גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פוטין מחדש את ימי סטאלין: לא מספיק לאסור יריבים, צריך גם לחסל אותם

נשיא רוסיה היה עטור ניצחונות בסוף השבוע: צבאו כבש עיר אוקראינית חרבה - והמר ביריביו, אלכסיי נבלני, צנח ומת במחנה הכפייה שבו נאסר ● האם גם לאחר מותו יוסיף נבלני, הקדוש המעונה, להציק לרודן רוסיה?

פינת הנצחה לאלכסיי נבלני סמוך לקונסוליה הרוסית בפרנקפורט, גרמניה / צילום: ap, Michael Probst
פינת הנצחה לאלכסיי נבלני סמוך לקונסוליה הרוסית בפרנקפורט, גרמניה / צילום: ap, Michael Probst

זה היה סוף שבוע מלא סיפוק בחיי ולדימיר פוטין, לשיטתו ולטעמו: סוף שבוע של יצירתיות, של הישגים קונקרטיים, של חגיגת ניצחון - ושל שמחה לאיד.

חצי טריליון דולר על כף המאזניים: האיום הגרעיני הרוסי על הלוויינים בחלל
כותרות העיתונים בעולם | "מרוששת": לא רק ישראל צריכה לחשוש ממלחמה עם חיזבאללה

לעג מר ליריבים, מקומיים וזרים, הוא מן המאפיינים המובהקים של 23 שנות שלטונו. העריץ הרוסי, ערב בחירות נומינליות שיאריכו את כהונתו בשש שנים, פתח את סוף השבוע במותו הפתאומי של אלכסיי נבלני; המשיך אותו בכיבוש העיר האוקראינית ההרוסה אבדייבקה מקץ ארבעה חודשים של לחימה עקובה מדם; והתענג על הבהלה שצנחה על וושינגטון לרגל הידיעה שרוסיה מנסה נשק גרעיני בחלל החיצון.

הנכונות להקריב גלי חיילים רוסיים לטובת רווחים טריטוריאליים זעירים התחזקה אצל פוטין מאז התבוסות המשפילות של קיץ 2022. הוא הודיע לקציניו, שאין הם רשאים עוד לשקול נסיגות טקטיות כדי לחסוך חיי אדם. מאחר שהוא יכול לסמוך על מלאי גדול בהרבה של בשר ודם, אין כל סיבה לוותר על שעל אדמה אוקראיני אחד.

זה היגיון נפסד בכל מלחמה, אבל זה היגיון כלשהו. מה שלא כן מותו של נבלני. לשם מה הוא היה צריך להזכיר לעמו ולעולם החיצון את תכונותיו הגנגסטריות של משטרו?

הם רוצים לנתח

איננו יודעים איך בדיוק נבלני מת. בסיום מקאברי הולם של פרשת עינוייו, הנהלת מחנה הכפייה שבו נחבש סירבה למסור את גופתו לאימו הזקנה ולעורך הדין שלו, אשר טרחו ובאו ממוסקבה הרחוקה. הרשויות אומרות, כי הן ימסרו את הגופה לאחר שתינתן להן ההזדמנות לנתח אותה.

בפעם האחרונה שבה המשטר הניח לרופאים שלא הוא העסיק לבדוק את מצב בריאותו של נבלני, התברר שהוא הורעל ברעל קטלני, שרוסיה פיתחה בימי שיא המלחמה הקרה. ההרעלה לא עלתה יפה. נבלני ניצל בזכות טיפול רפואי בברלין.

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה / צילום: ap, Sergei Savostyanov, Pool Sputnik Kremlin

גרסת הפתיחה של סוהרי נבלני היא שהוא מת מקריש דם. זה לא בדיוק מתיישב עם וידיאו שהוקלט יום לפני מותו. הוא נשמע בו משוחח בזום, או משהו כזה, עם השופט המטפל בעניינו. נבלני, מהיותו נבלני, התבדח עם השופט. הוא נראה טוב. לא ניכרה כל נסיגה בבריאותו, עניין מפתיע כשלעצמו בהתחשב בתנאי מאסרו.

הייתכן שפוטין ואנשיו צפו בווידיאו, חרקו שיניים, והחליטו להיפטר משנוא נפשם כדרך שנפטרו משורה של שנואי נפש, בפוליטיקה, בעיתונות ובעסקים?

"מדוע צריך את ראשי?"

נבלני נידון ל-19 שנות מאסר. ליתר ביטחון הוא הורחק עד הקצה הארקטי של רוסיה. מדוע פוטין היה צריך גם להרוג אותו? פוטין הוא נוקם ונוטר, ומאסר או גלות אינם עונשים מספיקים בעיניו.

זה קצת מזכיר את המילים האחרונות המיוחסות לניקולאי בוכארין, ממנהיגי המהפכה הבולשביקית, שסטאלין הוציא להורג 20 שנה לאחר ניצחונה. "קובה, מדוע אתה זקוק לראשי?", שאל בוכארין רטורית. "קובה" היה כינויו המהפכני של סטאלין.

שורת החיסולים וההתנקשויות בידי מדינת המשטרה החשאית של פוטין מעוררת את הרושם שנבלני חוסל. גם אם החיסול לא היה תוצאה של נעיצת מחט, או של טפטוף רעל, הוא היה שיטתי ומכוון. אנשים אינם נשלחים אל מחנות כפייה ארקטיים כדי להגיע בהם לזקנה מופלגת.

הצורך של פוטין לחסל יריבים ראוי בהחלט לאפיון "פתולוגי", וגם להשוואה עם סטאלין. לאחר סטאלין, המשטר הסובייטי חדל לרצוח את יריביו, אם כי כמובן הוסיף להתעלל בהם. פוטין, לשעבר קולונל במשטרה החשאית, החזיר מקצת מעטרת סטאלין ליושנה, אם כי לפי שעה לא עסק ברצח ישיר של המונים. שלוש מלחמותיו הרגו רבבות, אבל יריביו הפוליטיים נבחרו לחיסול ביתר קפדנות.

לא תמיד הוא חיסל. כאשר רצה להיפטר מן המסוכן ביריביו הפוליטיים, האוליגרך ולדימיר חודורקובסקי, הוא חטף אותו באור יום לפני 20 שנה ויותר, טפל עליו אשמת גניבה ורצח ושלח אותו למחנה כפייה ל-13 שנה. את נכסיו העצומים הוא חילק בין אנשי שלומו, שאולי שימשו רק כסות לכספת הפרטית שלו. בסופו של דבר הוא נענה לתחינותיה של הקנצלרית אנגלה מרקל, והניח לחודורקובסקי לצאת לחו"ל. זה האחרון מוסיף לבקר את פוטין, ולממן עמותות (אם כי לא ברוסיה עצמה). אבל משקלו מבוטל לעומת מה שהיה לפני 20 שנה, כאשר חתר תחת פוטין וקיווה להפיל אותו.

מה קורה ליריבים פוליטיים המצליחים להישאר בחיים בתנאי כליאה קשים? שורת מהפכנים רוסיים בסוף המאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20 נחלצו בחיים מבתי הסוהר של הצאר. ורה פיגנר נשלחה לכלא, ואחר כך לגלות פנימית במחוז נידח, למשך 23 שנה. היא חייתה 37 שנה נוספות.

אבל האיש הנחשב לאסיר הפוליטי המודרני הראשון ברוסיה, ניקולאי נוביקוב, עיתונאי נועז, שנשלח לכלא בסוף המאה ה-18, יצא ממנו כעבור 15 שנה כאיש שבור, ולא הצליח להתאושש. מי יודע איך היה יוצא נבלני. אולי פוטין לא רצה להסתכן.

״הבו לי את אור היום״

רוסיה היא ארץ מלומדת רדיפות פוליטיות, והרקורד שלה מלא קדושים מעונים, בדרך כלל מן האינטליגנציה היוצרת: סופרים, משוררים, מסאים, עיתונאים ומדענים. על שליטיה תמיד נפל פחד המילה הכתובה. הקדושים המעונים קנו מקום של כבוד בזיכרון הלאומי, ובמידה שהיו משוררים הם חזרו וצוטטו בדחילו ורחימו.

פושקין, שנהרג בדו-קרב, השאיר את המנון כל הקדושים המעונים, "הנביא", שיר ייסוריו ומסירותו של גיבור שקיבל עליו את משימת הצלת המין האנושי (בהשפעת נבואות ישעיהו):

"כמת שכבתי בצפייה/וקול שדי אליי היה:/'קום הנביא, השקף לשמוע/ושוט בארץ ובים/ובהימלאו רצון אלוה/יצרוב דברך לבות אדם" (בתרגום אברהם שלונסקי).

קורבנותיו הקודמים של פוטין אומנם לא נשכחו, אבל קשה להגיד שהם רודפים אותו מקברם. הייתכן שנבלני ירדוף? אולי במובן הזה שמותו מתרחש בזמן לא מתאים ליחסי הציבור של העריץ. בוושינגטון מתחולל קרב פוליטי על עתיד הסיוע האמריקאי לאוקראינה. הימין האמריקאי, המכשיל את חידוש הסיוע, מקבל עכשיו תזכורת על אופי המשטר הרוסי ועל הסכנות הנובעות מחוסר עכבותיו.

מוטב לא לצפות להשפעות פנימיות כלשהן ברוסיה. בחודש הבא, פוטין ינצח בבחירות.

בדיוק לפני 120 שנה התקיימה בקייב ועידה של פסיכיאטרים רוסיים. זה היה בימי השיא של הדיכוי הצאריסטי. הפסיכיאטר הנודע ולדימיר בכטרב, נשא שם נאום נרגש על התוצאות הנפשיות של היעדר חירויות אזרחיות.

מחמת הדיכוי, הוא אמר, רוסים מתקשים לפתח "יכולות חיוניות". המשטר, הוא אמר, מונע את ההתפתחות החופשית של האישיות. הוא חתם בציטוט משיר, "פיתחו-נא את שערי כלאי, הבו לי את אור היום". הקהל יצא מגדרו, ונשא את בכטרב על כפיים.

מה מאוד השתנתה רוסיה מאז. מה מאוד קפאה על מקומה.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון