גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גלגלי הכסף: כך משתלטים המיליארדרים של יבוא הרכב על עוד ועוד עסקים בישראל

עם רווחים של מאות מיליוני שקלים בשנה מעסקי הרכב והמוסכים, מנתבים היבואנים סכומים עצומים לעסקים נוספים של נדל"ן, תשתיות, שירותים ומסחר ● אלו הם בעלי ההון שמעדיפים להתנהל מתחת לרדאר, אך מחזיקים ברבים מהעסקים המשפיעים על החיים בישראל

צילומים: תמר מצפי, איל יצהר, אביב חופי, אוסנת רום ושלומי יוסף; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: תמר מצפי, איל יצהר, אביב חופי, אוסנת רום ושלומי יוסף; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דומה שאין רשימה של עשירי ישראל שבה לא תמצאו את יבואני הרכב הגדולים, אשר נהנים משגשוג מתמשך בעסקיהם, פועל יוצא של רווחיות חריגה ורמת תחרות נמוכה. כתריסר יבואני רכב בישראל נהנים מדי שנה מרווח פנטסטי של מאות מיליוני שקלים כל אחד, הנובע ממכירת מכוניות וחלפים, שירותי מוסך ועוד.

מובילאיי מול צים: איזו מניה יותר אטרקטיבית להשקעה?
זאת המניה בוול סטריט שהשורטיסטים הפסידו עליה 12 מיליארד דולר ב-2023

על רקע זה ניתן להבין מדוע משתדלים אותם יבואנים לפעול "מתחת לרדאר", נזהרים מחשיפה לציבור ומסרבים לראיונות בתקשורת. די להם במרדף של הישראלים אחר דגמי הרכב החדשים, וכמעט לא משנה המחיר.

כך, אם באירופה כ־60% מהציבור מגיעים לעבודתם בתחבורה ציבורית, אופניים והליכה, הרי שבישראל רובנו נוסעים לעבודה ברכב הפרטי, לבד בדרך כלל, למרות מחירי הדלק המאמירים והעמידה האינסופית בפקקים, שרק הולכים ומחריפים. ולא נראה שזה הולך להשתנות. בשנת 2023 מכרו יבואניות הרכב בישראל כ־270 אלף מכוניות, קצת יותר מהשנה שלפני ומהממוצע הרב שנתי שלהן.

התוצאה היא הפיכתם של אותם יבואני הרכב למיליארדרים בעלי יתרות נזילות גבוהות, שבשנים האחרונות מנותבות בסכומים גדלים והולכים להשקעות בתחומים נוספים. מדובר בעיקר על כאלה של "כלכלה ישנה" כמו נדל"ן, אנרגיה, תשתיות, פיננסים, שירותים וקמעונות, המבטיחים להם בדרך כלל אספקת תזרים יציב ממקורות נוספים.

מה הסיבה לכך? בכל השיחות שקיימנו עם מנהלים בכירים בענף הרכב, חוזרות על עצמן המילים גיוון ופיזור. אחד הבכירים בענף מסביר כי "כל חברה חפצת חיים חייבת לחשוב על התרחבות. גיוון זה נכון לכל עסק, כשהיכולת לא להיות תלוי ברגל אחת היא חשובה".

מנהל אחר בענף הרכב מודה שפוטנציאל ההתרחבות בו מוגבל: "גם בסקטור מצוין אפשר לצמוח עד גבול מסוים. תפתח עוד מרכז שירות ומוסך? אוקי, אם אתה ממונף תחזיר חלק, אבל מה תעשה עם כל שאר הכסף?".

הגורמים בענף מזכירים גם את כניסת המותגים הסיניים והמכוניות החשמליות כסיבה לפזר השקעות: "חסמי הכניסה הגבוהים נפלו בעקבות כניסת הרכבים חשמליים, מספר המותגים גדל ב־60% תוך שנתיים. ברור לגמרי שבטווח של שלוש שנים העוגה תתחלק בין הרבה יותר שחקנים ותיפגע משמעותית הרווחיות", מעריך אחד מהם. מנכ"ל אחת היבואניות אף אומר כי "שנת 2024 תהיה מאתגרת מאוד".

 

מהלכי הרכישה האחרונים של UMI

את מהלכי ההשקעה הגדולים האחרונים של יבואני הרכב בעסקים שאינם בתחום ההתמחות שלהם, ביצעה חברת יוניברסל מוטורס (UMI), יבואנית מכוניות שברולט, איסוזו וקאדילק, הנמצאת בשליטת משפחת עיני וחיים דנון. היא השקיעה אשתקד מאות מיליוני שקלים במניות חברת שירותי הסיעוד וכוח האדם דנאל, והובילה מהפכה בדירקטוריון החברה המאכזבת (ראו מסגרת).

בשבוע שעבר רכשה UMI מידי קרן פימי את החזקות השליטה (50.2%) בחברת ג'י וואן (G1)העוסקת במתן שירותי שמירה וביטחון תמורת כ־200 מיליון שקל. גורם בשוק מסביר לגלובס כי מדובר בפעילות סינרגטית ל־UMI, ש"זקוקה להם כיוון שמותגי הרכב שלה פחות חזקים, הם יותר נישה כך שפוטנציאל הצמיחה מוגבל".

וזה לא הכול: לפני כשנה וחצי רכשה UMI את רשת חנויות הציוד המשרדי אופיס דיפו מידי רני צים בכמה עשרות מיליוני שקלים, ובד בבד השלימה סיבוב מהיר ורווחי במיוחד של כ־160 מיליון שקל על מניות קבוצת הביטוח הפניקס. אגב יו"ר הפניקס, בני גבאי, הוא גם מנכ"ל משותף של UMI.

יוניברסל מוטורס היא אחת מיבואניות הרכב הקטנות בישראל, שמחזיקה רק כ־1.9% מהשוק, מה שלא מנע ממנה להרוויח במצטבר יותר ממיליארד שקל בשלוש השנים האחרונות.

מבין היבואנים האחרים (שלא כולם מופיעים בכתבה זו) גם בני משפחת קרסו, בעלי השליטה בחברת קרסו מוטורס הנסחרת בבורסה בשווי של 1.5 מיליארד שקל, אינם טומנים ידם בצלחת. היבואנית של מכוניות רנו, ניסן, דאצ'יה וצ'רי הנפיקה לפני כשנה וחצי בבורסה את חברת קרסו נדל"ן , העוסקת בייזום ובנייה למגורים, התחדשות עירונית ונדל"ן מניב.

חברה זו נסחרת כיום בשווי של 1.45 מיליארד שקל לאחר ירידה של כ־27% במחירה בהנפקה. משפחת קרסו גם לקחה חלק בקבוצה שתכננה לרכוש את השליטה בחברת האוטובוסים אגד לפני כשנתיים, אך נסוגה לאחר שזכתה במכרז. זמן קצר לפני כן עמדה על הפרק השקעה נוספת שלא יצאה לפועל במניות שופרסל.

קרסו מוטורס , המחזיקה ב־7.6% משוק הרכב בישראל, רשמה רווח מצטבר של כ־900 מיליון שקל בסיכום שלוש השנים האחרונות.

חברה נוספת הנסחרת בבורסה בתל אביב היא דלק רכב  של גיל אגמון, שביצעה כנראה את ההשקעה הגדולה ביותר של יבואנית רכב בתחום אחר. החברה, יבואנית רכבי מזדה, פורד ו־BMW, שולטת כיום בענקית התשתיות ורידיס העוסקת בין היתר בתחומי התעשייה, האנרגיה, פינוי פסולת ואיכות הסביבה.

דלק רכב רכשה את ורידיס בשנת 2018 תמורת 1.27 מיליארד שקל, ושלוש שנים לאחר מכן הנפיקה אותה בתל אביב בשווי של פי 3 מכך. נכון להיום ורידיס נסחרת בשווי של 2.94 מיליארד שקל, ירידה של יותר מ־20% ביחס למחיר בהנפקה. ירידה זו נבעה בין היתר ממהלך התרחבות גדול שביצעה ורידיס עצמה, שהשלימה אשתקד את רכישת חברת המחזור והקרטונים אינפיניה (לשעבר נייר חדרה), בעיקר מידי קרן פימי, תמורת 2.35 מיליארד שקל.

בינתיים, הרכישה לא התבררה כמוצלחת למדי, כשהמיזוג העביר את ורידיס  להפסד ובשוק תוהים למה אגמון נכנס להשקעה הזו. "אני חושב שהוא טעה, היה יכול לחלק את הכסף כדיבידנד", אומר גורם בענף. ורידיס גם רכשה 20% מתחנת הכוח מישור רותם שבבעלות חברת OPC של עידן עופר, במאות מיליוני שקלים.

דלק רכב ואגמון באופן אישי ביצעו גם השקעות משמעותיות במיזמים של טכנולוגיות לרכב, ואף רשמו אקזיט מוצלח במיוחד בחברת מובילאיי. היבואנית נסחרת כיום בשווי 2.2 מיליארד שקל, לאחר שהרוויחה כ־2 מיליארד שקל בשלוש השנים האחרונות במצטבר.

 

חורש עם החזקות בתחנות כוח

עוד שם גדול בתחום ההשקעות מחוץ לעולמות הרכב הוא זה של היבואן השני בגודלו בישראל, ג'ורג' חורש, בעלי יוניון מוטורס, יבואנית טויוטה, לקסוס וג'ילי.

באמצעות חברת יוניון השקעות שבבעלות בני משפחתו חולש חורש על עסקי אנרגיה ומסחר הכוללים החזקות ברשת סופר־פארם, ברשת האופנה H&M בישראל, בחברת הגזים התעשייתיים מקסימה, בחברת תמלוגי הגז כהן פיתוח ובתחנת הכוח הפרטית דליה אנרגיות.

לאחרונה רכש חורש באופן פרטי כ־30% מתחנת הכוח אשכול, כחלק מזכייתה של דליה במכרז של חברת החשמל למכירת התחנה, הגדולה מסוגה בישראל, תמורת סכום של 9 מיליארד שקל.

חורש גם נקשר בכמה עסקות נדל"ן גדולות במרכז הארץ, באחת מהן, לפני כשבע שנים, רכש מידי חברת צנורות המזרח התיכון שטח של כ־180 דונמים באזור התעשייה ניר צבי הסמוך לרמלה, עליה פועל מפעל החברה, תמורת 386 מיליון שקל, והשכיר לה אותו מחדש.

ספינות, מרלו"גים ורכבי קיה

מיליארדר אחר שייצר ענף הרכב הוא רמי אונגר, שמייבא באמצעות טלקאר את דגמי קיה. אונגר ידוע כבעל חברת ספנות גדולה (Ray Shipping שיש לה צי של יותר מ־60 ספינות, ואחת מהן אף נחטפה לאחרונה על ידי החות'ים מתימן בים האדום), וגם מחזיק ב־29% מחברת הנדל"ן המניב ויתניה הנסחרת בשווי של כמיליארד שקל. בעבר ניסה להתמודד על המכרז לרכישת נמל חיפה.

עדות לעוצמתו הפיננסית של אונגר ניתנה כאשר רכש לפני מספר שנים מידי חברת הנדל"ן מגה אור, שבשליטת צחי נחמיאס, מרכז לוגיסטי במודיעין, המשמש בעיקר את הדואר, תמורת כ־470 מיליון שקל. זאת לאחר שחיפש על פי המקורבים לעסקה נכס המניב תזרים מזומנים חזק ויציב.

יבואנית מכשירי חשמל עם נתח בביטוח

היבואנית הרביעית בגודלה בישראל היא צ'מפיון מוטורס, המוחזקת בידי חברת ההשקעות אלייד, אותה מוביל היו"ר, רו"ח יצחק סוארי. צ'מפיון מייבאת את מכוניות אאודי, סקודה, פולקסווגן וסיאט וסביבה נבנתה קבוצה עסקית גדולה השולחת זרועות לעסקים מגוונים, הכוללים נכסי נדל"ן, תשתיות, אנרגיה ומסחר בשווי של מיליארדי שקלים.

בין היתר כנראה שרכשתם מכשיר חשמל או שניים מהרשתות שמוחזקות על ידי אלייד - ניופאן וא.ל.מ. היא גם מחזיקה בנתח בעסקי הפנסיה והגמל של מנורה מבטחים, בחברת מסופי המטען הבורסאית ממן ובחברת נגב אקולוגיה שעוסקת במחזור פסולת.

פעילות אינפיניה שקנתה ורידיס של דלק רכב / צילום: אינפיניה מיחזור

אלייד גם זכתה יחד עם החברות לוינשטיין ומבנה במכרז להקמת 230 יחידות דיור במתחם המדובר של שדה דב בצפון ת"א, ורכשה קרקע נוספת בחוף התכלת בהרצליה. לפני כשנתיים מכרה אלייד את חלקה (5%) בחברת כרטיסי האשראי MAX וב־2020 ניסתה להתמודד על רכישת נמל חיפה, וגם על הקמת הרכבת הקלה בגוש דן.

עוד כתבות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו