גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בלי הצדקה כלכלית": בורסת ת"א חזרה למצב של ערב המלחמה

מדדי המניות והאג"ח בת"א חזרו לרמות בהן נסחרו טרם המלחמה, למרות שפרמיית הסיכון של ישראל נותרה גבוהה ● היקף האג"ח הקונצרניות שבסיכון ירד מ-35 מיליארד שקל לפחות מ-8 מיליארד ● מיטב: "קשה למצוא לזה הצדקה כלכלית"

הבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
הבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מי שהסתכל השבוע על מדדים מרכזיים של הבורסה בתל אביב, יכול היה לקבל את הרושם שדבר לא השתנה מאז ה-6 באוקטובר במצבה הכלכלי של מדינת ישראל, או של החברות הציבוריות הפועלות בה. לאחר ירידות חדות במהלך השבועות הראשונים למלחמה בעזה, עברו המניות ואיגרות החוב לעליות חדות, ומדדיהן מצויים היום ברובם ברמות גבוהות יותר מבתחילת הלחימה.

גם אג"ח, גם מניה: האם זה יהיה הלהיט של משקיעי החוב השנה? 
25 מיליון שקל: הבנקים בדרך לקבל סכום משמעותי ראשון מפשיטת הרגל של פישמן 

כך מדד ת"א 35, הכולל את מניות החברות הגדולות במונחי שווי בבורסה, שהתרסק במהלך אוקטובר בשיעור דו-ספרתי, נסחר כיום ברמה גבוהה יותר ב-1% מזו שבה עמד ערב פרוץ המלחמה (עלייה של 14% מהשפל). זאת למרות פתיחה הססנית לשנת 2024.

כך גם בתשואות הגלומות במדדי האג"ח השונים. מדד תל גוב-שקלי 10+, הכולל את איגרות החוב הארוכות ביותר לפדיון של ממשלת ישראל (ולכן גם "המסוכנות" ביותר), הציג תשואה של 4.5% ערב המלחמה, שזינקה ל-5.2% לקראת סוף אוקטובר, ואז חזרה לרמתה ב-6 באוקטובר.

 

"מדד הפחד" של הבורסה בתל אביב, שעמד על 13.5 נקודות ערב המלחמה, המריא לרמה כפולה של 26 נקודות לקראת סוף אוקטובר, וחזר כיום לרמה של 17.8 נקודות, המלמדת על רגיעה כמעט מוחלטת בקרב המשקיעים. זאת בזמן שהמלחמה בעזה אינה נראית קרובה לסיום, והאפשרות לפתיחת מערכה בצפון מול חיזבאללה עדיין קיימת.

ברקע, נזכיר, כלכלת ישראל עומדת בפני תקופה קשה וצמרת האוצר שוקדת בימים אלה על תוכניות לביצוע קיצוצים נדרשים בתקציב. בנק ישראל הקפיץ בסוף נובמבר את תחזית הגירעון שלו ל-5% בשנה הנוכחית, כשעל פי התחזית התוצר צפוי לצמוח בשיעור של 2% בלבד ב-2024, כשאת השפעת המלחמה מעריכים שם ב-200 מיליארד שקל בין השנים 2023-2025.

ייתכן שבגלל זה מדד אחד שלא חזר לרמתו לפני המלחמה (אולי בגלל שהוא נמדד לפי סנטימנט המשקיעים בחו"ל), הוא זה שמשקף את פרמיית הסיכון של מדינת ישראל, כפי שתופסים אותה המשקיעים מעבר לים.

פרמיה זו זינקה לאחר פרוץ המלחמה לשיא של כעשור בשל החששות מהאתגרים הכלכליים הניצבים בפני הממשלה לנוכח המלחמה. זאת לאחר שבשנה החולפת חלה עלייה הדרגתית בפרמיית הסיכון, על רקע קידום הרפורמה המשפטית ובעקבותיה הפילוג ששרר בעם ערב המלחמה.

פרמיית הסיכון נמדדת באמצעות CDS (Credit Default Swaps), וזו מעין פוליסת ביטוח שמאפשרת למחזיק באג"ח להגן על עצמו מפני חדלות פירעון של המנפיק. מרמה של 85 נקודות ערב המלחמה, הכפיל את עצמו מחיר ה-CDS של ישראל ל-10 שנים ל-169 נקודות בסוף אוקטובר. מאז הוא ירד ל-139 נקודות, עדיין רמה גבוהה שבה לא ביקר אינדקטור זה במשך עשור.

"אין התנפלות על מניות"

מאיפה מגיעה האופטימיות של המשקיעים המקומיים?

רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אי.בי.אי, תולה את המגמה החיובית בשוק ההון המקומי ב"התאוששות מהירה של הצריכה לאחר הצניחה באוקטובר (נתוני ההוצאות בכרטיסי אשראי חזרו לרמות טרום מלחמה, גם אם תוך שינוי בתמהיל, ח' ש') ובלימת ההרעה בשוק העבודה".

בפן הפיננסי, הוא מוסיף, קיבלה הבורסה "רוח גבית חזקה מהעולם, לפחות עד סוף שנת 2023, עם עלייה חדה במניות וירידת תשואות ומרווחים בשוק האג"ח. ולכך התווספה לאחרונה גם הפחתת ריבית בנק ישראל".

אז האם השוק חוגג מוקדם מדי, בוודאי לנוכח האתגרים הכלכליים הרבים שניצבים עדיין לפתחה של ישראל?

גוזלן חושש שכן: "השווקים הפיננסיים אופטימיים ביחס לציפיות להפחתות ריבית, האפשרות להתרחבות הלחימה והתנהלות הממשלה בכל הנוגע לתקציב. לכן הם פגיעים להחמרה בגורמים אלו ברמת התמחור הנוכחית".

אמיר איל, יו"ר ובעלים של בית ההשקעות אינפיניטי, טוען כי "אין התנפלות של הציבור על מניות בתל אביב ומי שפועלים בשוק הם בעיקר הגופים המוסדיים המקומיים שמשקיעים לטווח ארוך. זאת לאחר שהמשקיעים הזרים נעלמו עוד בימי הרפורמה המשפטית".

הוא מזכיר כי "מדד ת"א 35 רשם ביצועי חסר מול מדדי ארה"ב בשנה שעברה. המדד הזה גם השתנה מאוד מבחינת הרכב המניות הנכללות בו, וכיום יש בו הטיה לפעילות יצוא (מניות טבע, נייס וכד'). בסך-הכול, התיקון שנרשם בו לא דרמטי ביחס לביצועים שהניבו מדדי וול סטריט או הדאקס הגרמני".

שיא גיוסי חוב בדצמבר

מי שעוד עבר ממצב של היסטריה חריגה בתחילת המלחמה לכמעט אופוריה כיום, הוא שוק החוב הקונצרני בתל אביב - אג"ח שמנפיקות חברות, שהיקפו הנוכחי כ-440 מיליארד שקל.

בסוף חודש אוקטובר, כשהציבור התקשה עדיין לעכל את ממדי המלחמה ועוצמת האסון שנפל על ישראל, עמד שוק החוב הקונצרני בפני מצב משברי במיוחד, וחשש למחנק אשראי שיוביל להסדרי חוב רבים. באותה עת אחת מכל 5 סדרות אג"ח, כ-18% מכלל הסדרות הקונצרניות בבורסה, נסחרה בתשואה דו-ספרתית (מעל ל-130 סדרות אג"ח).

 

אג"ח הנסחרת בתשואה דו-ספרתית לפדיון, המכונה גם "אג"ח זבל", מלמדת על חשש המשקיעים מיכולת ההחזר של המנפיק. במצב כזה נחסמת כמעט לחלוטין היכולת של חברה לגייס חוב חדש, שבו תידרש לשלם ריבית גבוהה במיוחד, והיא עלולה להתקשות בפירעון החוב הישן.

היקף האג"ח הקונצרניות שנסחרות בתשואה דו-ספרתית עמד בשלהי אוקטובר על כ-35 מיליארד שקל, והיווה כ-8% מסך החוב הקונצרני בתל אביב.

קצת יותר מחודשיים לאחר אותה בדיקה, נסחרות בבורסה רק 36 סדרות אג"ח בתשואה דו-ספרתית (כ-5% ממספר הסדרות הנסחרות בתל אביב), ובמונחים כספיים - רק 2% מסך החוב הקונצרני, כ-8 מיליארד שקל בלבד.

הירידה החדה במספר האיגרות שנסחרות בתשואה דו-ספרתית, ובעיקר בהיקף החוב שנסחר בתשואת זבל, מלמדת על נפילה במפלס החששות של המשקיעים. עדות נוספת לכך היא העלייה המרשימה בגיוסי חוב חברות בתל אביב בדצמבר האחרון, לסכום שיא של כ-20 מיליארד שקל.

לדברי אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב, "המרווחים בהם נסחרות כיום אג"ח קונצרניות (ביחס לאג"ח ממשלתיות דומות, ח' ש') נמוכים יותר מאשר לפני המלחמה. למעשה, הם משקפים מצב שבו הסיכון של האג"ח ירד וקשה למצוא לזה הצדקה כלכלית".

ממה נובעת הירידה בתשואות?

זבז'ינסקי: "בעיקר בשל הגודל הקטן יחסית של השוק הקונצרני המקומי ביחס להיקף ההשקעות של הגופים המוסדיים וקרנות הנאמנות (השקעות הציבור קצרות הטווח, ח' ש'). המשקיעים מנסים 'לנעול' את התשואות הגבוהות יחסית באג"ח, בשל הורדת הריבית בישראל, והם מתעלמים מפרמיית הסיכון באג"ח".

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות