גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רפורמה באו"ם והפסקת אש בעזה: האינטרסים של קטאר נחשפים

שורת בכירים עלתה לרגל לקטרר לכבוד פורום דוחא, שהתקיים השבוע בצל המלחמה בעזה ● על סדר היום: החלשת כוחה של ארה"ב באו"ם ולחץ בינלאומי על ישראל לקידום הפסקת אש קבועה

מזכ''ל האו''ם, אנטוניו גוטרש (משמאל) ואמיר קטר, תמים בן חמד אל־ת'אני בפגישה במהלך ימי פורום דוחה / צילום: Reuters, Amiri Diwan of the State of Qatar
מזכ''ל האו''ם, אנטוניו גוטרש (משמאל) ואמיר קטר, תמים בן חמד אל־ת'אני בפגישה במהלך ימי פורום דוחה / צילום: Reuters, Amiri Diwan of the State of Qatar

בדוחא, בירת קטאר, מתכנס בימים אלו "פורום דוחא", הכינוס השנתי של האמירות המפרצית העשירה, שעומד השנה בסימן המלחמה בעזה. שורת בכירים בארגונים בינלאומיים המסונפים לאו"ם, ראשי מדינות ושרי חוץ מהמזרח התיכון, עיתונאים וחוקרים ממכוני מחקר ומאוניברסיטאות הנתמכות חלקית על ידי קטאר התכנסו בתחילת השבוע, בתנאי הפאר המאפיינים את החיים באמירות, לשורת דיונים על המצב במזרח התיכון ובעולם בכלל, וברצועת עזה בפרט.

בין איראן לחות'ים: כך הפכה סעודיה לאחת הנפגעות של המלחמה בישראל 
"כיבוש ציוני בקפריסין": העלילה האנטישמית שרצה בטורקיה לפני ניסיון הפיגוע האיראני 

קטאר משקיעה חלק גדול מההון שלה (המדינה היא יצואנית הגז הגדולה ביותר בעולם, עם עסקאות אספקה חתומות לעשרות שנים קדימה מול אירופה וסין במקביל) בגיבוש "כוח רך", לפי תפיסה ייחודית שלה, מסבירים מומחים למדינה. הדבר כרוך, בין היתר, בהשקעה במכוני מחקר בינלאומיים כ"ועידת מינכן לביטחון", "מכון ברוקינגס" ו־"המועצה האטלנטית", למשל על ידי "רכישת הזכויות" להקמת מכונים בדוחא.

בנוסף, קטאר גם משקיעה ישירות ובעקיפין באוניברסיטאות העילית במערב, כולל בליגת הקיסוס האמריקאית ובבריטניה. אוניברסיטאות כמו ג'ורג'טאון האמריקאיות מוושינגטון מפעילות סניף מקומי בדוחא, למשל. זאת, לצד השקעות ישירות בחברות ובארגונים שהן סמלים לאומיים במדינות שונות, כמו "הרודס" בבריטניה, "דויטשה בנק" בגרמניה או מועדון הכדורגל "פריז סן ז'רמן" בצרפת.

"הרפורמות הנדרשות במנגנון האו"ם"

הוועידה השנתית של האמירות, "פורום דוחא", היא המקום שבו כל ההשקעות הללו מיתרגמות לניסיון לקדם את סדר היום הרצוי מבחינתה. מאמצים אלו נתמכים מן הצד על ידי ערוץ הטלוויזיה אל ג'זירה, זרוע נוספת של קטאר הדואגת ליחסי ציבור טובים לאמירות ולביקורת נוקבת מול יריביה ומתנגדיה מנגד. כוחה בעולם הערבי גדול.

כך, למשל, הרשת מקדישה בימים האחרונים דיווחים רבים לסוגיית "הצורך בעיצוב מחדש של מועצת הביטחון", אחרי שהווטו האמריקאי טירפד בשבוע שעבר קריאה להפסקה אש בעזה. במקביל, הנושא נדון על הבמה בשלל פאנלים. "האם אנחנו רוצים מועצת ביטחון שמשותקת בגלל מדינה אחת?" תהתה עיתונאית מאל־ג'זירה בראיון עם בכיר באו"ם.

"השנה אפשר לראות שנושא 'הרפורמות הנדרשות במנגנון האו"ם' - שם מעורפל מספיק לרצון להחליש את האחיזה האמריקאית לטובת ישראל - דובר יותר בוועידה", אומר ל"גלובס" אריאל אדמוני, דוקטורנט החוקר את קטאר באוניברסיטת בר אילן. "גם קובעי מדיניות וגם חוקרים 'עצמאיים' מהמפרץ דנו בנושא. הסוגייה כבר עלתה בעבר, אבל נפילת ההחלטה במועצת הביטחון רק המחישה שוב את הצורך בכך".

"באופן כללי", מסביר אדמוני, "הנושאים העולים בפורום דוחא עומדים בקנה אחד עם מדיניות קטאר במגוון תחומים". לדבריו, "כבר יותר משלושה עשורים שקטאר פועלת לארח כינוסים מכל הבא ליד, מתוך הנחה שהדבר מושך את תשומת הלב אליה. 'פורום דוחא' שנוסד עוד ב־2003 נועד לחבר אלמנט זה עם פעלתנותה בשדה האקדמי ומכוני המחקר", הוא אומר.

לשים קץ ל"פשעים הנוראיים"

סדר היום של הוועידה השנה מראה, כי קטאר דואגת לשמור על הקשר לסוגיה הפלסטינית, ולחזק את ההשפעה שלה על הנעשה ברשות ובעזה, בין היתר כמנוף לחץ מול המדינה החזקה ביותר באזור, ישראל. ראש ממשלת הרשות מוחמד שטאייה, הוזמן ובנאום שנשא אמר כי חמאס יכול להיות "שותף משני" בשלטון בעזה. "אני לא בעד הדיבורים על חיסול חמאס", אמר.

עוד לפני כן מנהיג קטאר, האמיר תמים בן חמד אל־ת'אני, העניק את הפרס השנתי של הכינוס לאונר"א, ארגון הסיוע לפליטים פלסטינים של האו"ם, שניצב במרכז מחלוקת בין ישראל לבין המערב בנוגע לתפקידו ולקשריו עם חמאס. פיליפ לצאריני, העומד בראש הסוכנות, אמר לבאי הפורום כי המצב בעזה הוא "החמור ביותר בו נתקלתי מימי". גם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש עלה לרגל לדוחא ונאם בפני באי הפורום, כשהוא קורא לשים קץ ל"פשעים הנוראיים" הנעשים נגד הפלסטינאים, לדבריו.

בנוגע לעסקת החטופים בה מילאה קטאר תפקיד מפתח, בין היתר בגלל לחץ אמריקאי והעובדה שקודמה עסקה "הומניטרית" שכללה שחרור נשים וילדים בלבד, ישראל הואשמה בכך שההפצצות וחידוש הלחימה "לא מקרבים אותנו לעסקה נוספת".

בעוד האמריקאים הצטרפו להכרזה הישראלית כי היה זה חמאס שהפר את ההסכם, כשסירב לשחרר נשים מרשימה שאליה התחייב, דוחא נמנעה מלומר דברים זהים. "תמיד צריך שני צדדים כדי להוביל להסכם", אמר על הבמה ראש ממשלת קטאר, מוחמד בן עבד א־רחמן בן ג'אסם אל־ת'אני. "לצערנו", הוסיף, "אנחנו לא רואים כעת את אותה נכונות שראינו בשבועות הקודמים".

פן נוסף של הפעילות הקטארית שהתבטא בוועידה השנה הוא הדגש על הארגונים הבינלאומיים. המדינה נחשבת לתורמת גדולה של ארגון הבריאות העולמי ומיוצגת בוועד המנהל שלו. הארגון מסר בראשון כי מערכת הבריאות בעזה "על סף קריסה, וכורעת על הברכיים" וכי יש לחתור להפסקת אש קבועה.

הארגונים השונים, מכוני המחקר, העיתונאים והבכירים שהופיעו בפורום דוחא, יצרו לחץ לכיוון הפסקת אש קבועה בעזה. הדיבורים עסקו יותר בטענות לכך שישראל "מבצעת ג'נוסייד" בעזה, מאשר באחריות חמאס לאירועים. לצד הקריאות לרפורמה במועצת הביטחון של האו"ם "כדי שיהיו לה שיניים", והאזהרות מפני אסון הומניטרי בעזה, קטאר מסמנת היכן נמצאת הסולידריות והאינטרסים שלה, אך בכסות בינלאומית יוקרתית.

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס