גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לידיעת אברכהן: זו התוכנית של האחים אמיר לשופרסל

צמד בעלי השליטה החדשים ברשת הקמעונאות הגדולה בישראל צפויים להחליף את צמרת שופרסל - בעצמם ● השניים עשויים להציע ליו"ר איציק אברכהן ולמנכ"ל אורי וטרמן תפקידים בהנהלת הרשת, אבל ספק אם הללו יתרצו ● וגם: מדוע המוסדיים בחרו דווקא באחים אמיר?

צילומים: יח''צ, תמר מצפי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: יח''צ, תמר מצפי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

יממה לאחר סיכום העסקה לרכישת השליטה ברשת שופרסל, האחים שלומי ויוסי אמיר כבר מתכננים את הצעדים הראשונים שיבצעו ברשת הקמעונאות הגדולה בישראל לאחר השלמת העסקה - בעוד כשבועיים. ההערכה בשוק היא שבכוונת האחים "להפשיל שרוולים" ולהתמנות לתפקידי המפתח החברה: יוסי אמיר ישמש כיו"ר שופרסל ואילו שלומי אמיר ימונה לתפקיד המנכ"ל (בדומה לחלוקת התפקידים ביניהם ברשת פרשמרקט שמכרו השניים לפז).

לפי ההערכות, מהלך כזה יקבל אור ירוק מהגופים המוסדיים המחזיקים ברשת וידיח למעשה מתפקידיהם את היו"ר הנוכחי של שופרסל, איציק אברכהן, ואת המנכ"ל שמינה לרשת, אורי וטרמן. ייתכן שלשניים הללו יוצעו תפקידים ניהוליים ברשת אך ספק אם ייענו להם בחיוב. בעבר, כשרכשו רשתות קמעונאיות בעת בנייתה של רשת פרשמרקט, הקפידו האחים אמיר לשלב את הבכירים שהגיעו איתן בתפקידי מפתח. בשופרסל, השניים מעוניינים להכיר כל בורג בחברה, וגם לפגוש את העובדים מחוץ לקומת ההנהלה (שופרסל מעסיקה כמעט 17 אלף עובדים).

לפי תנאי העסקה, שאישרו השבוע הגופים המוסדיים, האחים אמיר יעבירו לבעלי המניות (הראל, הפניקס, מנורה, מגדל, כלל ואלטשולר שחם) תשלום של 1.5 מיליארד שקל במזומן, בתמורה לכמעט 25% ממניות שופרסל. המוסדיים ימשיכו להחזיק בכ־40% ממניות הרשת, ומצפים מהאחים שיובילו להשבחת החזקותיהם לאחר שנים של דשדוש בביצועי המניה.

אם לשפוט לפי השבוע האחרון, לא רק המוסדיים מאמינים בשניים: מאז הגשת ההצעה של האחים אמיר בשבוע שעבר, מניית שופרסל  זינקה בכ־17% וכעת היא משקפת לרשת שווי דומה לזה הגלום בעסקת הרכישה - 6 מיליארד שקל. עם זאת, בשלוש השנים האחרונות השיאו המניות תשואה שלילית של 12%, לעומת עלייה של 13% במדד הייחוס תל אביב 125. מבט של חמש שנים מספק תמונה אפילו עגומה יותר - שופרסל עם תשואה שלילית של 2%, בזמן שמדד תל אביב 125 עלה ב־33%.

 

1מה מתכננים האחים אמיר לשופרסל?

ההערכות בענף הקמעונאות הן שלאחר תקופה ראשונית שבה השניים ילמדו את הרשת, יובילו האחים אמיר מהלכים של התייעלות לטובת השבחת השקעתם והגדלת הרווחיות של החברה. ככל הנראה המהלכים הללו יכללו קיצוצים בקומת ההנהלה (ולא רק במשרת היו"ר והמנכ"ל).

עלות העסקתו של היו"ר אברכהן למשל, כפי שאושרה באוגוסט 2022, עומדת על 4.8 מיליון שקל לשנה. עבור המנכ"ל אורי וטרמן מדובר בסכום של 4.3 מיליון שקל. מדובר הן בשכר, הן בתשלום מבוסס מניות בשווי של 1־2 מיליון שקל, ובבונוסים. אם ירצו האחים אמיר לפטר את אברכהן, הם יידרשו להודיע לאברכהן שלושה חודשים מראש, ולווטרמן ארבעה.

בנוסף, ולמרות ששופרסל יושבת על בוננזה נדל"נית, בעלי השליטה שבדרך לא צפויים לפצל את פעילות הנדל"ן של הרשת, אלא להשביח אותה. שופרסל מחזיקה היום בנדל"ן מניב בשווי של 3.5 מיליארד שקל המונה עשרות נכסים (רובם מושכרים לסניפי הרשת". גורם בענף הקמעונאות, העריך בשיחה עם גלובס כי "פיצול של פעילות הנדל"ן עשויה להציף ערך בזמן הקצר. אבל בסוף, הוצאת הנכסים משופרסל, תוביל להעלאת דמי השכירות לסניפים - מה שיפגע בפעילות הקמעונאית".

כמי שהקימו את רשת פרשמרקט, אותה מכרו לפז לפני כשנתיים וחצי לפי שווי של 2.1 מיליארד שקל, מחזיקים האחים אמיר במוניטין עשיר בתחום הקמעונאי. עם זאת, קשה להשוות בין פעילות של רשת שכללה עם מכירתה 42 סניפים, לבין רשת ענקית כמו שופרסל עם כמעט 420 סניפים. ולא מדובר רק בפער המספרי: כדי להקים את פרשמרקט האחים אמיר יצאו למסע רכישות של רשתות מזון קטנות וסניפים קטנים, אופרה אחרת לגמרי מהמצב בשופרסל, מפלצת קמעונות עם פעילות נרחבת בפארם (רשת Be), מועדון לקוחות גדול וזרוע נדל"ן עצומה. לשניים יש לא מעט מה להוכיח בליגה של הגדולים.

