גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבוקשת: הרפובליקה הישראלית הרביעית

ימי המלחמה מזכירים לנו מה מעורפלים הם כללי ההתנהלות של ראשי ממשלה וקבינטים בדמוקרטיות פרלמנטריות ● הגיע הזמן לעגן אותם

גנץ, גלנט ונתניהו. ראש הממשלה נמנע מלהכניס את הקבינט בסוד המו''מ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט
גנץ, גלנט ונתניהו. ראש הממשלה נמנע מלהכניס את הקבינט בסוד המו''מ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ישראל אינה חסרה רגעים מכוננים בימים העגומים האלה, כשפני העתיד מתחילים להתעצב, או לפחות פני העבר מתחילים להתקלף.

אחד הרגעים המכוננים כרוך בהגדרה מדויקת, או לפחות הרבה יותר מדויקת, של שיטת השלטון בארץ. התנהלות ראש הממשלה בכל אחד משלושת הקבינטים שלו קוראת תיגר על הנחות מובנות, שבהן תלוי מימושם של חוקי יסוד. 

יואב קרני, פרשנות | "ניצחון סופי", אמר צ'רצ'יל, והתפרק מן האימפריה
יואב קרני, פרשנות | החיילים המשוחררים שאמריקה חפצה ביקרם

השבועות האחרונים משקפים התנערות מאחריות קולקטיבית, שהיא נשמת אפה של הממשלה בדמוקרטיה פרלמנטרית. מגמה נשיאותית הופיעה אצל ראשי ממשלה ישראלים זה כבר. הניסיון הקצר לבחור ראשי ממשלה בבחירות ישירות העניק להם פוטנציאל נשיאותי, אבל גם הרג את מפלגותיהם. הכיסופים אל התנהלות נשיאותית לא הייתה בלבדית לישראל. ראשי ממשלה נשיאותיים התפתחו בבריטניה, בגרמניה, באיטליה ובספרד. המגמה הזאת התחילה להעמיד במבחן את עצם ההיגיון של ממשלה באמצעות קבינט.

הרפובליקה השלישית וחצי

שורה של ארצות, רובן באירופה, מקצתן באפריקה, מחלקות את ההיסטוריה הפוליטית המודרנית שלהן לרפובליקות. כל רפובליקה מייצגת נוסחה חוקתית שונה, קצת או הרבה. צרפת נמצאת ברפובליקה החמישית, איטליה נמצאת ברפובליקה השנייה. ישראל אינה סופרת, אבל אולי אפשר להגיד עליה שהיא עומדת ברפובליקה השלישית וחצי. צרפת ואיטליה רצו להיחלץ ממשטר פרלמנטרי חלש ומאי־יציבות כרונית. צרפת אימצה דגם נשיאותי, איטליה שינתה את חוקי הבחירות.

אבל אבולוציה רבת־משמעות התרחשה גם במלוכות אירופיות. אילו החלנו על בריטניה את שיטת הספירה הצרפתית, היינו מקבלים איזה חמש או שש רפובליקות. כל אחת מהן הייתה משקפת את התמעטות הסמכויות הביצועיות של הכתר לטובת ראש הממשלה והקבינט שלו.

מאחר שבריטניה היא מקור ההשראה ההיסטורי של הדמוקרטיות הפרלמנטריות, כדאי להיזכר מה קרה לה. מבלי לכתוב חוקה היא הצליחה ליצור משקל נגד פרלמנטרי לעריצותה של המלוכה. זה הצריך מאות שנים, והיה כרוך במלחמות אזרחים ובהתזת ראשים. אבל לפני 300 שנה הופיעה בפעם הראשונה כהונת ראש הממשלה ('השר הראשון'), ולפני 190 שנה המלך השתמש בפעם האחרונה בסמכותו לפטר ראש ממשלה.

לפני מאה שנה ממשלות בריטיות אמנם ניהלו אימפריה שבה 'השמש מעולם לא שקעה', אבל לרוב שריהן לא היה הרבה מה לעשות. על שר החקלאות בממשלה שקדמה למלחמת העולם הראשונה מסופר כי הוא היה מבלה שעתיים ביום במשרדו, אם צריך או לא צריך.

שתי מלחמות עולם שינו את פני הדברים. צורכי המדינה העמיקו. משימות הממשלה התרבו. התקציבים תפחו. לממשלה הראשונה שלאחר מלחמת העולם השנייה היו 461 ועדות מיניסטריאליות ובין־משרדיות.

אחריות קולקטיבית, לפעמים

הקבינט הבריטי התפתח מאליו, על יסוד תקדימים והבנות, לאו דווקא על יסוד חוקים כתובים. ממילא נודעה לו מידה של גמישות. פה ושם, בימי משבר, ראשי ממשלה השעו את עקרון האחריות הקולקטיבית. למרבה העניין, זה קרה בזמן משברים כלכליים או משברים פנימיים, לא בזמן מלחמה (על פי סיימון ג'יימס, בספרו "ראש הממשלה וממשלת הקבינט", 2020).

מעניין לקרוא על התנהלות הקבינט הבריטי בזמן מלחמת העולם השנייה, בממשלת חירום לאומית, שבה ניתן משקל פריטטי לשותפות קואליציוניות קטנטנות. למשל, צ'רצ'יל, שהחזיק בידיו את עיקר הסמכויות של ניהול המלחמה, ראה צורך קבוע לשתף את הקבינט בפרטי שיחותיו הכמוסות עם נשיא ארה"ב, אפילו כאשר היה מעבר לאוקיינוס, בלי אינטרנט.

אחד הביוגרפים הבולטים של צ'רצ'יל, מרטין גילברט, כתב על יחסיו עם המטה הכללי של הצבא כי "אם ראשי הזרועות התנגדו לאחת מיוזמותיו, היא נגנזה. לא היה לו הכוח להתגבר על רצונם המשותף".

ואף כי לצ'רצ'יל היה ניסיון גדול לאין שיעור מזה של כל אחד מחברי קבינט המלחמה שלו, הוא לא רק נמלך בדעתם אלא עמד על הצבעתם. כמובן, הוא עשה כן גם כדי להתחלק באחריות לכישלונות פוטנציאליים. אבל הוא לא חשב ששמורה לו האופציה להתעלם מהאחריות הקולקטיבית.

שני ראשי ממשלה מאוחרים, מרגרט תאצ'ר לפני 45 שנה וטוני בלייר לפני 25 שנה, צמצמו באופן דרסטי את סמכויות ההחלטה של הקבינט.

הגמישות הזאת הייתה תוצאה לא רצויה של היעדר נורמות ברורות. ראש ממשלה קצר-ימים, גורדון בראון, ניסה לגבש אותן לפני 15 שנה. ב-2009 מזכירות הקבינט הבריטי פרסמה הנחיות כוללניות, שהמשתמע מהן היה רב מן הגלוי.

"הקבינט הוא הגוף המחליט העליון", היא קבעה, אבל מיהרה לסייג, "הממשלה המכהנת היא המחליטה על מסגרות ספציפיות לקבלה קולקטיבית של החלטות". אשר לראש הממשלה, "יש לו סמכויות מעטות הקבועות בחוק, אבל הוא בדרך כלל ממלא תפקיד מרכזי בענייני המדינה". לשון אחר, הבה נסמוך על הגינותם של הפוליטיקאים ועל שכלם הישר.

קשה לחשוב על ניסוחים בהירים פחות, מועדים יותר לאי־הבנה ומסוכנים יותר בסביבה פוליטית כוחנית כלשהי, אבל בייחוד בסביבה שאינה נוטה להסתמך על תקדימים ועל מסורות. בקצרה, קשה לחשוב על סביבה מסוכנת יותר מאשר הקבינט הישראלי.

התנהלות נתניהו בימי המלחמה הבליטה את חולשות המערכת. הימנעותו מלהכניס את קבינט המלחמה בסוד המו"מ על החטופים, ואולי בסודות נוספים, מחייבת רביזיה, אם לא כתיבה מחדש של חוק היסוד: ממשלה. זה הזמן לשקול טיוטה לרפובליקה הישראלית הרביעית.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?