גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האב מכר את הבית לבוס לשעבר. היורשים טענו להסכם פיקטיבי. מה קבע ביהמ"ש?

אף שהבית נרשם בטאבו על שם הבוס ורעייתו עוד בחיי האב המנוח, בית המשפט קבע כי הסכם המכר, שנחתם מעל 20 שנה קודם - בטל ● השופט: "המסמכים אינם משקפים את ההסכמות האמיתיות שנערכו בין המנוחים לבין הנתבעים"

איור: Shutterstock
איור: Shutterstock

לאחר מות אביהם לפני כשלוש שנים גילו ארבעה אחים כי הבוס לשעבר של אביהם טוען כי בית המגורים של האב בקריית אתא, הרכוש היחיד שהיה ברשותו, שייך לו ולרעייתו. זאת, מכוח הסכם מכר שנחתם לכאורה בין האב לבוס כ־20 שנה קודם לכן, ב־1999.

האחים מיהרו לבדוק את מסמכי הטאבו ונחרדו לגלות כי ב־2018 הבית אכן נרשם על שם הבוס לשעבר של האב המנוח, ועל שם רעייתו, וזאת בהתבסס על אותו הסכם מכר ישן.

זוג בנה בית על נחלה שהייתה רשומה על שם הבעל. מה קיבלה האישה בגירושים? 
מתחזה מכר קרקע באמצעות צו ירושה מזויף - מי יישא בנזק?

ההפתעה מהמכירה התמוהה הייתה גבוהה במיוחד לאור העובדה שהמשפחה התגוררה בבית ברצף לאורך השנים, והאח הצעיר מבין הארבעה אף המשיך להתגורר בו גם לאחר פטירת האב. ואולם זמן קצר לאחר פטירת האב שלח הבוס לבן הצעיר דרישה לתשלום שכר דירה או לחלופין פינוי הנכס, ואת נסח הטאבו המאשר כי הנכס רשום על שמו.

האחים חיפשו בחשבון הבנק תמורה כספית שהתקבלה עבור מכירת הבית בזמן כלשהו, אולם לא הצליחו לאתר סכום כזה.

התביעה: לבטל את הרישום

באמצעות עורכי הדין יובל אדלר ואפרת שגיא ממשרד בן־ארי, פיש, סבן ושות', הגישו האחים תביעה נגד הבוס לשעבר ורעייתו, ובה טענו, בהתבסס על המסמכים שעלה בידם לאתר, כי הסכם המכר שנחתם הוא הסכם פיקטיבי, שמעולם לא קוים בפועל.

לטענתם, ההסכם נועד לשרת את הבוס ואת אביהם, שנזקקו לסכום כסף זמין. עוד טענו האחים כי על בסיס ההסכם הפיקטיבי הבוס נטל משכנתה בסך 870 אלף שקל. את מרבית הסכום (כ־770 אלף שקל) הוא השאיר אצלו, וחלק קטן ממנו הועבר לאביהם (כ־90 אלף שקל). לפיכך, טענו האחים, יש להורות על בטלות ההסכם ולתקן את הרישום בטאבו בהתאם.

האחים אישרו כי היו מודעים להיכרות ממושכת שהייתה בין אביהם למי שהיה ה"בוס" שלו במשך שנים, וגם ידעו על קיומה של הלוואה שניתנה על־ידי הבוס להוריהם, על סך 90 אלף שקל, לצורך סילוק הלוואת משכנתה על הבית. לטענתם, לאחר פטירת האב, בעלה של אחת הבנות היורשות פנה בשמם לבוס על־מנת לברר מהי יתרת החוב בגין ההלוואה שעליה סיפר להם המנוח, ואז הוא מסר כי "הבית שלו".

היורשים טענו עוד כי הבוס הציע להם תשלום של 300 אלף שקל עבור הבית, אך טענה זו הוכחשה על־ידי הבוס־הנתבע, הטוען כי הציע רק "עמלה" באם יימכר הבית בסכום של 2.5 מיליון שקל.

ההגנה: עסקה כשרה לכל דבר

הבוס ורעייתו, הנתבעים, טענו מנגד כי מדובר בעסקה כשרה לכל דבר, וכי המנוח מכר להם את הבית לפני שנים, והם שילמו את מלוא התמורה בעבור הבית. עוד הם טענו כי לא עלה בידי התובעים להוכיח כי הסכם המכר הוא הסכם למראית עין, וכי בכל מקרה חתימת המנוח על מסמכי 2018 מאשרת ומאשררת את תוקפו של הסכם המכר ומפריכה את גרסת ה"הסכם למראית עין" שהועלתה על־ידי האחים.

הנתבעים הפנו בין היתר לחזקת הרישום, לחזקת התקינות ולעיקרון הוודאות החוזית, וטענו כי האחים נדרשים לרמת הוכחה המוגברת כמי שטוענים כי הסכם מסוים הוא למראית עין, ולטענתם האחים לא עמדו בנטל ההוכחה.

ההכרעה: הנתבעים אינם אמינים

תוך כדי ניהול ההליכים בבית המשפט המחוזי בחיפה, הצליחו עורכי הדין אדלר ושגיא להוכיח כי מרבית כספי המשכנתה, כ־770 אלף שקל, אותם נטלו הבוס ורעייתו לטובת רכישת הבית לכאורה, הועברו לחברה בבעלותם מיד עם קבלתם - עובדה אשר הוסתרה מבית המשפט.

השופט שמואל מנדלבום ציין כי בעוד שני הצדדים מבקשים כי יכריע לטובתם בעיקר על בסיס עדויותיהם, וללא מסמכים תומכים בעדות, הוא מוצא את עדויות האחים התובעים מהימנות, בניגוד לעדויות של הבוס ורעייתו.

השופט ציין כי הבוס ורעייתו שינו שוב ושוב את גרסתם, סתרו האחד את גרסתו של השני ולא סיפקו כל תמיכה לטענותיהם.

מנגד, השופט קבע כי עדותה של אחת הבנות התובעות, שהיא עורכת דין במקצועה, הייתה אמינה, והיא אף חשפה בפני בית המשפט פרטים שלא הייתה חייבת לחשוף על כך שראתה כבר ב־2018 ברישום בטאבו הערת אזהרה לטובת הבוס, אך סברה כי היא נובעת מההלוואה שעל האב להחזיר לבוס.

השופט ציין עוד כי "שלל הגרסאות רק חיזקו את קביעתי ומסקנתי, שלפיה אין ליתן משקל גם למסמכים בכתב עליהם חתמו הן המנוח והן הנתבעים, מאחר שהוכח פעם אחר פעם כי מסמכים אלה אינם משקפים את ההסכמות האמיתיות שנערכו בין המנוחים לבין הנתבעים, הסכמות שהוסתרו מבית המשפט".

המשמעות: פסיקה חדשנית

השופט מנדלבום קיבל את טענת האחים וקבע כי עלה בידם להוכיח כי ההסכם למכירת הבית מ־1999 הוא הסכם למראית עין, ובהתאם שטר המכר, אשר נחתם ב־2018 על־ידי האב לטובת הוצאתו אל הפועל של הסכם המכר הפיקטיבי, נעדר גם הוא כל תוקף משפטי.

בית המשפט מצא כי החתימה על המסמכים מ־2018, לרבות שטר המכר, הייתה חלק ממצג שווא שביקשו המנוח והנתבעים להציג לצדדים שלישיים, מצג שאינו משקף את הסכמותיהם האמיתיות - שלפיהן הבית לא יימכר.

"העובדה שההתחייבות על־פי הסכם המכר מומשה והושלמה בדרך של רישום הזכויות בבית על שם הנתבעים, אין בה כדי להקנות לנתבעים הגנה מפני ביטול פעולת הרישום, לאור בטלותו של הסכם המכר", קבע השופט והוסיף: "משנקבעה בטלותו של הסכם המכר, כל פעולה הנגזרת ממנו בטלה אף היא, לרבות ביצועו בדרך של השלמת העברת הזכויות בבית, וחלוף הזמן אינו 'מרפא' את פגם הבטלות של הסכם המכר, שמשמעותו כאמור היא שאין תוקף להעברת זכויות שנעשתה על־פיו, ואין בחלוף הזמן כדי 'להצמיח' זכות חדשה לנתבעים".

לדברי עורכי הדין אדלר ושגיא שייצגו את האחים, "מדובר בפסיקה חדשנית, שכן במסגרתה נקבע כי יורשים יכולים לבטל הסכם למראית עין, אשר המנוח היה צד לו, גם אם המנוח חתם על מלוא המסמכים אשר לכאורה מאשרים את תוקפו של ההסכם, ואף שונה המרשם בטאבו עוד בימי חייו של המנוח".

ת"א 70104־07־20

עוד כתבות

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס