גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"זה הזמן לקנות": מנהל ההשקעות שמשוכנע שבורסת תל אביב בדרך לראלי

יאיר שני, מנכ"ל סיגמא, צופה כי הבורסה המקומית תזנק ב־2024 בכ־20% ותצמצם את הפער מול וול סטריט ● הוא ממליץ לקבע את תשואות האג"ח לתקופה ארוכה כי "מי שיחכה יפספס את ההזדמנות", קורא להוציא את הכסף מהפיקדונות ומזהיר מחשיפה גבוהה לדולר

יאיר שני, מנכ''ל סיגמא / צילום: סיגמא
יאיר שני, מנכ''ל סיגמא / צילום: סיגמא

הגופים המוסדיים ובתי ההשקעות הגדולים בישראל העבירו בשנים האחרונות את עיקר השקעותיהם לחו"ל. ההבנה היא שהבורסה בתל אביב היא שוק קטן, שניצב במרכזו של אזור עם מתיחות גאו־פוליטית מובנת, וקיטוב פוליטי קיצוני שהתבטא במחלוקת סביב הרפורמה המשפטית בשנה האחרונה שהביאה גם לטלטלה כלכלית בישראל.

קומפיוג'ן חתמה על עסקה עם ענקית תרופות, והמניה מזנקת בחדות
דווקא במדינה במיתון עמוק: הבורסה שהציגה השנה את התשואה הגבוהה בעולם

האסטרטגיה הזו עבדה מצוין בשנת 2023. בארה"ב מדד ה־S&P 500 עלה בכ־23% מתחילת השנה והנאסד"ק זינק ב־42%. גם באירופה הייתה שנה טובה למשקיעים כאשר הדאקס הגרמני זינק ביותר מ־20% לשיא כל הזמנים. לעומתם, הבורסה בתל אביב דשדשה הרחק מאחור והמדד המוביל, ת"א 35, עלה עד כה רק ב־1.2%.

האם בשנה הקרובה בורסת תל אביב תצמצם את הפער? אם תשאלו את סיגמא - כן. בית ההשקעות הקטן מבית סיגמא־קלאריטי נקט עד לאחרונה גישה דומה לזו של המתחרים הגדולים, אבל כעת, לקראת סוף השנה, הוא שינה כיוון בחדות ונותן משקל הרבה יותר גדול לשוק הישראלי - 50%. לצורך ההשוואה, בחלק מהמתחרים בשוק, נותנים משקל של כ־70% ויותר לחו"ל. "יש פוטנציאל גדול לעלייה דו־ספרתית בבורסה המקומית ב־2024 - 15%־20% בקלות", אומר המנכ"ל יאיר שני בשיחה עם גלובס. "הבורסה המקומית פתחה פער שלילי מול השווקים בחו"ל וכשהמחירים זולים ויש הזדמנות, צריך לקנות. ולא משנה מה הסיבות שהובילו לירידות".

 

לדבריו, "הבורסה תמיד מסתכלת קדימה. כשהאירוע בעזה ייגמר הוא יפגוש עולם כלכלי של ריבית יורדת ומדינה עם סיכון ביטחוני קטן משהיה, כי צד אחד במשוואה ייעלם. במילים אחרות, פרמיית הסיכון של ישראל צריכה לרדת אחרי המלחמה". שני מזכיר שישראל נכנסה למלחמה עם רמת חוב נמוכה ומצב כלכלי חזק יחסית: "הכלכלה יכולה לצלוח גם גירעון של 5%־6%. משקיעים מתוחכמים אוספים כיום סחורה".

הסקטורים המומלצים: בנקים ונדל"ן

האופטימיות לגבי עתיד הכלכלה המקומית משתקפת במדדי הבורסה. בשלושת השבועות הראשונים של המלחמה, מדד תל אביב 35 השלים נפילה של 12%, אבל מאז הוא התאושש בעקביות וקיזז ביום שני את כל הירידות של תקופת המלחמה.

אילו סקטורים יעבדו טוב עבור המשקיעים?
"קודם כל הבנקים, שצריכים לעלות", אומר שני. "הם נסחרים במכפילי הון נמוכים וגם אם לא יחזרו להשיג תשואות גבוהות על ההון כבעבר, וירידת הריבית תפגע בתוצאותיהם, הם עדיין יציגו תשואה מרשימה על ההון של 11%־14%.

"בנוסף, סקטור הנדל"ן כבוי כעת לגמרי, אבל הוא יחזור. יש על התחום עכשיו סימן שאלה גדול מאוד לכאורה, אבל בסוף יצטרכו למצוא פועלים, פלסטינים או זרים. אנשים צריכים דירות. מעבר לכך, סקטור הנדל"ן הוא סקטור ש'חי' מהריבית כי הוא ממונף. כשהיא גבוהה זה פוגע בחברות, ולכן ירידת ריבית תסייע לתחום להתאושש, בוודאי כשלוקחים בחשבון שבעקבות גילויי האנטישמיות האחרונים יהיה גל עלייה מחו"ל. אנשים ירצו לגור בארץ או לפחות לקנות כאן דירה שתהיה להם למקרה הצורך".

 

שני גם רואה בסקטור הגז והנפט בארץ וגם בעולם תחום אטרקטיבי. "המכפילים נמוכים והחברות נותנות תשואות דיבידנד יפות", הוא אומר. "העולם צומח ולכן, לצערנו, הצריכה של חומרים מזהמים הולכת לגדול". הוא מסמן גם את תחום האנרגיות המתחדשות כהשקעה משתלמת - ולדבריו לא מדובר בסתירה. "תחום האנרגיה החליפית, ובפרט מניות מובילות כמו סולאראדג', נפגעו חזק מאוד מעליית הריבית ומירידה בביקושים באירופה. נושא הריבית קריטי, כשהיא תרד זה ייתן תמריץ להשקיע שם ולכן זה סקטור מאוד מעניין".

וכמובן שאי אפשר בלי תחום הטכנולוגיה, "אבל צריך להיות סלקטיביים כיוון שהמניות בענף כבר רצו קדימה, בטח בתחום הבינה המלאכותית. הטכנולוגיה מניעה את העולם, אבל צריך לראות איפה המחירים יצאו מפרופורציה ולהיזהר שם".

הסיבה שזה בדיוק הזמן להשקיע בארץ

כשאנחנו שואלים את שני איך כדאי לחלק את תיק ההשקעות הוא משיב: "משקיע סולידי נחשב אצלנו לכזה שמחלק את התיק ל־80% אג"ח (מהם כ־70% באג"ח קונצרני והיתרה בממשלתי) ו־20% מניות, בעוד לקוח אגרסיבי מוגדר ככזה שפועל בעיקר במניות.

"בתיק המניות אנחנו נמצאים כיום בחשיפה שהיא קרובה למלאה, למרות שאנחנו אחרי עליות מאוד חדות בארה"ב, מאחר וירידת הריבית עוד לפנינו. עם זאת, מדדי ה־S&P 500 והנאסד"ק מתקרבים לרמות השיא של סוף 2021 ותחילת 2022. ההתאוששות השנה הייתה מוצדקת, אבל הראלי היה אגרסיבי וסביר שבשנה הבאה נראה עליות מתונות בארה"ב ועליות חדות יותר בישראל. לכן אנחנו מחלקים את התיק חצי חו"ל, בעיקר ארה"ב וחצי ישראל".

"להוציא כסף מפיקדונות וקרנות כספיות"

סביבת הריבית הגבוהה שכנעה השנה לא מעט משקיעים לשים את כספם באפיקים הסולדיים ביותר, בדגש על אגרות חוב ממשלתיות. אבל שני מזכיר שלא מדובר במגמה שצפויה להישאר עוד זמן רב. "השוק אופטימי מדי. הוא מתמחר 6 הורדות ריבית, בארה"ב וגם בארץ, זה מאוד אגרסיבי בתוך קצת יותר משנה. אם זה לא יתממש, השוק יצטרך להתאים את עצמו לפחות הורדות ריבית וזה יפגע בתשואות. נכון לעכשיו המח"מ (משך חיים ממוצע. נ"א) שלנו הוא 3־3.5 שנים.

"התשואות יפות בשוק הקונצרני (כ־4.5% בממשלתי ויותר מ־5% בקונצרני), אבל מאחר שהריבית תרד זה לא יימשך להרבה זמן ולכן יש פה הזדמנות גדולה לציבור לקבע תשואות גבוהות לתקופה ארוכה. מי שיחכה עוד שנה כבר יפספס אותן. לכן, עכשיו זה הזמן להוציא כסף מפיקדונות וקרנות כספיות ולנצל את התשואות המאוד גבוהות באג"ח, שלא יהיו כאן עוד שנה. בתחום הקונצרני אפשר גם להאריך מח"מ, להחזיק אותן עד לפדיון ולקבל אפילו 6%".

מה באשר לשוק המט"ח?
"תחום המט"ח זו שאלה ששואלים אותי עליה כבר 28 שנים, ואף פעם אין עליה תשובה טובה. יש כאן סיכון גדול ולכן אני בתפיסה שמשקיע ישראלי לא צריך בכלל להמר על כיוון המט"ח. אם לא יהיו עוד אירועים חריגים במלחמה, השקל צריך להתחזק. אולי לא לרמות של 3.2 שקלים לדולר אבל גם אם הוא יתחזק ל־3.3 או אפילו 3.4 שקלים, מי שחשופים למט"ח יפסידו הרבה כסף על ההשקעות בחו"ל. כדאי לשים לפחות חצי מהכסף במסלולים מוגני מט"ח".

עוד כתבות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?