2 איך יבססו את שליטתם ברשת?

האחים אמיר רוכשים בפועל רק 24.99% ממניות שופרסל. אם היו רוכשים 25% ויותר, הם היו מחויבים להגיש הצעת רכש לכלל בעלי מניות הרשת - מה שלא היה מאפשר את העסקה הישירה מול המוסדיים. אבל עסקה שעוברת יחסית בקלות לא בהכרח תסתיים בקלות. עבור שליטה בפועל, והוצאה לפועל של מהלכים משמעותיים, השניים יהיו תלויים בבעלי מניות אחרים.

 

עורך הדין גאי כרמי, שותף ומייסד משרד ד"ר גאי כרמי ושות', מסביר איך שולטים בחברה עם פחות מ־25% מהמניות. "שליטה בתאגיד לא מחייבת החזקה של יותר מ־50% מהמניות, למרות שזה המצב הקלאסי שבו ברור שלגורם מסוים יש שליטה בתאגיד", הוא אומר. "לפעמים מספיקות החזקות קטנות בהרבה, כאשר המבחן המהותי בודק אם אותו בעל מניות יכול בעצם לשלוט בנעשה בחברה".

כרמי מציין כי "האפשרות למנות דירקטורים או להשפיע על זהות מנכ"ל החברה, יכולים גם הם לשמש אינדיקציה כדי לזהות בעל שליטה. במקרה של שופרסל, ניתן לראות שהעסקה המסתמנת תהפוך את האחים אמיר לבעלים במובן שהם יהיו בעלי המניות הגדולים ביותר. ניתן להניח שבמסגרת רכישת המניות הם גם יקבלו את הזכות למנות דירקטורים מטעמם, ולכן תהיה להם השפעה רבה על הנעשה בתאגיד".

בנוסף לכך, ההערכות בשוק ההון הן שהמוסדיים, שרוצים כאמור בהשבחת השקעתם בשופרסל, ייתנו לאחים גיבוי בניהול הפעילות העסקית של הרשת. יחד עם החזקות המוסדיים (כ־40% ממניות שופרסל לאחר השלמת העסקה) יוכלו האחים אמיר לעצב מחדש את הדירקטוריון והנהלת הרשת.

3 מדוע בחרו המוסדיים דווקא באחים?

האחים אמיר זכו בעסקה לאחר מירוץ מותח. על הקווים התחממו עוד שני גורמים פרט לאחים: צביקה ויליגר, בעלי יבואנית המזון ויליפוד, יחד עם דלק ישראל, וקבוצת משקיעים אמריקאים בניצוחו של איש הנדל"ן האמריקאי־יהודי מייקל אלפרט.

הגופים המוסדיים העדיפו את הצעתם של האחים אמיר למרות שנקבה במחיר נמוך יותר מזה שהציעו ויליגר וחברת דלק ישראל (לפי שווי חברה של 6.5 מיליארד שקל). נראה שהסיבה המרכזית לכך היא שהמוסדיים רצו בעל בית שיידע לנווט להשבחת הרשת לאחר האכזבות שנחלו בה בשנים האחרונות. נזכיר כי בין האירועים המרכזיים שהובילו את המניה לתשואות חסר, היו הזעזועים בקומת ההנהלה של שופרסל. המוסדיים העדיפו יציבות על פני מחיר.

זאת ועוד, הצעתו הראשונית של ויליגר, בעלי יבואנית המזון ויליפוד, הייתה מורכבת וכללה שותפות עם המוסדיים, שהעדיפו עסקת מזומן "נקייה". השינוי בתנאי ההצעה, לאחר הצטרפותה של דלק ישראל (שבשליטת החברה הציבורית להב אל.אר של אבי לוי ואלי להב), כאמור לפי שווי גבוה יותר ובמזומן, הגיעה מבחינת המוסדיים באיחור, כשגם הפרש התמורה (עבור רבע ממניות הרשת) לא היה מהותי מבחינתם.

זאת ועוד, צביקה ויליגר הוא מספקי המזון הגדולים במשק, גם לשופרסל. רכישת השליטה ברשת על ידו דורשת את אישור הממונה על התחרות, מה שעלול היה לסבך את העסקה. זאת הגם שויליגר הצטייד ככל הידוע בחוות דעת משפטית לפיה אין מניעה כי יקבל את האישור וכן הסכים להעביר את החזקותיו בויליפוד לנאמנות. כך או כך נראה שויליגר בכל מקרה הסתבך עם רשות התחרות, גם ללא השלמת העסקה (ראו ידיעת צד).

4 האם האחים אמיר יביאו בשורה לצרכן?

בתקופה האחרונה חווה הציבור עליות מחירים ברשתות המזון ושופרסל אינה חריגה בנושא זה. מותגים כמו שטראוס, סוגת, ויליפוד, דיפלומט, שסטוביץ' וכו', הודיעו על התייקרות מוצריהן בשיעורים שנעים בין אחוזים בודדים לעשרות אחוזים. האחים אמיר עדיין לא ניפקו בשורה צרכנית כלשהי וספק אם לנוכח השקעת הענק שיבצעו ברשת, תהיה אחת כזו, כך שמוקדם לקרר את בקבוקי השמפנייה.

עוד כתבות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"