גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי בונוסים ועם קיצוצי שכר: השוק התהפך על המתמחים בראיית חשבון

הצורך בפחות עובדים במלחמה והעובדה שהחודש הסתיימו מסלולי לימוד כפולים של חשבונאות, הובילו לעודף מתמחים בשוק ● משרדים מקצצים בשכר ולא נותנים בונוסים: "כשיש מחסור אז רודפים אחריך, אבל עכשיו לא משנה כמה אתה טוב - מונעים ממך בונוסים והעלאות"

בחינות להסמכת רואי חשבון בירושלים / צילום: ליאור מזרחי
בחינות להסמכת רואי חשבון בירושלים / צילום: ליאור מזרחי

"אין הערכה של מתמחה כעובד טוב או לא טוב, ושל איכות העבודה, אלא של מוצר שיש הרבה או מעט ממנו. כשיש מחסור, אז כל עובד משמעותי, רודפים אחריך ונותנים לך צ'ופרים וכל מיני פיתויים; וכשיש עודף, אז לא משנה כמה אתה טוב, ואפילו מונעים ממך בונוסים והעלאות שכר שהיו אמורות להיות" - כך מגדירה ג', שסיימה לאחרונה את התמחותה בראיית חשבון באחד ממשרדי ה"ביג 4", את התחושות שאופפות בחודשים האחרונים אותה ואת חבריה המתמחים ואת רואי החשבון הצעירים.

שוק מצומצם ושמרני: בוגרי MBA בארה"ב לא מצליחים למצוא עבודה
למה 30 מנכ"לים בחברות ציבוריות החליטו שכדאי לחתוך מהתפקיד "דווקא עכשיו"?

התחושות הללו נובעות משינוי מהותי שמתרחש בימים אלה בשוק ראיית החשבון: מעבר משוק של מתמחים לשוק של מעסיקים. אם בעבר פירמות ראיית החשבון התמודדו עם חוסר במתמחים ונלחמו על כל מתמחה - כיום התחושה היא שהשוק מוצף מתמחים, והמעסיקים יכולים לחזור ולברור את המתמחים שלהם.

לפני כשלוש שנים התחוללה בשוק ראיית החשבון מהפכה בכל הנוגע לשכר ולתנאי המתמחים. חמש הפירמות הגדולות בארץ ביצעו העלאות שכר רוחביות למתמחים ולרואי החשבון הצעירים. זאת, בעקבות פרסומים בגלובס על המחסור במתמחים בראיית חשבון, בין היתר על רקע השכר ההתחלתי הנמוך המשולם להם. היעדר ההיצע נולד על רקע ירידה במספר בוגרי לימודי החשבונאות בחמש השנים שקדמו לכך.

 

שני מחזורים בבת-אחת

איך התהפך השוק על המתמחים בראיית חשבון? העודף נובע בין היתר מהעובדה שבינואר האחרון יצאו לשוק בוגרי לימודי חשבונאות משני מסלולי לימוד כפולים: בוגרים של תוכנית הלימודים הישנה, שסיימו ארבע שנות לימוד, ובוגרים של תוכנית הלימודים החדשה, לאחר הרפורמה בלימודי חשבונאות, שסיימו שלוש שנות לימודים.

"שני מחזורים סיימו יחד, וזה יצר היצע מתמחים מוגבר נקודתית", מסביר רו"ח ועו"ד אלי אור, דיקן בית הספר לחשבונאות, המסלול האקדמי המכללה למינהל, מוסד הלימודים שמספק מדי שנה את כמות בוגרי החשבונאות הגדולה ביותר לשוק.

"ההיצע המוגבר כרגע זו טעות אופטית. אם אני מוציא 200 מתמחים בשנה לשוק, אז עכשיו אני מוציא 350 מתמחים באותו מועד. ההשפעה על השוק היא מהותית, כי אני הספק הכי גדול של בוגרים בתקופה של תחילת השנה".

16 מוסדות לימוד מלמדים כיום מסלול חשבונאות. הבוגרים מסיימים את לימודיהם בשני מועדים, בקיץ ובחורף, שבהם גם נערכות בחינות ההסמכה. האביב הוא המועד שממנו יוצאים רוב הבוגרים, כ-800-1,000 בשנה, ובמועד החורף ככלל נבחנים סטודנטים שנכשלו בבחינות וניגשים שוב, וכן חלק מבוגרי המכללה למינהל ואוניברסיטת רייכמן שסיימו לימודים וניגשים לראשונה (כ-150-200 סטודנטים). כפל המחזורים שסיים לימודים כעת הכפיל את מספר הבוגרים במועד "החלש" יותר.

נכון לינואר 2024 יש כ-350 בוגרים ממוסדות הלימוד שהיו אמורים לגשת למבחני חורף 2023, שנדחו בעקבות מלחמת חרבות ברזל. זאת, לעומת כ-160 סטודנטים בלבד שניגשו בחורף 2022. על-פי ההערכות, 900-1,000 סטודנטים ייבחנו במועד קיץ 2024, כך שהשנה יכולה להסתיים עם כ-1,350 בוגרים, לעומת כ-1,200 אשתקד.

עם זאת, בעקבות המלחמה, הבוגרים שסיימו לאחרונה את לימודיהם לא ניגשו עדיין לבחינות ההסמכה למקצוע ואינם יכולים להשתלב בהתמחות. בעקבות המצב, המבחנים נדחו מינואר לפברואר-מרץ, כך שההתמחות של הבוגרים הללו תחל במאי במקרה הטוב.

"אנחנו לא חשובים"

ג', שהחלה את התמחותה זמן מה לאחר העלאות השכר האחרונות שאפיינו את הענף, מספרת כי היחס אל המתמחים ואל רואי החשבון הצעירים בפירמה שבה היא עובדת השתנה מקצה לקצה. "הפירמות נלחמו עליי, אבל עכשיו יש פתאום גל של מתמחים שאמורים להגיע, ומרגישים את זה בשיחות שכר וביחס. אין מקום להתמקח על שכר ועל תנאים".

גם ד', מתמחה באחת הפירמות הגדולות, מתארת תחושות דומות. "אני מקבלת את אותו שכר שקיבלתי בתחילת ההתמחות. נכנסתי בתקופת עליות השכר של המתמחים, והיו אמורות להיות עליות נוספות, אבל עכשיו התחושה היא שאנחנו כבר לא כאלה חשובים לפירמה, ואפשר להחליף אותנו".

רו"ח אושר אמסלם, מנהל המטה של חטיבת הכספים באל על - מי שנלחם בעבר לטובת השכר והתנאים של המתמחים בראיית חשבון ורואי החשבון הצעירים, ומנהל (יחד עם יובל עבדי) את "פורום המתמחים - רואי חשבון" בפייסבוק - מספר כי "רואים בזמן האחרון תופעה מטרידה של משרדים שמתחילים שוב להוריד את השכר של המתמחים ורואי החשבון הצעירים, בגלל שיש אשליית עודף היצע של מועמדים. חלק מהמשרדים חוזרים לחוזים פרסונליים עם מצטיינים, ואת השאר משאירים ללא העלאות שכר במקרה הטוב, ועם הפחתות שכר במקרה הרע, כי הכוח עבר למשרדים.

"אנחנו מקבלים הרבה תלונות על ירידות של 400-500 שקל בשכר. זה נראה מעט, אבל באחוזים זה המון. אנשים מבחוץ רואים את זה ואומרים שהשוק מוצף, ושהשכר לא משתלם, אז למה להיכנס אליו".

רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי החשבון לשעבר ושותפה מנהלת בשטרק את שטרק, מסבירה כי חלק נוסף בפאזל הוא כניסתן לשוק של רואות חשבון חרדיות, שלמדו במסלול לימודים ייחודי שנפתח בעקבות הרפורמה בלימודי ראיית חשבון.

רו''ח איריס שטרק / צילום: שלומי יוסף

"המחזור הראשון של בית יעקב, שזה בנות שסיימו בהצטיינות את הלימודים והבחינות, הגדיל מאוד את ההיצע. הן מככבות בשוק, והיום זה כנראה אחד המוסדות הגדולים מבין מוסדות הלימוד שמוציא בוגרים בחשבונאות, אז יש לנו גידול איכותי בהיצע, שהשגנו בעזרת הרפורמה ובעזרת השינוי של החרדיות".

עם זאת, לדברי רו"ח שטרק, ההיצע הזה לא מגיע לכלל משרדי רואי החשבון במשק. "בהתמחות הרוב הגדול של הסטודנטים הולכים למשרדים הגדולים, והמשרדים הגדולים אומרים 'יש לנו מספיק, ואנחנו יכולים לבחור'. אבל לבינוניים לצערי אין מתמחים. יש איזה הלך-רוח כזה שבעיניי הוא שגוי, שצריך להתמחות במשרד גדול ולא בינוני. המשרדים הבינוניים עדיין סובלים בהחלט ממחסור".

"ממש דופקים על דלתנו"

בכיר בענף מסביר את הסיטואציה מהצד של המעסיקים: "המחזור וחצי של הבוגרים היה אמור להגיע בינואר ולהיות איתנו בביקורת השנתית, אבל דחו להם את מבחני ההסמכה למרץ-אפריל, אז הם יגיעו אלינו רק באזור מאי. הם כבר לא יסייעו לנו בדוחות הרלוונטיים, שלטובתם אנחנו צריכים את המתמחים בדרך-כלל, אז אנחנו פחות לחוצים עליהם. התחושה היא באמת שיש לנו אוכלוסייה יותר רחבה לבחור ממנה להתמחות, היצע יותר גדול. ממש דופקים על דלתנו כל הסטודנטים הללו".

עו"ד ורו"ח אלי אור מזהיר מפני השאננות של משרדי רואי החשבון. "בשנה הבאה יהיו פחות מתמחים מהשנה הנוכחית, אז המשרדים ייתקעו שוב. יש הרגשה שיש שופינג של מתמחים היום, אבל אין למשרדים סיבה להתחיל לחגוג, כי הבעיה מהעבר לא נפתרה".

ואולם לא כולם בטוחים שהבעיה של שוק המתמחים בראיית חשבון קשורה למספרים ולכמויות של מתמחים. לדברי רו"ח שלומי שוב, ראש החוג לחשבונאות וסגן דיקן בית ספר אריסון למינהל עסקים באוניברסיטת רייכמן, הבעיה היא ב"איכות" הבוגרים.

"צריך להיזהר מהסתכלות על המספרים האבסולוטיים",  אומר רו"ח שוב. "הבעיה היותר דרמטית בהסתכלות כלל-ארצית היא הירידה באיכות. בהערכה גסה שלי, משהו כמו 15% בלבד מהסטודנטים שלומדים חשבונאות היום בארץ מתאימים לדרישות המודרניות של התחום, עם המורכבות העסקית והטכנולוגית ההולכת וגדלה".

עו"ד ורו"ח אור לא מסכים. "להפך - הרפורמה שכל-כך פחדנו ממנה עשתה טוב למקצוע ראיית החשבון, כי הבוגרים של הרפורמה שהחזיקו מעמד ולא נשרו, כי הלימודים יותר קשים, הם הרבה יותר טובים מרואי החשבון שהעמדנו קודם. המחזור החדש הוא הרבה יותר מוכשר והרבה יותר טכנולוגי, וזה הפך להיות מקצוע אחר מהבחינה הזאת".

עוד כתבות

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר