גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק המניות ששבר שיא של 34 שנה ותפס את תשומת הלב של וורן באפט

בסוף השבוע נרשמה היסטוריה ביפן: מדד המניות המוביל תיקן סוף סוף את השפל שאפיין אותו מאז שנות ה־90 ● בדרך לשם הכלכלה השלישית בגודלה נאבקה במיתון מתמשך ושורה של מהפכות כלכליות ● מה הביא לתפנית ואיך אפשר להיחשף לשוק שבאפט מגדיל השקעה בו?

שר האוצר של יפן פותח את המסחר בבורסת טוקיו / צילום: ap, Eugene Hoshiko
שר האוצר של יפן פותח את המסחר בבורסת טוקיו / צילום: ap, Eugene Hoshiko

בשבוע שעבר נשבר שיא חדש בשוק המניות באסיה: מדד ניקיי היפני, העוקב אחר ביצועי 225 החברות הגדולות ביפן, עלה ביותר מ-6.5% בתוך שבוע אחד, וחזר לרמות שלא נראו בבורסה של טוקיו מאז שנות ה-90.

המניה הביטחונית המאכזבת של קרן פימי פתחה מבערים בשנה האחרונה
עם הפסדים ושווי אפסי: בית ההשקעות שצפוי להיכנס לבורסה בדלת האחורית

זו הייתה תוצאה של עלייה עקבית במדד המוביל בארץ השמש העולה. ב-12 החודשים האחרונים הוא הציג תשואה מרשימה של כ-35%, שיעור דומה לזה של מדד נאסד"ק וגבוה משמעותית מהמדד האמריקאי המוביל S&P 500, שהניב "רק" 20% באותה תקופה.

מי שהבחין בפוטנציאל שטומן השוק היפני עוד לפני ששבר שיאים היסטוריים, הוא המשקיע האגדי וורן באפט. ברקשייר הת'אוויי, קונצרן ההשקעות בראשותו, הרחיב את ההשקעה ביפן בעקביות בשנים האחרונות, וביוני 2023 הגדיל את השקעתו בחמש חברות המסחר הגדולות ביפן ב-6 מיליארד דולר, ועשוי עוד להרחיב השקעה במניות הסחר הללו (Itochu ,Mrubeni ,Mitsubushi ,Mitsui ו-Sumitomo, חברות העוסקות בעיקר ביבוא של אנרגיה, מינרלים ומזון ליפן ואחראיות ליצוא מוצרים סופיים. רובן נסחרות במדד הניקיי).

בעקבות זאת, הפכה יפן למדינה השנייה בגודלה בתיק ההחזקות של באפט, אחרי ארה"ב.

מה הוביל את הניקיי לרמות שיא שטוקיו לא חוותה עשורים רבים, האם מסתתרות בשוק זה הזדמנויות גם עבור המשקיעים הישראלים, ומה כדאי לדעת לפני שנחשפים לכלכלה השלישית בגודלה בעולם - ננסה לענות בטור זה.

הפעם האחרונה שמדד הדגל של הכלכלה השלישית בגודלה בעולם נסחר ברמות שראינו בשבועות האחרונים, הייתה אי שם בשנת 1990, קצת לאחר שמדד הניקיי החל לקרוס בעקבות משבר פיננסי-נדל"ני חמור ביותר שפקד את יפן. אותו משבר הוביל את המדינה למיתון של עשרות שנים, המכונה "העשור האבוד" של יפן.

 

עינת מאיר, אנליסטית מאקרו ושווקים בחטיבת שווקים פיננסיים בדיסקונט, מסבירה כי "המשבר הזה מתחילת שנות ה-90 הוביל את יפן למאבק של שנים בדפלציה ובשיעורי צמיחה נמוכים שנבעו בין היתר מבעיות מבניות שלא טופלו כהלכה. בעקבות כך, הבנק המרכזי נקט בשלל צעדים מוניטריים בניסיון להרים את ראשה של כלכלת יפן מעל המים, אך ללא הצלחה".

מאיר מסבירה שאחת הסיבות המרכזיות לכך היא הזדקנות האוכולוסייה במדינה. "בעוד שתוחלת החיים ביפן היא מהגבוהות בעולם, שיעור הילודה הוא בין הנמוכים בעולם, והדבר הביא לגידול משמעותי בהוצאות הממשלה לצד צמצום כוח העבודה". סיבה נוספת למחסור בעובדים היא "ההסתייגות של יפן מהעסקה של עובדים זרים".

עינת מאיר, אנליסטית מאקרו ושווקים בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רק ביפן ניסו לעודד אינפלציה

במשך עשרות שנים הבנק המרכזי ניסה לשקם את כלכלת המדינה על ידי הזרמת כספים רבים במטרה לעודד צריכה והשקעות. גם בימים אלה המאמץ נמשך כשהממשלה עובדת במרץ על שינוי תרבותי עמוק שיכלול רפורמות בתחום ההגירה, שילוב נשים בתעסוקה, וקידום ייצור מקומי בדגש על פיתוחים טכנולוגים בענף ההייטק.

ליפן יש עוד דרך ארוכה עד ליציאה מהמשבר המתמשך, אך מאיר מסבירה כי לאחרונה נשמעות תקוות בנוגע לכלכלת יפן. "אחרי מעט יותר מ-30 שנה נראים סימנים ראשונים להתאוששות במדינה. מאמצע שנת 2022 הצמיחה ביפן החלה להגביר קצב וברבעון השני של 2023 התמ"ג עמד על 3.6%". גם האינפלציה במדינה החלה לטפס בשנתיים האחרונות, ובחודש נובמבר האחרון עמדה על שיעור של 2.8%, לצד השכר הממוצע במדינה שהחל סוף סוף לעלות אחרי שנים של קיפאון.

הבנק המרכזי ביפן מתמודד עם מציאות מאקרו כלכלית לא פשוטה, אחרי שנים של שיעורי צמיחה ואינפלציה אפסיים. זו גרמה לו להוריד את הריבית במדינה לרמה שלילית של 0.1% בשנת 2016, תוך שהוא שולט בעקום תשואות האג"ח במדינה. גם לאחר שהאינפלציה החלה להרים ראש בשנתיים האחרונות, הבנק לא העלה ריבית.

מאיר מסבירה כי המדיניות המוניטרית יוצאת הדופן של הבנק המרכזי יצרה בסופו של דבר פערי ריביות מהותיים בין יפן לארה"ב ואירופה, כשבמדינות אלו "הספיקו לבצע שני מחזורי העלאות ריבית בזמן שהבנק ביפן שמר על מדיניות מרחיבה". זה יצר לדבריה "עיוותים בכלכלת יפן והוביל בין היתר להיחלשות חדה של ה-ין מול הדולר בכ-11% בשנת 2023".

הרפורמה שעשתה את ההבדל

היחלשות הין היפני תרמה רבות לזינוק המרשים של מדד הניקיי, לאור העובדה שיפן היא מדינה מוטת יצוא, כשהפיחות במטבע הגביר את הצפי לביצועים חזקים בקרב חברות יצואניות יפניות. לצד הסיפור של המטבע, אניה גימן, מנהלת דסק מניות חו"ל בלידר שוקי הון, מסבירה כי הסיפור הגדול מאחורי הזינוק בניקיי הוא רפורמת הממשל התאגידי בבורסת יפן. "רפורמת ה-TSE הוצגה בתחילת השנה הקודמת במטרה להתוות שינוי באלוקציה של ההון בקרב החברות". גימן מסבירה כי "למעשה, חלק ניכר מהחברות בבורסת יפן נסחרות במכפיל הון שנמוך מ-1, ומטרת הרפורמה הייתה לקדם מנגנונים שיעזרו להן לשפר את התשואה על ההון, על מנת להציף ערך למשקיעים". הרפורמה הזו מאלצת את הנהלות החברות לשפר את מכפילי ההון שלהן כתנאי להמשך היסחרות בבורסה.

