גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נמאס להם, מפריז עד דלהי: החקלאים מורדים בממשלות מתנשאות

באירופה רק 4% מתפרנסים מחקלאות, בהודו כ־60% ● אבל המכנה המשותף הוא אי־אמון, תסכול וזעם כלפי מקבלי ההחלטות ● ההודים חוששים שיותר מדי שוק חופשי יניח להם לטבוע, ודורשים ביטחון כלכלי ● באירופה הם דוחים את עודף התערבותה הרגולטורית של המדינה

אלפי חקלאים יצאו לחסום עורקי תחבורה בצרפת / צילום: Reuters, Loic Mazalrey
אלפי חקלאים יצאו לחסום עורקי תחבורה בצרפת / צילום: Reuters, Loic Mazalrey

ממדריד עד ורשה, מבריסל עד רומא, מפריז עד דלהי בירת הודו, חקלאים נזעמים יוצאים בהמוניהם לרחובות ולאוטוסטרדות. נמאסה עליהם התערבותה המתקנת של הממשלה, באשר היא.

תקנות שנועדו לשפר את העולם, או לפחות לאפשר את שיפורו, מפחיתות את הכנסותיהם ומורידות את רמת מחייתם. נדמה להם, די בצדק, שהאליטות הפוליטיות והביורוקרטיות מיטיבות עם תושבי הערים, ושוכחות את אלה המאכילים אותם.

ל"מרד האיכרים" יש צלילים כמעט של ימי הביניים. התקוממויות איכרים טילטלו את אירופה במשך מאתיים שנה. המפורסמות שבהן כמעט שינו את מהלך ההיסטוריה.

האיכרים זוהו בדרך כלל עם ריאקציה, הם עמדו בדרכה של ההתקדמות החברתית והכלכלית. הניסיון המפורסם ביותר לסכל את המהפכה הצרפתית היה זה של איכרים מורדים, ב־1795.

התחושה שהאיכרים והעירוניים מייצגים שני הפכים עברה עליות וירידות. בצרפת, האיכרים נתפסו במרוצת הזמן כמגיני הסדר הישן, אויבי הליברליזם, החילוניות והפלורליזם. בזמן מלחמת העולם השנייה, משטר וישי העלה את האיכרים על נס, והתיימר לטפח את אורח חייהם ואת תרבותם. הימין השמרני חשב שקרבתם אל האדמה, פשטות הליכותיהם, דתיותם והפטריוטיות שלהם מעניקה להם מעמד של שומרי הגחלת של התרבות הלאומית.

אין פלא אם כן, שתסיסתם הנוכחית בשורה של ארצות, מעוררת את התעניינותו של הימין הקיצוני ואת תאבונו, והוא מנסה להפיק תועלת פוליטית.

דלהי במצור

מחאת החקלאים בהודו העמידה את דלהי במצור ביום ד'. כוחות משטרה מקיפים את האיזור העירוני של דלהי, שמתגוררים בו יותר מ־20 מיליון בני אדם, מכל עבריו. משימתם היא לעצור את תהלוכות החקלאים בקו הגבול העירוני ויהי מה. דיווחים בכלי התקשורת של הודו מסרו ב־48 השעות האחרונות על רחפנים המטילים רימוני גז מדמיע על הצועדים. עיתון אחד תיאר "פעולת רחפנים בסגנון ישראלי". הוא לא התכוון לשבח.

עיתון בעיר קולקאטה מודיע כי המשטרה בדלהי מפעילה רחפנים נגד חקלאים ''בסגנון ישראל''

אינה דומה המחאה בהודו לזו של אירופה. בעוד שבאירופה מספר עובדי האדמה פחת עד 4% מכלל האוכלוסייה, בהודו הרוב הגדול עדיין מתפרנסים מחקלאות, בערך 60%. אוכלוסיית הודו עומדת עכשיו בערך על 1.4 מיליארד בני אדם. החקלאים ההודיים סמוכים מאוד אל קו העוני.

בעוד שהחקלאים האירופים דורשים הרבה פחות התערבות ממשלתית בענייניהם, החקלאים ההודיים דורשים דווקא הרבה יותר התערבות, כדי להבטיח הכנסת מינימום ולהתגונן מפני תחרות אגרסיבית.

האירופים סבורים שהביורוקרטיה, בארצותיהם שלהם ובמיוחד בבריסל, אוכפת עליהם כללי התנהגות בלתי נסבלים, בייחוד בשאלות של איכות הסביבה ושל שימושי הנדסה גנטית. ההודים לעומת זאת מודאגים מנטייתה של הממשלה להסיר פיקוח, כדי לפתח שוק חופשי. בעיניהם, החופש הזה דן אותם לטביעה, בלי גלגלי הצלה.

חקלאים בדרכם להפגין בדלהי, נתקלו במחסומי המשטרה / צילום: Reuters, Loic Mazalrey

אבל גם באירופה וגם בהודו, מחאת האיכרים מבטאת אי־אמון, תסכול וזעם כלפי מקבלי ההחלטות. לא ברור באיזו מידה המחאה יכולה להטות את כפות המאזניים הפוליטיות. למרבה העניין, גם אירופה וגם הודו עומדות עכשיו ערב בחירות. באירופה יהיו בקיץ הבחירות לפרלמנט האירופי, שיש לו כוח חקיקה ניכר. בהודו יהיו באפריל־מאי הבחירות הכלליות לפרלמנט המרכזי (ההצבעה בהודו נמשכת, בחלקים, חודש ויותר).

בחירות ותוהו־ובוהו

פוליטיקה של בחירות ותוהו־ובוהו של תחבורה הביאו את נציבות האיחוד האירופי לוותר לחקלאים על כמה מן התקנות האקולוגיות, כמו למשל ההגבלה על פליטת גזי חממה לטובת עתיד האקלים. חלק ניכר של הגזים האלה הם תוצרי־לוואי של החקלאות.

בהודו, הממשלה חזרה בה עוד לפני שלוש שנים מכוונתה לבטל מנגנונים, שהבטיחו את הכנסת המינימום של החקלאים. זה קרה בעקבות מחאות של החקלאים בצפון הודו, אשר שיתקו חלקים של עיר הבירה במשך שנה ויותר, והיו מלוות באלימות.

השלטונות גמרו אומר למנוע את הישנות המאורעות ההם. מחסומים הוצבו השבוע בכל הדרכים המוליכות אל עיר הבירה משלוש המדינות המקיפות אותה (יש בהודו 28 מדינות). הממשלה אסרה על הפגנות ועל התקהלויות בדלהי, לא עניין של מה בכך בהתחשב בזה שמערכת הבחירות כבר התחילה.

החקלאים, המיוצגים באמצעות 200 איגודים מכל רחבי הודו, הגישו רשימה ארוכה של דרישות. הן כוללות מחילה מלאה של חובותיהם והבטחת פנסיה. בהודו אין רשת הגנה חברתית ואין שווה ערך של ביטוח לאומי. פנסיה לעובדים במגזר הפרטי תהיה כמעט חסרת תקדים.

להיזהר בכבוד האיכרים

לא לגמרי ברור הקשר בין מחאת החקלאים ההודים לבין הבחירות. נראה שהממשלה מוטרדת פחות מהשפעתו של תוכן המחאה ויותר מן הסכנה שהיא תידרדר לאלימות. זו הרי ממשלת החוק והסדר.

כל הסקרים בהודו מראים, כי BJP, מפלגת השלטון הלאומנית־דתית של ראש הממשלה נרנדרה מודי, תנצח ללא קושי, ותזכה בתקופת כהונה שלישית רצופה של חמש שנים. ליתר ביטחון, הממשלה מגבילה את חופש הדיבור של יריביה, עוצרת מנהיגי אופוזיציה או מאיימת עליהם. היא גם מעודדת, בהצלחה גוברת, עריקה של אנשי אופוזיציה בכירים.

אבל הואיל והודו היא עדיין ארץ חקלאית, על אף התיעוש המסיבי של 30 השנה האחרונות, כל ממשלה צריכה להיזהר בכבודם של האיכרים. מפלגת השלטון הנוכחית איבדה את השלטון ב־2004, וישבה באופוזיציה עשר שנים, בדיוק מפני שהתייחסה בשוויון נפש אל החקלאים.

באירופה, בגלל האחוזים הקטנים בהרבה של חקלאים, האיום הנשקף ממחאתם למפלגות השלטון אינו דמוגרפי, אלא אולי פסיכולוגי. זאת אומרת, הוא מחזק את תחושת המיאוס הכללית כלפי הסדר הפוליטי הקיים. את המיאוס הזה מייצג בהצלחה גוברת הימין הקיצוני, האנטי־גלובליסטי והאנטי־אירופי.

בצרפת, למשל, הימין הזה מנסה לקשור את המחאה בכשלונה של 'המדינה האומנת', המתערבת ללא נשוא בחיי אזרחיה. שבועון ימני קיצוני פרסם זה לא כבר את תמונותיהם של הנשיא מאקרון ובכירי יועציו תחת כותרת ענק, 'הבייבי־סיטֶרים', האומרים לצרפתים "לאיזה בית ספר לשלוח את ילדיכם, כמה מלח יהיה בלחמכם, איזו מכונית תרכשו, מה יהיו מעלות החום בבתיכם, איך תטלאו את גרביכם… המדינה האומנת הנצחית".

מלחמת החקלאים היא אפוא גם מלחמת תרבות וגם מאבק על עצם הגדרת תפקידה של המדינה. מוטב שלא לבחון את תוצאותיה רק על פי רווח או הפסד. היא משפיעה על הכיוון אם גם אינה קובעת אותו, והיא מזכירה לנו את פוטנציאל הפרימה של התפרים בכל חברה אנושית מורכבת.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי