גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היכונו לבליץ של ראיונות: ההחלטה שמטלטלת את פירמות עריכת הדין

הכנסת אישרה את קיצור ההתמחות במשפטים משנה וחצי לשנה לתקופה מוגבלת על רקע המלחמה, וכעת משרדי עורכי הדין מתארגנים לשינוי • על הפרק: הקדמת התמחות, העברת מתמחים בין מחלקות ובליץ של ראיונות על מנת לגייס מתמחים וטרום מתמחים ולמלא את השורות. ויש גם מי שמודאג: "עשוי להוביל לצרוף של מועמדים חסרי ניסיון"

קיצור ההתמחות בעריכת דין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
קיצור ההתמחות בעריכת דין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הכנסת אישרה השבוע לקצר את ההתמחות במשפטים משנה וחצי לשנה, לתקופה מוגבלת בהוראת שעה שתחל ממחזור ההתמחות של ספטמבר 2023 ועד לסוף 2024 עם אפשרות להארכה נוספת. בנוסף, מי שהחל להתמחות בין ינואר לאוגוסט 2023, הכשרתו תקוצר ל־15 חודשים. מי שיזם וקידם את הליך הקיצור הוא השר המשפטים יריב לוין, שנימק זאת במלחמה וכדי לאפשר למתמחים לסיים את מסלול ההכשרה ולהשתלב בשוק התעסוקה מוקדם יותר.

הכנסת אישרה: תקופת ההתמחות בעריכת דין תקוצר לתקופה מוגבלת
עורך הדין שניצח את האיש העשיר בעולם

המחלוקת על אורך ההתמחות הראוי נמשכת שנים רבות. רק לפני כשנתיים הוארכה התקופה משנה לשנה וחצי בידי שרת המשפטים לשעבר איילת שקד, כאשר בעבר הרחוק עמדה על שנתיים. איך מתארגנים במשרדי עורכי הדין כעת לקיצור ההתמחות?

שינוי זמני או מצב שיוביל לחוסר ודאות?

האחראים על הכשרת המתמחים במשרדי עורכי הדין מספרים על השלכות הקיצור וההיערכות הנדרשת לקיצור, וכיצד הם חושבים שהמהלך ישפיע על משרתי המילואים. לדבריהם, ההשלכה המרכזית היא ירידה בכמות המתמחים, כאשר הגיוסים נסגרים שנה עד שנה וחצי מראש. עוד מוסיפים האחראים על ההכשרה במשרדים כי הקדמת התמחות, גיוס טרום מתמחים, העברתם בין מחלקות שונות וגיוסים פרטניים - הם חלק מהפתרון להתמודדות עם המצב החדש.

"בפועל, החלטה זו מובילה לכך שמחודש ספטמבר 2024 יהיו פחות מתמחים ממספר המתמחים שגייסנו מראש", אומרות עורכות הדין דנה אמיר־פריד ודנה בטאט, העומדות בראש תוכנית ההתמחות במשרד AYR עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ. "אנו נערכות לגיוס גדול יותר למחזורי שנת 2025 ושוקלות לגייס מתמחים פנויים להשלמת החוסר כבר מספטמבר 2024, ככל שיאותרו מועמדים מתאימים".

עו"ד טלי אשד־אלומות, סמנכ"לית פרויקטים והון אנושי במשרד אגמון עם טולצ'ינסקי, מספרת כי במשרד התחילו במיפוי ובחינת צורכי הצוותים. "במקומות שיהיו 'חורים', נבחן אפשרות להקדים התמחות למי שיכול ומעוניין, ואם יהיה צורך, נגייס טרום מתמחים", היא אומרת.

במשרד הרצוג מציינים כי "בטווח הקצר ההתמודדות עם הירידה הלא מתוכננת בכמות המתמחים תיעשה בין היתר על־ידי ויסות צרכים בין המחלקות השונות וגיוסים פרטניים ככל שיידרש. לקראת ראיונות יוני 2024, במסגרתם מגויסים מתמחי שנת 2025, המשרד יבחן את צורכי ההון האנושי שלו ויבצע התאמות ככל שיידרש".

במשרד מיתר, לעומת זאת, מדגישים כי צמצום כמות המתמחים שיוביל השינוי, גרם ל"אי־נוחות מנהלתית מסוימת", אך הם מברכים על כל סיוע שיינתן לאנשי המילואים. במיתר מתכוונים לחלק מחדש את העבודה בצוותי העבודה ולנתב את העומסים בין המתמחים הוותיקים לחדשים ובינם לבין עורכי הדין, כך שאף אחד לא ייפגע.

עו"ד תמיר קלדרון, מנהל מחלקת ליטיגציית מסים וצווארון לבן במשרד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, עמית גרוס, ואחראי על מתמחים במשרד, מספר כי הם "נערכים להעסקה בלתי מתוכננת של מתמחים נוספים, היערכות לראיונות בהתאם ללוחות הזמנים שנקבעו בחוק ופגיעה בעבודה השוטפת בעקבות חילופי מתמחים שיסייעו בכל תיק - דבר שיאלץ למידה מחודשת של התיק על־ידי המתמחה החדש".

לדברי עו"ד אביב הלפרין, שותף וחבר בצוות האחראי על המתמחים במשרד ש.הורוביץ, המשרד יוצא בימים הקרובים למהלך גיוס של מתמחים נוספים עבור מועד ספטמבר 2024, על־מנת להתמודד עם המחסור הצפוי.

היבט אחר אליו מתייחסים עורכי הדין הוא חוסר הוודאות שהוראת השעה יוצרת. עו"ד גיא לכמן, שותף וראש משותף לקבוצת ההייטק במשרד פרל כהן, מהצוות שאחראי על המתמחים במשרד, אומר כי מאחר שמדובר בהוראת שעה, "אין ודאות לעניין השנים הבאות. הדבר יקשה מאוד בקבלת החלטות ארוכות־טווח על־ידי המשרדים כחלק מבניית מצבת המתמחים העתידית. בנוסף, המגמה הכללית בשוק עבודת עורכי הדין כרגע היא של צמצום בכל מקום שאפשר וניהול זהיר מאוד, דבר שישפיע לבטח על החלטות לגבי הרחבת גיוסים וכדומה".

עוה''ד גיא לכמן / צילום: תומר יעקובסון

"המילואימניקים יגיעו לשוק ללא הכשרה"

חלק ממשרתי מילואים שהתחילו את ההתמחות בספטמבר 2023, גויסו זמן קצר לאחר מכן, ב־7 באוקטובר, כך שבפרק זמן של שנת התמחות, הם משרתים במילואים קרוב לארבעה חודשים, ונותרה להם כחצי שנה לעבור הכשרה ולצאת לשוק העבודה.

לפיכך, האחראים על המתמחים מסבירים כי אומנם המהלך נועד לסייע למילואימניקים, אך הוא דווקא עלול לפגוע בהם. לדברי עו"ד לכמן מפרל כהן, מתמחים המשרתים במילואים עקב הלחימה יזכו לקבל תקופת הכשרה מקצועית קצרה מדי ובלתי מספקת בעיני. "הדבר יוביל לצרוף של עורכי דין צעירים לשוק אשר ספגו מעט מדי ניסיון וחשיפה לפרקטיקה המשפטית טרם קבלת הרישיון", הוא אומר.

גם עו"ד ענת שקד, מנהלת מחלקת המתמחים במשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו, מביעה חשש מפגיעה בהכשרה: "קיצור תקופת ההתמחות הוא מהלך שגוי וחסר הצדקה. מתמחים רבים מאבדים חלק מההתמחות בשל שירות מילואים לתקופות ממושכות. דווקא אותם מתמחים, התורמים למדינה על חשבון ההתמחות, יימצאו במצב בו הם עלולים לבצע התמחות קצרה ביותר, והם עלולים להגיע לשוק העבודה ללא הכשרה מספקת".

שקד מוסיפה כי המשרד עושה מאמץ למזער את הפגיעה, בשילוב המתמחים בתיקים משמעותיים, כך שהם "ימצו עד למקסימום את התקופה הקצרה שנותרה". עו"ד אשד־אלומות מוסיפה כי המילואימניקים שחוזרים "זקוקים לתקופת הסתגלות בחזרה לשגרת העבודה, שלוקחת גם היא זמן ולמעשה לא מותירה זמן רב להכשרה בהינתן שתקופת ההתמחות קוצרה, וזהו אתגר שמעסיק אותנו רבות". לדבריה, "המשרד ישקיע במתמחים שקיצרו להם את ההתמחות פתאום, וידאג שימצו את מה שנשאר מהתקופה".

עו"ד קלדרון מסכם כי הקיצור לא נותן מענה לבעיות שנוצרו במלחמה ויפגע בטיב ההכשרה: "המתמחים לא יספיקו לרכוש את הידע ואת הניסיון המלאים כבשנים עברו, דבר שיגרום לכך שיצטרפו למקצוע עורכי דין פחות מקצועיים".

לא כולם מודאגים מהשינוי

בעוד חלק מעורכי הדין מבקרים את הקיצור בטענה שייפגע באיכות ההכשרה, חלק לא מוצאים בכך בעייתיות. לדברי עו"ד אביטל ברוקר־ימין, מנהלת תוכנית ההתמחות במשרד ארנון, תדמור־לוי, ההחלטה מיטיבה הן עם המשרדים והן עם המתמחים. לדבריה, "אנחנו מנוסים מתקופות קודמות בהכשרת מתמחים בפרק זמן של שנה, ועל כן לא נדרשת מאתנו היערכות מיוחדת".

עו"ד ברוקר־ימין מדגישה את הצורך בשילוב המתמחים במקצוע. "הקשיים הנלווים למלחמה, למשל גיוסי עובדים ובני משפחותיהם, לצד הצרכים הגוברים של הלקוחות שלנו - רק מגבירים את הצורך בשילוב מהיר יותר של אוכלוסיית המתמחים במקצוע עריכת הדין. לכן אנחנו סבורים כי להחלטה על קיצור תקופת ההתמחות יש אינטרס משותף של המעסיקים ושל המתמחים, והיא תאפשר לנו לשלב את האחרונים מהר יותר במעגל עורכי הדין, מבלי לוותר על הכשרה איכותית ויעילה".

עוד כתבות

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

עם 36 שעות טיסה: המל"ט הישראלי שנקנה למטרה מפתיעה

סינגפור הציגה בסלון האווירי שקיימה מערכות מתוצרת אלביט שתשמש למניעת דיג בלתי חוקי ● טורקיה מרחיבה את פעילותה במזרח התיכון עם הקמת מספנות בערב הסעודית ● וגם: רוסיה נהנית מהביקושים הגדולים בעולם למוצרים ביטחוניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דיון בבג''ץ / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

בג"ץ בצו על-תנאי ללוין: נמק מדוע אינך מכנס את הוועדה לבחירת שופטים

לפי הצו, שר המשפטים ינמק עד 8 במרץ מדוע לא כינס את הוועדה לבחירת שופטים מאז ינואר 2025 לצורך איוש התקנים החסרים בכל ערכאות הרשות השופטת ● הצו ניתן בהמשך לדיון שנערך בנושא ביום חמישי האחרון, במסגרתו השופט אלכס שטיין סיפר בין היתר כי "נאלצתי אישית לשחרר שלושה אנשים בתיקי רצח" בשל המחסור בשופטים ● מנגד, לוין טען כי החוק נותן לו שיקול-דעת לפעול בהתאם לאידאולוגיה שלו

אלי גליקמן, מנכ''ל צים / צילום: צים

ועד העובדים בצים הודיע על שביתה בעקבות מכירת החברה

על רקע המגעים למכירת השליטה לקרן פימי והפג לויד, ועד העובדים בצים הכריז על שביתת אזהרה והשבית את פעילות מטה החברה בישראל

טראמפ. הפסד במחוז טקסני שהיה רפובליקני 50 שנה / צילום: ap, John Locher

מבחן על סטרואידים: מתקרב רגע ההכרעה לכהונתו של טראמפ

בהתחשב בכך שהנשיא עצמו העיד "אנחנו חייבים לנצח, כי אם לא הם ידיחו אותי", בחירות האמצע הן מבחן על סטרואידים לכהונת טראמפ ● מעבר למהמורה הזו יש לו שלל אתגרים, החל מהתמודדות עם ענקיות הטק והשלכות הבינה המלאכותית, וכלה בחזית מול סין

דנה עזריאלי / צילום: זיו קורן

דנה עזריאלי הופכת למנכ"לית הקבועה של הקבוצה ועוזבת את תפקיד היו"ר

כעבור חצי שנה כממלאת-מקום, מכריזה קבוצת עזריאלי על מינויה של דנה עזריאלי למנכ"לית הקבועה ● לצד זאת היא תפנה את תפקיד היו"ר אותו היא ממלאת מאז 2014, ובמקומה תמונה אירית סקלר-פילוסוף

מצלמה של חברת עין שלישית / צילום: עין שלישית

האסיפה הכללית של עין שלישית אישרה מכירת 30% לאדג' האמירתית

העסקה נחתמה בינואר אשתקד, ובמסגרתה תשקיע אדג' כ־10 מיליון דולר בתמורה לכ־30% ממניות חברת בעין שלישית, המפתחת מערכות אלקטרו־אופטיות מבוססות בינה מלאכותית ● המהלך יצא לפועל לאחר שאגף הפיקוח על היצוא הביטחוני במשרד הביטחון העניק את האישור הנדרש לעסקה

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת״א ואלה שצפויות לעלות מחר

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

Ring Air של חברת Ultrahuman / צילום: באג

הגאדג'ט שרוצה להחליף את השעונים החכמים

חברת Ultrahuman נכנסת לישראל עם הטבעת החכמה Ring Air, שמנטרת את הבריאות ואת השינה ● העיצוב מסיבי, הסוללה מספיקה לחמישה ימים, והמחיר יחסית גבוה - כמעט כמו שעון חכם, שמציע הרבה יותר

מימין: רועי זיסאפל, שבתאי אדלרסברג, דורון בלשר / צילום: יח''צ, תמר מצפי, ניר סלקמן

הישראלית שנכנסה לרשימת המניות המומלצות של אופנהיימר

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● רדוור קפצה לאחר שהחברה הודיעה על תוכנית לרכישה עצמית של מניות ● לאחר שמנייתה הגיעה לשיא לפני כשבועיים, על רקע ההאצה בביקוש לחשמל לתשתיות AI - אורמת נכנסה לרשימת המניות הישראליות המומלצות של אופנהיימר ● ואודיוקודס נסחרת סביב רמות שפל של שנתיים

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון

טיפול בפסולת של חברת מפעת (להב) / צילום: מתוך מצגת החברה

השקעות של חצי מיליארד שקל בחודשיים - הגופים שהופכים פסולת לכסף: "אנחנו לא מושפעים מטילים או מ-AI"

ייצור האשפה לנפש בישראל הוא מהגבוהים בעולם ומניב צמיחה נאה לחברות הפועלות בתחומי האיסוף והטיפול בפסולת ● לאחרונה מושך התחום גופי השקעה גדולים, שהזרימו מאות מיליוני שקלים לחברות הפועלות בו: "זה לא שיום אחד תקום אפליקציה שתאסוף אשפה. בסוף מישהו צריך לקחת את זה, וההיקפים הולכים וגדלים"

שדרות. נהנית ממעמד גבוה יחסית לשכנותיה / צילום: Shutterstock

איך חצי קילומטר של שרירותיות תקציבית חרץ את גורלן של שלוש ערי פיתוח

דוח מבקר המדינה חושף כיצד המימון הממשלתי העודף הפך למנוף הכלכלי שהזניק את שדרות לשיא של 81% זכאות לבגרות, בעוד נתיבות ואופקים נותרו מאחור ● כעת, כשהמדינה נערכת לשיקום הדרום, מזהירים המומחים: ללא מודל חדש, תוכניות "חבל התקומה" עלולות להעמיק את העוול

חלב של טרה / צילום: גלובס

רשות התחרות תקנוס בכ-18 מיליון שקל את החברה המרכזית למשקאות

העיצומים פורסמו להערות הציבור לקראת ביצועם, והם יוטלו בגין הפרות שקשורות בין היתר להתערבות בקביעת מחירי המדף של מוצרי טרה, שנמצאים בשליטת החברה, וכן בשל חשד להתערבות במיקום המוצרים על המדפים ברשתות השיווק

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת נוטרילון: האם אפשר היה לזהות את הזיהום מוקדם יותר?

פרשת נוטרילון הולכת ומסתעפת, והוחלט למנות ועדת בדיקה מיוחדת על מנת לוודא ממה נפטר תינוק בן ארבעה שבועות ● השאלות הלא פתורות בשלב זה הן: מדוע עבר שבוע מפטירת התינוק ועד הדיווח על כך, האם משרד הבריאות היה יכול לאתר את הרעלן מהר יותר, ומדוע זו כנראה לא הפעם האחרונה שנראה בעיות במזון לתינוקות? ● גלובס עושה סדר 

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

באיראן פסימיים לגבי המו"מ, ומאיימים: "טראמפ ילמד לקח"

צה"ל תקף מחבלים מארגון הטרור הג'יהאד האיסלאמי במרחב מג'דל ענג'ר שבלבנון ● חוסלו שני מחבלים במרחב הקו הצהוב שביצעו פעולות חשודות בקרקע והתקרבו לכוחות צה"ל הפועלים בצפון הרצועה ● בנו של השאה האיראני הגולה: "מתקפה עשויה להאיץ את נפילת המשטר" ● עדכונים שוטפים

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי פייננשל טיימס חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בישראל צפוי לרדת הערב משמעותית. אלו הסיבות

הכלכלנים צופים ירידה חודשית של 0.2%, שתחזיר את האינפלציה השנתית אל מתחת ל-2% לראשונה מאז יולי 2021 ● לצד התחזקות השקל, קיימת גם סיבה טכנית: גריעת מדד ינואר 2025, שכלל את העלאת המע"מ, מהחישוב

תקלה בשירות / צילום: Shutterstock, Ken stocker

תקלה בשירותי הטלוויזיה של הוט: "התקלה מיודעת ונמצאת בטיפול"

לקוחות הוט ברחבי הארץ מדווחים הערב על תקלה בשירותי הטלוויזיה של החברה, שבגללה לא ניתן לצפות בשידורים ● לצד זאת, לקוחות מדווחים כי הם לא מצליחים ליצור קשר עם המוקד של הוט

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?