גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברוקר יפני שהמתין 34 שנים לפריחה במניות

מדד ניקיי היפני שבר את השיא שקבע ב־1989 ● מנהל משרד ברוקרים אחד ששרד את ההתרסקות שהייתה אז משתף מהלקחים שלמד

הירויוקי קיקוצ'י, בעלי Kyokuto Securities / איור: גיל ג'יבלי
הירויוקי קיקוצ'י, בעלי Kyokuto Securities / איור: גיל ג'יבלי

הפעם האחרונה שבה המניות ביפן היו ברמות כאלה, הירויוקי קיקוצ'י חגג 40 שנה להיותו ברוקר במלון יוקרה, ושכר מוזיקאי ולהקה ביותר מ־100 אלף דולר כדי להלחין בלדה שכותרתה "לעולם אל תאמר איני יכול".

ראיון | "נערכים לזה יותר מעשור": הבכירה באנבידיה שגויסה כדי להכניס את החברה לשוק חדש
בדיקת גלובס | השאלה שתעלה לכם בעשרות אחוזים: איך להשקיע ב-S&P 500 

כמה חודשים אחר כך, ב־29 בדצמבר 1989, סגר מדד ניקיי המוביל בבורסת טוקיו בשיא של 38,915.87 נקודות. רוב החברות הכי יקרות בעולם היו יפניות, ונראה היה הגיוני שהמדינה בדרכה לעקוף את ארה"ב ככלכלה הגדולה בעולם.

"כולם הרגישו טוב", נזכר קיקוצ'י. "אמרנו שנגיע ל־50,000 או 60,000 נקודות בשנה הבאה".

זה לא מה שקרה. הבועה בשוק המניות היפני התפוצצה, והכניסה את כלכלת המדינה לסחרור שנמשך עשור שלם.

היום הניקיי שוב שבר את השיא שקבע לפני יותר מ־34 שנה. המדד זינק ביותר מ-2% לשיא של כל הזמנים וסגר ברמה של  ב־39,098.68. גם הפעם קיקוצ'י מאמין שהוא מסוגל לעלות ל־50 אלף ומעבר לכך.

אבל הרבה השתנה. היום אלה לא משקיעים מקומיים נועזים המניעים את השוק, אלא מוסדות זרים גדולים.

ולאלו אין פנטזיות על כך שיפן תשלוט בכלכלה העולמית, הם פשוט רואים ערך בחברות שצברו נכסים גדולים ועושות רווחים הרבה יותר גדולים מאשר בשנות ה־80. חלקם מעבירים כסף החוצה מסין, שחווה עגמומיות כלכלית כפי שהייתה ביפן, ומעדיפים את הממשל התאגידי שמקדמת הממשלה היפנית.

 

אביו של קיקוצ'י החל לעבוד במסחר במניות בגיל 15 והשתלט על משרד ברוקרים כושל בטוקיו ב־1947. הוא נתן לחברה את השם החדש Kyokuto, שמשמעותו "מזרח רחוק", ב־1949, השנה שבה הבורסה בטוקיו נפתחה מחדש לאחר מלחמת העולם השנייה.

העסקה שנסגרה עם זוג עירום במעיינות חמים

קיקוצ'י הבן, כיום בן 81, זוכר שביקר במשרד של אביו וראה את שמות החברות ומחירי המניות שלהן רשומים על לוח שעל הקיר. מסוקרן, הוא הלך ללמוד כלכלה במכללה והצטרף למשרד הברוקרים הגדול ביותר ביפן, Nomura Securities, ב־1964.

הוא התגלה כאיש מכירות כוכב, וכשמניות עלו בכלכלה שאחרי המלחמה, היה לו מוצר מצוין. קיקוצ'י נזכר שזכה באמון הלקוחות הודות לכנות שלו בפעמים שהבחירות שלו לא עבדו. לעתים היה מחכה בגשם ללקוח שיחזור הביתה בלילה כדי לבשר לו את החדשות הרעות.

יום קר אחד, הבוס שלו שלח אותו למעיינות חמים מחוץ לטוקיו כדי להציע השקעה בקרן נאמנות לבעלי חברה קטנה שייצרה מוצרים חשמליים. קיקוצ'י מצא את הלקוח רוחץ בעירום עם אשתו במעיינות החמים.

"אמרתי לך שאני לא מעוניין", אמר הלקוח, אך לפי קיקוצ'י אחרי כמה זמן האישה, שהחלה לסבול מהחום ורצתה לצאת מהמעיינות, דחקה בבעלה ואמרה, "למה שלא תעשה לו טובה ותקנה קצת?". העסקה נעשתה בארוחת ערב משותפת עם הזוג בהמשך אותו היום.

קיקוצ'י השתלט על העסק המשפחתי ב־1979, בדיוק לקראת אחד ה"בומים" ההיסטוריים במניות היפניות. חברות שפכו כסף למניות, ולעתים הכניסו מהשוק יותר רווחים מאשר מפעילות הליבה שלהן. משרדי ברוקרים היו מבטיחים תשואה של 7%, וזה נראה בסדר לכולם.

"אם תקנה היום ותמכור מחר, אתה בטוח תרוויח - זו האווירה שהייתה אז", נזכר קיקוצ'י.

להיות שם כשמתחרים נופלים והאדמה רועדת

ההכנסות של Kyokuto Securities גדלו יותר מפי 10 בשנות ה־80. כשהנפח גדל, פקידים עבדו עד מאוחר בלילה במסירת תעודות הבעלות על מניות. בקבוטו־צ'ו, הוול סטריט של טוקיו, מוניות היו מחכות לנסיעות האלה עד אחרי חצות.

הבועה התפוצצה בחודשים הראשונים של 1990, והשוק עבר למצב הישרדות. רוב המקבילים של קיקוצ'י נסגרו או התמזגו עם אחרים.

קיוקוטו הפסידה כסף במשך ארבע שנים רצופות עד 1995 וסגרה ארבעה מתוך 12 סניפיה. קיקוצ'י הפסיק להעסיק ברוקרים, אפילו בזמן בועת האינטרנט העולמית בסוף שנות ה־90, וחגג באופן צנוע את אירוע ה־50 לייסוד החברה ב־1999.

להרוויח עמלות ממכירת מניות, הלחם והחמאה של החברה בשנות ה־80, כבר לא עבד, כשכה מעט משקיעים היו מעוניינים לשחק בשוק. קיקוצ'י עבר למכירת יותר איגרות חוב, מה שמשך בעלי חסכונות יפניים זהירים. היום, אג"ח מהוות 60% מהעסק שלו.

למרות ההסתייגויות, קיקוצ'י אפשר לעובדים בעלי שאיפות לעסוק במסחר בחוזים עתידיים, כמו הימורים על הכיוון של מדד ניקיי. מסוכן אך רווחי.

ב־24 בנובמבר 1997, קיקוצ'י נזכר שקיבל שיחה מסוחר בסביבות 3 לפנות בוקר, שדיווח לו על שמועה ש־Yamaichi Securities, ממשרדי הברוקרים הגדולים במדינה, הולך ליפול. קיקוצ'י זינק למונית כדי לראות מה קורה במשרדי ימאיצ'י. האורות במשרד דלקו למרות השעה המוקדמת ובחוץ התגודדו עיתונאים. קיקוצ'י נתן לסוחר שלו אור ירוק למכור חוזים עתידיים על מדד ניקיי בבורסת שיקגו, שהייתה פתוחה עדיין.

הוא מיהר להגיב גם כשמזרח יפן נפגעה מרעידת אדמה ב־11 במרץ, 2011, בשעה 2:46 בצהריים. קיקוצ'י הורה לסוחרים שלו לקנות במהירות מניות של חברות בנייה לפני שהבורסה תיסגר ב־3 בצהריים. זה הניב לו כמה אלפי דולרים ברווחים, אבל אחר כך הוא התחרט שלא מכר חוזים עתידיים, מכיוון שהשוק כולו היה בירידה.

"אני כל הזמן מזכיר לכולם שאנחנו צריכים למכור חוזים עתידיים בעת שאנו קונים מניות של חברות בנייה", במקרה שטוקיו נפגעת על ידי רעידת אדמה גדולה, אמר קיקוצ'י. "מה שאני דואג הוא האם השוק יהיה פתוח כשזה יקרה".

כן, יש סיכונים, וגם הזדמנויות: "יהיה מרגש"

שינוי מבנה העסק לאחר התנפצות הבועה אפשר לקיוקוטו למכור מניות משלה לציבור בהנפקה ראשונית ב־2005. החברה, שמעסיקה 250 עובדים, רשומה כיום ברף העליון של הבורסה בטוקיו, שנקרא פריים.

קיקוצ'י העביר ב־2012 את הניהול היומיומי לבנו, קזוהירו, והפך בעצמו ליו"ר החברה. לפעמים מוותר על הזמן במשרד כדי לעשות סקי.

אבל הניסיון של קיקוצ'י הזקן לא יסולא בפז, סבור בנו, בגלל שהוא זוכר איך השווקים היו בימים ההם של ריביות חיוביות ואינפלציה - ימים שאולי חוזרים עכשיו.

הבנק של יפן, ששמר על רמת הריבית בערך דור, צפוי להתחיל לשנות כיוון באביב. בארה"ב כידוע, מניות רשמו שיאים לאחר שהפדרל ריזרב העלה במהירות את הריביות בשנתיים האחרונות.

"אבא שלי הוא איש שמכיר את השוק; ריביות עולות, מניות בעלייה - הוא אחד המנהלים החיים האחרונים שחוו את זה", אמר קזוהירו קיקוצ'י, בן ה-56.

קיקוצ'י המבוגר מכיר בכך שישנם סיכונים. הוא מדבר על האפשרות שהבנק של יפן ימכור את ההחזקות הגדולות שלו במניות או שהנשיא לשעבר דונלד טראמפ יחזור לבית הלבן, מה שעלול לגרום למכסים גבוהים יותר בארה"ב על סחורה מיפן וממדינות זרות אחרות.

ועדיין, הוא חושב שהחברה שלו צריכה לזנק על הזדמנויות לקנות כשאחרים מוכרים. "זה הולך להיות מרגש", אמר. או, כמו במילות השיר "לעולם אל תאמר איני יכול" - "לא משנה כמה בוגדנית הדרך, קול בלבך אומר: 'לך בה'".

עוד כתבות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד