גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קומפיוג'ן חתמה על עסקה עם ענקית תרופות, והמניה מזנקת בחדות

החברות יפתחו יחד את מוצר ה-COM503 המציע מנגנון חדש לטיפול בסרטן ● עוד הודיעה קומפיוג'ן כי קיבלה תשלום של 10 מיליון דולר משותפה בפרוייקט אחר, אסטרהזנקה, עם כניסת המוצר המשותף לשתי החברות לניסוי שלב III

ענת כהן דיג, מנכ''ל קומפיוג'ן / צילום: איל יצהר
ענת כהן דיג, מנכ''ל קומפיוג'ן / צילום: איל יצהר

תאגיד התרופות האמריקאי גיליאד  וחברת קומפיוג'ן  הישראלית, המפתחת תרופות תוך שימוש במערכות חישוביות, הודיעו על עסקה לפיתוח משותף של המוצר COM503 של קומפיוג'ן. במסגרת העסקה תשלם גיליאד 60 מיליון דולר מיידית, סכום גדול יחסית בימים אלה עבור מוצר שנמצא לפני שלב הניסויים בבני אדם. המוצר צפוי להיכנס לניסויים בבני אדם ב-2024, ואז תוכל לקבל קומפיוג'ן 30 מיליון דולר נוספים. תשלומים נוספים בהתאם לעמידה באבני דרך מסוימות, יכולים להגיע עד 848 מיליון דולר, לא כולל תמלוגים שקומיוג'ן עשויה לקבל מהכנסות המוצר, אם וכאשר יהיו כאלה.

המניה הקטנה שמזנקת בבורסת תל אביב בעקבות המתקפות של החות'ים 
עסקת הענק בהייטק בוטלה, ואדובי תשלם קנס של מיליארד דולר 

קומפיוג'ן נסחרה הבוקר לפי שווי של 64 מיליון דולר. בשעה זו מניית החברה מזנקת בחדות בעקבות הדיווח.

המוצר נשוא העסקה פועל במנגנון יצירתי. אינטרלוקין 18 ( IL18 ) הוא חלבון שמופיע באופן טבעי בגוף, בעל פעילות דלקתית מוכרת. בתוך הגוף החלבון הזה מבוקר על ידי מספר מנגנונים, אך עלה הרעיון להזריק אותו מבחוץ, כטיפול אנטי סרטני.

לדברי מנכ"ל קומפיוג'ן, ד"ר ענת כהן דיג, הסיבה שבגללה לא נעשה עד היום שימוש אנטי-סרטני במוצר, היא בעיקר בגלל הרעילות שלו כלפי רקמות בריאות, וחוסר היכולת להביא אותו בצורה מדוייקת לתוך הגידול.

קומפיוג'ן מצאה כי בסביבת הגידול הסרטני, ישנה כמות גדולה יחסית של IL18 הקשור לחלבון אחר, וכי ניתן לפרק את הקשר הזה באמצעות נוגדן (שהוא התרופה שפיתחה קומפיוג'ן ונמצא בבסיס העסקה). כיוון שה-IL18 קשור לאותו חלבון בעיקר בסביבת הגידול, הרי שניתוק הקשר הזה יוביל לכך שיהיה ריכוז של IL-18 ספציפית במקום הגידול.

מספר חברות מפתחום IL-18 'משופץ', עם שינויים שונים שנועדו להפוך אותו ידידותי יותר לרקמות הבריאות וספציפי יותר, בעל תוחלת חיים ארוכה יותר בגוף, ומשוחרר מאותם גורמים בתוך הגוף שיכולים לעכב אותו. המנגנון שפיתחה קומפיוג'ן, עוקף את הצורך בשינויים הללו. המוצר השיג תוצאות מבטיחות בניסויים בבעלי חיים, ואמור להיכנס לניסוי הקליני שהוא הטריגר לתשלום אבן הדרך הבאה, במהלך 2024.

כהן-דיג: "התחלנו לדבר עם השוק על המוצר הזה ב-2022, כי ראינו עניין גובר במסלול ה- Il-18. קרנות הון סיכון אמריקאיות החלו להשקיע בחברות הפונות למסלול הזה אם כי לא בדרך הזו, וחברות גדולות התחילו להשקיע בזה, והמודל שלנו בתחום הוא פורץ דרך מאוד, ומבודל מאוד".

קומפיוג'ן ידועה ביכולות החישוביות שלה, אבל זה נשמע כמו פטנט שהומצא על ידי בן אדם, ולא על ידי מכונה
כהן-דיג: "עד כמה שאנחנו אוהבים בינה מלאכותית הרבה לפני שהיא הייתה להיט גדול כל כך, ועד כמה שאנחנו מאמינים שאין דרך באמת טובה אחרת לגלות מטרות חדשות לתרופות, אין תחליף לשילוב בין המחשב לבין בן האדם. אנחנו, בני האדם, אלה ששואלים את המחשב שאלות וגם מבינים את תוצאות החישובים, כדי ליצור מזה ביולוגיה".

השלבים הבאים של פיתוח המוצר ישארו באחריות קומפיוג'ן. "סעיף זה בעסקה היה לנו חשוב מאוד", אומרת כהן-דיג. "המשך העבודה על המוצר יחדד את המומחיות שלנו בפיתוח וגם את היכולות החישוביות שלנו. אנחנו מאמינים שזה גם מה שהכי נכון למוצר. אנחנו מכירים את מסלול ה- IL-18 לאורך ולרוחב. אנחנו החברה שיש לה את האינטרס לקחת את המוצר קדימה מהר ככל האפשר, ויש לנו גם יכולות מוכחות בניסויים פרה-קליניים ובשלבים הראשונים של הניסויים הקליניים. גיליאד, מצידה, באה עם כל הארטילריה שלה בפיתוח תרופות, והם יהיו שם איתנו כשותפים שלנו, אבל אני מאוד מעריכה אותם על כך שאפשרו לנו להמשיך להוביל את התהליך".

תשלום גם מאסטרהזנקה מעבה את קופת המזומנים

במקביל דיווחה היום קומיוג'ן על השגת אבן דרך בהסכם שלה עם אסטרהזנקה , המפתחת נוגדן המשלב תרופה של קומפיוג'ן במסלול TIGIT, יחד עם נוגדן של אסטרהזנקה במסלול PD1. המוצר יכנס לניסוי שלב III בטיפול בסרטן בדרכי מרה, וקומפיוג'ן תקבל 10 מיליון דולר.

"מלבד הכסף, מאוד חשוב בעיני שלקומפיוג'ן יש מוצר בשלב III של הניסויים", אומרת כהן דיג. "תחום ה- TIGIT ידע עליות ומורדות, אבל היום כמה חברות רצות עליו מאוד מהר. לנו בקומפיוג'ן יש מוצר שלנו בתחום הזה, שנמצא בניסויים, ויש לנו את שיתוף הפעולה הזה עם אסטרהזנקה, שהוא בנוסף ולא במקום המוצר שלנו, והוא כבר די קרוב לשוק. הצלחה במוצר כזה שווה לנו עד 200 מיליון דולר בתשלומי אבני דרך, וגם תמלוגים".

טרם החתימה על העסקה היו בקופתה של קומפיוג'ן 57.4 מיליון דולר, והיא העריכה כי הם יספיקו לה עד סוף 2024, כך שהתשלומים הנוכחיים והפוטנציאל לתשלום עתידי מהיר יחסית מגיליאד, מעבים משמעותית את הקופה שלה.

"לא הכרזנו היום לכמה זמן תספיק לנו הקופה הנוכחית", אומרת כהן דיג, "כי עדיין לא סיימנו את תהליך תכנון התקציב קדימה בעקבות העסקה. איננו יודעים עדיין האם נגדיל את קצב השריפה שלנו, שעבור 2023 צפוי לעמוד על 37-39 מיליון דולר. בגיוס כספים תמיד ידענו לפעול בצורה שדואגת לחברה ולבעלי המניות".

ובכל זאת, מניית החברה איבדה כ-96% מערכה מאז השיא שרשמה ב-2021, יחד עם השוק כולו. "השוק מאוד קשה", מודה כהן-דיג, "אבל הנה עסקה כמו זו עליה חתמנו היום, מראה נתק בין הערך שמקנות חברות חיצוניות למוצרים שלנו, לבין ערך השוק של החברה. מאז שרשמנו שווי של מיליארד דולר, הנכסים שלנו רק התחזקו. אל מול העליות והירידות בשוק שמרנו על המיקוד שלנו, על כמות כח האדם שלנו ועל קצב שריפת המזומנים שלנו, ועדיין עשינו את מה שצריך לעשות. אני לא יודעת איך המניה תגיב לעסקה, אבל מאוד שמחה שהבאתי לחברה מזומן לא מדלל, והראיתי איך אנחנו דואגים לחברה בטווח הארוך".

"גאים בכך שאנחנו ישראלים"

בשקופית הרקע שאיתה מציגה כהן-דיג את העסקה, נכתב "Compugen Stands With Israel". "זה נעשה במחשבה רבה", אומרת כהן-דיג. "אנחנו חברה ישראלית, אנחנו גאים בכך מאוד, וישראל עוברת מלחמה. זה לא משהו שאפשר להחביא".

המשפט הזה גרר פרצופים או שאלות?
"אם יש מישהו שזה לא מוצא חן בעיניו, הרי שהוא לא אמר עד עתה כלום. אי אפשר לדעת מה עומד מאחורי שתיקות. תגובות קיבלנו רק מיהודים וישראלים ששמחו על המשפט הזה, שהוא ריגש אותם.

"והנה באה חברה כמו גיליאד וחותמת איתנו על הסכם מסיבות ענייניות, בלי לערב פוליטיקה, וממשיכה להאמין בנו למרות שחלק משמעותי מהאופרציה שלנו נמצא בישראל, ועוד משאירה בידינו את המשך הפיתוח. זו הבעת אמון מאוד גדולה מצידם".

העסקה הנוכחית נרקמה בעת ביקורו בישראל של דר' פלביוס מרטין, סמנכ"ל מחקר בגיליאד, שהתראיין באותה ההזדמנות לגלובס

היום אמר מרטין: "אנו סבורים ששיתוף פעולה זה משתלב עם האסטרטגיה שלנו לפתח מנגנונים שמפעילים את מערכת החיסון כנגד גידולים סרטניים ועשויים לאפשר שילובי תרופות חדשים עם תוכניות פיתוח אונקולוגיות בפורטפוליו הגדל שלנו".

עוד כתבות

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד