גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוא אמור היה להיות בית השקעות אלטרנטיבי. ההרפתקה שלו הסתיימה בנפילה מהדהדת

שנתיים בלבד לאחר הנפקת בית ההשקעות האלטרנטיביות מגדלור, פועלים צמד בעליו מסוכנות הביטוח פרופיט לרכוש את מניות הציבור במחיר נמוך ב-84% ● מה השתבש בדרך, ואיך קשורות לזה הלוואות לרשת מאפיות, חנויות וירטואליות באמזון וחוות דגים

שלומי אלברג ואסף בנאי / צילומים: ענבל מרמרי
שלומי אלברג ואסף בנאי / צילומים: ענבל מרמרי

הבעלים של בית ההשקעות האלטרנטיביות מגדלור לא תכננו לסיים את ההרפתקה הבורסאית שלהם לאחר שנתיים בלבד ועם הפסד של כמעט 90% עבור מי שהשקיע במניית החברה. אבל זה מה שקרה לשלומי אלברג ואסף בנאי, שמנסים כעת למחוק את מניותיה מהמסחר ולהפוך אותה שוב לפרטית, לאחר שהותירו חור עמוק בכיסי המשקיעים.

מלכודות ההשקעה שנחשפו ב-2023 - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים 
מגלגלות בלוף נדל"ני: החברות שכבר רצות מעל התהום 

כמאמר הציטוט המפורסם של המשקיע האגדי וורן באפט - "כשמגיע השפל מגלים מי שוחה עירום" - כך עליית הריבית בשנה וחצי האחרונה פגעה קשות בעולם ההשקעות האלטרנטיביות שבו מתמחה מגדלור. אותן השקעות פרחו בשנים הארוכות של ריבית אפסית בהן רדפו משקיעים בעלי הון נזיל אחר תשואות גבוהות. קרנות השקעה אלטרנטיביות הבטיחו להם אפשרות לתשואה גבוהה מהשקעות לא סחירות באפיקי הנדל"ן, אשראי או טכנולוגיה.

אלא שעם הסיכוי מגיע כידוע גם הסיכון, וזה החל להתממש בקצב גובר אחרי שהאינפלציה הרימה ראש. העלאות הריבית ברחבי העולם החזירו למרכז הבמה אפיקי השקעה שנזנחו במשך שנים, כמו פיקדון בנקאי, קרן נאמנות כספית או איגרות חוב ממשלתיות, המציעים כיום ריבית אטרקטיבית למשקיע של 4%-5%, כמעט ללא סיכון. קרנות ההשקעה האלטרנטיביות נראות פתאום הרבה פחות מושכות, וגרוע מכך - מסוכנות הרבה יותר.

 

את מימוש הסיכון הזה חשו היטב השנה על בשרם משקיעים בקרן הנדל"ן הגשמה, שקרסה כשנגדה עומדות תביעות בהיקף של מאות מיליוני שקלים או בפלטפורמת ההלוואות החברתיות טריא, שנאלצה לעצור גל פידיונות ולנעול כספי משקיעים (בדומה לקרנות אשראי נוספות שמפעילים גופים מקומיים, בהם קבוצת הביטוח הפניקס ובית ההשקעות אי.בי.אי).

לאלה ניתן לצרף כאמור גם את משקיעי מגדלור, שהוקמה בשנת 2016 "במטרה להנגיש השקעות אלטרנטיביות במגוון מאפיינים ומוצרי השקעה שונים לציבור בישראל". עם מייסדי ובעלי השליטה בחברה נמנים צמד בעלי השליטה, אלברג ובנאי, בעלי סוכנות הביטוח פרופיט (ראו מסגרת) המחזיקים ב-40% ממניות מגדלור. לצידם, מחזיק מוטי וייס, ממייסדי קרן ההלאוות ויולה קרדיט, ב-20% מהחברה, והוא משמש כיו"ר דירקטוריון. מייסד נוסף הוא רן צדיקריו, שהתפטר לאחרונה מתפקיד מנכ"ל מגדלור.

בשלהי שנת 2021, זמן קצר בטרם החלה הריבית לעלות, הנפיקה מגדלור את מניותיה בבורסה וגייסה 63 מיליון שקל לפי שווי של 313 מיליון שקל (אחרי הכסף). זאת, למרות הכנסות דלות של 17 מיליון שקל ורווח זעום של פחות מ-400 אלף שקל בשנה שקדמה להנפקה.

