גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב הקפיאה חשבונות ישראליים בצו. האם בנקים בישראל מחויבים לו?

צו אמריקאי הטיל סנקציות כלכליות על ארבעה תושבי יו"ש בעקבות טענות לאלימות כלפי פלסטינים ● בתגובה בנק לאומי ובנק הדואר הקפיאו את החשבונות של שניים מהם ● האם הבנקים הישראליים מחויבים לצו, ומה צפוי להם אם יסרבו?

צילומים: חיים צח (לע''מ), AP, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
צילומים: חיים צח (לע''מ), AP, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בנק לאומי ובנק הדואר הקפיאו את חשבונות הבנק של שני תושבי יהודה ושומרון שנכללו בצו אמריקאי, שהטיל עליהם סנקציות בעקבות טענות לאלימות כלפי פלסטינים. הצו הנשיאותי בארצות הברית בסך הכול כלל ארבעה תושבים ישראלים שנטען שהיו מעורבים באלימות דומה. שני הישראלים הנוספים מנהלים חשבונות בבנק הפועלים שמסר כי הבנק "מכבד את הסנקציות הבינלאומיות ויקיים כל צו משפטי". בבנק הדואר אמרו באופן דומה כי הבנק "מחויב לכבד סנקציות וצווים משפטיים בינלאומיים, כנדרש במערכת הפיננסית הבינלאומית".

שאלות ותשובות | ההשתתפות בטבח ועצירת המימון: מהו אונר"א ומה גילו התחקירים?
חחיאשוילי: הבנקים יחויבו להראות ריביות גם לעתיד, חברות כרטיסי האשראי יציעו פיקדונות

הקפאת החשבונות בלאומי הגיעה לאחר שהממשל האמריקאי הוציא צו נשיאותי להקפאת נכסים וחשבונות בנק של ארבעה אזרחים ישראלים - דוד חי חסדאי, עינן טנג'יל, שלום זיכרמן וינון לוי. הצו כולל איסור לסחור עימם באמצעות המערכת הבנקאית האמריקאית.

נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, כתב בצו כי בגדה המערבית קיימת "אלימות קיצונית של מתנחלים, עקירה כפויה והרס רכוש", שהגיעו ל"רמות בלתי נסבלות שמהוות איום רציני על השלום, הביטחון והיציבות של המזרח התיכון", וכי "פעולות אלו מהוות איום חריג ויוצא דופן על הביטחון הלאומי ומדיניות החוץ של ארצות הברית".

הצו מפרט את פעולות האזרחים הישראלים, וכולל תיאור אלימות כלפי פלסטינים, שריפת שדות והרס רכוש.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ ושר התקשורת שלמה קרעי יצאו נגד המהלך. סמוטריץ' קרא לא להיענות לצו, וקרעי כתב בטוויטר כי מדובר בצו שערורייתי ובהתעמרות באזרחי ישראלי בלי שום הליך משפטי ראוי, וכי אם תימצא לו סמכות הוא יורה על הסרת החסימה.

האם הבנקים בישראל מחויבים לפעול לפי הוראות הצו האמריקאי? אילו סנקציות עשויות להיות מוטלות על מי שלא יפעל לפי הצו ומה יכולים האזרחים שנחסמו לעשות? גלובס עושה סדר.

האם הבנקים מחויבים לפעול לפי הצו?

כן. הבנקים נדרשים לפעול לפי הצווים האמריקאיים כחלק ממשטר של שמירה על איסור הלבנת הון ומימון טרור. אי-ציות לצו האמריקאי יכול להוביל לניתוק הבנקים ממערכת הסוויפט למשל.

במאי 2022 בנק ישראל הוציא חוזר לבנקים, שלפיו הם מחויבים להתייחס לסנקציות בינלאומיות ולאומיות של מדינות זרות.

כעת מיהר בנק ישראל להגן על הבנקים: "עקיפה של משטרתי סנקציות יש בה כדי לחשוף את התאגידים הבנקאיים לסיכונים משמעותיים, וביניהם סיכוני ציות, סיכוני הלבנת הון ומימון טרור, סיכונים משפטיים וסיכוני מוניטין".

עוד נמסר, כי השמירה על הניהול התקין וקביעת מדיניות ביחס לסנקציות בינלאומיות נחוצות "לשם שמירה על הפעילות הסדירה של המשק בכללותו, לקיום מערכת יחסים תקינה עם הכלכלה העולמית, ולבסוף לשם תפקודה התקין של הכלכלה הישראלית". בסביבת בנק ישראל מדגישים, כי הפתרון לסוגיה נמצא במישור המדיני.

עו"ד יובל שלהבת, שותף מוביל בתחום הבנקאות במשרד ארנון, תדמור-לוי, מסביר כי הבנקים מחויבים לסנקציות. "במשטר של הלבנת הון ומימון טרור יש איסור לנהל כספים עבור מי שמצוי ברשימות סנקציות של ארה"ב ושל האו"ם".

שלהבת מסביר כי לסנקציות של האיחוד האירופי ואנגליה אומנם אין תחולה ישירה בישראל, אולם גם אותן בנק ישראל דורש לבדוק, ולשקול את יישומן לפי מקרה.

"בנק ישראלי שלא יסכים להצהיר ולהתחייב לכבד את הסנקציות האמריקאיות לא יוכל לעשות עסקים במערכת הבנקאית בארה"ב", מוסיף שלהבת.

"החוק בארה"ב אוסר על בנקים אמריקאיים לעשות עסקים עם בנקים ברחבי העולם שלא מצייתים לסנקציות. המשמעות היא שבנק שלא יציית לסנקציות עשוי למצוא את עצמו מנודה בארה"ב. אף בנק לא יהיה מוכן לעבוד איתו. אי אפשר לנהל עסקים בנקאיים בישראל, בלי שיש לך בנק שמשמש כשליח (קורספונדנט) שלך בארה"ב. לכן בנקים יודעים שאם לא יצייתו לסנקציות הם עלולים להיות מנודים על ידי המערכת הבנקאית האמריקאית".

פרופ' אשר בלס, לשעבר כלכלן ראשי בבנק ישראל ומרצה לכלכלה במכללת אשקלון, מסביר כי הצו האמריקאי חל על גופים אמריקאיים ועל כל מי שעובד איתם, ולכן הבנקים מחויבים לו. "אסור לגופים אמריקאיים לקשור קשרים מסחריים וכספיים עם מי שמנוי בצו. מי שיש לו פעילות בארה"ב ומסתייע בגופים אמריקאיים, או שמסתייעים במערכת הסוויפט, חייב למלא את הצו. הבנק לא יוכל לתפקד אם יטילו עליו סנקציות. אין לבנקים שיקול דעת".

האם לשר האוצר יש סמכות להורות לבנק כיצד לפעול?

לא. לשר האוצר אין סמכות להורות לבנק להתעלם מרשימות סנקציות בינלאומיות ומדרישות של מניעת הלבנת הון ומימון טרור. כל אלו לא בסמכותו כשמדובר בבנקים.

האם הבנק נדרש לאסוף ראיות נגד הלקוח שברשימת הסנקציות?

עו"ד שלהבת מסביר כי כאשר יש פרסום ברשימת סנקציות, הבנק לא מחויב לבצע חקירה בעניין, והוא יכול להסתמך על עצם קיומו של הצו. בסנקציות הבנק לא צריך לבדוק שום עובדות. רק את מידת החומרה של הרשימה.

לאחרונה, הקפיא בנק לאומי את חשבון הבנק של אונר"א. ההחלטה התקבלה לאחר שישראל הוכיחה שמספר מעובדי אונר"א נטלו חלק באירועי 7 באוקטובר.

בלאומי הסבירו כי בתקופה האחרונה זוהו העברות כספים רבות בחשבון, באופן שלא מאפשר לבנק להתחקות אחר מקורם ויעדם הסופי. בלאומי דרשו הסברים מנציגי אונר"א, אך אלו לא הצליחו לנפק הסברים מספקים. מכיוון שכך התחזק בבנק הישראלי החשש הכבד שהכסף מחשבונה של אונר"א מגיע לגורמי טרור ברצועת עזה.

שלהבת מסביר כי יש הבדל בין ההחלטות בעניין אונר"א להחלטות בהתאם לצו האמריקאי. "הצו הוא עובדה שלא צריך לבדוק אותה. ברגע שיש צו נגד אדם, זה לא משנה אם הטענות נכונות או לא, אם זה היה מוצדק. אם היו מכריזים על אונר"א כארגון טרור בארה"ב או בישראל אז לא הייתה שאלה. פה יש שאלה עובדתית - האם אונר"א מסייעת לטרור".

מה המשמעות של הקפאת החשבון או חסימתו ומה יכולים הנחסמים לעשות?

לדברי שלהבת, "הפעולה של הבנק תלויה בחומרה. בחלק מהמקרים התוצאה עלולה להיות שאי אפשר לעשות שימוש כלל בחשבון. במקרים פחות מהותיים מאפשרים למשוך את הכסף, אבל הבנק לא מסכים לתת שירותים. זה שונה ממקרה למקרה בהתאם לתוכן של הצו.

"הם יכולים לפנות לבימ"ש בארה"ב לתקוף את משטר הסנקציות ולנסות לשכנע שהטענות לא נכונות. היו מקרים שהצליחו אבל זה לא קל. לפנות לבית משפט בישראל יהיה קשה מאוד כי יש חובה חוקית ויש פגיעה קשה בבנק שעלול להיות מנודה מהמערכת הבנקאית".

מדוע במקרה של רומן אברמוביץ' ביהמ"ש אפשר להעביר את הכספים?

לאחרונה, הורה בית המשפט המחוזי בת"א לבנק מזרחי להעביר 8 מיליון שקל שאיש העסקים הישראלי־רוסי רומן אברמוביץ' ביקש לתרום לזק"א.

זאת לאחר שהבנק סירב בתמיכת היועצת המשפטית לממשלה ובנק ישראל בשל סנקציות שהוטלו עליו בבריטניה ובאיחוד האירופי, על רקע קשריו עם ולדימיר פוטין.

ביהמ"ש קבע כי הבנק לא הפעיל שיקול דעת עצמאי ולא בדק על בסיס נתונים פרטניים אלא פעל לפי הסנקציות הזרות.

ההבדל בין המקרה של אברמוביץ למקרה של ארבעת המתנחלים, הוא שמדובר בסנקציות של האיחוד שמהוות המלצה לעומת הסנקציות של הממשל האמריקאי. בנוסף, היה מדובר בהעברת כספים שהיו בחשבון שנים רבות לפני מלחמת רוסיה-אוקראינה שבגללה הוטלו הסנקציות על אברמוביץ'.

עוד כתבות

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד