גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שני מועמדים לשיפוט מאיימים מחדש על יציבות הוועדה לבחירת שופטים

הוועדה מתפקדת היטב מאז התכנסה לראשונה לפני כשלושה חודשים - באופן שעשוי אף להפתיע ● אלא שמחלוקת חריפה בנוגע למועמדים בבתי המשפט בירושלים ובבאר שבע עשויה לטרוף את הקלפים ● מה הסיכויים ל"דיל" שיציל את המצב, או ששר המשפטים ישבור את הכלים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: אלכס קולומויסקי - "ידיעות אחרונות", דוברות הרשות השופטת, איל יצהר
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: אלכס קולומויסקי - "ידיעות אחרונות", דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

שבוע לאחר שהצליחה הוועדה לבחירת שופטים לאייש 17 תקנים חסרים במערכת, יתכנסו חבריה פעם נוספת ואחרונה בהרכב הנוכחי. במוקד: שאריות מהדיון בעניינם של שופטי המחוזות חיפה וצפון, ואחריהן, אם יישאר זמן, הזירות הסוערות יותר: מחוז דרום ומחוז ירושלים. עבור הציבור הרחב, המינויים לערכאות האלה הרבה יותר משמעותיים מהמינויים לעליון. שם לרוב פוגשים האזרחים את מערכת המשפט.

בניגוד לציפיות, בשלושת החודשים שחלפו מאז התכנסה הוועדה לראשונה, היא מתפקדת לחלוטין ובעצימות גבוהה - בעיקר בוועדות המשנה, השלב המשמעותי והמכביד בהליך המיון.

לראשונה מהקמת הממשלה: מונו 17 שופטים
כפי שנחשף בגלובס: זו החברה החדשה בוועדה לבחירת שופטים
● הלקח הקנדי: הממשלה לא מינתה שופטים, ובית המשפט נתן לה קריאת השכמה

האם מה שעבד במפתיע בחודשים האחרונים ישרוד גם את הדיונים הבאים? הקולות בוועדה אינם חד־משמעיים. בניגוד למצב הדברים בתחום הביטחון, בגזרת מינויי שופטים הזירה הצפונית, שנחלה הסכמות בפעם הקודמת, היא המאתגרת פחות מן האחרות. לא ברור שאפשר להסיק ממנה ביחס לבאות.

שופט שלום ותיק ושנוי במחלוקת בבאר שבע

כדי למנות שופט לשלום או למחוזי נדרש רוב רגיל - כלומר חמישה שופטים, ובכל זאת ההעדפה, כמו בפאנלים באופן כללי, היא לקבל החלטות פה־אחד. המכשול הראשון שעשוי להגיע לידי פיצוץ בוועדה נוגע לשלב המינויים למחוזי בבאר שבע. זהו מחוז שנחשב חלש יחסית במערכת, חרף העובדה שמתמודד עם שיעורי פשיעה גבוהים.

רון סולקין, שופט שלום מזה 13 שנים, הוא מועמד ששר המשפטים יריב לוין מבקש לקדם. השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר - שאומנם אינו יושב בוועדה, אבל נציגו יצחק קרויזר בהחלט כן - כבר הביע תמיכה פומבית. למה? לפחות על פני הדברים, בגלל השם שיצא לו כמי שמחמיר עם נאשמים בדואים גם בעבירות קלות. "מה שמבדיל בינו לבין אחרים זה שהוא פשוט לא מתבייש לומר את הדברים האלה", אומר עורך דין ממחוז הדרום. בעבר הוגשה נגד קידומו למחוזי עצומה מטעם סנגורים.

השופט רון סולקין / צילום: אוריה תדמור

על־פי גורמים בוועדה לבחירת שופטים, הלשכה והשופטים מתנגדים לקידום שלו. כך גם נציגת האופוזיציה ח"כ קארין אלהרר. בקרב השופטים, מסתמן, ההתנגדות יותר נחרצת.

הנושאים שהופכים את סולקין למועמד שנוי במחלוקת אינם נוגעים רק לטענות כלפיו להחמרה על בסיס לאומי. פסקי דין רבים שלו מתהפכים בערכאות הערעור, או מבוקרים בהם מאוד. באחד המקרים, שעסק באדם בשם אברהם יצחק, התערב בית המשפט העליון באופן חריג בגזר דין שנתן סולקין, שהמחוזי כבר הספיק לרכך אותו חלקית, מבלי שהתעוררה בו שאלה משפטית עקרונית או סוגיה בעלת חשיבות רחבה, אלא רק מן הטעם שנקבע כי "קיים חשש ממשי לחוסר צדק בולט שנגרם למערער".

במקרה אחר, שבו סולקין פסק פיצוי לנאשם שזיכה, מאזן אל גאער, ביטל המחוזי את הפיצוי ורמז כי ייתכן שאף ערעור על הזיכוי עצמו, אם היה מוגש, היה מתקבל. המחוזי ביקר את קביעות המהימנות של השופט. "לא ניתן להתעלם מכך שהסתירות שמצא בית המשפט בנוגע לעדויות העדים אינן מתייחסות לליבת האירועים; הן, על פניהן, שוליות; ואף ניתן להסביר את הבדלי הניואנסים בין העדויות השונות, אם מזווית הראייה השונה של כל אחד מהם, ואם מהרגע בו 'נכנס' אותו עד לאירוע", נכתב, תוך שהוקדשו שורות רבות נוספות לראיות נוספות בתיק, שלא היה מקום לזכות על בסיסן.

במקרה אחר, מצא את עצמו העליון נדרש ל"יישור קו" בנוגע לפגיעות מיניות, הפעם בהליך בג"צי, וציין כי "הטרדות מיניות הן מרובות־פנים, ואין צריך לומר שאף הטרדה שאינה 'פיזית' אלא כרוכה בהתייחסות למיניותו של העובד וליצירתה של סביבת עבודה בלתי נסבלת מבחינתו היא חמורה וקשה". בהמשך צוין כי "צריך להיות ברור ומובן שהפצת תמונות וסרטונים בעלי תכנים מיניים בסביבת עבודה היא התנהלות פוגענית שאינה לגיטימית, ולמעשה אף פעם לא הייתה כזו, גם אם בעבר הייתה מחוץ לתחום השגתו של המשפט".

הדברים נאמרו בעקבות הליך שבו זיכה סולקין מנהל מפעל מאישום במעשה מגונה, לאחר שקבע בין היתר כי לא היה די בעדותה היחידה של המתלוננת, מזכירתו, וכי סרטונים המציגים עירום ששלח לה בתור הממונה עליה מעידים על מערכת יחסים חברית.

לא רוצה לשבור את הכלים, אבל גם לא להיכנע

אירוע נוסף שבו התערב העליון בעונש שגזר סולקין הוא בתיקו של סמפכ"ל המשטרה לשעבר ניסים מור, שהורשע בעבירות של הפרת אמונים והטרדה מינית של שלוש שוטרות שלו - שעות לתועלת הציבור, תוך שקבע כי העונש שנפסק "חורג במידה ניכרת ממדיניות הענישה הראויה המתבקשת".

לוין מצדו ממש לא רוצה לוותר על סולקין, אבל האם יפוצץ את הוועדה בגללו? גורמים בסביבתו רומזים כי הוא רוצה בהמשך עבודת הוועדה, ומצד שני מסרב להיכנע. גורמים שונים בוועדה עוד מאמינים שאפשר יהיה להגיע בכל מקרה להסכמות.

האם זה יסתיים בפשרה כמו זו שהושגה בסוף בעניינו של שלמה בנג'ו מחיפה, שמונה למינוי בפועל לשנה במחוזי? קשה בשלב זה לומר. למינוי בפועל כלל לא צריך את חברי הוועדה, מספיקים השר והנשיא; ומינויים בפועל, מלמדת המציאות, נוטים להפוך בחלוף הזמן למינויי קבע.

ירושלים: עורכי הדין מתנגדים למועמד של לוין

המחלוקות לא צפויות להיעצר בבאר שבע. שופט נוסף שצפויים לריב עליו הוא אריאל ארליך, מועמד לשיפוט בשלום ירושלים. ארליך - ראש מחלקת הליטיגציה בפורום קהלת ומי שהיה עוזר משפטי של השופט נעם סולברג בימיו במחוזי, בקרוב חבר גם הוא בוועדה לבחירת שופטים - צפוי להיתקל בהתנגדות מוחצת של לשכת עורכי הדין, שמסרבת בתוקף למנותו. לא בטוח, אגב, שגם השופטים מתנגדים.

דיון מורכב עשוי להיות גם בעניינם של עורכי הדין שמעון אשואל ואלישי בן יצחק, כך גם בעניינם של שני עוזרים משפטיים בבית המשפט העליון - יהודית דורי דסטון ורועי גרוסברגר, ושתי רשמות המכהנות בבית המשפט העליון - קרן אזולאי, בעברה שופטת שלום בירושלים, וליאור משאלי-שלומאי. אי־הסכמות, אם יהיו, הן בעיקר על רקע מוסדי.

אשר לשופט עמיצור איתם, לא ברור כיצד הדברים הולכים להסתיים. איתם, פרקליט בעברו, הוא שופט בבית הדין האיזורי לעבודה בירושלים המועמד כעת למחוזי. גורמים שונים המעורים בעבודת הוועדה סיפרו כי מבחינת הלשכה, השופטים ואלהרר, הוא לא מועמד מוביל, מן הטעם שאינו מגיע מהשלום אלא מבית הדין לעבודה. אם היה מועמד לבית הדין הארצי לעבודה, צוין, לא הייתה התנגדות אליו. מנגד, לא ברור אם יש לו תמיכה בחלקים אחרים של הוועדה.

האם הצדדים יגיעו להסכמות, או שהכול יתפוצץ עוד לפני מינויים למחוזות תל אביב והמרכז? בינתיים הרושם הוא שאפשר להחזיק מעמד. "אנחנו נעשה מאמץ כדי שיהיו שופטים", אומר יו"ר לשכת עורכי הדין, עמית בכר. "המערכת חנוקה בגלל שנתיים שלא היו בהן מינויים. מצד שני, אסור להתפשר על שופטים שהם פחות מתאימים לקידום או על שופטים שייתפסו כמינויים פוליטיים".

מהרשות השופטת נמסר בתגובה: "עמדת השופטים חברי הוועדה נמסרת בדיוני הוועדה, עליהם חלה סודיות מכוח כלל 15 לכללי השפיטה".

תגובת השופט באמצעות דוברות הרשות השופטת: "השופט רון סולקין רואה חשיבות בפסיקה ה'אוחזת את השור בקרניו' ומנסה ליתן מענה לסוגיות המטרידות את כלל הציבור בנגב, מכל המגזרים הסובלים מפשיעה קשה, שמערכת המשפט צריכה להיות קשובה למצוקותיהם. השופט בוחן כל תיק המגיע לפניו בהתאם לראיות ולדין. הא ותו לאו. אין בפסיקתו כל התייחסות לשאלת המגזר אליו משתייך הנאשם, ועד כה לא עלה בידי מאן דהוא להציג פסקי דין בהם קיימת התייחסות שונה לנאשמים ממגזרים שונים. הכול טענות חסרות אחיזה במציאות. אשר לפסיקה שהובאה בכתבה, המדובר במקרים ישנים שאירעו לפני שנים ובפרסומים ממוחזרים. וחשוב יותר: אף אחד מהם אינו מלמד כלל על החמרה כלפי מגזר זה או אחר. השופט מקווה שהוועדה לבחירת שופטים תעשה את עבודתה על בסיס שיקולים ענייניים".

עוד כתבות

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה באיראן פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026