גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוזמפיק נוסקת במדינה עם בעיית ההשמנה הגדולה בעולם (רמז: זה לא ארה"ב)

בסין יש בעיה של השמנת יתר קיצונית, והיצע קטן מדי של תרופות להורדת משקל

הממשלה בסין יצאה לקמפיין לצמצום צריכת הסוכר / צילום: Reuters, Ding genghou
הממשלה בסין יצאה לקמפיין לצמצום צריכת הסוכר / צילום: Reuters, Ding genghou

בסין יש יותר אנשים עם השמנת יתר קיצונית מאשר בכל מקום אחר בעולם, והם פונים יותר ויותר לתרופות להורדת משקל כדי לפתור את הבעיה. זה מניע שוק אפור של מוכרים וקונים של תרופות, שלא מתקשים לעקוף את ההנחיות בסין לגבי השימוש באוזמפיק.

ההתוויה של אוזמפיק בסין היא לטיפול בסוכרת סוג 2 בלבד, אבל משתמשים בפלטפורמות מסחר מקוון יכולים לקנות את הזריקות, המכונות "תרופות פלא", אם רק יצהירו שאובחנו כחולי סוכרת, בלי שיצטרכו לספק הוכחות.

הם לא מקבלים עסקה גרועה: באתר JD.com, מנה חודשית של אוזמפיק נמכרת תמורת כ־139 דולר. זה יקר יותר ממחיר התרופה במסגרת תוכנית הביטוח הלאומי במדינה אבל הרבה יותר זול מ־970 דולר שמשלמים חלק מהמשתמשים בארה"ב בכל חודש. מ־JD.com לא הגיבו לפניות וול סטריט ג'ורנל.

חזית המדע | התרופה נגד השמנה שיכולה לשנות את הכלכלה
עולם חדש רזה: המרוויחים והמפסידים מהירידה שלנו במשקל

בעיית השמנה שמטרידה את הצבא הסיני

השוק האפור לאוזמפיק מדגיש דילמה שניצבת בפני הממשלה הסינית: איך להתמודד עם בעיית השמנת היתר הקיצונית הגדולה ביותר בעולם. כ־200 מיליון אנשים בוגרים סובלים מהשמנת יתר קיצונית בסין, ועוד כ־400 מיליון סובלים מהשמנת יתר, לפי הערכות של חברת בנקאות ההשקעות Jeffries, המבוססות על נתונים רשמיים. התחזית לעוד כעשור היא שבסין יהיו כ־100 מיליון איש נוספים עם השמנת יתר קיצונית, למרות הירידה באוכלוסיית המדינה.

לדברי כריסטופר לואי, מנהל מחקר בריאות באסיה ב־Jeffries, מי שמניעים את הביקוש לאוזמפיק בסין הם האנשים שמוכנים לשלם מכיסם במקום דרך מערכת הביטוח הלאומי. "כשהתרופות יקבלו אישור לטיפול בהשמנה, אני חושב שיהיה זינוק בביקוש", אמר.

ב־2017 החלה מועצת הבריאות של סין קמפיין תחת השם "שלוש הפחתות ושלושה תנאים לבריאות". הקמפיין קרא לאזרחי סין לצמצם את צריכת המלח, השמן והסוכר, ולשאוף להיגיינת פה, משקל גוף תקין ובריאות העצמות. המועצה, יחד עם מחלקות אחרות בממשלה, גם אימצה תוכנית למלחמה בהשמנת יתר קיצונית בקרב ילדים ומתבגרים. מספר הילדים בסין הסובלים מהשמנת יתר קיצונית גבוהה מהממוצע העולמי, לפי ארגון הבריאות העולמי.

השמנת יתר קיצונית אינה בעיה חדשה במדינה. תנאי החיים בסין השתפרו לאחר כניסתה לארגון הסחר העולמי ב־2001, ותרמו לעלייה בצריכת מזון עשיר באנרגיה בקרב האוכלוסייה, אמר ז'או צ'ן, מרצה לניהול ומדיניות בריאות באוניברסיטת ג'ורג'יה.

ב־2014, התלוננו קציני צבא שהחיילים הסינים נעשים גדולים מכדי לשבת בנוחות בטנקים. אבל חידושים בתרופות להשמנה העבירו את האפשרויות לפתרון ממשמעת עצמית לאסטרטגיה תאגידית.

עשר גרסאות לתרופה בניסויים מתקדמים

חברות סיניות מנהלות ניסויים בשלבים מתקדמים ביותר מעשר גרסאות של תרופה המכונה GLP-1 לטיפול בהשמנת יתר קיצונית, לפי חברת נתוני הפארמה PharmCube. התרופה מחכה הורמון במעיים שעוזר לווסת את רמות הסוכר בדם ולדכא את התיאבון.

שוק תרופות ה־GLP-1 בסין היה שווה כ־1.7 מיליארד דולר ב-2023, אם כי יותר מ־80% ממנו הגיע ממרשמים לסוכרת, לפי חברת מחקרי השוק Clarivate. השוק עשוי לגדול פי חמישה בעשר השנים הבאות, עם העלייה הגוברת בשימוש בתרופות להשמנה, אמר קאראן וראמה, חוקר שירותי בריאות ומדען נתונים ב־Clarivate, שחקר את השוק הסיני.

החברה הסינית Innovent Biologics, הרשומה בהונג קונג, הודיעה בינואר השנה שהניסוי הראשון בשלב השלישי הקליני בתרופה mazdutide - תרופת GLP-1 שעל ייצורה קיבלה החברה רישיון מחברת Eli Lilly - השיג את היעדים הרצויים. במנהל המוצרים הרפואיים הלאומי של סין קיבלו את הבקשה של Innovent לשימוש בתרופה בניהול משקל לטווח ארוך, הודיעה החברה. אנליסטים מעריכים שהתרופה תוכל לצאת לשוק בסין בתחילת 2025.

חלק מהחברות גם פונות לשוקי ההון כדי לגייס כספים לפיתוח התרופות שלהן. החברה Jiuyuan Gene Engineering, שהגישה בקשה להנפקה בבורסה בהונג קונג בינואר, רוצה לגייס בהנפקה כ־100 מיליון דולר, אמרו אנשים המכירים את הנושא.

אנליסטים ומשקיעים אומרים שהתחרות תהיה עזה, בייחוד משום שהפטנט של Novo Nordisk על סמגלוטיד - התרופה הנמכרת תחת שמות המותג אוזמפיק ו־Wegovy - צפוי לפוג בסין ב־2026, מה שיסלול את הדרך לייצור תרופות גנריות.

"אני צופה תחרות משמעותית בשוק הסיני", אמר סיירוס נג, מנהל מחקר אקוויטי בנושאי בריאות באסיה בדויטשה בנק. "המספר הרב של מוצרים זמינים בשוק יכול לגרום למלחמת מחירים".

Weagovy - התרופה האחות של אוזמפיק שנועדה בעיקר לניהול המשקל, ו־Mounjaro, שכמו אוזמפיק פותחה במקור לטיפול בסוכרת סוג 2, לא אושרו עדיין בסין לטיפול בהשמנה. כן אושרו שתי זריקות GLP-1 המיוצרות בסין.

יו"ר חברת התרופות שהתרברב וקיבל אזהרה

לדברי אנליסטים, יש מקום רב לשיפור בסין מבחינת מגוון התרופות המוצע כיום לסובלים מהשמנת יתר. תרופה שנמכרת על ידי Huadong Medicine, אחת משתי חברות שקיבלו את האישורים הראשונים בסין למכור תרופות GLP-1 לטיפול בהשמנה, מצריכה קבלת זריקה כל יום. לשם השוואה, זריקות אוזמפיק ניתנות בדרך כלל פעם בשבוע.

התחרות בפיתוח תרופות נגד השמנה בסין - והביקוש להן בשוק האפור - מציבים סימני שאלה סביב הרגולציה שתוביל הממשלה.

"הממשלה יכולה לנקוט צעדים רגולטוריים או צעדי ענישה נגד שימושים קוסמטיים", אמר ווילפרד יואן, אנליסט בריאות מומחה לסין ב־Daiwa Capital Markets. אבל נדמה שהסיכוי קלוש לפעילות רגולטורית נגד השוק האפור, לאור הביקוש הגבוה וההיצע המוגבל של תרופות.

באוקטובר האחרון, התרברב יו"ר חברת התרופות הסינית BrightGene Bio-Medical Technology בשיחת ועידה ואמר שניסה על עצמו את התרופה להורדת משקל של החברה. לא עבר זמן רב והוא קיבל מכתב אזהרה מרגולטור ניירות הערך במדינה. במכתב נטען שהוא מטעה משקיעים לגבי היעילות של תרופה שעדיין נמצאת בשלבי פיתוח.

בחברת Novo Nordisk, שפיתחה את אוזמפיק, מדגישים שהשימוש בתרופה מותר רק במרשם רופא. "אנחנו מאוד מעודדים מטופלים לפעול בהתאם למרשם הרופא וההנחיות לשימוש בתרופות, ולקבל את התרופה דרך הערוצים המאושרים והמפוקחים כדי לוודא שהיא יעילה ובטוחה", נמסר מהחברה.

עוד כתבות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה