גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

״פיגוע כלכלי״: למה חברות התעופה הזרות לא שבות לטוס?

מתי נחזור לראות בישראל את חברות התעופה הזרות? כרגע, נראה שעוד לא מעט זמן: וירג'ין אטלנטיק ואמריקן איירליינס הכריזו שיחזרו לפעילות בארץ בעוד יותר מחצי שנה, וגם ענקית הלואו-קוסט ריאנאייר הודיעה על ביטולים ● "המדינה מעצימה את הבידוד שכופים עליה, אין עם זה שום היגיון אסטרטגי", אומר יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת מארגני התיירות הנכנסת

נמל התעופה בן גוריון, נובמבר האחרון / צילום: kathy bernstein
נמל התעופה בן גוריון, נובמבר האחרון / צילום: kathy bernstein

מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל מול ארגון הטרור חמאס, הפעילות בשדה התעופה נתב"ג ירדה דרמטית. שוק התעופה נכנס להלם ממה שקרה, מה שהוביל לכך שהחברות הבינלאומיות עצרו את הטיסות לישראל. בשבועות האחרונים יוצאות הודעות מטעם חברות שונות על חזרה לפעילות ועל ביטולים נוספים, ואי-הוודאות בולטת במיוחד. מתי נראה שוב בישראל את חברות התעופה הזרות?

התוכנית החדשה של בן סלמאן למשוך תיירים: הקמת מלון מפואר בתוך רכבת 
המילואימניקים משתחררים, וענף התיירות רושם עלייה של כ־30% בפעילות 

"הקבינט הכלכלי צריך להתייחס לזה כפיגוע כלכלי"

נחמה רונן, יו"ר קבוצת ממן, המייצגת עשרות חברות תעופה זרות ומעניקה להן שירותי קרקע, אומרת כי "מרבית החברות הזרות שפועלות בנתב"ג לא חזרו לפעילות, חלקן הודיעו שיחזרו לקראת סוף השנה וחלקן לא ציינו מועד חזרה. אלו שחזרו פועלות במתכונת של 40% בלבד". לדבריה, "הקבינט הכלכלי בראשות שר האוצר סמוטריץ' חייב להתייחס להחלטות של חברות התעופה שלא לחזור כפיגוע כלכלי לכל דבר ולנקוט בפעולה כלפיו. זאת הדרך היחידה לשכנע את חברות התעופה לחזור לפעול בישראל. על הקבינט להקים בהקדם גוף שיבחן מתן מענה מיידי לחברות התעופה הזרות ויקל עליהם את החזרה לפעילות גם אם זה במתכונת מצומצמת".

רונן משתפת כי קבוצת ממן נמצאת בקשר שוטף עם עשרות החברות שהיא מייצגת, ופועלת על מנת לשכנע אותן לחזור. "אמצעי השכנוע שלנו מוגבלים - ללא תמיכה של הממשלה, כלל לא ברור האם אותן חברות יחזרו לפעול בישראל. אם חברת תעופה החליטה לוותר על הסלוט של המטוסים שלה ליעד מסוים לתקופה ממושכת - היא מעבירה באופן מיידי את המטוסים שפעלו על הקו ליעד אחר, רווחי יותר, מה שהופך את מאמצי החזרה שלהם לישראל לכמעט בלתי אפשריים". לראיה, היא מצביעה על חברות הלגאסי כמו אמריקן איירליינס, אמירייטס, וירג'ין אטלנטיק ויונייטד: "כל עוד הן לא מודיעות על לוח טיסות הקיץ שלהן, הפעם הבאה שנראה אותן בישראל תהיה רק בחורף הבא".

נחמה רונן, יו״ר קבוצת ממן / צילום: יוני רייף

לפי הפרסומים על הקווים החדשים ועל הביקושים, נראה כאילו שוק התעופה פועל כסדרו. "בסופו של דבר יש רק כ-20 אלף אנשים שיוצאים ונכנסים מישראל, אלו מספרים בהם החברות שפועלות בנתב"ג לא באמת יכולות להרוויח. חברות התעופה מחזיקות מצבת עובדים מלאה סתם", מסבירה רונן.

הבעיות מצד המדינה - הסברה והיעדר תמריצים

הפגיעה היא ברורה - לא רק בחברות התעופה, אלא בכל ענף התיירות והמלונאות. התעשייה הזו חוותה הפסקת פעילות כמעט מוחלטת של חברות רבות, מה שהוביל את בעלי העסקים לדרוש מהממשלה פתרונות כדי להצליח לשרוד. יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת מארגני התיירות הנכנסת, קורא לממשלה לעודד את חברות התעופה הזרות: "אנחנו לא מקבלים את היחס בהתאם כענף הייצוא הרביעי במדינה. תיירות נכנסת מתארגנת ארבעה חודשים מראש, אף אחד לא באמת עולה על מטוס כשיש טיסות. המשמעות היא שאנחנו יורדים מהמדפים של משווקי התיירות בחו"ל. הם מבטיחים את היעדים בלעדינו".

לדברי פתאל, יש שתי בעיות מרכזיות: ההסברה הישראלית כלפי חוץ והיעדר תוכנית מצד הממשלה. "לגבי ההסברה - משרד החוץ מעדיף לשווק את הזוועות, ולא לספר גם שאפשר לטייל בירושלים, ים המלח, מדבר יהודה ונצרת. זה מוביל את חברות הביטוח לסרב לבטח את התיירים. למעשה, בלי הקשר הזה עם העולם, המדינה שלנו מעצימה את הבידוד שכופים עליה ואין עם זה שום היגיון אסטרטגי", הוא אומר.

"במידה מסוימת אנחנו משדרים שאין ביטחון לחברות להגיע. אני מקצין קצת, אבל זה שלא עוזרים לפתוח את השערים - זה נותן יתרונות לאויבים שלנו והם מצליחים לבודד אותנו. ההתנהלות של המדינה הופכת למכפיל נזק. על הממשלה לתת שיקוף נאמן למה שקורה פה, לא רק להראות את מה שהיה, אלא מה שקורה", הוסיף פתאל. לדבריו, "אפשר לתת הנחות עם מיסי הנמל, אפשר לתמרץ את החברות להגיע לכאן ולא לנתק את כולם מפה. הממשלה צריכה לפעול בכיוון הזה".

"כמובן שלצד הפעילות שהמדינה צריכה לקיים כדי להבטיח את חזרת התיירים לישראל, בכל הנושא של התקציב והמשימות הלאומיות שיש אין יותר חשוב מהשבת החטופים הבייתה ולהמשיך לפעול למענם ללא לאות, והדברים אינם תלויים וקשורים", הוא מוסיף.

מספר חברות הודיעו לאחרונה על חזרה לפעילות ועל ביטולים. ענקית הלואו קוסט Wizz Air  הודיעה על חידוש הטיסות לישראל מחודש מרץ הקרוב, כשהיא מתכננת לטוס לשישה יעדים בשלוש טיסות שבועיות לכל יעד. עם זאת, רק בימים האחרונים חברת אמריקן איירליינס הודיעה שהיא דחתה את טיסותיה לאוקטובר, וחברת וירג'ין אטלנטיק הודיעה שהיא דוחה אותן לספטמבר. גם חברת ריאנאייר הכריזה על ביטולים - החברה הודיעה שהיא חוזרת לפעילות בארץ במהלך פברואר, אך מאז הספיקה לבטל את כל הטיסות לאפריל, כביכול בשל מחלוקת על מיסי נמל.

יניב לניס, מייסד "טיסות סודיות", אמר לגלובס כי "ביטול טיסות ריאנאייר הוא מהלך מצער שיוביל להתייקרות נוספת בכרטיסי הטיסה של כולנו. מאכזב מאוד לשמוע שמשרד התחבורה ורשות שדות התעופה לא הצליחו למצוא פתרון שיאפשר לחברות הלואו-קוסט לחזור לטוס מנתב"ג בעלויות מיסי הנמל הנמוכות אליהן הורגלו כאשר טרמינל 1 היה פתוח".

חוץ מחברות התעופה הישראליות אל על, ישראייר וארקיע, יש כמה חברות שכבר חזרו לפעול בישראל. לפי מעקב "טיסות סודיות", חברות נוספות שטסות לישראל כרגע הן אוזבקיסטן איירוייז, אוסטריאן איירליינס, אייגאן איירליינס, אייר פראנס, אתיופיאן איירליינס, אזימוט, איתיאחד, בלו בירד, היי-סקיי, טארום, טוס איירוויז, טראסנסאביה, לוט, לופטהנזה, סוויס, סמארטווינג, פליי דובאי, רד ווינגס ועוד.

בהיעדר טיסות, נוצר חוסר יציבות 

איטה, אייר אינדיה, אייר אירופה ואייר סיישל הן חברות שצפויות לחזור לפעילות מהארץ בחודש הקרוב. יחד עם זאת, רשימת החברות שעצרו את טיסותיהן לישראל ארוכה בהרבה, ועומדת על למעלה מ-40 חברות. לפי מעקב "טיסות סודיות", אלה חלק מהחברות שביטלו את הטיסות לארץ (לפי א'-ב'): אזרביג'ן איירליינס, איבריה, איזיג'ט, אייר באלטיק, אייר מלטה, אייר סרביה, אייר קנדה, איסלנדאייר, אמירייטס, אמריקן איירלינס, אנטר אייר, בולגרייה אייר, בראסלס איירליינס, בריטיש איירוויז, ג'אורג'יאן איירליינס, גאלף אייר, דלתא אייליינס, היינאן איירליינס, וויולינג, טאפ אייר פורטוגל, טורקיש איירליינס, יונייטד, נאוס, סאן אקספרס, סייפרוס איירוייז, פגסוס איירליינס, פינאייר, פליי וואן, קיי אל אם, קוריאן אייר, קתאי פסיפיק, ראיינאייר (עד אפריל), רויאל ג'ורדניאן ורויאל אייר מארוק.

ניר מזור, סמנכ"ל שיווק בחברת קשרי תעופה, מסביר לגלובס כי "ביטולי הטיסות של טורקיש ורינאייר, וכן העובדה שחלק מהחברות הזרות לא צפויות לחזור בזמן הקרוב - מצמצמת מאד את היצע הטיסות אל מול הביקושים. הדבר יגרום לעלייה במחירי הטיסות בדגש על תאריכי הפיק כמו פסח ויולי אוגוסט". כלומר, לקראת החגים, אנשים צפויים לראות כי אין להם טיסות, ואם כן ימצאו כרטיסים - הם יהיו יקרים מאוד.

"גם האמון של הצרכנים יורד בחברות הזרות, מה שעשוי להקשות על חזרתן. לא מתבצעות הזמנות עתידיות, כך שהדבר עשוי להקשות עוד יותר את החזרה לעונת התיירות כולה. כך או כך, ברור שהיצע הטיסות יהיה קטן משמעותי משנה שעברה. ככל שנתקרב לפסח מחירי הטיסות ימשיכו לטפס וכך גם מחירי הטיסות לקיץ", מוסיף מזור. 

לדבריו, "העובדה שחברות התעופה משדרות חוסר יציבות מעוררת לעיתים חשש מצד הצרכנים לכך שטיסתם תבוטל, וכתוצאה מכך כל החופשה תינזק. כך יכולים להיווצר הפסדים, למשל במלונות או ברכיבים אחרים בחופשה כמו כרטיסים להופעות, רכבים ועוד. הניסיון גם מלמד שגם הליכי הזיכוי במקרה של ביטול לא תמיד היו חלקים מצד חברות הלואו-קוסט, דבר שרק מקשה על ביצוע הזמנות עתידיות. בנושא הזה, הנהנות העיקריות הן כמובן החברות הישראליות, אלו שהתמידו לטוס לאורך המלחמה ואלו שעצרו לתקופה קצרה בלבד כמו פלאיי דובאי ואיגאן היוונית".  

עוד כתבות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

מבנים צבאיים ותשתיות טרור של חיזבאללה הותקפו בידי חיל האוויר

דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר בדרום לבנון, 14 אזרחים לבנונים נפצעו בתקיפות • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

איראן נחלה כישלון חרוץ בתקיפת ישראל, אך האם זה יבלום את הביקוש לכטב"מים שלה?

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים