גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגיע הזמן שצה"ל יזוז מביצי הזהב הנדל"ניות שהוא דוגר עליהן

במסגרת החשיבה מחדש שתידרש ביום שאחרי המלחמה, חובה יהיה להאיץ סוף סוף את פינוי מחנות צה"ל ממרכז הארץ ● כך, מי שצריך את מלוא כובד התקציב, יכול לספק חלק לא מבוטל ממנו

שלישות רמת גן. הפינוי לא התחיל / צילום: תמר מצפי
שלישות רמת גן. הפינוי לא התחיל / צילום: תמר מצפי

כשמחפשים כסף מתחת לרצפה, נוכח אימת הגירעון בקופת המדינה ומול ההוצאות האדירות במלחמה ובעקבותיה, וכשברור לכולם שמערכת הביטחון תהיה במוקד תשומת הלב התקציבית ובכלל בחודשים ובשנים הקרובות, מוכרחים לשקול "לאחד כתובות". להבין שהצבא, שצריך את הכסף, יכול גם לספק חלק לא מבוטל ממנו. לא רק בגלל התעשיות הביטחוניות, שמשגשגות נוכח מפגן היכולת המבצעית של המערכות ההתקפיות וההגנתיות ועל רקע ההפנמה של מדינות המערב (ולא רק הן) עד כמה הסכנות הצבאיות אורבות בפתח, אלא גם בגלל עובדה פשוטה - שהן דוגרות על ביצי זהב נדל"ניות.

השבוע בתעשיות הביטחוניות | משרד הביטחון בעסקת ענק והמבוכה של טורקיה
ממלזיה ועד סומליה: נתיב הסחר הסודי של מדינות עוינות עם ישראל

מערכת שלא תימדד ביחס בין הוצאה להכנסה

כבר בשנת 1993, לפני יותר מ־30 שנה, קיבלה הממשלה החלטה בנושא "פינוי מחנות צבא ושטחי אש מאזורי ביקוש". אבל הצבא שלנו אף פעם לא היה לחוץ על הצגת הכנסות, במערכת שלא תימדד אף פעם ביחס בין הוצאה להכנסה.

רק במרץ האחרון פורסם דו"ח מבקר המדינה, שהראה שאפילו הפעימות הראשונות לפינוי בסיסי צה"ל מהמרכז מתקדמות לאט מדי. שבע שנים וחצי לאחר החתימה על ההסכם האחרון מול צה"ל (שוה"ם 3) פינתה מערכת הביטחון 5,323 דונם בלבד - 65% מהשטח שהיא התחייבה לפנות במסגרת הסיכום. במחנה השלישות ברמת גן כלל לא החל הפינוי המובטח. מחנות תל השומר וצריפין פונו רק באופן חלקי, ויש בהם "איים" צבאיים שלא מאפשרים תכנון רציף ושפוגעים בערך הקרקעות שכן שווקו לבנייה. וחשוב מכך - גם לאחר השלמת התוכנית הראשונה במלואה, יישארו במרכז הארץ 25 מחנות, על שטח כולל של 60 אלף דונם. תכפילו את השטח הזה בצפיפות מומלצת של 8-10 דירות לדונם במרכז הארץ, ותבינו את גודל הפוטנציאל - בדירות ובהכנסות לקופת המדינה. רק על אותם 8,200 דונם בתוכנית הקיימת, כתבו במבקר המדינה כי "בהתבסס על אומדנים גולמיים שהעבירה רשות מקרקעי ישראל, אומדני שווי הקרקעות במחנות מסתכם ב־78.6 מיליארד שקל". סגרנו שליש מעלות המלחמה.

בצה"ל ובמערכת הביטחון ככל הנראה מבינים שמדובר בשעת רצון. מבינים, אבל מעדיפים לעת עתה לשמור את הקלפים קרוב לחזה, לקראת המו"מ הקשוח עם בכירי האוצר. בחדרים סגורים, הם ככל הנראה שוקלים להאיץ את פינוי המחנות מהמרכז דרומה, לאחר מריחה של עשרות שנים. בכל מקרה, קל זה לא יהיה. בין השאר בגלל מצוקת התשתיות ומגבלות כוח האדם שיכול לתכנן ולבצע את המעבר. כבר היום, בשוק הפרטי מגלגלים פרויקטים בכ־30 מיליארד שקל עבור צה"ל. כבר היום, הוויכוחים של הצבא עם שיכון ובינוי למשל, חברה פרטית שמקימה כמה בסיסים, מגלמים סוגיה מורכבת ולא פשוטה.

 

עמימות תמיד היתה אהובה על הצבא

אבל הדוגמא הקלאסית לגישת "למה לדחות למחר, מה שאפשר לדחות למחרתיים" היא הקריה בתל אביב. הסטטוס הרשמי של המחנה הענק בכניסה לעיר, היושב על 166 דונם, הוא לפי צה"ל (כפי שמופיע בדו"ח מבקר המדינה) "בעל פוטנציאל לפינוי, הצהרה בלבד". עמימות תמיד היתה אהובה על הצבא שלנו.

כבר בשנת 2015 ערכה עיריית ת"א תחרות אדריכלים לתכנון 32 דונם בפינת רחובות קפלן ובגין. ההצעה שזכתה הייתה של המשרדים קימל־אשכולות ומנעד, שהציעה מספר מגדלים מעורבי שימושים בני 60 קומות - מסחר, בתי ספר, מאות דירות, משרדים ובתי מלון. לא רחוק משם, במפגש דרך בגין עם שאול המלך, אושרה בקיץ 2016 תוכנית "קרן הקריה" על שטח של 38 דונם, שכללה בין השאר מגדל בן 80 קומות.

אבל בצבא כמובן לקחו את הזמן. גם עם אותן נגיסות קטנטנות, ובוודאי עם התוכנית "הגדולה" להעתקת כל הקריה. לפי הערכות הצבא, שטח קרן הקריה יפונה רק באוגוסט 2025. הרצועה על קפלן לא כלולה מבחינתם כרגע באף הסכם, "והיא תחכה כנראה להסכם המלא של פינוי כל הקריה".

ובמסגרת החשיבה מחדש שתידרש מכולנו ביום שאחרי, חובה יהיה להאיץ סוף סוף את פינוי מחנות צה"ל, ודאי מלב תל אביב. גם בגלל הכסף, גם בגלל המסר, גם בגלל שיקולי הביטחון. העובדה שמחנות רבים נמצאים בלב אוכלוסייה אזרחית צפופה, לא ממש תורמת הסברתית למי שתוקף את הצד השני שמשתמש באוכלוסייה אזרחית כמגן אנושי.

לפני 20 שנה, לאחר פיגועי 11 בספטמבר, החליט הרמטכ"ל דן חלוץ לגנוז תוכנית למגדל של 40 קומות בבסיס והחליף אותה בשניים בני 18 קומות. במקום לצאת מאזור הביקוש, הוא פשוט בנה יותר נמוך. שטח לא היה חסר לו. עכשיו הגיע העת להיפרד, למכור את הקרקע ולעבור דרומה.

כוכבי השבוע

מצוין: הדיון על מוסך המטרו סופי בהחלט

דחיית החלופות בנוגע למיקום העתידי של המוסך הראשי של המטרו, ה"דיפו של השרון" בכפר סבא, היא בשורה נהדרת. ולא בגלל שאי אפשר למצוא מקום טוב יותר מזה הנוכחי. חוקרת ההתנגדויות, עו"ד תלמה דוכן, המליצה במפורש להעביר את המוסך של הרכבת לדרום טירה, בעיקר מסיבות תכנוניות ותחבורתיות. אבל די. לעולם הרי אפשר לדייק עוד טיפה, ולמצוא מקום אופטימלי יותר וזווית נכונה יותר - לכל קו, לכל תחנה, ולכל מוסך.

צריך להזכיר שגם ככה המטרו - הפרויקט הגרנדיוזי ביותר מאז הקמת המדינה - עדיין נשען על כרעי תרנגולת. אפילו חוק המטרו לא מצליח לעבור בכנסת. ולכן, החלטת הוועדה לתשתיות לאומיות לנעוץ השבוע את מיקום הדיפו המקורי בקו הארוך ביותר - זה שכולל 76 ק"מ, 56 תחנות תת קרקעיות ו־14 רשויות מקומיות מכפר סבא ורעננה בצפון ועד לוד ורחובות בדרום, חשובה מעין כמותה. ודאי למי שעדיין מנסים להאמין שיזכו לנסוע במטרו.

בלתי מספיק: הפסקת החשמל שהייתה רק קדימון

ביום שני השבוע נותקו 150 אלף ישראלים מרשת החשמל. זאת, חצי שנה בלבד מאז יוני 2023, כאשר 300 אלף בתי אב נותקו מרשת החשמל בערב שבת. השבוע בחברת החשמל הזדרזו להפריך חששות ושמועות בנוגע למתקפת סייבר זדונית ומתוחכמת, בעיצומה של מלחמה ולאחר שכמה שעות קודם לכן פורסם כי חוסל בכיר איראני על אדמת סוריה.

בחברה הרגיעו שמדובר בסך הכל בקריסה של כמה יחידות ייצור בתחנות הכוח אורות רבין ואשכול. ואנחנו קיבלנו בסך הכל תזכורת נוספת למצבו העדין של משק החשמל בישראל, שמשווע לעוד תחנות כוח. במדינה שבה האוכלוסייה מכפילה עצמה כל 3-4 עשורים, שצריכת החשמל שלה צומחת בקצב גבוה בהרבה (תחשבו על הביקוש של הרכבים החשמליים, למשל), ושאינספור עורכי דין או סתם תושבים מודאגים מעכבים כל תוכנית חדשה - ההפסקות הללו הן רק קדימון למה שמחכה לנו.

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור