גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי בונוסים ועם קיצוצי שכר: השוק התהפך על המתמחים בראיית חשבון

הצורך בפחות עובדים במלחמה והעובדה שהחודש הסתיימו מסלולי לימוד כפולים של חשבונאות, הובילו לעודף מתמחים בשוק ● משרדים מקצצים בשכר ולא נותנים בונוסים: "כשיש מחסור אז רודפים אחריך, אבל עכשיו לא משנה כמה אתה טוב - מונעים ממך בונוסים והעלאות"

בחינות להסמכת רואי חשבון בירושלים / צילום: ליאור מזרחי
בחינות להסמכת רואי חשבון בירושלים / צילום: ליאור מזרחי

"אין הערכה של מתמחה כעובד טוב או לא טוב, ושל איכות העבודה, אלא של מוצר שיש הרבה או מעט ממנו. כשיש מחסור, אז כל עובד משמעותי, רודפים אחריך ונותנים לך צ'ופרים וכל מיני פיתויים; וכשיש עודף, אז לא משנה כמה אתה טוב, ואפילו מונעים ממך בונוסים והעלאות שכר שהיו אמורות להיות" - כך מגדירה ג', שסיימה לאחרונה את התמחותה בראיית חשבון באחד ממשרדי ה"ביג 4", את התחושות שאופפות בחודשים האחרונים אותה ואת חבריה המתמחים ואת רואי החשבון הצעירים.

שוק מצומצם ושמרני: בוגרי MBA בארה"ב לא מצליחים למצוא עבודה
למה 30 מנכ"לים בחברות ציבוריות החליטו שכדאי לחתוך מהתפקיד "דווקא עכשיו"?

התחושות הללו נובעות משינוי מהותי שמתרחש בימים אלה בשוק ראיית החשבון: מעבר משוק של מתמחים לשוק של מעסיקים. אם בעבר פירמות ראיית החשבון התמודדו עם חוסר במתמחים ונלחמו על כל מתמחה - כיום התחושה היא שהשוק מוצף מתמחים, והמעסיקים יכולים לחזור ולברור את המתמחים שלהם.

לפני כשלוש שנים התחוללה בשוק ראיית החשבון מהפכה בכל הנוגע לשכר ולתנאי המתמחים. חמש הפירמות הגדולות בארץ ביצעו העלאות שכר רוחביות למתמחים ולרואי החשבון הצעירים. זאת, בעקבות פרסומים בגלובס על המחסור במתמחים בראיית חשבון, בין היתר על רקע השכר ההתחלתי הנמוך המשולם להם. היעדר ההיצע נולד על רקע ירידה במספר בוגרי לימודי החשבונאות בחמש השנים שקדמו לכך.

 

שני מחזורים בבת-אחת

איך התהפך השוק על המתמחים בראיית חשבון? העודף נובע בין היתר מהעובדה שבינואר האחרון יצאו לשוק בוגרי לימודי חשבונאות משני מסלולי לימוד כפולים: בוגרים של תוכנית הלימודים הישנה, שסיימו ארבע שנות לימוד, ובוגרים של תוכנית הלימודים החדשה, לאחר הרפורמה בלימודי חשבונאות, שסיימו שלוש שנות לימודים.

"שני מחזורים סיימו יחד, וזה יצר היצע מתמחים מוגבר נקודתית", מסביר רו"ח ועו"ד אלי אור, דיקן בית הספר לחשבונאות, המסלול האקדמי המכללה למינהל, מוסד הלימודים שמספק מדי שנה את כמות בוגרי החשבונאות הגדולה ביותר לשוק.

"ההיצע המוגבר כרגע זו טעות אופטית. אם אני מוציא 200 מתמחים בשנה לשוק, אז עכשיו אני מוציא 350 מתמחים באותו מועד. ההשפעה על השוק היא מהותית, כי אני הספק הכי גדול של בוגרים בתקופה של תחילת השנה".

16 מוסדות לימוד מלמדים כיום מסלול חשבונאות. הבוגרים מסיימים את לימודיהם בשני מועדים, בקיץ ובחורף, שבהם גם נערכות בחינות ההסמכה. האביב הוא המועד שממנו יוצאים רוב הבוגרים, כ-800-1,000 בשנה, ובמועד החורף ככלל נבחנים סטודנטים שנכשלו בבחינות וניגשים שוב, וכן חלק מבוגרי המכללה למינהל ואוניברסיטת רייכמן שסיימו לימודים וניגשים לראשונה (כ-150-200 סטודנטים). כפל המחזורים שסיים לימודים כעת הכפיל את מספר הבוגרים במועד "החלש" יותר.

נכון לינואר 2024 יש כ-350 בוגרים ממוסדות הלימוד שהיו אמורים לגשת למבחני חורף 2023, שנדחו בעקבות מלחמת חרבות ברזל. זאת, לעומת כ-160 סטודנטים בלבד שניגשו בחורף 2022. על-פי ההערכות, 900-1,000 סטודנטים ייבחנו במועד קיץ 2024, כך שהשנה יכולה להסתיים עם כ-1,350 בוגרים, לעומת כ-1,200 אשתקד.

עם זאת, בעקבות המלחמה, הבוגרים שסיימו לאחרונה את לימודיהם לא ניגשו עדיין לבחינות ההסמכה למקצוע ואינם יכולים להשתלב בהתמחות. בעקבות המצב, המבחנים נדחו מינואר לפברואר-מרץ, כך שההתמחות של הבוגרים הללו תחל במאי במקרה הטוב.

"אנחנו לא חשובים"

ג', שהחלה את התמחותה זמן מה לאחר העלאות השכר האחרונות שאפיינו את הענף, מספרת כי היחס אל המתמחים ואל רואי החשבון הצעירים בפירמה שבה היא עובדת השתנה מקצה לקצה. "הפירמות נלחמו עליי, אבל עכשיו יש פתאום גל של מתמחים שאמורים להגיע, ומרגישים את זה בשיחות שכר וביחס. אין מקום להתמקח על שכר ועל תנאים".

גם ד', מתמחה באחת הפירמות הגדולות, מתארת תחושות דומות. "אני מקבלת את אותו שכר שקיבלתי בתחילת ההתמחות. נכנסתי בתקופת עליות השכר של המתמחים, והיו אמורות להיות עליות נוספות, אבל עכשיו התחושה היא שאנחנו כבר לא כאלה חשובים לפירמה, ואפשר להחליף אותנו".

רו"ח אושר אמסלם, מנהל המטה של חטיבת הכספים באל על - מי שנלחם בעבר לטובת השכר והתנאים של המתמחים בראיית חשבון ורואי החשבון הצעירים, ומנהל (יחד עם יובל עבדי) את "פורום המתמחים - רואי חשבון" בפייסבוק - מספר כי "רואים בזמן האחרון תופעה מטרידה של משרדים שמתחילים שוב להוריד את השכר של המתמחים ורואי החשבון הצעירים, בגלל שיש אשליית עודף היצע של מועמדים. חלק מהמשרדים חוזרים לחוזים פרסונליים עם מצטיינים, ואת השאר משאירים ללא העלאות שכר במקרה הטוב, ועם הפחתות שכר במקרה הרע, כי הכוח עבר למשרדים.

"אנחנו מקבלים הרבה תלונות על ירידות של 400-500 שקל בשכר. זה נראה מעט, אבל באחוזים זה המון. אנשים מבחוץ רואים את זה ואומרים שהשוק מוצף, ושהשכר לא משתלם, אז למה להיכנס אליו".

רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי החשבון לשעבר ושותפה מנהלת בשטרק את שטרק, מסבירה כי חלק נוסף בפאזל הוא כניסתן לשוק של רואות חשבון חרדיות, שלמדו במסלול לימודים ייחודי שנפתח בעקבות הרפורמה בלימודי ראיית חשבון.

רו''ח איריס שטרק / צילום: שלומי יוסף

"המחזור הראשון של בית יעקב, שזה בנות שסיימו בהצטיינות את הלימודים והבחינות, הגדיל מאוד את ההיצע. הן מככבות בשוק, והיום זה כנראה אחד המוסדות הגדולים מבין מוסדות הלימוד שמוציא בוגרים בחשבונאות, אז יש לנו גידול איכותי בהיצע, שהשגנו בעזרת הרפורמה ובעזרת השינוי של החרדיות".

עם זאת, לדברי רו"ח שטרק, ההיצע הזה לא מגיע לכלל משרדי רואי החשבון במשק. "בהתמחות הרוב הגדול של הסטודנטים הולכים למשרדים הגדולים, והמשרדים הגדולים אומרים 'יש לנו מספיק, ואנחנו יכולים לבחור'. אבל לבינוניים לצערי אין מתמחים. יש איזה הלך-רוח כזה שבעיניי הוא שגוי, שצריך להתמחות במשרד גדול ולא בינוני. המשרדים הבינוניים עדיין סובלים בהחלט ממחסור".

"ממש דופקים על דלתנו"

בכיר בענף מסביר את הסיטואציה מהצד של המעסיקים: "המחזור וחצי של הבוגרים היה אמור להגיע בינואר ולהיות איתנו בביקורת השנתית, אבל דחו להם את מבחני ההסמכה למרץ-אפריל, אז הם יגיעו אלינו רק באזור מאי. הם כבר לא יסייעו לנו בדוחות הרלוונטיים, שלטובתם אנחנו צריכים את המתמחים בדרך-כלל, אז אנחנו פחות לחוצים עליהם. התחושה היא באמת שיש לנו אוכלוסייה יותר רחבה לבחור ממנה להתמחות, היצע יותר גדול. ממש דופקים על דלתנו כל הסטודנטים הללו".

עו"ד ורו"ח אלי אור מזהיר מפני השאננות של משרדי רואי החשבון. "בשנה הבאה יהיו פחות מתמחים מהשנה הנוכחית, אז המשרדים ייתקעו שוב. יש הרגשה שיש שופינג של מתמחים היום, אבל אין למשרדים סיבה להתחיל לחגוג, כי הבעיה מהעבר לא נפתרה".

ואולם לא כולם בטוחים שהבעיה של שוק המתמחים בראיית חשבון קשורה למספרים ולכמויות של מתמחים. לדברי רו"ח שלומי שוב, ראש החוג לחשבונאות וסגן דיקן בית ספר אריסון למינהל עסקים באוניברסיטת רייכמן, הבעיה היא ב"איכות" הבוגרים.

"צריך להיזהר מהסתכלות על המספרים האבסולוטיים",  אומר רו"ח שוב. "הבעיה היותר דרמטית בהסתכלות כלל-ארצית היא הירידה באיכות. בהערכה גסה שלי, משהו כמו 15% בלבד מהסטודנטים שלומדים חשבונאות היום בארץ מתאימים לדרישות המודרניות של התחום, עם המורכבות העסקית והטכנולוגית ההולכת וגדלה".

עו"ד ורו"ח אור לא מסכים. "להפך - הרפורמה שכל-כך פחדנו ממנה עשתה טוב למקצוע ראיית החשבון, כי הבוגרים של הרפורמה שהחזיקו מעמד ולא נשרו, כי הלימודים יותר קשים, הם הרבה יותר טובים מרואי החשבון שהעמדנו קודם. המחזור החדש הוא הרבה יותר מוכשר והרבה יותר טכנולוגי, וזה הפך להיות מקצוע אחר מהבחינה הזאת".

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה