גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מס הסוכר שוב חוזר, אבל קשה לדעת כמה הוא אפקטיבי

מס הסוכר על משקאות ממותקים הוטל בשנת 2022, בוטל במרץ האחרון, וכעת עשוי לחזור בניסיון למלא את הקופה הציבורית ● אבל התזזיתיות במדיניות המס וההטיות בצריכה בימי הקורונה מקשים להעריך את ההשלכות בפועל

מס הסוכר חוזר / צילום: Shutterstock, defotoberg
מס הסוכר חוזר / צילום: Shutterstock, defotoberg

רגע לפני כניסת השבת, פרסם משרד האוצר ביום שישי (15.12) "צו להערות הציבור", שכולל את החזרת רוב "מס הסוכר" שבוטל בחודש מרץ האחרון. המס החדש יוטל על משקאות עתירי סוכר (מעל 5 גרם לליטר) בלבד, ולא גם על משקאות "דיאט" כפי שהוטל ב־2022.

על־פי הערכת רשות המסים, ההכנסות לקופה הציבורית מהמס החדש יעמדו על 660 מיליון שקל בשנה - מתחת להכנסות של 800 מיליון שקל בשנה שנבעו בפועל מהטלת המס הקודם (כולל משקאות דיאט), אך משמעותית מעל ההערכה הקודמת של 380 מיליון שקל, שהוערכה לפני הטלת המס בפעם הקודמת. 

בנק ישראל הרחיב את מתווה ההקלות: גם אחים של חטופים ומשתתפי מסיבת נובה ייכללו במעגל הראשון
11 אלף פצועים - ולמדינה אין עדיין תוכנית מסודרת לשיקום

באוצר בוחנים בימים אלה מגוון רחב של העלאות מסים וקיצוצים בתקציב, כדי לממן את ההוצאות האדירות על ניהול המלחמה ועל שיקום העורף. בסביבת שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מסבירים כי גם החזרת "מס הסוכר" הוא מהלך שנבחן במסגרת השינויים. מעבר להגדלת ההכנסות, מדובר במס "חינוכי" שמטרתו הפחתת הצריכה של משקאות ממותקים, ובכך לשפר את בריאות הציבור ואולי גם לחסוך בטיפול בבעיות כמו סוכרת ומחלות אחרות. 

 

המס הוריד צריכה, לא ברור בכמה 

באוצר מציינים כי "בשנת 2022 ניכרה ירידה משמעותית ביותר בצריכתם" של משקאות קלים, על רקע הטלת המס בממשלה הקודמת. על פניו, זה נראה נכון מאוד: על־פי נתוני סטורנקסט, בעוד שבחודשים ינואר-נובמבר 2021 ישראלים צרכו 414 מיליון ליטר של משקאות ממותקים (כולל דיאט) מהסוג שמוסה, בתקופה המקבילה ב־2022 מדובר ב־363 ליטרים בלבד - ירידה דרמטית במיוחד של מעל 12% בצריכה. 

אך למעשה, הנתונים מורכבים בהרבה: ראשית, ישנה מגמה ארוכת־טווח של צמצום צריכת משקאות ממותקים, ועלייה בצריכת משקאות לא ממותקים כמו מים וסודה. בעוד שהיסטורית, ישראלים קנו הרבה יותר משקאות ממותקים מאשר מים וסודה בבקבוקים, כיום המצב הפוך - ורכישות מים וסודה עלו על אלה של המשקאות הממותקים.

האפקט קיצוני עוד יותר במשקאות עתירי סוכר (לא דיאט), כאשר בין 2013 ל־2023 ירדה צריכתם האבסולוטית ב־38%. זאת, למרות גידול האוכלוסייה שהתרחש בעשור האחרון. במשקאות הדיאט, לעומת זאת, דווקא הייתה עלייה קלה - אך לא בשיעור משמעותי כמו המים והסודה. 

 

בנוסף, בין שנת 2021 ל־2022 יש אפקט נוסף שנובע מהשפעות הקורונה. במהלך המגפה והסגרים, הצריכה במסעדות צנחה, והחליפה אותה קנייה ברשתות השיווק. סטורנקסט מפרסמים כי הם בוחנים את הצריכה ברשתות ארציות, ברשתות פארם, בסופרמרקטים, במינימרקטים ובחנויות נוחות, אך לא במסעדות. כלומר, הקורונה הגדילה את הצריכה הנמדדת ב־2021, שנעלמה ב־2022 בלי קשר למיסוי. ואכן, אפשר לראות שלא רק צריכת המשקאות הממותקים ירדה ב־2022, אלא גם הצריכה של משקאות לא ממוסים כמו מים וסודה. זה בוודאי לא נבע מאפקט המיסוי, ולכן קל לראות את השפעת האפקטים הנוספים. 

כל זה לא אומר שלמס לא הייתה כל השפעה על הצריכה, אלא שהירידה הדרמטית שראינו ב־2022 אינה מושפעת רק מהטלת המס, כפי שמצייר האוצר - אלא גם מגורמים נוספים. 

במקביל, את השפעת המס ניתן לראות גם בין 2022 ל־2023, בעקבות ביטולו בחודש מרץ במסגרת ההסכמים הקואליציוניים של הממשלה ה־37. מחודש מרץ עד נובמבר 2023 ניתן לראות עלייה של 2% בצריכה לעומת התקופה המקבילה שנה קודם לכן. מדובר אומנם בעלייה נמוכה יותר מזו שנרשמה ברכישת מים וסודה (3%), אולם היא עדיין מנוגדת למגמה ארוכת־הטווח של ירידה בצריכת המשקאות הממותקים. כלומר, ראינו עלייה אבסולוטית בצריכה - בניגוד לירידה שהיינו מצפים לראות. יותר מכך, במשקאות עתירי הסוכר (מעל 5 גרם), עליהם הוטלה דרגת המס הגבוהה, ראינו באותם חודשים עלייה של 5%, בניגוד חריף למגמה ארוכת־הטווח. 

מדיניות תזזיתית לא מאפשרת בחינה

בבריטניה, בה הוטל מס דומה, אפשר לראות שבעוד שהכמויות הנצרכות ירדו בעקבות הטלת המס, ב־2022 הן כבר חזרו לסורן, ולא ברור עד כמה המס משפיע בפועל בטווח הארוך על התנהגות הצרכנים. לעומת זאת, סקירת מחקרים שפורסמה ב־‏2022 הראתה כי הטלת המס אכן מצמצמת את הצריכה בפועל. 

הערכות רשות המסים שהיא תראה הכנסות של 660 מיליון שקל בשנה מהחזרת המס, עשויות להתברר כאופטימיות למדי. אחד ההסברים לגבייה הניכרת של המס המקורי - פי 2.5 מההערכות הראשוניות - הייתה שמיסו הן משקאות עתירי סוכר והן משקאות דיאט, מה שיצר פחות תמריץ לעבור למשקאות הדיאט. אך החוק הנוכחי מציע הטלת מס על משקאות עתירי סוכר בלבד, מה שעשוי להוביל לאפקט צרכני חזק יותר, ומכאן - לגבייה נמוכה יותר של המס. 

בכל מקרה, ברור שהממשלה נוקטת מדיניות תזזיתית למדי: ב־2020 הוטלה חובת סימון מוצרים עתירי סוכר במדבקות אדומות, שמטרתן העלאת המודעות וצמצום של הצריכה. ב־2022, לאחר שנתיים של קורונה ששיבשה גם היא את מגמות הצריכה, הוטל מס על משקאות ממותקים. ב־2023 המס בוטל, ועל־פי הצו שפרסם משרד האוצר - ב־2024 המס יחזור. כשהמדיניות משתנה בקצב כל־כך גבוה, קשה לראות את ההשפעות לאורך זמן של הצעדים השונים על התנהגות הצרכנים. 

האם המדבקות היו אפקטיביות בהפחתת צריכת משקאות ממותקים? עד כמה המס השפיע, וכמה מתוכו הייתה השפעת הקורונה? האם ביטול המס החזיר את הצריכה למגמה המקורית, או שעצם הטלת המס הגבירה את המודעות לנזקי משקאות עתירי סוכר? כיצד ישפיע המס החלקי על משקאות עתירי סוכר בלבד, ללא דיאט? כשלא מאפשרים למדיניות לחלחל ולהשפיע במשך כמה שנים, קשה מאוד להעריך את האפקטיביות שלה בפועל.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

"אינתיפאדה עולמית" מתפשטת בקמפוסים של ארה"ב, אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנאם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, ובין יוני לספטמבר נפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן