גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שני מועמדים לשיפוט מאיימים מחדש על יציבות הוועדה לבחירת שופטים

הוועדה מתפקדת היטב מאז התכנסה לראשונה לפני כשלושה חודשים - באופן שעשוי אף להפתיע ● אלא שמחלוקת חריפה בנוגע למועמדים בבתי המשפט בירושלים ובבאר שבע עשויה לטרוף את הקלפים ● מה הסיכויים ל"דיל" שיציל את המצב, או ששר המשפטים ישבור את הכלים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: אלכס קולומויסקי - "ידיעות אחרונות", דוברות הרשות השופטת, איל יצהר
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: אלכס קולומויסקי - "ידיעות אחרונות", דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

שבוע לאחר שהצליחה הוועדה לבחירת שופטים לאייש 17 תקנים חסרים במערכת, יתכנסו חבריה פעם נוספת ואחרונה בהרכב הנוכחי. במוקד: שאריות מהדיון בעניינם של שופטי המחוזות חיפה וצפון, ואחריהן, אם יישאר זמן, הזירות הסוערות יותר: מחוז דרום ומחוז ירושלים. עבור הציבור הרחב, המינויים לערכאות האלה הרבה יותר משמעותיים מהמינויים לעליון. שם לרוב פוגשים האזרחים את מערכת המשפט.

בניגוד לציפיות, בשלושת החודשים שחלפו מאז התכנסה הוועדה לראשונה, היא מתפקדת לחלוטין ובעצימות גבוהה - בעיקר בוועדות המשנה, השלב המשמעותי והמכביד בהליך המיון.

לראשונה מהקמת הממשלה: מונו 17 שופטים
כפי שנחשף בגלובס: זו החברה החדשה בוועדה לבחירת שופטים
● הלקח הקנדי: הממשלה לא מינתה שופטים, ובית המשפט נתן לה קריאת השכמה

האם מה שעבד במפתיע בחודשים האחרונים ישרוד גם את הדיונים הבאים? הקולות בוועדה אינם חד־משמעיים. בניגוד למצב הדברים בתחום הביטחון, בגזרת מינויי שופטים הזירה הצפונית, שנחלה הסכמות בפעם הקודמת, היא המאתגרת פחות מן האחרות. לא ברור שאפשר להסיק ממנה ביחס לבאות.

שופט שלום ותיק ושנוי במחלוקת בבאר שבע

כדי למנות שופט לשלום או למחוזי נדרש רוב רגיל - כלומר חמישה שופטים, ובכל זאת ההעדפה, כמו בפאנלים באופן כללי, היא לקבל החלטות פה־אחד. המכשול הראשון שעשוי להגיע לידי פיצוץ בוועדה נוגע לשלב המינויים למחוזי בבאר שבע. זהו מחוז שנחשב חלש יחסית במערכת, חרף העובדה שמתמודד עם שיעורי פשיעה גבוהים.

רון סולקין, שופט שלום מזה 13 שנים, הוא מועמד ששר המשפטים יריב לוין מבקש לקדם. השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר - שאומנם אינו יושב בוועדה, אבל נציגו יצחק קרויזר בהחלט כן - כבר הביע תמיכה פומבית. למה? לפחות על פני הדברים, בגלל השם שיצא לו כמי שמחמיר עם נאשמים בדואים גם בעבירות קלות. "מה שמבדיל בינו לבין אחרים זה שהוא פשוט לא מתבייש לומר את הדברים האלה", אומר עורך דין ממחוז הדרום. בעבר הוגשה נגד קידומו למחוזי עצומה מטעם סנגורים. 

השופט רון סולקין / צילום: אוריה תדמור

על־פי גורמים בוועדה לבחירת שופטים, הלשכה והשופטים מתנגדים לקידום שלו. כך גם נציגת האופוזיציה ח"כ קארין אלהרר. בקרב השופטים, מסתמן, ההתנגדות יותר נחרצת.

הנושאים שהופכים את סולקין למועמד שנוי במחלוקת אינם נוגעים רק לטענות כלפיו להחמרה על בסיס לאומי. פסקי דין רבים שלו מתהפכים בערכאות הערעור, או מבוקרים בהם מאוד. באחד המקרים, שעסק באדם בשם אברהם יצחק, התערב בית המשפט העליון באופן חריג בגזר דין שנתן סולקין, שהמחוזי כבר הספיק לרכך אותו חלקית, מבלי שהתעוררה בו שאלה משפטית עקרונית או סוגיה בעלת חשיבות רחבה, אלא רק מן הטעם שנקבע כי "קיים חשש ממשי לחוסר צדק בולט שנגרם למערער".

במקרה אחר, שבו סולקין פסק פיצוי לנאשם שזיכה, מאזן אל גאער, ביטל המחוזי את הפיצוי ורמז כי ייתכן שאף ערעור על הזיכוי עצמו, אם היה מוגש, היה מתקבל. המחוזי ביקר את קביעות המהימנות של השופט. "לא ניתן להתעלם מכך שהסתירות שמצא בית המשפט בנוגע לעדויות העדים אינן מתייחסות לליבת האירועים; הן, על פניהן, שוליות; ואף ניתן להסביר את הבדלי הניואנסים בין העדויות השונות, אם מזווית הראייה השונה של כל אחד מהם, ואם מהרגע בו 'נכנס' אותו עד לאירוע", נכתב, תוך שהוקדשו שורות רבות נוספות לראיות נוספות בתיק, שלא היה מקום לזכות על בסיסן.

במקרה אחר, מצא את עצמו העליון נדרש ל"יישור קו" בנוגע לפגיעות מיניות, הפעם בהליך בג"צי, וציין כי "הטרדות מיניות הן מרובות־פנים, ואין צריך לומר שאף הטרדה שאינה 'פיזית' אלא כרוכה בהתייחסות למיניותו של העובד וליצירתה של סביבת עבודה בלתי נסבלת מבחינתו היא חמורה וקשה". בהמשך צוין כי "צריך להיות ברור ומובן שהפצת תמונות וסרטונים בעלי תכנים מיניים בסביבת עבודה היא התנהלות פוגענית שאינה לגיטימית, ולמעשה אף פעם לא הייתה כזו, גם אם בעבר הייתה מחוץ לתחום השגתו של המשפט".

הדברים נאמרו בעקבות הליך שבו זיכה סולקין מנהל מפעל מאישום במעשה מגונה, לאחר שקבע בין היתר כי לא היה די בעדותה היחידה של המתלוננת, מזכירתו, וכי סרטונים המציגים עירום ששלח לה בתור הממונה עליה מעידים על מערכת יחסים חברית.

לא רוצה לשבור את הכלים, אבל גם לא להיכנע

אירוע נוסף שבו התערב העליון בעונש שגזר סולקין הוא בתיקו של סמפכ"ל המשטרה לשעבר ניסים מור, שהורשע בעבירות של הפרת אמונים והטרדה מינית של שלוש שוטרות שלו - שעות לתועלת הציבור, תוך שקבע כי העונש שנפסק "חורג במידה ניכרת ממדיניות הענישה הראויה המתבקשת".

לוין מצדו ממש לא רוצה לוותר על סולקין, אבל האם יפוצץ את הוועדה בגללו? גורמים בסביבתו רומזים כי הוא רוצה בהמשך עבודת הוועדה, ומצד שני מסרב להיכנע. גורמים שונים בוועדה עוד מאמינים שאפשר יהיה להגיע בכל מקרה להסכמות.

האם זה יסתיים בפשרה כמו זו שהושגה בסוף בעניינו של שלמה בנג'ו מחיפה, שמונה למינוי בפועל לשנה במחוזי? קשה בשלב זה לומר. למינוי בפועל כלל לא צריך את חברי הוועדה, מספיקים השר והנשיא; ומינויים בפועל, מלמדת המציאות, נוטים להפוך בחלוף הזמן למינויי קבע.

ירושלים: עורכי הדין מתנגדים למועמד של לוין

המחלוקות לא צפויות להיעצר בבאר שבע. שופט נוסף שצפויים לריב עליו הוא אריאל ארליך, מועמד לשיפוט בשלום ירושלים. ארליך - ראש מחלקת הליטיגציה בפורום קהלת ומי שהיה עוזר משפטי של השופט נעם סולברג בימיו במחוזי, בקרוב חבר גם הוא בוועדה לבחירת שופטים - צפוי להיתקל בהתנגדות מוחצת של לשכת עורכי הדין, שמסרבת בתוקף למנותו. לא בטוח, אגב, שגם השופטים מתנגדים.

דיון מורכב עשוי להיות גם בעניינם של עורכי הדין שמעון אשואל ואלישי בן יצחק, כך גם בעניינם של שני עוזרים משפטיים בבית המשפט העליון - יהודית דורי דסטון ורועי גרוסברגר, ושתי רשמות המכהנות בבית המשפט העליון - קרן אזולאי, בעברה שופטת שלום בירושלים, וליאור משאלי-שלומאי. אי־הסכמות, אם יהיו, הן בעיקר על רקע מוסדי.

אשר לשופט עמיצור איתם, לא ברור כיצד הדברים הולכים להסתיים. איתם, פרקליט בעברו, הוא שופט בבית הדין האיזורי לעבודה בירושלים המועמד כעת למחוזי. גורמים שונים המעורים בעבודת הוועדה סיפרו כי מבחינת הלשכה, השופטים ואלהרר, הוא לא מועמד מוביל, מן הטעם שאינו מגיע מהשלום אלא מבית הדין לעבודה. אם היה מועמד לבית הדין הארצי לעבודה, צוין, לא הייתה התנגדות אליו. מנגד, לא ברור אם יש לו תמיכה בחלקים אחרים של הוועדה.

האם הצדדים יגיעו להסכמות, או שהכול יתפוצץ עוד לפני מינויים למחוזות תל אביב והמרכז? בינתיים הרושם הוא שאפשר להחזיק מעמד. "אנחנו נעשה מאמץ כדי שיהיו שופטים", אומר יו"ר לשכת עורכי הדין, עמית בכר. "המערכת חנוקה בגלל שנתיים שלא היו בהן מינויים. מצד שני, אסור להתפשר על שופטים שהם פחות מתאימים לקידום או על שופטים שייתפסו כמינויים פוליטיים".

מהרשות השופטת נמסר בתגובה: "עמדת השופטים חברי הוועדה נמסרת בדיוני הוועדה, עליהם חלה סודיות מכוח כלל 15 לכללי השפיטה".

תגובת השופט באמצעות דוברות הרשות השופטת: "השופט רון סולקין רואה חשיבות בפסיקה ה'אוחזת את השור בקרניו' ומנסה ליתן מענה לסוגיות המטרידות את כלל הציבור בנגב, מכל המגזרים הסובלים מפשיעה קשה, שמערכת המשפט צריכה להיות קשובה למצוקותיהם. השופט בוחן כל תיק המגיע לפניו בהתאם לראיות ולדין. הא ותו לאו. אין בפסיקתו כל התייחסות לשאלת המגזר אליו משתייך הנאשם, ועד כה לא עלה בידי מאן דהוא להציג פסקי דין בהם קיימת התייחסות שונה לנאשמים ממגזרים שונים. הכול טענות חסרות אחיזה במציאות. אשר לפסיקה שהובאה בכתבה, המדובר במקרים ישנים שאירעו לפני שנים ובפרסומים ממוחזרים. וחשוב יותר: אף אחד מהם אינו מלמד כלל על החמרה כלפי מגזר זה או אחר. השופט מקווה שהוועדה לבחירת שופטים תעשה את עבודתה על בסיס שיקולים ענייניים".

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?