גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפשר להסתדר בלי עילת הסבירות, אז למה הפעם שלפו השופטים את נשק יום הדין?

שופטי העליון אמרו אמש למעשה "עד כאן", כאשר הכריעו לפסול את ביטול עילת הסבירות ● פסק הדין מעניק לבית המשפט כוח רב, רגע לפני שהרוב השמרני משתלט עליו ● ידו של מי תהיה בסוף על העליונה? ימים יגידו

שופטי העליון בדיון בבג''ץ בעתירות נגד ביטול עילת הסבירות / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
שופטי העליון בדיון בבג''ץ בעתירות נגד ביטול עילת הסבירות / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

הרבה מאוד יש לומר על פסק הדין שניתן אמש. על ההיבטים המשפטיים שלו, ההיסטוריים, הפוליטיים-בואכה-אסטרטגיים ובמידה רבה גם הסוציולוגיים. לא הכול יוכל להיכתב כאן.

תחת עננה כבדה של הדלפות, שחררו אתמול (א') שופטי בית המשפט העליון לעולם 750 עמודים של פלפולי-פלפולים. חלקם תקדימיים ממש, חלקם צפויים. אחרים לא עד הסוף מהודקים. האלוהים של עולם המשפט הוא תמיד בפרטים הקטנים, וכאן יש הרבה מהם. ניואנסים על גבי ניואנסים שיכתיבו בסופו של יום את גבולות הגזרה וההגנה על זכויות היסוד במדינת ישראל, וכתמונת ראי - גם את טבעת החסמים על השלטון, שהתהדקה אתמול אחרי שנה של מה שהורגש לא פעם כשכרון חושים. ידו של מי תהיה בסוף על העליונה? קשה לדעת. החימוש מצוי כרגע בגבולות.

פרשנות | שופטי העליון שלחו מסר לממשלה, ולא ברוב דחוק: הכוח שלכם מוגבל
דעה | למרות החששות הרבים, ככה לא פוסלים חוק יסוד
שאלות ותשובות | באיזה רוב באמת נפסל חוק הסבירות, ומה הממשלה תעשה כעת?
בג"ץ פסל את החוק לביטול עילת הסבירות: "מעצים את כוחה הרב ממילא של הממשלה"

שנים של בדיקת גבולות הדדית

היחסים בין הרשויות בישראל נעים תמיד בתנועת מטוטלת. כל רשות מגיבה לרעותה. בשנים האחרונות בדיקת הגבולות ההדדית הייתה אינטנסיבית. באופן יחסי, ובניגוד למתואר לא פעם, נהג בית המשפט העליון בריסון. יש שיאמרו פחדנות. היד על ההתערבות ממש לא הייתה קלה, גם כשהגיעו לפתחם של יושבי קומת השופטים סוגיות שעוררו בהם שאט-נפש, כפי שעולה מפסקי הדין שכתבו בסופו של יום.

השאלה אם ראש ממשלה יכול לכהן כשהוא נאשם בעבירות פליליות חמורות, למשל, נענתה פה-אחד בחיוב. 11:0. התחושה החזקה היא אגב שרוחו של פסק הדין ההוא - אפשר לומר הטראומה ממנו ומהיעדר החשיבה על השלכותיו בזמן אמת - מלווה את פסק הדין שביטל את עילת הסבירות, גם אם נזכר בו הלכה למעשה רק באופן אגבי, כאסמכתא מקשטת, בהקשר אחר לגמרי. בדומה, כך גם החוק שאסר על איחוד משפחות פלסטיניות. זה שהעלה את אחוז החסימה. החוק שהתיר ועדות הקבלה. חוק הנכבה. כל אלה מופיעים בספר החוקים הישראלי.

והדברים שהיו נכונים לחוקים אושררו עם שלושה סימני קריאה בכל הנוגע לסמכות המכוננת, הסו-קולד חוקה שלנו שנכתבת פרקים-פרקים הודות לשאננות קצרת-הרואי של האבות המייסדים. זה היה נכון לבית המשפט, שבלע למשל את הגלולה המרה של חוק הלאום, ובפרט את הסעיף שביקש להפלות ערבים בקבלת קרקעות - וזה היה נכון לכנסת.

לא כל יום נגעו פה בחוק יסוד. אבל בשנים האחרונות משהו החל להיפרם. התהליך שהחל עם היעדרה הממושך של כנסת מתפקדת וממשלות מעבר לא יציבות, והמשיך בשימוש בחוקי יסוד כדי להסדיר חשדנות מובנית בממשלת חילופין מקרטעת או כדי להכשיר תקציב דו-שנתי, החלו לגרד את העצבים של השופטים, וגם את הספק. השימוש התכוף בחוק הנורבגי שהחליש את הכנסת עוד יותר מכפי שהייתה חלשה ממילא גם קודם, רק הגביר את החשש בקרבם של רבים מן השופטים - אלה שפסלו את החוק ואלה שלא - מפני מה שהולך ומתהווה כרשות אחת חזקה ונטולת בלמים - הממשלה.

הסבירות הטרידה את השופטים 

אל תוך המצע המפואר הזה נחתה הרפורמה של יריב לוין ושמחה רוטמן, וההצהרות הבוטות (לשון המעטה) שנלוו לה. השיח שלפיו בית המשפט הוא אויב העם התחיל קודם, אבל הפעם, נדמה היה, ניתנו לו גם כלים מעשיים. ראשונה לעבור הייתה הסבירות, במובנים מסוימים הבעייתית פחות מהשינויים האחרים שניצבו על הפרק - פוליטיזציה של הוועדה לבחירת שופטים ופסקת התגברות שתייתר לחלוטין את הביקורת השיפוטית על הכנסת.

ההצהרות שלפיהן זו רק הסנונית הראשונה, עשו את שלהן גם בבית המשפט. הסבירות הטרידה את השופטים. המינויים השנויים במחלוקת במגזר הציבורי הפכו תכופים, וכך גם סוגיות תקציביות שהיו מטופלות בעבר בכלים של סבירות. אבל יותר מהכול הטריד הביטול הגורף שלה בכל הנוגע להחלטות הממשלה והשרים. צמצום היה עובר.

אולם מעבר לסבירות, הדהדה גם הידיעה שזה לא ייגמר בסבירות. זה בולט לא רק מפסק הדין של השופט יצחק עמית, הסדין האדום של הקואליציה, שאומר את הדברים בצורה מפורשת ומציין למשל, בהמשך להתבטאותו עוד באולם, כי "דמוקרטיה אינה אורגניזם אשר חי לנצח, תוך שהוא מזין את עצמו מהאוויר סביבו". הוא שלף מהקבר את מונטסקייה והדגיש כי הביקורת הפרלמנטרית בישראל על הממשלה אינה אפקטיבית, וכי התיקון  הזה הוא "צעד אחד בכיוון הלא נכון של החלשת הדמוקרטיה". בהמשך, כדי להדגיש את הכוח הלא מרוסן של הממשלה, הוא הקביל אותה לגרעין שליטה של חברה. עמית הוא איש של דיני תאגידים הרבה לפני שהוא איש של משפט חוקתי, אבל החשש מעריצות, כמו גם מגודל השעה, לא נשאר רק אצלו.

השופטת דפנה ברק-ארז, ולא רק היא, כתבה כי פסק הדין ניתן למרות מכאובי המלחמה, "נוכח הסכנה הגלומה בו ליציבותה הדמוקרטית של המדינה", וכי "זוהי מלאכה שיש בה אף הכרח". גם הנשיאה הפורשת אסתר חיות דיברה על כך שמדובר "בסוגיות הנוגעות למאפייני הזהות הגרעיניים של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית", והרוח הזו שבה ומנשבת מכל פינה של פסק הדין הזה. הפגיעה שמייצר ביטול עילת הסבירות לבדו והחשש שהוא מותיר את האזרחים חשופים לשרירות-לב ושחיתות פוטנציאלית, אך גם, ואולי בעיקר  -  הידיעה שהוא לא ייוותר לבדו.

שופטי העליון אמרו אמש למעשה - עד כאן. ממשלה לא יכולה לעשות כל העולה על רוחה; הכנסת לא יכולה עד כדי כך לא לפקח עליה; והסמכות המכוננת, זו שניתנה לה אי-אז להרכיב חוקה, היא לא בלתי מוגבלת. זה נכון גם לשופטי המיעוט, כמו אלכס שטיין למשל, שסבר כי אין מקום לפסול את החוק הקונקרטי - אבל בהחלט הבהיר לכנסת שהיא מחויבת למגילת העצמאות ולתוכנה, ואינה מוסמכת לחרוג ממנו.

אולם מבחינתם של שופטי הרוב, לעניין הפסילה בכל אופן, אי-אפשר היה להוסיף ולהסתפק עוד באזהרות. הברקס היה חייב להיות ברור ומיידי. גם בגלל התוכן שלו, הגורף, גם בגלל השילוב שלו עם השאר וגם בגלל האופן שבו נחקק. ראו למשל את פסק דינה של הנשיאה הפורשת חיות, העוסק בין היתר באופן שבו הובאה הצעת החוק מלכתחילה לוועדת חוקה חוק ומשפט  -  ועקפה כך את הבלמים של ועדת השרים לחקיקה ואת הצורך בקבלת חוות-דעת של היועצת המשפטית לממשלה.

נשיאת בית המשפט העליון היוצאת, השופטת אסתר חיות / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

תיקון אחר לעילת הסבירות לא היה נפסל

מכלול פסק הדין מלמד שתיקון אחר, מאוזן יותר, בהסכמה רחבה, בהליך חקיקתי סדור ותקין ובלי שוט של מהלכים נוספים בקנה - לא היה נפסל. שופטים הם אנשים יצירתיים. אם חקיקה הייתה עוברת, הם היו (ויש לקוות שעוד יעשו כן) מפתחים כלים חדשים.

למרות הרושם השגור, מרביתם של יושבי גבעת רם אינם ששים אלי קרב, גם כשאולי היה ראוי לעשות כן. הלב של עילת הסבירות הוא בבחינת פרוצדורה של תהליכים מקצועיים. יש משהו אירוני בכך שהיא קמה מהקבר הודות לכשל בהליך שכזה בדיוק.

ומה בסוף, הברקס ינצח? בסוף, בכפוף לסייגים של שופטים מסוימים בקבוצת הרוב, שביקשו בכל זאת לגדור באופן הרמטי יותר את ההתערבות בחוקי יסוד, כמו ברק-ארז למשל, פסק הדין הזה נותן לבית המשפט כוח רב, רגע לפני שהרוב השמרני משתלט עליו. ההימור שלפיו לא ייתכן מצב פוליטי שבו מכהנת כנסת שהיא יותר ליברלית מבית המשפט, נראה על פניו הגיוני, אך גם רות ביידר-גינסבורג לא חשבה שבסוף יהיה זה בית המשפט שלה שיבטל את הזכות החוקתית להפלות. ימים יגידו.

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"