כאמור, בשבוע שעבר, כשנתיים לאחר אותה הנפקה, הבעלים הודו למעשה בכישלון. אלברג ובנאי, באמצעות סוכנות פרופיט, הגישו הצעת רכש לכלל מניות החברה שאינן ברשותם, תמורת כ-31 מיליון שקל בלבד, לפי שווי חברה של כ-51 מיליון שקל - נמוך ב-84% מהשווי שבו מכרו לציבור מניות בהנפקה.

מה עושה מגדלור?

באתר החברה נכתב כי "מטרתנו היא להיות הבית להשקעות אלטרנטיביות הגדול, המוביל והשקוף ביותר בישראל". וכי לקוחותיה הם "אלפי משקיעים בישראל, שהשקיעו סכום מצטבר של למעלה ממיליארד שקלים". מדוחות החברה עולה כי מגדלור מנהלת יותר מ-50 קרנות אלטרנטיביות, הפועלות בעיקר בביצוע השקעות במכשירי הון או חוב נדל"ניים, רובם בארה"ב ובאירופה, לצד קרנות גידור וכן שתי קרנות אשראי ציבוריות שגייסו כ-400 מיליון שקל לטובת העמדת הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים.

כחברה מובילה להפצת מוצרים פיננסיים ללקוחות פרטיים בישראל, אחראית סוכנות פרופיט של צמד בעלי השליטה לעיקר השיווק וההפצה של קרנות מגדלור - מעל ל-90% על פי הדוחות הכספיים בשנה האחרונה.

בכתבה שיווקית שהתפרסמה על מגדלור ביולי אשתקד פוזרו סיסמאות לפיהן היא מציעה "אלטרנטיבה לשוק ההון", "הפחתת תנודתיות ומיקסום תשואה", "פיזור והקטנת הסיכון" וכן "מנהלים עם ניסיון רב בחברות גדולות במשק, שיודעים לנווט את ההשקעות בצורה בטוחה ולכוון לתשואות גבוהות". אלא שחודשיים בלבד לאחר מכן החלה הקריסה במניה, כאשר נתוני הדוחות הכספיים האחרונים הצביעו על האטה בעסקיה.

מספר הלקוחות החדשים שהשקיעו בפועל במוצרי החברה עמד אשתקד על 289, לעומת 747 בשנה שלפניה ו-588 ב-2020. הירידה בפעילות משתקפת גם בתוצאות העסקיות. במחצית הראשונה של 2023 ההכנסות מעמלות, דמי ניהול וייזום צללו ב-67% ל-7.6 מיליון שקל והיא עברה להפסד של 2.9 מיליון שקל לעומת רווח של 3.7 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

מה השתבש בדרך?

מקורבים למגדלור מסבירים את הצניחה בביצועים העסקיים ובמחיר המניה בעיקר בעליית הריבית כאמור, לצד השקעות כושלות שגרמו לפגיעה בתשואה וכתוצאה מכך גם ביכולת גיוס ההון שלה למיזמים חדשים. דוחות מגדלור לא חושפים את ביצועי הקרנות שהיא מנהלת, אך שתי קרנות האשראי הציבוריות שגייסו חלק ניכר מהכסף שמנוהל בחברה, מפרסמות את תוצאותיהן באתר רשות ניירות ערך.

 

מאותם דוחות ניתן ללמוד כי עד היום החזירו שתי הקרנות כשליש מהכסף למשקיעים, כאשר חלק ניכר מהיתרה עלול שלא לחזור בכלל, לנוכח מספר הלוואות גדולות שכשלו. אחת הסיבות לכך היא פיזור ההלוואות שהבטיחה החברה, אך לא קיימה: קרן האשראי הראשונה העמידה הלוואות ל-11 חברות והשנייה ל-5 בלבד (חלקן לאותן חברות).

הקרן הראשונה גייסה 239 מיליון שקל בשנת 2019 ופרעה עד היום כ-20% מהכספים שגייסה (לטענת מגדלור בתוספת ריביות מדובר בהחזר של 46%). החשש הוא שכחצי מהיתרה נמצא בסיכון. מגדלור נאלצה לשערך למטה את שווי הנכסים בכ-6%. התקווה מבחינת המשקיעים היא שבסופו של דבר העניינים יסתדרו איכשהו והם ייצאו עם רווח קטן.

בקרן השנייה המצב בעייתי יותר. מאז שגייסה ב-2021 כ-161 מיליון שקל היא הספיקה להחזיר למשקיעים רק כ-5% מהכספים (כולל הריבית 10%). במקרה שלה ההערכה היא ש-50%-75% מהכספים הנותרים נמצאים בסיכון גבוה. הקרן הזו כבר נאלצה לשערך את הנכסים מטה ביותר מ-20%, הפסד משמעותי על הנייר למשקיעים בה.

 

רצף הלוואות כושלות

הכישלונות הגדולים של קרנות מגדלור כוללים הלוואה של 36 מיליון שקל שניתנה לרשת מאפיות שיפון, שנקלעה לקשיים ופנתה בחודש מאי האחרון לביהמ"ש בבקשה להקפאת הליכים. מהבקשה עלה כי לרשת, שהקימו האחיות נעמה ימין ושרלי אלון, חובות של 62 מיליון שקל, יותר ממחציתם לקרן אשראי של מגדלור. המקור שהוביל להסתבכות של שיפון, כך עלה מהבקשה, היה עסקה שהושלמה ביולי 2022 לרכישת רשת "האופה מבגדד", אשר נועדה להרחיב את פעילותה. לאחרונה נידונה אפשרות למכירת הרשת שעשויה להציל חלק קטן מאותה הלוואה.

עסקה גדולה אחרת שסיבכה את משקיעי קרנות האשראי של מגדלור, היא הלוואה של 42 מיליון שקל שהועמדה לחברת TCM של בני הזוג גבי ושני בר, שהציעה למאות ישראלים השקעות ב"נכסים דיגיטליים" באתרי מסחר מקוון, ובהן הקמה והשבחת חנויות באמזון ובשופיפיי. את ההלוואה ההיא, העמידה מגדלור בריבית של 13%, אלא שתנאי ההלוואה הופרו בחודש אפריל 2022, לאחר שהחברה של בני הזוג בר לא עמדה בתשלומים והפכה למעשה לחדלת פירעון.

בקרן הראשונה מופיעה גם הלוואה לחברת HAP Investments שהוקמה על ידי ערן פולק, אמיר חסיד וניר אמזל. מדובר בחברת יזמות נדל"ן במנהטן בניו יורק, שמגדלור העמידה לה הלוואה של 14.2 מיליון שקל. החברה קרסה, ומגדלור לא תראה משם כסף בחזרה. חברה אחרת, אקווה מעוף (גידול דגים במתקנים סגורים) לה נתנה מגדלור בשתי הקרנות כ-65 מיליון שקל, חורגת מאמות המידה הפיננסיות שלה במשך יותר משנה, אבל במקרה הזה מאמינים במגדלור שמדובר רק בשיערוך שלילי זמני וששם יהיה בסדר.

תגובת מגדלור

מפרופיט ומגדלור נמסר בתגובה: "פרופיט מאמינה שאם הצעת הרכש תיענה ניתן יהיה להוציא את החברה לדרך חדשה כחברה פרטית במטרה לשפר את מצב המשקיעים והלקוחות. ההצעה הרכש מגיעה לאחר תקופה מאתגרת בשווקים הגלובליים והמקומיים, בדגש על עליית הריבית, הרפורמה המשפטית ומלחמת חרבות ברזל והיא משקפת פרמיה של כ-24% על מחיר המניה, נכון ל-29.11.2023.

"שתי קרנות האשראי הן קרנות ציבוריות המפרסמות לציבור דוחות כספיים אחת לחצי שנה. הן ביצעו הערכות שווי להלוואות השונות והפחתות ערך במקרים שחלה הרעה במצב הלווה. נכון ל-30.6.23 בקרן 1 ישנו רווח מצטבר ובקרן 2 הפסד מצטבר. כל משקיע יודע את התשואה המדויקת מיום השקעתו".

עוד כתבות

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • בזמן שבישראל ממתינים לתשובת חמאס: באל-מיאדין מדווחים על מתווה העסקה שהוצגה • מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • עדכונים בולטים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגאופוליטי?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' טוען כי הורדת דירוג האשראי של ישראל נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואין ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע בצה"ל, והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע שהאישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע שפנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שניה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תחשב כ"הכנסה ראשונה"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; ההנג סנג קופץ ב-2.5%

הניקיי נסחר סביב רמות הבסיס ● הבורסות בסין סגורות לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"