גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דור חדש של יזמים קורא תיגר על המעבדים הגרפיים של אנבידיה

בזמן שאנבידיה שוברת שיאים, חברות צעירות מנסות לאתגר את המעבד הגרפי שלה ואת שליטתו בשוק השבבים ● לשיטתן, העתיד שייך לסוג חדש של חומרה - זולה, פשוטה ומותאמת יותר לעידן הבינה המלאכותית ● שמות גדולים, כמו סם אלטמן, מיקרוסופט ואינטל משקיעים בהן הון

ג׳נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: Reuters, Walid Berrazeg
ג׳נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: Reuters, Walid Berrazeg

בשלושת הרבעונים האחרונים הספיקה אנבידיה להפוך ליקירת שוק ההון, כאשר נדמה שאין שיא של עצמה שהיא איננה שוברת. רק בסוף השבוע הפכה לחברת השבבים הראשונה שחצתה את רף השווי של 2 טריליון דולר, ורשמה את עליית השווי היומית הגבוהה ביותר אי פעם.

ניתוח | עם תשואה של 43% בשנה: טרנד ההשקעות החדש שמתחיל לסחוף את הישראלים
כמה הרוויחו החוסכים הישראלים מהזינוק של אנבידיה?
ראיון | יו"ר יוניטרוניקס לאחר האקזיט: "מצטער שלא הכנסתי את קרן פימי לפני 10 שנים"

"אפקט אנבידיה", כפי שהוא מכונה בשוק, מפזר אבקת כוכבים גם על כל חברה ציבורית אחרת הקשורה בה. אלה שמספקים לה חומרים וציוד או מקבלים ממנה השקעה - זוכים לפרמייה נאה מהמשקיעים.

אנבידיה זוכה להצלחה הגדולה בזכות הימור שנטלה לפני זמן רב, עוד לפני טרנד הבינה המלאכותית היוצרת: את המעבד הגרפי שפיתחה לפני כשלושים שנה להאצת משחקי וידאו, היא התאימה לפעילות של אימון והפעלה של בינה מלאכותית.

את הפעולות המתמטיות הסבוכות בחישוב מיקום של דמות במשחק וידאו, אפשר לנצל גם כדי לאמן את המעבד המשולב ברכב להבין את הסכנות הנמצאות על הכביש, או למעבד בשרתי ענן לקרוא ולכתוב דואר אלקטרוני ללא מעורבות אדם. במעבד הגרפי של אנבידיה גלום היתרון העצום בחישוב של פעולות רבות בו זמנית, והיא עושה זאת, ככל הנראה, טוב יותר מכל יצרנית מעבדים גרפיים אחרת - בהן אינטל עם מעבד גאודי, או AMD שהשיקה לא מזמן את מעבד MI300.

 

אלא שהפתרון מגיע עם מחיר שאיננו נמוך. השבבים של אנבידיה יקרים, הגבוהים ביותר בתעשייה ומעמדה כמונופול בשוק שבבי השרתים - 80% מכלל השוק - מאפשר לה להפקיע מחירים ולהציג עלייה מתמשכת בהכנסות וברווחים. הרווח למניה זינק בשיעור של 424% בדוחות שפורסמו רק בשבוע שעבר.

אנבידיה איננה חושפת את מחירי השבבים שלה, אך בבדיקה באתר איביי, נמכר כרטיס אחד של מעבדים גרפיים של אנבידיה לבינה מלאכותית בטווח שנע בין 45 ל־60 אלף דולר. לשם השוואה, מחירי כרטיסי האצה גרפית המבוססים על שבביה ה־MI300 של AMD נעים בין 10 ל־15 אלף דולר בלבד.

רשימת המתנה ארוכה

אנבידיה יכולה להרשות לעצמה לגבות מחיר מופקע: המעבדים והשרתים שלה נמצאים בביקוש כה גבוה עד כי המנכ"ל והמייסד ג'נסן הואנג נדרש להתערב מדי פעם בהחלטה לאילו לקוחות למכור וכמה יחידות, על מנת לנווט בין הדרישות של כל ענקיות המחשוב והחברות הגדולות ביותר בתעשייה - בהן מיקרוסופט, אמזון, גוגל, מטא - ורשימת ההמתנה לגרסאות החדשות של המעבדים שלה היא בלתי נגמרת.

מבלי לומר זאת, המחירים היקרים והשליטה האולטימטיבית של חברה אחת בכל שוק הבינה המלאכותית היא אחת הסיבות לדאגה של מנכ"ל ענקית הבינה המלאכותית OpenAI סם אלטמן, והיוותה טריגר למסע גיוסי ההון שלו עבור מיזם שבבים בהובלת מדינות המערב, שיוכל להשביע את הרעב ההולך וגדל לחומרה בתחום הבינה המלאכותית. לא במקרה הופיע אלטמן בכנס שערכה דווקא אינטל, המתחרה באנבידיה בתחום ומעוניינת לסייע לחברות רבות אחרות לתכנן ולייצר שבבי בינה מלאכותית משלהן.

יעילות בצריכת חשמל

בד בבד עם ההצלחה של אנבידיה בשוק ההון, מנסים מהנדסי השבבים הממולחים ביותר לאתגר אותה במקום שבו הכי כואב לה: המעבד הגרפי, ולפתח תחליפים זולים, פשוטים ומותאמים יותר, לטענתם, לעידן הבינה המלאכותית. הבולט שבהם הוא ג'ים קלר, מבכירי תעשיית השבבים, שהיה אחראי על פיתוח מעבדי הליבה המרכזיים לאייפון של אפל ועל פיתוח מעבדי המחשבים של AMD.

קלר הקים את טנסטורנט (Tenstorrent) וגייס 100 מיליון דולר לפי שווי של מיליארד, מענקיות כגון סמסונג, יונדאי-קיה ופידליטי. ההצלחה שלו עלולה לסמן את סוף עידן המעבד הגרפי - או לכל הפחות להפוך אותו לנישה בענף הבינה המלאכותית.

קלר סבור שהמעבד הגרפי הוא פתרון מיושן, יקר ובעל צריכת חשמל גבוהה מדי, שפותח בכלל עבור בעיה אחרת, ואיננו מותאם לעתיד הבינה המלאכותית. אחת הבעיות הגדולות שלה היא גישה איטית מדי ויקרה מדי בצריכת החשמל שלה לתאי הזיכרון שבשבב.

אנבידיה אמנם משפרת את המעבד הגרפי שלה ומשיקה לעיתים קרובות גרסאות מותאמות יותר לשוק היעד, אך קלר סבור שהפתרון לעתיד הבינה המלאכותית יכול להגיע ממבנה אחר לחלוטין של חומרה: רשת של מעבדי ליבה (CPU) זולים יותר - בדומה לאלה המיוצרים באינטל או ב־AMD עבור שרתים ומחשבים אישיים - המתוכנתים לעבוד זה עם זה כרשת עצבית (רשת נוירונית) ומפותחים בקוד פתוח.

את התוכנה המצליחה של אנבידיה, המכונה קודה ומושכת אליה את מתכנתי הבינה המלאכותית, מחליף קלר בחבילת תוכנה משלו המכונה "בודה".

בכירים לשעבר באנבידיה

חברה נוספת המאתגרת את אנבידיה היא אנטתר הקנדית (Untether AI) שבין מנהליה הבכירים וחברי הדירקטוריון שלה יושבים בכירים לשעבר באנבידיה, ואינטל היא אחת מהמשקיעות בה באמצעות קרן ההון סיכון שלה. החברה פיתחה שבב זול יותר שלא עוסק באימון מודלים של בינה מלאכותית כפי שעושים המעבדים הגרפיים של אנבידיה, אלא בהפעלה של מודלים קיימים במוצרי קצה שונים.

מנכ"ל החברה עד לאחרונה, ארון ליינגאר, אמר בעבר בראיון כי הצליח לחבר פי שש יותר מצלמות אבטחה לרשת חנויות שהשתמשה במעבדים של אנטתר על פני המעבדים הגרפיים של אנבידיה שצרכו הרבה יותר חשמל, לטענתו.

חברת סריבראס (Cerebras) גייסה 723 מיליון דולר מקרן G42 מאיחוד האמירויות ובהשתתפות משקיעים פרטיים כמו מייסדי OpenAI סם אלטמן ואיליה סוצקבר, לצד סגן נשיא אינטל לשעבר, הישראלי דדי פרלמוטר, לטובת פיתוח שבב ענק הבנוי מפרוסת סיליקון שלמה, השבורה לחתיכות קטנות וארוזה יחד למעבד ליבה בעל יכולות בינה מלאכותית גבוהות.

אלטמן השקיע גם בסטארט-אפ המיסתורי ריין (Rain AI) שטרם השיק מוצר ולא הרבה פרטים נודעו עליו, למעט העובדה ש-OpenAI הזמינה ממנו שבבים.

חברות נוספות המאתגרות את אנבידיה עם שבבי AI משלהן הן דימטריקס שגייסה 110 מיליון דולר בהובלת מיקרוסופט; גרוק (Groq) של יוצאי גוגל שהוכיחה במבחנים מסוימים עד כמה שבביה מתעלים על אלה של אנבידיה, וגרפקור (Graphcore) שדווקא נכשלה עד כה בהוכחת ההיתכנות שלה כטובה יותר מזו של אנבידיה.

"הרבה מהחברות האלה מתאימות לשלב אחר של הפעלת בינה המלאכותית והוא שלב ה'הסקה', שבו משתמשים במודלים שכבר עברו אימון - שלב בו אין כרגע כל כך תחרות לאנבידיה", אומר לגלובס משה זלצברג, מנכ"ל חברת פיתוח השבבים Veriest.

"כלומר, אחרי שיצרת את המודלים החכמים, אתה נדרש להפעיל אותם ביומיום, וחברות רבות מנסות לייצר חומרה המאפשרת להפעיל את המודלים באופן זול, מהיר ויעיל יותר מבחינת צריכת החשמל, לעיתים עבור שימוש מאוד ספציפי כמו עיבוד תמונה לתחום הרכב או טקסט לעולם המסחר האלקטרוני".

אור דנון, מנכ"ל הסטארט־אפ היילו (Hailo) מסביר כי המעבדים של אנבידיה מצטיינים ביישומים גרפיים או בחישוב פעולות בינה מלאכותית בשרתים מרכזיים ובחוות שרתים, אך בכל הקשור במכשירי קצה כמו רכב, מצלמות, מכשור רפואי, רובוטיקה, מיכון תעשייתי וציוד לחנויות השוק פתוח יותר למתחרות, זאת כיוון שצריכת החשמל של המעבד של אנבידיה דורשת הספק גבוה יותר.

אור דנון, מייסד משותף ומנכ''ל Hailo / צילום: Hailo

כך, בהיילו הישראלית פיתחו שבב שיעיל לטענת דנון פי 3־4 בצריכת ההספק ביחס למעבד גרפי של אנבידיה. דנון מוסיף: "השבב שלנו מעניין פחות את שוק אימון המודלים, אבל הלקוחות רוצים להפעיל אותם במחיר נמוך וביעילות רבה יותר. בעתיד יהיה מספר מוגבל של מודלים מאומנים, אבל מספר המכשירים שיבקשו להריץ מודל קיים של בינה מלאכותית יהיה אינסופי".

עוד כתבות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; מדד הנג סנג מזנק ב-1.3%

הניקיי עולה ב-0.9% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך גם השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד