גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האלוף שמעריך: הטעות של נתניהו, והסיכוי שתפרוץ מלחמה בצפון

אלוף (מיל') גיורא איילנד פסימי ביחס ליכולת להכניע צבאית את חמאס ומותח ביקורת נוקבת על הסיוע ההומניטרי לרצועה ● באשר לחזית הצפונית, איילנד טוען כי נסראללה מבין שמלחמה תוביל להרס התשתיות המדינתיות של לבנון, ומציב סימן שאלה לגבי תיאום הציפיות מול ארה"ב

אלוף (מיל') גיורא איילנד / צילום: אוריה תדמור
אלוף (מיל') גיורא איילנד / צילום: אוריה תדמור

בימים האחרונים, הבלבול סביב הנעשה ברצועת עזה גובר ותחושת הדשדוש מתפשטת. מאופטימיות זהירה לקראת עסקה לשחרור חטופים, עברנו ללאות בשל סירוב חמאס, והשאלות באשר לשלב הבא רק מתגברות.

המומחית שבטוחה: את ההצלחה של חמאס במתקפה צריך לייחס בעיקר לחזית אחת
עד כמה צה"ל מתקדם בכיתור רצועת עזה? הנתונים שכדאי להכיר
האסטרטג שמעריך: זה הסיכוי למלחמה בצפון, וזה מה שיקרה לכלכלה אם תפרוץ

כדי לנסות להבין מה קורה כאן ומה עתיד לקרות, דיברנו עם אלוף (מיל') גיורא איילנד, שכיהן בעבר כראש המל"ל וכיום הוא יועץ בכיר בחברת הייעוץ והמחקר (חל"צ) מיינד ישראל Mind Israel. התחלנו את השיחה בשאלה הבוערת - האם אנחנו בשלב של דשדוש במערכה בעזה.

"התשובה היא לא, אבל", מסביר איילנד. "הפעולה הצבאית היא פעולה טובה, במגבלות שמטילים עליה. אבל היא לא מסוגלת להגיע - לא לתוצאה במובן של הסכם חטופים טוב, ולא לתוצאה טובה ביחס למטרה המאוד יומרנית של מיטוט מלא של שלטון חמאס".

איילנד סבור שהבעיה היא ש"אנחנו מפעילים בעזה מאמץ רק באחת מבין שלוש רגליים שדרושות לנו כדי להגיע למטרות המלחמה. הדבר הראשון שישראל לא עושה היא הפעלת הלחץ הכלכלי, שהוא בדרך כלל הלחץ היעיל יותר באירועים כאלה. כרגע, אנחנו לא רק נותנים לעזה אספקה מלאה, אלא שהאספקה הזאת גם נשלטת על־ידי חמאס - אז מבחינת חמאס, גם יש לו את האספקה הנדרשת לו עצמו, וגם יש לו את היכולת לתת מענה לאוכלוסייה".

הסוגיה השנייה שישראל לא עסוקה בה, לדעתו של איילנד, היא שישראל "לא מבצעת שום מהלך מדיני, ובעצם מוותרת על הלחץ הקריטי הזה שיכול להיות מופעל על חמאס. ברגע שלא מחליטים בנושא הזה, אז התושבים המקומיים בעצם מבינים שיש שתי אפשרויות - או שחמאס נשאר בשלטון בעזה או שישראל תישאר בשטח, ולכן באופן טבעי, הם נמשכים חזרה לזרועות חמאס. זו טעות איומה של נתניהו, שלא מוכן לעסוק בזה כרגע. לפי דעתי, לעיסוק בזה אין שום מחיר, אפילו לא מחיר פוליטי, אבל בטח לא מחיר ברמה של אינטרס לאומי".

גיורא הוסיף: "צריך לומר לעולם את המשפט הבא 'תראו, אתם שואלים אותנו על היום שאחרי? אנחנו יכולים להגיד ששני דברים לא יהיו - לא יהיה שלטון חמאס ולא יהיה כיבוש ישראלי, וכל דבר אחר מבחינתנו נתון למשא ומתן'. אין לנו אינטרס טריטוריאלי בעזה, ואין לנו אינטרס פוליטי בעזה. יש לנו רק אינטרס ביטחוני, אז אנחנו צריכים להיות מוכנים לדון כאן ועכשיו עם כל גורם, מקומי או בין־לאומי, על העתיד של עזה, על אלטרנטיבה לשלטון חמאס; ולהעביר את המסר שאם הדאגות הביטחוניות שלנו יקבלו מענה טוב במסגרת אותו הסדר אפשרי, אז אנחנו נשקול בחיוב".

לאלוף איילנד ראייה פסימית ביחס ליכולת להכניע את חמאס מבחינה צבאית. לדבריו, "הלחימה בעזה תימשך בלי שום קשר למה שנעשה. כל עוד יש בעזה מספיק נשק ותחמושת, כל עוד יש בעזה מספיק אנשים צעירים שמוכנים להילחם ולמות, כל עוד הרוח של חמאס היא ששולטת, וכל עוד יש מספיק אספקה בעזה - אז הלחימה תימשך. אנחנו מפרקים גדודים, אבל הכוח הלוחם שלהם משנה צורה. הרבה מאוד מהיכולות שלהם נפגעו, אבל עצם הלחימה עוד נמשכת ותימשך".

בעצם, לטענתך, זו הסיבה שחמאס דוחה את עסקת החטופים? כי הוא מרגיש שהוא שורד ואין לו סיבה להתפשר?

"נכון. הם כנראה סבורים שבמוקדם או במאוחר, משהו יגרום לישראל לעצור את המהלך הצבאי. אולי לחץ בין־לאומי, אולי דרישות האמריקאים, אין לדעת".

התפיסה של איילנד את עמדת ארה"ב חריגה ביחס למה שנשמע כאן לרוב. "צריך להבין משהו. מבחינה האינטרס הנוכחי לארה"ב ולחמאס יש אינטרס זהה - שניהם מעוניינים בסיום המלחמה. זה לא דיפלומטי אבל הדברים צריכים להיאמר. העובדה שארה"ב רוצה שהמלחמה תסתיים מיישרת סביב העמדה הזו את כל שאר השחקנים, וישראל נותרת כרגע בבידוד מזהיר. כשאתה בבידוד וחמאס מרגיש שכל העולם, כמוהו, רוצה בסיום המלחמה, אז הוא אומר, למה שאני אוותר?".

איך בכלל אפשר להפעיל לחץ במישור ההומניטרי, כאשר גם ככה העולם כולו נגדנו בשלב זה? מה אומרים לאמריקאים?

"קודם כל, זה נכון ובאמת מהווה אתגר. אבל ישראל יכולה לפחות להגיד: 'אנחנו מפסיקים את הסיוע עד שנמצא מנגנון שיבטיח שהוא לא מגיע לחמאס'. בינתיים, מה שקורה הוא שהסיוע מגיע לחמאס, הארגון לוקח לעצמו ולמקורביו את מה שהוא צריך, ואת השאר מוכר לאזרחים במחיר מופקע. זאת אומרת, שמדינות תורמות כסף, כולל ארה"ב, ומי שעושה קופה על הכסף הזה זה חמאס. אז בעצם אנחנו מסייעים למאמץ המלחמתי של חמאס: גם בדרך הישירה - כלומר, יש לו מספיק אספקה כדי לקיים את עצמו; גם בכך שהוא עושה כסף ממכירת אותה אספקה; וגם בכך שהוא מרגיע את התושבים ונותן תחושה שהוא דואג להם.

נתניהו אמר לאחרונה שצריך לדעת מתי לומר לאמריקאים לא, ומתי לומר כן. אם הוא אמר 'כן' לסיוע ההומניטרי ו'לא' לגבי הדיונים על 'היום שאחרי' - זה ממש הפוך ממה שהיה צריך לעשות".

לאחרונה, אנו רואים סרטונים רבים של אנשי חמאס בצפון הרצועה, בעיקר שוטרים שמפטרלים ועוצרים מקומיים. איך זה קורה?

"באופן טבעי, החיים שם חוזרים למסלול. כשישראל הייתה שם בכוחות גדולים, החמאס ירד למנהרות. עכשיו, הנוכחות הצבאית הישראלית קטנה, אז הוא יוצא והוא מראה שהוא עדיין מתפעל את סממני המשילות. כל עוד יש אספקה לצפון הרצועה, אז יש גם שוק שפועל בג'באליה, וחמאס מחזיר את הסממנים האזרחים שלו. כל האסטרטגיה הישראלית הייתה ולצערי עדיין בנויה על מעמד אחד בלבד, שהוא המאמץ הצבאי. זאת, מתוך הנחה שנצבור הרבה הישגים טקטיים צבאיים, שיתורגמו לידי כך שחמאס, שאיבד את יכולתו הצבאית הכוללת, יאבד גם את יכולת השליטה שלו בעזה. הדברים לא קורים - הוא לא מאבד את היכולת הצבאית המלאה וגם היכולות השלטוניות שלו לא מוטטו".

השליח האמריקאי עמוס הוכשטיין מביע אופטימיות ביכולת להגיע לעסקה שתמנע את המלחמה בצפון. אתה חושב שזו אופציה ריאלית?

"אני חושב שיש סיכוי שזה יצליח. אני לא נותן לזה סיכוי גבוה, אבל גם לא זניח, משהו כמו 30%. זה נובע בעיקר מהעובדה שאף אחד - לא אנחנו, לא חיזבאללה, לא איראן, לא ארה"ב, ודאי לא הלבנונים עצמם - מעוניינים באמת במלחמה כוללת כרגע.

ברור שחיזבאללה לא יפסיק באופן חד־צדדי. הוא צריך לקבל משהו בתמורה, משהו שיצדיק בעיניי תומכיו את הנסיגה. זאת, מכיוון שהוא גם גוף פוליטי. הדברים שתולים בהם תקווה זה תיקוני גבול והשאלה העיקרית היא לא העיקרון. בעיקרון, אני חושב שישראל תוכל להסכים - השאלה היא האם ישראל תוכל להסכים למשהו שיספק גם את חיזבאללה, ופה נדרשת מעורבות חזקה של המתווכים".

"כאן, חשוב לי מאוד להגיד את הדבר הכי חשוב", מדגיש איילנד. "אחת הסיבות שנסראללה יוכל להסכים למשהו שהוא לא מלחמה, היא משום שהוא מבין שאם אכן תהיה מלחמה, ישראל לא תילחם רק נגד חיזבאללה. ישראל תילחם נגד מדינת לבנון ותהרוס את התשתיות של המדינה. היא תהרוס שכונות ורובעים שלמים בביירות. כמי שמגדיר את עצמו כפטריוט לבנוני, כמגן לבנון, נסראללה מבין שהרס כל כך כבד, כשגם כך המדינה במצב קשה, זה דבר שכל החברה הלבנונית, כולל העדה שלו, תאשים אותו בו. הלבנוני הממוצע יאמר לנסראללה: 'למה הבאת עלינו את השואה הזאת, רק בגלל שיחיא סינואר פתח באיזשהו מלחמה מטופשת בעזה?'. זה אמצעי הלחץ העיקרי של ישראל.

פה אני מוסיף נקודת אזהרה. אני לא בטוח שארה"ב מבינה היום ומסכימה שאם ניכנס למלחמה עם לבנון, אז מה שעכשיו אמרתי צריכה להיות המדיניות הישראלית. אם ארה"ב תגיד לנו: 'תילחמו בחיזבאללה אבל אל תפגעו במטרות תשתית של לבנון', אנחנו בבעיה עצומה, כי את זה נסראללה יכול לספוג. אני לא יודע אם זה המצב ואני לא יודע בשלב זה מה עמדת ארה"ב, אבל אני מציב את זה בסימן שאלה, ומאוד מקווה שההנהגה שלנו אומרת לאמריקאים את הדברים כהווייתם.

האם ישראל מסבירה בצורה חד־משמעית שבמלחמה הבאה בלבנון לא תהיה לנו ברירה, ושנוכל לגמור את המלחמה הזאת בניצחון ובזמן קצר ובמחיר סביר - רק אם נילחם מלחמה טוטאלית בתשתיות הלבנוניות ולא רק בחיזבאללה? אני לא בטוח בכלל".

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; החוזים העתידיים עולים בכ-0.3%

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הבנקים יורד ב-0.6%, מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ● הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים