גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יעשו ההודים עם נמל חיפה? "כל מי שמנהל עסקים בוחן אם להמשיך או למכור"

שיחה עם ד"ר רון מלכא, יו"ר נמל חיפה, לשעבר שגריר ישראל בהודו ומנכ"ל משרד הכלכלה ● על המתחרים, האתגרים שמציבים החות'ים והחשש מהתלקחות בגזרה הצפונית ● האזינו

הצוללת. אסף זגריזק והילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רון מלכא, יו''ר נמל חיפה / צילום: יח''צ
הצוללת. אסף זגריזק והילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רון מלכא, יו''ר נמל חיפה / צילום: יח''צ

 

רון מלכא, לפני שנה נמל חיפה נרכש בידי המיליארדר ההודי גאוטם אדאני ובכך הפך מגוף ממשלתי לפרטי, אז גם אתה מונית ליו"ר הנמל. זו הייתה שנה לא פשוטה, בוודאי עם פרוץ המלחמה. איך הדברים נראים מנקודת מבטך?
"מרגע שקיבלנו את המפתחות, התחלנו תהליך מאתגר, של מעבר ‫מחברה ממשלתית לחברה פרטית וכן מעבר משוק מונופוליסטי לשוק תחרותי. ידענו שתהיה תחרות, אבל לא ידענו שתפרוץ מלחמה. המלחמה בהחלט שינתה דברים".

הצוללת | המומחה שבטוח: אנחנו נערכים למלחמה של אתמול ולא לזו של מחר
הצוללת | המומחה שמסביר: זה מה שיכריע בין ביידן לטראמפ
הצוללת | "יש כאן בלבול מוסרי, אם לא היו עוצרים את חמאס, הם היו רוצחים 10 מיליון"

כיצד משבר החות'ים משפיע עליכם? עד פרוץ המשבר אוניות שהובילו סחורה לאירופה וישראל עברו דרך תעלת סואץ. כעת, בשל האיום, מרבית האוניות מקיפות את אפריקה ונכנסות דרך מפרץ גיברלטר.
"המשבר משפיע עלינו, אבל במידה פחותה מכפי שנראה. ב"אנד גיים" כל הסחורות, כל חומרי הגלם, מגיעים ליעדם. אך מאחר שההפלגות מתארכות ב-3 שבועות, שירותי ההובלה מתייקרים וזה מגיע גם לצרכן. יש עליות מחירים שנובעות מכך".

 

באילו גזרות נפגעתם?
"בתהליך 'השטעון', כלומר תהליך שבו אוניות ענק שמגיעות מאזור הים האדום פורקות בנמל חיפה אוניות יותר קטנות שאחר כך ממשיכות בהפלגה. כיום לאוניות שמגיעות מהמזרח נוח יותר לפרוק סחורה בנמלי ים מערביים אלינו, למשל באיטליה, יוון, ואפילו קפריסין. זה פספוס שלנו. נפגענו גם בגזרת הקרוזים. נערכנו לשנת שיא עולמית וכולם בוטלו עד סוף 2024. זו פגיעה משמעותית כי נמל חיפה הוא המוביל בתחום הקרוזים".

"הסינים מפעילים את חמאס"

מנקודת מבט גיאופוליטית, מפרץ חיפה משמש כמיקרוקוסמוס של היריבות בין הודו לסין. התחרות העיקרית לנמל מגיעה מנמל המפרץ שניצב מולכם, והוא בבעלות סינית. ביחס למלחמה - הודו פרו־ישראלית וסין ההפך. לנוכח זאת יו"ר נמל אשדוד שאול שניידר קרא להחרים את הזיכיון של הסינים בנמל המפרץ. מה דעתך?
"אני לא יודע אם ניתן לשנות זיכיון, אבל יכול להיות שיש פה התנגשות ‫בין מזרח למערב, ‫שנקלענו לתוכה. ‫אם תשאלו את נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, הוא יגיד שהעיתוי של ‫מתקפת חמאס קשור להכרזה שלו ‫בכינוס ועידת ה-G20 בספטמבר, אז דיבר על המסדרון הכלכלי הודו־המזרח התיכון־אירופה (IMEC). מדובר בנתיב סחר יבשתי שמחבר בין הודו, מדינות המפרץ וסעודיה עד ישראל, ועוקף את תעלת סואץ. הוא מייצג אלטרנטיבה ליוזמת 'הכביש והחגורה' (BRI) של הסינים. כפי שאני מבין את דבריו של ביידן, על בסיס מאמר שפירסם ב'וושינגטון פוסט' בנובמבר 2023, ‫הרי שהסינים, דרך האיראנים, ‫מפעילים את חמאס ‫כדי לפגוע באותה היוזמה. התנאי למימושה ‫הוא הרי נורמליזציה בין ערב הסעודית לישראל. אנחנו גם רואים מה קורה עם החות'ים בהקשר של סין".

מה קורה?
"ספינות סיניות יכולות לעבור חופשי דרך תעלת סואץ. אנחנו רואים במערכת הלוויין העולמית שיש כאלה שמדווחים 'אנחנו לא קשורים לישראל' כדי לעבור בתעלה ויש ספינות שמדווחות 'כולם אצלנו סינים', ואז הן מקבלות אישור מעבר. מן הצד השני הודו הצטרפה לקואליציה שתוקפת את החות'ים".

איך הניתוח הגיאופוליטי שלך מתכנס לתוך מפרץ חיפה? האם היריבות בין סין להודו והפיצול ביחס לישראל רלוונטיים להפעלת נמלים?
"מי שישלוט בנתיבי הסחר, ישלוט בכלכלה העולמית. כשאנחנו מסתכלים מכיוון הודו, ממזרח, אל אירופה וארה"ב - הדמוקרטיה היחידה באופק היא ישראל. לכן מבחינת ההודים ישראל היא השער למערב, ומפרץ חיפה הוא נקודה מרכזית. זאת אומרת, יש צומתי מפתח בקווי האספקה שעוברים בין מזרח למערב, שבהם גם הסינים וגם ההודים תוקעים יתד".

היו מי שהרימו גבה נוכח העובדה שכאיש שירות החוץ של מדינת ישראל לשעבר, מונית ליו"ר בחברה של מיליארדר המקורב לראש ממשלת הודו.
"אני רואה זאת כמבורך. יש ערך בכך שבצמתים הנכונים, יהיו אנשים עם ניסיון רלוונטי. במקום שבו אני נמצא, אני יכול לפתור בעיות רבות ואף לגשר בין תרבויות. הכל נעשה לפי הכללים וטוב שכך".

אזרחי ישראל צריכים להיות מוטרדים מהעובדה שנמל המפרץ מופעל בידי חברה סינית?
"אני חושב שזו שאלה שצריך להפנות לגורמי הביטחון. (לפני העברת הנמל לחברה סינית, על פי דיווחים בתקשורת, גורמי ביטחון הביעו חששות. עם זאת, במשרדי הממשלה הבהירו השבוע כי לנמל הגבלות ביטחוניות שונות - ה"ו וא"ז)".

"תחרות צריכה להיות הוגנת"

ב־2022 נמל המפרץ טיפל במחצית המכולות שטיפל נמל חיפה, וב־2023 הוא כבר עקף אתכם ואף לקח מכם לקוח מרכזי: חברת צים. בתחום המטען הכללי נמל מספנות הקטן עקף בהיקף הפעילות את נמל חיפה. לא תפרגן למתחרים?
"בהחלט, נפרגן למתחרים, לכלכלת ישראל ולמשרדי האוצר והתחבורה, שפתחו את צינור החמצן בנמלים לתחרות. אך תחרות, כדי שתהיה אפקטיבית ונכונה, צריכה לאפשר לכל השחקנים להתחרות בתנאים שווים והוגנים".

הם לא שווים והוגנים?
"לא. כי ב-2005, כשהוחלט לצאת להפרטה, היה ברור שמי שירכוש את נמל חיפה יצטרך לעבור תהליך שנקרא יצירת כושר תחרות. לדוגמה, נמל חיפה משלם לעובדיו שכר גבוה פי 4 בהשוואה למתחריו. הוא כבול בהסכמים שבגללם הגמישות הניהולית שלו מצומצמת מאוד. במצב כזה קשה מאוד להתחרות. בהסכמי ההפרטה מ־2005 נאמר שיינתן זמן לרוכש הפוטנציאלי להתארגן לתחרות. 55% מההוצאות שלנו הן הוצאות שכר. כמומחה להערכות שווי, לו היו מראים לי חברה כזו, הייתי אומר למשקיעים 'אל תתקרבו'".

אבל ידעתם זאת לפני הרכישה.
"ידענו, אבל נאמר לרוכשים שיינתן להם זמן לפתח כושר תחרות. זו הסיבה שישנה המגבלה על נמל מספנות שלפיה יוכל לפרוק רק 5% מהמטענים במפרץ (מגבלה שהוטלה עליו לפני שנים רבות מתוך נכונות להגן על עובדי נמל חיפה, כשהיה ממשלתי. מאחר שכעת כל הנמלים פרטיים, משרד האוצר רוצה לבטל אותה - ה"ו וא"ז). הבעלים שקנה את נמל מספנות, ידע שהמגבלה קיימת. זו הסיבה שהגבילו את הנמל הסיני לקונטיינרים בלבד (לפי משרד האוצר, אין כל מגבלה כזו - ה"ו וא"ז). כל מה שאנחנו מבקשים הוא שישראל תעמוד בהסכמים".

מה זמן אתה זקוק לצורך התארגנות לתחרות?
"ברגע שתהיה לי למשל ממגורת מלט (מבנה לאחסון מלט), תהליך של שנה וחצי עד שנתיים, אז אוכל להיכנס לתחרות בתחום הזה. ולגבי מגבלת ה־5% - הסרת המגבלה תקרה. זה צריך לקרות. אנחנו לא נגד תחרות. אנחנו רק רוצים שהיא תיעשה בצורה נכונה, מאוזנת".

"טילים ימנעו מחברות להגיע"

הדוחות הכלכליים של נמל חיפה לשנת 2023 מעידים על קשיים כלכליים. לכן הצעתם ל־200 עובדים תוכנית פרישה מרצון, שבמסגרתה יקבלו מענק מקסימלי של 4 מיליון שקל. אך הרוב לא מעוניינים בה. איך מתקדמים מכאן?
"אנחנו מנסים להתייעל והופכים כל אבן. הביצועים שלנו לא מאוד טובים, אבל ב-2023 הביצועים הכלכליים היו טובים יותר מהתחזית. כך אני חושב שגם יהיה לגבי 2024. ידענו שהשנים הראשונות יהיו קשות. לגבי העובדים: הצענו להם הצעה נדיבה. 43 עובדים יפרשו במסגרת תוכנית פרישה מצומצמת".

בתחזית לא ידעתם שצים תנטוש אתכם ותעבור לנמל המפרץ.
"ידענו שחלק מהקווים של צים יעברו, לא ידענו שכולם. יש גורמים מפצים אחרים, למשל בתחומים כמו מטען כללי ומכוניות".

בהנחה שהחזון שלכם לנמל לא מתממש וההפסדים נערמים, האם תשקלו למכור את הזיכיון?
​"אנחנו כאן כדי להישאר. הסכם ההפרטה הוא עד 2054. ‫יש יותר סיכוי שנבקש להאריך את הזיכיון מאשר ההפך. אנחנו חברה למטרת רווח. זו לא מילה גסה. כל מי שמנהל עסקים תמיד בוחן אם להמשיך, למכור, תלוי תמורת מה. זו השקעה".

בחזרה למלחמה: אם הגזרה הצפונית מתלקחת, עד כדי טילים שנורים על חיפה - מה תהיה ההשפעה על הנמל?
"אם ייפלו טילים בסביבתנו, נהיה מוגבלים. חברות הספנות לא ירצו להגיע, כפי שקרה בתחילת המלחמה בנמל אשדוד. אנחנו נערכים גם לתרחיש הזה".

הזכרת שסחורות נכנסות ויוצאות מישראל כרגיל. מה יקרה לאספקה הישראלית אם הגעת האוניות תיעצר?
"לישראל יש מלאים והיא ערוכה לתרחיש שבו צינור החמצן ייסגר. גם אם הנמלים לא יעבדו תקופה, יכול להיות שנצטרך להשתמש במחסני חירום, אבל מחסור לא יהיה".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "הליך מכירת נמל חיפה נעשה בצורה שקופה. במהלכו נשאלו שאלות על ידי המציעים השונים בדבר מגבלת ה-5%. התשובה הרשמית היא שהמדינה סוברנית להחליט כל החלטה בעניין זה".

ממשרד התחבורה נמסר: "בזמן הקרוב תתקבל החלטה, שתועבר לחברת מספנות ישראל. המשרד היה משקיף בלבד בהליך ההפרטה".

מרשות החברות לא התקבלה תגובה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"