ואכן, רפורמת ה-TSE החלה לתת את אותותיה והובילה לנהירה של משקיעים זרים אל יפן, שאחד מהם הוא כאמור באפט.

אניה גימן, מנהלת דסק מניות חו''ל בלידר שוקי הון / צילום: איה בן עזרי

"יפן עשויה להיות שחקנית חשובה בתנופת הבינה המלאכותית"

גם האנליסטים ב-Global X חיוביים לגבי יפן. סקוט הלפשטיין מנהל מחלקת המחקר מסביר כי: "יפן עשויה להיות שחקנית חשובה בתנופת הבינה המלאכותית והאוטומציה. אנו מאמינים בחשיבותה של טכנולוגיה זו וליפן יש מושב בשורה הראשונה בתחום. אוטומציה וחדשנות טכנולוגית היא קריטית לטיפול בדמוגרפיה המזדקנת בכלכלות מפותחות רבות. יפן מנווטת את האתגרים הללו ומשלבת טכנולוגיות חדשות בתעשיות הייצור והשירותים כבר שנים. זה עודד בהתחלה על ידי תעשיית הרכב, וכעת יפן נחשבת למובילה עולמית ברובוטיקה, ציוד חשמלי ומוליכים למחצה. בשנת 2022, 45% מהרובוטים התעשייתיים העולמיים יוצרו על ידי חברות יפניות. התעשייה היא המגזר הגדול ביותר ביפן המייצג 24% והמכירות צמחו ב-12% בשנה שעברה. טכנולוגיית המידע, שגם סיפקה צמיחה של 12% במכירות, היא המגזר השלישי בגודלו במדינה (13%). יפן יכולה למלא תפקיד גדול במערכות הייצור, הלוגיסטיקה ומערכות שירות. 

סקוט הלפשטיין מנהל מחלקת מחקר Global X

מה כדאי לדעת לפני שנחשפים למדד

גימן מדגישה שגם בלידר מאוד אופטימיים לגבי ביצועי שוק המניות היפני בשנה הקרובה, אך "למרות הבעת האמון מצד המשקיעים הזרים, המשקיעים המקומיים עדיין סקפטיים לגביו, וחסכונות הציבור ביפן מוטים דווקא לשוק החוב במדינה". אם יצליחו צעדי הבורסה לשיפור הממשל התאגידי באופן שישכנע את המשקיעים המקומיים, ונראה שינוי באלוקציה מאג"ח למניות, הדבר צפוי להעניק רוח גבית נוספת לשוק המניות היפני. מנגד, תרחיש שבו הבנק המרכזי יעלה את הריבית ביפן בזמן שבארה"ב הריבית תתחיל לרדת, מצננת גימן, עלול להוביל להתחזקות הין מול הדולר, ולספק רוח נגדית לביצועי חברות היצוא במדינה.

גימן מזכירה גם את מדד הטופיקס היפני שהציג ביצועים מרשימים בשנת 2023, עם תשואה של כ-28%. ההבדל המהותי בינו לבין הניקיי הוא שהאחרון מוטה מניות צמיחה והוא מרוכז יותר, בהשוואה לטופיקס שהוא מפוזר יותר. בכל הנוגע לחשיפה לשוק המניות היפני היא אומרת כי משקיעים ישראלים רבים מעדיפים להיחשף ליפן דרך קרנות סל שעוקבות אחר המדדים, על פני חשיפה למניות ספציפיות, לאור העובדה שמדובר בשוק פחות מוכר. כן היא מחדדת כי משקיע שרוצה להיחשף ליפן חייב להביא בחשבון את החשיפה למטבע. "לנוכח תנודות המטבע", אומרת גימן, "אם קיים חשש מהיחלשות הין, עדיף להיחשף לקרנות סל מגודרות שמקבעות את תזוזות המטבע, כמו קרן הסל DXJ".

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?