גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המגמות שסוחפות את משרדי עורכי הדין בזמן המלחמה

בתוך חודש אחד החליטו חמישה משרדי עורכי דין גדולים על מהלכי התרחבות, בראשם, כפי שנחשף בגלובס, נשיץ ברנדס אמיר שממזג לתוכו את כהן וילצ'יק ● בענף מנסים לחזק תחומי פעילות שלהערכתם ייווצר בהם ביקוש לאחר המלחמה, כמו תחום חדלות הפירעון או נדל"ן ותשתיות

מיזוג משרדי נשיץ ברנדס וכהן וילצ'יק / צילום: יח''צ
מיזוג משרדי נשיץ ברנדס וכהן וילצ'יק / צילום: יח''צ

המשבר הכלכלי שאליו נקלע המשק הישראלי בעקבות המלחמה, שהחל עוד קודם לכן השנה, לא פסח על ענף עריכת הדין. בתי המשפט הושבתו כמעט לחלוטין ורק החודש חזרו לפעילות שוטפת, מספר העסקאות בשוק ירד, ועורכי דין רבים גויסו לשירות מילואים.

המשרדים מרגישים האטה בעבודה בעיקר במחלקות הנדל"ן, ליטיגציה, הייטק ומיזוגים ורכישות. כתוצאה מכך, ההערכה היא שהבונוסים השנה יפחתו, וכך גם העלאות השכר. 

בלעדי | פירמות עורכי הדין הגדולות עוצרות את הבונוסים לעובדים כדי להימנע מפיטורים וחל"ת
בלעדי | המיזוג החדש במשרד עורכי הדין הגדול
כך מתמודדים במשרדי עורכי הדין עם הפגיעה הכלכלית של המלחמה

למרות זאת, בחודש האחרון ניכרת מגמה בקרב המשרדים הגדולים להרחבת הפעילות בדרך של מיזוגים, צירוף שותפים ועורכי דין וכן הרחבת תחומי השירות. השאיפה שלהם בשנים האחרונות, לתת שירות one stop shop כדי למשוך לקוחות גדולים יותר וקהלים חדשים, נמשכת גם עתה.

חמישה משרדי עורכי דין גדולים החליטו על צירוף שותפים, חיזוק תחומי פעילות ומיזוגים. הצעד המשמעותי ביותר הוא במשרד עורכי הדין נשיץ ברנדס אמיר, שממזג לתוכו החל מסוף דצמבר את משרד כהן וילצ'יק הוותיק, שנוסד לפני 27 שנים וכולל 20 עורכי דין ושותפים. המשרד הממוזג ימנה כ־260 עורכי דין וכ־400 עובדים בסך־הכול. החיזוק הוא בתחומי התכנון והבנייה, נדל"ן וחדלות פירעון. 

מיזוג נוסף, קטן יותר, בוצע במשרד פירון, שצירף את משרדו של עו"ד שלמה כרוב, העוסק בתחום האזרחי־מסחרי. יחד עם כרוב הצטרפו שני שותפים ועו"ד. בנוסף, למשרד פירון הצטרף עו"ד גדעון חתוכה, מעורכי הדין המנוסים בתחום הנדל"ן ובפרט בליווי תהליכי שינוי של קרקעות חקלאיות ובהשבחת נדל"ן מניב.

מיזוג משרדי פירון וכרוב / צילום: ענת טל

"התמחור של צירוף שותפים אמור להשתלם"

במשרד ש. הורוביץ הקימו תחומי עיסוק חדשים, ושני שותפים צורפו להובלתם. עו"ד גל ארד־כהן תוביל את תחום הקריפטו, הכולל הבטחת עמידה בחוקים ורגולציה בינלאומית. עו"ד אייל ברוק יוביל את תחום הבינה המלאכותית, המתפתח בכל הנוגע לפיתוח, רישוי ושימוש בטכנולוגיות.

במשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו הרחיבו את פעילות המחלקה המסחרית וצירפו החודש כשותף את עו"ד אמיר גרובר למחלקת ההייטק. יחד עימו הצטרף עו"ד יוסף מארק, המתמחה בחברות סטארט־אפ וביוטק.

משרד הרצוג צירף בנובמבר כיועץ בכיר את יו"ר בנק לאומי לשעבר, עו"ד ד"ר סאמר חאג' יחיא, שהיה מתמחה במשרד לפני 25 שנים. את התפקיד הוא עושה במקביל לפעילותו בתחום ההשקעות וכחבר ויו"ר דירקטוריונים של חברות בינלאומיות.

במשרד נשיץ ברנדס אמיר גויסו למעלה מ־40 עורכי דין, ולרבים מהעובדים יש בני זוג וילדים שנלחמים בעזה. עו"ד טל אליאסף, השותף המנהל במשרד, אומר כי "אלה ימים לא פשוטים לעם ישראל ולמשק הישראלי, אבל אנחנו מחויבים להמשיך לפעול ולקיים שגרה בצל הלחימה, על־מנת שהעתיד שלנו כאן יהיה טוב יותר".

לדבריו, המיזוג החדש "מחזק תחומים שאנחנו מעריכים שבהם תהיה יותר פעילות בתקופה הקרובה". כך למשל, בתחום חדלות הפירעון והנדל"ן.

"לצערנו, אנחנו צופים גידול בכמות החברות שיימצאו באזורי חדלות פירעון בחודשים הקרובים, ולכן חשבנו שזה יהיה נכון להגדיל את המחלקה שלנו שעוסקת בתחום. אנחנו גם מאמינים שבתום המלחמה תחזור להיות תנופה בשוק הנדל"ן, ולכן חשבנו לנכון לחזק את תחום התכנון ובנייה, שבו מתמחה משרד כהן וילצ'יק".

גם במשרד ש. הורוביץ מסבירים את המהלך כראייה קדימה. עו"ד עמית שטיינמן, שותף מנהל במשרד, מסביר את השיקולים הכלכליים בהרחבת תחומי פעילות גם בתקופה זו. "כמשרד שהוא one stop shop, שמנו לנו ליעד להרחיב את היקף השירותים שאנחנו מעניקים, לרבות באמצעות כניסה לתחומים חדשים. העיקרון של הפיתוח העסקי הוא להסתכל קדימה, מה היעדים שלנו לעתיד".

לכן, אומר שטיינמן, "גם אם השוק בנקודה פחות טובה היום, אנחנו לא מקצצים בפיתוח העסקי. אנחנו זהירים ונוקטים גישה שמרנית, נוכח חוסר היציבות והאי־ודאות, אך מביאים בחשבון למשל שבינה מלאכותית ונכסים דיגיטליים הם הדבר הבא, ולכן החלטנו עכשיו לפתח את התחומים הללו".

עו"ד שטיינמן מוסיף כי "התוכנית העסקית היא לטווח של מספר שנים קדימה, ולכן התמחור הכלכלי של צירוף שותפים מחוץ למשרד לצורך פיתוח תחומים חדשים אמור להשתלם. בפועל תיתכן ירידה בטווח הקצר, אולם המחשבה היא על הטווח הרחוק".

עו"ד זהר פישר, מייסד חברת רובוס, העוסקת בעריכת מיזוגים ובהתאמה בין הצורך לביקוש, אומר כי המגמה בחודש האחרון היא תוצאה של תהליכים שהחלו חודשים קודם לכן.

פישר מספר כי "תחום המיזוגים עד לפני המלחמה היה במגמת עלייה איטית. המהפכה המשפטית עצרה תהליכים. הירידה בתחום הנדל"ן וההייטק תרמו לירידה משמעותית. לקראת פתיחת שנת המשפט בספטמבר 2023 ראינו יותר בקשות של משרדים בינוניים וגדולים למיזוגים, ושותפים שמבקשים להצטרף למשרדים. המלחמה עצרה את הכול בבת־אחת. אבל בחודש השני למלחמה וכעת החלו מהלכים".

לדבריו, מיזוגים וצירוף השותפים נועדו בחלק מהמקרים לפתור בעיות נקודתיות למשרד הגדול הממזג, או למשרד המתמזג הקטן: הוספת תחום עיסוק, הרחבה ועיבוי של מחלקה קיימת, הכנה לקראת פרישה של ראש מחלקה ועוד.

לצד זאת, חלק מהסיבות הן אסטרטגיות: הרחבת גודל המשרד כדי לאפשר מענה ללקוחות גדולים יותר, הכנסת תחומים חדשים והגעה לקהלים חדשים.

מעבר מהמגזר הציבורי לשוק הפרטי

תופעה אחרת שעליה מצביע עו"ד פישר היא עזיבת השירות הציבורי שהחלה בשנים האחרונות. לדבריו, "השילוב של המהפכה המשפטית והמלחמה הביא בתחילה לטפטוף, שהפך לזרם של עורכי דין בכירים שיוצאים מהמערכות הציבוריות לשוק הפרטי. אם זה משהו שבעבר ליווינו אחד או שניים בחודש, עכשיו ההיצע עולה על הביקוש".

בשנים האחרונות ראינו את עו"ד רז נזרי, המשנה ליועמ"ש הבכיר, שהצטרף למשרד פירון; את עו"ד ארז קמיניץ, המשנה ליועמ"ש בתחום האזרחי, שהצטרף כשותף לארדינסט בן נתן טולידאנו עם המבורגר עברון; ואת עו"ד ד"ר רועי שיינדורף, שהיה המשנה ליועמ"ש בתחום המשפט הבינלאומי, והצטרף ביולי השנה כשותף למשרד הרצוג, כראש המחלקה לבוררויות בינלאומיות.

נוסף על כך, עו"ד אלעד פנחס, ממונה במיסוי וכלכלה, שניהל את תיק הצוללות, עזב את הפרקליטות והצטרף להרצוג; ועו"ד אבי גרוסמן מרשות התחרות הצטרף ל-AYR בשנה שעברה. 

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל