גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המרוץ להתגונן בפני רחפנים מתרחש בשדה הקרב באוקראינה

ריבוי הכלים האוויריים הקטנים והזולים משנה את האופן בו צבאות חושבים על הגנה אווירית

חייל אוקראיני נושא רחפן בחזית ליד אבדיבקה / צילום: ap, LIBKOS
חייל אוקראיני נושא רחפן בחזית ליד אבדיבקה / צילום: ap, LIBKOS

בכל יום בשבוע, עד 20 רחפנים רוסיים עלולים לעופף מעל העמדה הקדמית של המפקד איוון שובקפליאס באוקראינה, והוא אמור להדוף אותם בעזרת סוללה מיושנת של תותחים נגד מטוסים, מהתקופה הסובייטית.

מנטרל מטעני חבלה וממפה מנהרות: הרובוט כלב החדש שגויס ללחימה בעזה
קטלני יותר וחכם יותר: האם זה הנשק שיכול לסייע לישראל להגן על גבולותיה?
הטילים של רפאל מגיעים למסוק התקיפה האמריקאי הטוב בעולם

ככל שתפקידם של רחפנים מתרחב בלוחמה המודרנית, כך גדל גם הצורך ליירט אותם באופן יעיל.

הגנה אווירית הייתה פעם נחלתם של יחידות מיוחדות עם ציוד יקר שתפקידן היה להשמיד טילים ומטוסים של האויב. כיום, התפוצה הגדולה של רחפנים זולים וקטנים גורמת לתפקיד הזה להיות הכרחי בכל יחידות הצבא, ומדרבנת ממשלות וחברות לייצור נשק להגביר את היכולת להתמודד עם האיום.

היעדר ציוד נגד רחפנים פוגע באוקראינה וגם בישראל

מנהל הרכש של הפנטגון ביל לפלאנט, אמר בשבוע שעבר שארה"ב זקוקה לעלייה בייצור טכנולוגי נגד רחפנים, והיעדר ציוד כזה פוגע בפעילות גם באוקראינה וגם בישראל. "אנחנו זקוקים להרבה כסף, אנחנו צריכים קווי ייצור שיוקמו במהירות", אמר.

כדי להביס את הרחפנים הרוסיים, ארה"ב ובנות בריתה שלחו לקייב טילים, תותחים מונחי מכ"ם, מה שמכונה ציוד לוחמה אלקטרוני שיכול לשבש לצבא הרוסי את האותות.

עם זאת, הבית הלבן הזהיר שארה"ב לא תהיה מסוגלת להמשיך לספק נשק וציוד לאוקראינה אם הקונגרס לא יאשר מימון נוסף עד סוף השנה. מוקדם יותר החודש, הרפובליקאים בסנאט חסמו הצעת חוק למימון סיוע לאוקראינה שכללה גם כספים לסיוע הצבאי.

הציוד הזר כבר חולק במשורה בקו חזית שאורכו כ־1,200 ק"מ, עד כדי כך בקמצנות ששובקפליאס וחיילים אוקראינים אחרים לא נתקלו בו עדיין.

שובקופליאס, מפקד סוללה בחטיבה הממוכנת 28 של צבא אוקראינה, מפעיל תותחי ZU-23-2 עתיקים כדי לירות על הרחפנים, או "הציפורים" שעוברים מעל קווי ההגנה האוקראיניים. "זה משחק של חתול ועכבר", אמר. "אנחנו יכולים להוריד יותר מהציפורים של היריב".

חברים ביחידתו של שובקופליאס, אומרים שלעולם לא יכול להיות ציוד רב מדי ליירוט רחפנים, פשוט מפני שיש כמות רבה של רחפנים בשמיים.

בעוד שאוקראינה הפעילה בהצלחה רחפנים החל בימים הראשונים של המלחמה, רוסיה מיהרה לשפר את יכולותיה. גם היא התאימה רחפנים מסחריים פשוטים לנשיאת פצצות, והרחפן המתפוצץ שהיא מייצרת התגלה כקטלני בשדה הקרב. צי של רחפני מודיעין מאפשר לרוסים לגלות מיקומים של עמדות אוקראיניות ולטווח אותן באש תותחנים אחר כך.

רוסיה גם מגדילה את יכולתה לייצר רחפנים. היא בונה בית חרושת לייצור מל"טים לטווח רחוק מדגם שאהד האיראני ומקימה פארק תעשייתי מחוץ למוסקבה, בו יהיו 17 חברות שמייצרות בעיקר רחפנים.

"הם כמו דבורים" אמר מפקד יחידת התותחנים האוקראינית הפעילה ביערות קרמינה, במזרח אוקראינה. עמדות כמו שלו היו מטרות מרכזיות לרחפנים רוסיים.

כמה שכבות הגנה נגד האיום האווירי הגדל

בתעלות ובחזית, חלק מהחיילים משתמשים ברובי ל"א, המשבשים את אותות הרחפנים ונראים כמו "תותחי לייזר" מסרטי מדע בדיוני. כשאין כלי נשק מתוחכמים, חיילים מנסים את מזלם בעזרת רובי סער.

כמה קילומטרים מאחור נמצאים תותחי ההגנה האווירית של החטיבה הממוכנת ה־28, בהם המפעילים צריכים לשלב שימוש בדוושות ומנופים כדי לכוון שתי כוונות על המטרות.

למרות גילם המופלג של התותחים "הם עושים את עבודתם די טוב", אמר אחד המפעילים, שהכינוי שלו בקשר הוא "אלפא".

אלפא אמר שהוא ראה עד 20 רחפנים רוסים מתפוצצים בגזרה שלו ביום אחד, אם כי ברוב הימים הוא רק אחד או שניים. כיסוי העננים, הוא הההגנה היעילה ביותר נגד הרחפנים, הוסיף.

רוסיה משנה את טקטיקת הרחפנים שלה, כך אמרו אנשי החטיבה האוקראינית. הרחפנים המתפוצצים שהיו טסים לבד, למשל, כעת טסים בזוגות. "העיקרון הוא שאם אחד ייורט, השני ימשיך לטוס", אמר שובקופליאס, מפקד הסוללה.

אנליסטים צבאיים וחיילים אוקראיניים אומרים שלרוסיה אולי יש יתרון בכל הנוגע ללוחמה אלקטרונית נגד הרחפנים.

אוקראינה מאבדת כ־10,000 רחפנים בחודש, כך דיווח Royal United Services Institute, מכון מחקר צבאי, במאי. לרוסיה יש לפחות מערכת לוחמה אלקטרונית אחת,  בכל 10 ק"מ של קו החזית, על פי הדו"ח.

רוסיה הייתה מאוד יעילה ביירוט רחפנים אוקראיניים על ידי שליחת אות חזק יותר לשליטה ברחפנים מהאות ששולח המפעיל שלו, אמר ג'יימס פאטון רוג'רס, מומחה למכשירים כאלה במכון מדיניות הטכנולוגיה קורנל ברוקס, באוניברסיטת קורנל.

היכולת לחסום רחפנים, משמעותה שהמפעילים האוקראיניים צריכים להתקרב יותר לקו החזית על מנת לשמור על קשר עם המל"טים שלהם, אמר רוג'רס.

להשקיע בלוחמה אלקטרונית

"זה חלק רציני מאוד מההגנה שלנו בחזית... לא הקדשנו לזה את תשומת הלב שהיינו צריכים להקדיש", אמרה אנה גבוזדיאר, סגנית השרה לתעשיות אסטרטגיות. בניית מערכת נגד רחפנים נמצאת כעת במקום גבוה בסדר העדיפויות של אוקראינה, הוסיפה סגנית השרה.

חייל אוקראיני משגר רחפן בחזית קרוב לבחמוט / צילום: ap, LIBKOS

כוחות אוקראינים כבר מפעילים כמה מכשירים מייצור מקומי, כולל מכשיר בגודל קופסת נעליים שפולט אות אלקטרוני המפריע לקישור בין רחפן אויב למפעיל שלו.

ה"אוברי" (Oberih), או "קמע", נראה כמו מגן וייצרו אותו על ידי פירוק מכשירים סיניים נגד רחפנים והנדסה לאחור איך הם פועלים, אמר דמיטרו שיינרט, המפתח. המכשיר, שעולה כ־3,600 דולר, יעיל נגד רחפנים קטנים המשמשים לאיסוף מודיעין או שהוסבו לשאת רימוני יד, אמר שיינרט. הוא יכול גם לפגוע ברחפנים מהירים אבל צריך מפעיל מיומן בגלל שכלי הטיס האלה טסים נמוך ומהר, אמר.

ניתן להוריד רחפנים על ידי מערכות הגנה מטילים כמו אלה ששלח המערב לאוקראינה, כולל הפטריוט, טילי הגנה אווירית וטילים מונחי אינפרא אדום. אבל כל אלה אפשרויות יקרות. טילי פטריוט עלולים לעלות 3 מיליון דולר כל אחד ורחפנים מסחריים ניתן לרכוש עבור מאות דולרים בודדות.

בגלל שהתפתחות הרחפנים בשדה הקרב הייתה מהירה, הרבה מהמערכות המיועדות לבלום אותן, גם הן חדשות.

מוקדם יותר השנה, שלחה ארה"ב לאוקראינה 14 מערכות נגד רחפנים חדשות ששמן Vanpire, מערכת טילים המיוצרת על ידי L3Harris Technologies. המערכת יכולה להיות מורכבת על משאיות פיק אפ ולפגוע במטרות בעזרת טילים מונחי לייזר.

באוגוסט, יצרנית הנשק הנורבגית Kongsberg החלה למסור כמה מערכות נגד רחפנים בשם CORTEX Typhon לאוקראינה. פיתוח הנשק הזה, שיורה קליעים ומופעל מרחוק, הושלם רק השנה. עיצובו הושפע בין היתר בהשפעת מה שקורה באוקראינה, כולל הצורך לבנות אותו קל לתפעול כך שיהיה ניתן להכשיר עבורו צוותים במהירות, אמר אייריק לי, נשיא מחלקת ההגנה והחלל של Kongsberg.

גם ישראל זקוקה להגנה נגד רחפנים

גם ישראל זקוקה לציוד נוסף, על פי יועץ ביטחוני שעבד עם הממשלה. במלחמה האחרונה, תקף חמאס את העמדות הישראליות ברחפנים עמוסי פצצות.

כחלוצה בטכנולוגיה נגד רחפנים, יש לישראל בארסנל את הנשק החדשני קרן ברזל מתוצרת רפא"ל, שמשתמש בקרן לייזר כדי לשתק רחפנים ממרחק מאות מטרים ועד כמה מרחק של קילומטרים באוויר.

בחזרה בחזית באוקראינה, המפעילים שיורים ברחפנים צריכים לשנות עמדה במהירות, מרגע שהורידו רחפן רוסי. "כשהשמדת ציפור של האויב, ההפגזה הארטילרית באה זמן קצר אחר כך", אמר שובקופליאס.

עוד כתבות

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי