'רלי מאנגר (יד ימינו של וורן באפט, ה"ו), שהלך לעולמו בשבוע שעבר, אמר פעם שהוא הצליח יותר מרוב האנשים בין היתר בשל יכולתו להשמיד כמה מהרעיונות הטובים ביותר שלו. אנו חיים בחברה שנוטה להעריך 'אנשי עקרונות' שדבקים בהם עד מותם. אבל נדמה לי שחלק גדול מאותם אנשי עקרונות פשוט מפחדים מנזקי המוניטין שיספגו אם יעזו להביע דעה שונה.

"לדעתי, בעולם שמשתנה ללא הרף מסוכן להיאחז בדעות קשיחות. נזילות מחשבתית היא מעלה בעיני ואני מנסה ליישם אותה בעצמי. הפוסט הפופולרי ביותר בבלוג שלי הוא '5 דברים שאני כבר לא בטוחה בהם', שבו ניסיתי להתמודד עם כמה מהעקרונות שהחזקתי בנחרצות לאורך חיי הבלוג, מליברטריאניזם ועד אל־הורות. עד היום אני מנסה לאתגר אנשים להשיב על שאלות כמו: אילו אמונות שהחזקת בעבר כבר איבדו מתוקפן? מה אתה מאד רוצה שיהיה נכון אבל יודע בסתר ליבך שאיננו נכון?

"גם הדעות הפוליטיות שלי משתנות מעת לעת ובתגובה לאירועים. 'הסולידית' תמיד היה בלוג עם אוריינטציה פוליטית. למעשה, פתחתי אותו כסוג של תגובת נגד למחאה החברתית של 2011, שאותה ראיתי כניצחון של חשיבה קולקטיבית, פופוליזם סוציאליסטי והתמסכנות על פני אחריות אישית. אני לא כותבת בזהות גלויה ולכן אני כתובת נוחה לקונספירציות מצד אנשים שלא מחבבים את הדברים שאני כותבת. ב־2022 נטען שאני מיזם של פורום קהלת או של התנועה הליברלית החדשה. ב־2023 מצאתי את עצמי בצד הלא נכון של מכונת הרעל, שטענה באופן מתוזמר ומטורגט שמכרתי את המשתמש שלי בטוויטר ל'אחים לנשק' בגלל ההתבטאויות שלי נגד הרפורמה המשפטית".

אכן היו שמועות שהבלוג שלך נרכש או שהיו מתעניינים ברכישה. יש משהו בזה?
"הסולידית הוא בלוג גדול, ותיק ומשפיע עם קהל שנאמד במאות אלפים. הוא הדבר השני הכי משמעותי שעשיתי בחיי, אחרי הילד שלי, ואני גאה בו מאוד. היו אנשים שרחרחו קצת בניסיון לבדוק אם ארצה למכור את הבלוג לאורך השנים, אבל מעולם לא מכרתי אותו, את הדומיין, את הפעילות העסקית, את הקניין הרוחני שלי, או את הנוכחות שלי ברשתות החברתיות, ואין לי כל כוונה לעשות זאת בעתיד".

*** אין באמור המלצה או ייעוץ השקעות המתחשב בצורכי כל אדם

עוד כתבות

דומיסאני וושינגטון / צילום: IBSI

הכומר שנלחם למען יהודים: "לא ברור איך אמריקאים הם כל כך טיפשים כשזה נוגע לישראל"

דומיסאני וושינגטון הוא מטיף כריזמטי ומייסד המכון לסולידריות שחורה עם ישראל (IBSI) - גוף שמבקש לחזק את הקשר בין הקהילה האפרו-אמריקאית ליהודים, שהולך אחורה עד מאבק זכויות האזרח ● לדבריו התמיכה בישראל גדולה מכפי שנראה: "קולות שחורים שלא מתיישרים עם הנרטיב הרצוי בתקשורת פחות או יותר נקברים"

הפגנה נגד התייקרות מחירים בתל אביב, 1974. היררכיית צרכים קלאסית / צילום: יעקב סער, לע''מ

לא רק בגלל עייפות מהמלחמה: למה הישראלים לא מוחים על יוקר המחיה

הציבור הישראלי כבר הוביל מחאות שנשאו פרי נגד עליות מחירים, אולם לגל האחרון הוא הגיב בשתיקה ● מומחים מסבירים שככה זה כשהצרכנות פחות נבונה, המשאבים להתנגד מדולדלים, והעלייה רוחבית אז אין "אשם" אחד ● ולמה מחירים זולים טובים לחברות בורסאיות?

הריסות בפקסיטן כתוצאה מהפצצה הודית. תגובת הנגד תגיע / צילום: ap, K.M. Chaudary

זו היתה מערכה קצרה והנשק הישראלי כיכב

הנשיא טראמפ הודיע כי הודו ופקיסטן הסכימו על הפסקת אש באופן מיידי ● על רקע ההחלטה - הודו חוששת כי מלחמה כוללת תזיק לכלכלה, ולפקיסטן אין מספיק נשק ● מה עומד מאחורי האינטרס האמריקאי, ומה הקשר של ישראל להפסקת האש בין שתי המדינות?

יוסף חיים אוחנה ואלקנה בוחבוט / צילום: N12

חמאס פרסם סרטון של אלקנה בוחבוט ויוסף חיים אוחנה

מדובר באות חיים משותף שני של השניים, אחרי שחמאס פרסם תיעוד שלהם יחד בחודש מרץ ●  אזהרת משפחות חטופים: "ישראל עומדת בפני החמצת המאה" ● נתניהו שוקל למנות את השר דיכטר לראש השב"כ הבא ● וויטקוף: לא תהיה לאיראן תוכנית העשרה, זה קו אדום - צריך להרוס את המתקנים שלה ● 59 חטופים - 582 ימים בשבי ● עדכונים בולטים

ברק עילם / צילום: CRC Media

הצרות של המניה שאיבדה את התואר הישראלית הגדולה ביותר ונפרדה מהמנכ"ל הוותיק

מניית ענקית הטכנולוגיה איבדה 50% משווייה בשיא, ואת מעמד החברה הישראלית הגדולה ביותר ● זאת בעקבות פרישתו המפתיעה של המנכ"ל המוערך ברק עילם, אך גם בשל תחזית מאכזבת, חששות המשקיעים מהשפעת ה־AI ותחרות עם מיקרוסופט ● האם המחיר שאליו נפלה מניית נייס מהווה הזדמנות השקעה?

מטוס של וויזאייר. השפעה מכרעת על שוק הלואו־קוסט / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

גל הביטולים נמשך: ענקיות הלואו-קוסט מאריכות את השהיית הטיסות לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● לאחר שלופטהנזה וריינאייר הודיעו אתמול על הארכת השהיית טיסותיהן, היום מצטרפת אליהן גם חברת הלואו־קוסט וויזאייר, שהודיעה על השהיית טיסותיה עד ה-14 במאי

תומר ראב''ד יו''ר קבוצת בזק / צילום: אוראל כהן

בעקבות תיקון ההסכם בין yes לפרטנר: בזק מעלה את תחזיות הרווח הנקי ב-2025

בזק העלתה את תחזית הרווח הנקי שלה ל-2025 בעקבות התיקון שבוצע בהסכם שיתוף-הפעולה שנחתם בין yes לפרטנר ● על פי בזק, הרווח הנקי לבעלי המניות צפוי להגיע ל-1.32 מיליארד שקל בשנה כולה

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המניה שצפויה ליפול ב-7%, ומי עוד יכבידו על פתיחת השבוע בבורסה?

בורסת ת"א סגרה שבוע חיובי כאשר המדדים המרכזיים עלו ב-4% ● עם זאת, שבוע המסחר צפוי להיפתח בירידות על רקע פערי ארביטראז' שליליים של המניות הדואליות ● אילו מניות צפויות להכביד על המסחר?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בלי אופק להתחדשות עירונית: בכמה נמכרה דירת 2 חדרים במרכז תל אביב?

דירת 2 חדרים במרכז ת"א בשטח של כ־51 מ"ר בקומת קרקע נמכרה תמורת 2.56 מיליון שקל ● הדירה עמדה כארבעה וחצי חודשים על המדף ● "בדירות קטנות, הבדלים במחיר למ"ר הם לא משתנה מרכזי, וקריטריונים כמו כיווני אוויר, קרבה לבניינים שכנים, ופרטיותמשחקים תפקיד יותר מרכזי" ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון 

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

אניה בוקשטיין ועופר חיון, ''הגרמני''. שאלות גדולות / צילום: רן מנדלסון, באדיבות yes

הסדרה החדשה של יוצר "טהרן": שורד שואה שהפך לסוכן מוסד ונשלח לאתר את מנגלה

הסדרה החדשה של יס עוררה מהומה בפסטיבל בצרפת, כשמפגינים פרו-פלשתינים קראו "ישראל רוצחת" בזמן הקרנתה ● בלב הסדרה ניצב אורי, ניצול שואה הנשלח על ידי המוסד לגרמניה כדי לאתר את יוזף מנגלה, שהצליח להימלט בסוף המלחמה

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

אבו מאזן / צילום: Shutterstock

דיווח פלסטיני: נשיא סוריה ואבו מאזן ישתתפו בפגישה בין טראמפ לבן סלמאן

גופתו של רס"ל פלדמן ז"ל, שנפל במלחמת לבנון הראשונה, הושבה במבצע מיוחד של המוסד וצה"ל ● משרד החוץ הקטארי: "הסכם בין ארה"ב לאיראן יחזק את הביטחון, היציבות והשלום באזור" ●  גורם ביטחוני: "ייקח לפחות שנתיים של לחימה להכריע את חמאס" ●  משפחותיהם של אלקנה בוחבוט ויוסף חיים אוחנה אישרו לפרסם את סרטון חמאס ● 59 חטופים - 583 ימים בשבי • עדכונים בולטים 

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

17 דרכים למנוע דמנציה: חלקן מוכרות, וחלקן עשויות להפתיע

עוד מינוי של טראמפ בצמרת הארגונים הרפואיים מעורר חשש בתעשיית הפארמה ● חברת InspireMD המפתחת סטנט להגנה מפני מפרצות במוח מצפה לאישור FDA השנה ● שדולה חדשה הוקמה בכנסת למען מי שמטפלים בבני משפחה חולים או בעלי מגבלה ● ואומת הסטארט-אפ הפכה כעת גם ל"אומת החוסן" ● השבוע בביומד

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

אחרי 60 שנה ותשואה של מיליוני אחוזים: הצלחות הענק והפספוסים של וורן באפט

לאחר שניהל במשך 60 שנה את ברקשייר האת'וויי, הודיע האורקל מאומהה כי הוא יפרוש בסוף השנה ● הוא יותיר אחריו מורשת של הצלחות שאין שנייה לה כמשקיע, אבל היו גם כישלונות ● אלה ואלה מהווים עבורו ולכולם שיעורים חשובים ● וגם, איך הגיע המנכ"ל המיועד גרג אייבל לברקשייר, ומה גרם לו לומר על עצמו: "הפכתי לכלב שתפס את המכונית"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בת"א; טבע יורדת בכ-5%, אנלייט אנרגיה עולה ב-4%

מדד ת"א 35 נסחר סביב רמות הבסיס ● סוכנות דירוג האשראי S&P הותירה את הדירוג של ישראל ללא שינוי, ברמה של A עם תחזית שלילית ● השקל התחזק בחדות מול המטבעות הזרים ● בשבוע הקרוב צפויים להתפרסם מדדי המחירים לצרכן בישראל ובארה"ב ● וגם: מאילו מניות בוול סטריט כדאי להיזהר?

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בעקבות שיגור מתימן: אזעקות הופעלו במרכז, בשרון ובאזור ירושלים

אזעקות הופעלו במרכז ובירושלים, יורט טיל אחד על ידי מערכת חץ ● סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה ● שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ● משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ● לבקשת טראמפ: שגריר ארה"ב בישראל הודיע על התנעת תהליך הזרמת הסיוע לעזה ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

נייג'ל פרג', מנהיג מפלגת הרפורמה. ניצחונות מרעישים בבחירות המקומיות / צילום: ap, Jose Luis Magana

80 שנה לתבוסת גרמניה הנאצית, והפוליטיקה העולמית עומדת בסימן עייפות כבדה

ייאוש וחרדה בין מצביעים צעירים באירופה ובאמריקה והמהלומה שהונחתה על ראשה של הפוליטיקה הבריטית: מחשבות לא אופטימיות ביום השנה ה-80 לכניעת הנאצים

ביל גייטס / צילום: ap, Andres Kudacki

למה ביל גייטס מתכנן לתרום 200 מיליארד דולר, ומה יקבלו שלושת ילדיו?

גייטס, האיש החמישי בעושרו בעולם הודיע כי יחלק בתוך 20 שנה 200 מיליארד דולר לשורה של מטרות פילנטרופיות ● מה עומד מאחורי ההחלטה וכמה יישאר למשפחתו?

פורטו, פורטוגל. התשואות הגולמיות הממוצעות גבוהות מבליסבון / צילום: Shutterstock

לידיעת משקיעי הנדל"ן בחו"ל: איפה המחיר בשיא והיכן יש מקום לעליות

הישראלים מציפים את יוון, קפריסין ופורטוגל, אולם אחרי עליות מחירים מסיביות בשנים האחרונות, לא בטוח שיהיו קונים לכל הדירות כשירצו לממש אותן