גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הם נלחמו על המדינה. עכשיו הם צריכים להילחם על העבודה שלהם

למרות שהחוק מגן על חיילי המילואים, מאז תחילת המלחמה פנו לוועדות התעסוקה מאות מעסיקים בבקשה לפטר עובדים שגויסו ● ומי שבכל זאת זכה לחזור למשרד עלול היה להיתקל בקשיים, כמו קיצוץ בהיקף המשרה, שינוי תפקיד כפוי ואפילו יציאה לחל"ת ● במקביל בני ובנות הזוג, שנאלצו לנהל את משק הבית כמעט לבד, משלמים את המחיר גם במקומות העבודה שלהם, ואין מי שיסייע

המילואימניקים חוזרים לעבודה / צילום: Shutterstock
המילואימניקים חוזרים לעבודה / צילום: Shutterstock

 

אנשי המילואים, שחוזרים בימים אלו לשגרה, נתקלים בסביבה קצת אחרת. זה נכון לבית ממנו באו, זה נכון לחברים אותם עזבו, וזה נכון גם למקום העבודה שלהם - חלק מהמעסיקים נאבקים להחזיק את הראש מעל המים בתקופה זו, ומתקשים להתמודד עם הירידה בתפוקות. חלקם היו אולי רוצים לפטר עובדים, אך בהקשר הזה המילואימניקים יכולים לנשום מעט לרווחה: השבוע נחתם הסכם בין ארגון המעסיקים להסתדרות הכללית שנותן תקופת הגנה בפני פיטורים למילואימיניקים למשך לחודשיים, במקום חודש כפי שהחוק הגדיר לפני.

אך ההגנה הזו מפני פיטורים לא תמיד מספיקה. י', עובדת בחברה גדולה ומוכרת במשק, מספרת שלאחר שחזרה משירות המילואים היא מרגישה שהיא הולכת על חבל דק. "לאחר שבועיים במילואים קיבלתי טלפון מהמעסיק שאמר שאם לא אבטל את המילואים ואחזור יקצצו לי את התקן. מכיוון שלא יכולים לפטר אותי, העבירו אותי לתפקיד חדש לאחר שצברתי ניסיון בתחום שלי. גם בתפקיד החדש דרשו ממני לחזור למילואים עד סוף ינואר".

 

י', אם חד הורית, מעידה כי היא חוששת להתעמת מול המעסיק כיוון שבסופו של דבר היא עשויה להישאר ללא פרנסה. "עצוב לי שסיימתי את המילואים כי יש לי עוד הרבה לתרום, אבל הם אמרו שאם לא אחזור אז לא יהיה לי תפקיד לחזור אליו. שאלתי מה הסיבה שדווקא את התפקיד שלי יקצצו ופתאום התחילו להגיד שהם לא שבעים רצון מהתפקוד שלי. חשוב לציין שלפני המלחמה קיבלתי מחמאות והערכה רבה בתפקיד ויש לכך אסמכתאות".

ל', מתכנת בחברת הייטק מוכרת שמשרת בבסיס סגור, מספר על סיטואציה הפוכה. "דחקו בי לא לחזור. נאמר לי מפורשות שלא כדאי לי לחזור וכבר ביום השחרור נרמז לי כי אין הבטחה שתהיה עבודה וייתכן שיוציאו אותי לחל"ת. כשחזרתי לעבודה לא באמת קיבלתי מה לעשות, הייתי צריך לקושש ואחרי כחודש הוציאו אותי לחל"ת.

"הצפי לחזרה לעבודה הוא בעוד כחודש אבל נכתב כי ייתכן שזה יקוצר ו/או יאורך בהתאם למצב עקב המלחמה. אני לא יודע לומר בוודאות שהחל"ת הוא בעקבות המילואים, אבל אני יכול להגיד שציפיתי לחיבוק חם מהמעסיק, לפחות מהנהלת החברה. החיבוק החם שקיבלתי הוא מכתב יציאה לחל"ת, שזהו גזר דין כלכלי קשה עבור בני ביתי".

החברות מתמודדות עם סיטואציה לא מוכרת

י' ול' רחוקים מלהיות היחידים. במשרד הביטחון, אשר אמון על קיום ועדות התעסוקה למניעת פיטורי חיילי מילואים, מדווחים כי מפרוץ המלחמה ועד היום פנו לוועדות 233 מעסיקים בבקשה להיתרים לפיטורי חיילי מילואים בשירות או בתקופה האסורה מתום המילואים. הממוצע השנתי של פניות אלו עומד בדרך כלל על 70־80. על רקע השיח הגובר והפניות המרובות, בהסתדרות הלאומית אף הכריזו על הקמת חמ"ל חירום שיפעל על מנת לתת מענה לחיילי וחיילות המילואים ובני ובנות משפחותיהם, והקימו מערך משפטי לליווי והגנה על כלל משרתי המילואים.

אך כאמור, גם אם המילואימיניקים מקבלים את הסיוע הנדרש ובקשות הפיטורים נדחות, הקושי עדיין עשוי להיות קיים. חלקו נובע מכך שגם החברות עצמן מנסות ללמוד את המצב תוך כדי תנועה, ולא תמיד מצליחות.

מעמד החתימה על ההסכם למען משרתי המילואים / צילום: הסתדרות העובדים הכללית

"ברגע שעובדים הלכו למילואים ארגונים היו צריכים למצוא להם תחליפים ולעשות שינויים ארגוניים", אומר אל"מ במיל' אופיר כהן, יו"ר העמותה למען משרתי המילואים. "השינוי הארגוני גרם להתייתרות מסוימת של חלק מאנשי המילואים, שמוביל לרצון לפטר אותם. אנחנו רואים את זה בעין מאוד שלילית כי אנחנו מצפים לסולידריות מוחלטת, צריך לעזור למילואימניקים לחזור לחיים הנורמליים שלהם גם אם זה יוצר קושי למקום העבודה. לצערנו הרב אנחנו שומעים על הרבה מאוד עובדים שעדיין לא פיטרו אותם אך מקומות העבודה הקטינו את התפקידים שלהם".

אופיר כהן - משרד המשפטים / צילום: גיא קרן

גם בנות הזוג משלמות את המחיר בעבודה

והבעיה לא רק קיימת אצל המילואימיניקים - גם בנות הזוג שלהן חוות שינויים משמעותיים בתעסוקה. לפי סקר שנערך ע"י מכון המחקר "מאגר מוחות", עבור "פורום נשות המילואימניקים", כשליש מהן מדווחות על שינוי בסטטוס התעסוקתי עקב שירות המילואים של בן הזוג. 6% מהן פוטרו מעבודתן, 9% התפטרו מרצונן, 6% הוצאו לחל"ת ו־12% יצאו לחל"ת מרצונן. 28% מהמשיבות ירדו בהיקף המשרה.

"בזמן שבני הזוג נלחמו בקרב, בנות הזוג נלחמו על הבית והיו לזה מחירים. עד שהתקדמנו כל כך בתעסוקת הנשים, אנחנו חוזרים אחורה", אומרת עו"ד שבות רענן מפורום נשות המילואימניקים. "יש פה אירוע ברמה התעסוקתית וצריך לתת לו מענה ברמה המוסרית. בסוף אנחנו מגויסים בשביל כולם. אנשים מסכנים את החיים שלהם".

עו''ד שבות רענן, פורום נשות המילואימניקים. ''אירוע תעסוקתי שצריך לתת לו מענה מוסרי'' / צילום: אביעד תבל

גם כהן, מהעמותה למען משרתי המילואים, מעיד על פניות רבות שמקבלת העמותה בנושאים הנוגעים לבני ובנות הזוג של משרתי המילואים. "רוב הפניות עוסקות באובדן הכנסה בקרב עצמאים או שכירים שעבדו פחות שעות. יש גם פניות רבות בנוגע להוצאות נוספות שנגרמו בגלל שירות מילואים של בן הזוג, כמו תשלום לבייביסיטר. גם על הוצאות כאלה ניתן לקבל פיצוי מסוים".

ואכן, במסגרת ההסכם שנחתם השבוע הוחלט כי יוקצה למעסיקים סכום של 2.45 מיליארד שקל במסגרת התקציב הנוסף לשנת 2024. זאת, במטרה לממן עד 8 ימי היעדרות בתשלום לבני זוג של משרתי מילואים שלהם ילדים עד גיל 14, וגרירת ימי חופשה עבור עובדים אשר לא התאפשר להם לנצל את מלוא ימי החופשה שלהם בשנת 2023 עקב נסיבות הנוגעות למלחמה.

עו"ד רענן מסבירה כי עדיין יש פערים שלא ניתן להם מענה בחוק. "הלחימה צפויה להימשך, וגם מילואימניקים שחזרו כבר קיבלו תאריך התייצבות חדש. הבעיה העיקרית כרגע של נשות מילואימניקים היא האפליה בתוך מקום העבודה, וההבנה שמשבר כלכלי משמעותי ממתין לפתחן של משפחות מילואים רבות".

עוד מוסיפה עו"ד רענן כי נשות מילואימניקים שפוטרו מתקשות למצוא עבודה בשוק. "הן הופכות ל'סוג ב' בשוק העבודה. גם אם ברמה המשפטית אפשר לפעול נגד זה, יש לייצר קריאה למעסיקים בשוק".

"התפוקה אמנם יורדת אבל זה מחיר זניח"

למרות שסטטיסטית יותר גברים נמצאים בחזית, היו גם לא מעט גברים שנלחמו על הבית. "היה חסר מאוד לשמוע את הקולות של 'אנשי המילואימניקיות', הגברים שהכל נפל עליהם פתאום", אומרת סרן (במיל') מעין ממן וויספלד, קצינת תקיפה במכלול האש של אוגדה 99. "היה להם פחות מקום בחברה ותמיד הרימו גבה כשבעלי אמר שהוא בבית עם הילד ואני במילואים. בהתחלה היה מאוד קשה, אבל התמיכה מבן הזוג שלי לא הפסיקה לרגע. מקום העבודה שלו היה סבלני מאוד וקיבל את המצב בהבנה".

לעומתו, ר', עובדת בבנק שבעלה במילואים תקופה ארוכה, מספרת על חוסר הבנה משווע. "אין הבנה בנוגע לצורך שלי לעבוד מהבית, ואומרים לי שאי אפשר לעבוד כשהילדים נמצאים בבית. נאלצתי לקחת יותר ימי חופש בזמן שלאחרים אישרו לעבוד מהבית, כאלה שגרים באזורי סיכון לדוגמה. בנוסף, נגמרו לי ימי מחלת ילד, מכיוון שלא יכולתי להתחלק בהם עם בעלי.

"אני מאוד פגועה ממקום העבודה. אני נותנת את כל כולי למלחמה, וזה מצער שלא יכולים לבוא לקראתנו בדברים הקטנים האלה. הם אמנם שולחים משלוחים נחמדים וזה באמת מוערך, אבל זה לא הצורך האמיתי. הצורך האמיתי הוא שיתחשבו בנו לאורך זמן".

דרור ליטבק, מנכ"ל חברת Experis ישראל העוסקת בהכשרה, גיוס, השמה ושירותים מנוהלים בהייטק, סבור כי אין צורך ברגולציה על מנת לדעת איך לנהוג ברגישות הנדרשת מהעובדים. "אצלנו בחברה יש שתי נשים חזקות מאוד סביב שולחן ההנהלה, שהבעלים שלהן נכנסו לתוך עזה. כמעסיק צריך לבוא ולהגיד לעובדים ולמנהלים שלך שיש להם את החופש המוחלט לעבוד מכל מקום.

"עם זאת, החברה משלמת על זה מחיר ישיר ובמזומן. צריך לקחת בחשבון שהתפוקות של העובדים יורדות ואנשים לא מצליחים להיות במאה אחוז בעבודה. אבל המחיר זניח בעיני - בסופו של דבר צריך לעמוד לצד העובדים והמנהלים שלך וכשהאירוע ייגמר תהיה הערכה מאוד גדולה למקום עבודה שאיפשר ותמך. אי אפשר לכמת את זה בכסף או בתנאים".

עוד כתבות

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע בוטלו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב"ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים