גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקטור הביומד הישראלי התייבש ב־2023, אך קרנות ההון סיכון אופטימיות להמשך

דוח חדש של איגוד תעשיות ההייטק משקף את המכות שספגו חברות הביומד הישראליות ב־2023: גיוסי ההון נחתכו ב־40%, וחלה ירידה של 50% בהקמת חברות חדשות ● במבט לכיוון 2024, הדוח צופה את חזרתן של ההנפקות ותולה תקוות בתוכנית של רשות החדשנות לעידוד המוסדיים

קרנות ההון סיכון אופטימיות לגבי סקטור הביומד / אילוסטרציה: Shutterstock
קרנות ההון סיכון אופטימיות לגבי סקטור הביומד / אילוסטרציה: Shutterstock

שנת 2023 הייתה קשה עבור תעשיית מדעי החיים הישראלית, כמו גם להייטק ולמשק בכלל. לקראת כנס Mixiii בתחום הטכנולוגיות הרפואיות שיתקיים מחר (ג') בירושלים, הדוח השנתי של האיגוד לתעשיות מתקדמות (IATI) מספר את הסיפור במספרים. 

השבוע בביומד | מאבק משפטי צפוי בין טבע לחברה ישראלית נוספת בוול סטריט
מסטרס ועד סרטן השד: אפליקציות לניהול המחזור פותחות עולם חדש של מחקר
בצל חשד לביצוע עבירת ני"ע בחברת ביומד: 70 מיליון שקל מהשווי התאדו ביום

הדוח כולל גם נתונים ראשונים מן הרבעון הראשון של 2024, אשר עדיין אינם מעידים על מגמת התאוששות. עם זאת, סקר שערכו כותבי הדוח בקרב בכירים ביותר מ־20 קרנות הון סיכון בישראל, מצייר תמונה קצת יותר אופטימית להמשך.

לפי הדוח, בשנת 2023 הושקעו 2.2 מיליארד דולר בתעשיית מדעי החיים, צניחה של 40% לעומת 2022. הירידה נרשמה גם במספר עסקאות הגיוס: 163 עסקאות נסגרו ב־2023, לעומת 279 עסקאות ב־2022 ו־311 עסקאות ב־2021, שהייתה שנת השיא.

בחלוקה לרבעונים, אפשר לראות את ההחמצה של 2023 ברזולוציה ברורה יותר. ברבעון הראשון (שבו הוצגה הרפורמה והחלה המחאה) גויסו 305 מיליון דולר ב־51 עסקאות. התאוששות מסוימת נרשמה ברבעון השני, עם גיוסים של 810 מיליון דולר ב־43 עסקאות. ברבעון השלישי שוב חל שינוי לרעה, וגויסו רק 475 מיליון דולר ב־41 עסקאות, וברבעון הרביעי, על רקע טבח השבעה באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל, חלה צניחה נוספת, הפעם דרמטית, ל־28 עסקאות ורק 145 מיליון דולר בגיוסים.

 

"התוצאות בפועל אינן מפתיעות", אומר עומר גביש, שותף תחום מדעי החיים בפירמת PWC, שהוביל את כתיבת הדוח. "כל פעילות שעוד הצליחה להישמר במהלך 2023, נגמרה ברבעון הרביעי", אומר גביש.

אבד המומנטום בתחום הבריאות הדיגיטלית

כותבי הדוח מדווחים כי בשבועות הראשונים של 2024, גויסו פחות מ־100 מיליון דולר, בעסקאות בגודל ממוצע של שבע מיליון דולר. כלומר, השנה אינה מתחילה בהתאוששות, אלא דומה יותר לרבעון הרביעי.

הירידה בהשקעות נרשמה גם בקרב קרנות הון הסיכון בעלות זיקה ישראלית וגם בקרב הקרנות הזרות. בהתאם למגמה הכללית בעולם, שיעור ההשקעות בחברות בשלבים מוקדמים היה גבוה ב־2022, וירד מעט ב־2023, כשהשינוי בסביבת הריבית הוביל להימנעות מסיכון ולהעדפת חברות בשלות יותר.

עם זאת, חלה ירידה משמעותית בגודל העסקה בחברות בשלבים המתקדמים. השפעה זו כנראה נובעת מהמומנטום שאבד בחברות הבריאות הדיגיטלית, אשר מהוות 30% מכלל שוק הביומד. בשנים 2021־2022 ועל רקע מגפת הקורונה הן רשמו מגה־עסקאות גיוס, אך בשנת 2023 ירדו מהשיא והמגמה השתנתה.

יזמים היו במילואים או בהתנדבות

הנתון שהוא אולי העגום ביותר הוא קצב הקמת החברות החדשות. רק 53 חברות חדשות הוקמו בישראל ב־2023, ירידה של 51% לעומת 2022. לדברי גביש: "בתשעה החודשים הראשונים של 2023 היו כנראה חברות שהוקמו על ידי ישראלים אבל לא נרשמו בישראל, והן אולי ייספרו כחברות ישראליות בעתיד. עם זאת, ברבעון הרביעי של 2023 והראשון של 2024, לא מעט יזמים פשוט לא היו פנויים להקים חברות. הם היו במילואים או עסקו בהתנדבות. אני רואה אותם חוזרים, דווקא חדורי מוטיבציה להקים את החברות ולעשות את המקסימום כדי שהן יצליחו, אז אולי נראה שיפור בהמשך".

עומר גביש, ראש תחום מדעי החיים ושותף ב־PwC Israel שהוביל את הכנת הדוח / צילום: PwC Israel

בדוח מציינים לטובה את פעילות רשות החדשנות השנה, בעיקר בנושא התמיכה סביב המלחמה. הרשות הצהירה על 'מסלול מהיר' למימון חברות צעירות, על תוכניות חדשות ותקציבים מוגדלים, והשתתפה בהקמה של קרן חירום חדשה לתמיכה בסטארט־אפים ישראלים צעירים בזמן המלחמה. כמו כן, אחרי 30 שנה מחדשת הרשות את תוכנית 'יוזמה' שתעודד מוסדיים ישראלים להשקיע בקרנות, שבתורן יבצעו השקעות בחברות הייטק צעירות, בכללן חברות ביומד.

במבט לכיוון 2024, הבעיות הישראליות הייחודיות פוגשות דווקא שוק עולמי שנמצא במגמת שיפור, והשאלה היא האם החברות הישראליות תוכלנה לנצל זאת. סקר שנערך בקרב קרנות הון סיכון עם זיקה ישראלית בתחום מדעי החיים, מראה כי הקרנות מוטרדות לגבי הקושי לגייס הון ב־2024, וכ־51% מהן רואות זאת כאתגר הגדול ביותר של השנה. עם זאת, גביש אומר כי: "אנחנו לא רואים בפועל קושי מיוחד של קרנות הון הסיכון בעלות הזיקה הישראלית לגייס בחו"ל".

59% מהקרנות טוענות שהמלחמה לא תשפיע על החלטות ההשקעה שלהן בהמשך, 62% מעריכות שרוב הכספים שלהן יושקעו בחברות ישראליות (בדומה לשיעור הקרנות בעלות זיקה ישראלית בתחום הביומד שבאמת משקיעות כיום את רוב כספן בחברות ישראליות, כלומר לא צפויה הסטה של כספים לחו"ל). רק 10% מהקרנות צופות פגיעה במערכות היחסים ובשיתופי הפעולה הבינלאומיים, ובניסויים קליניים.

ישראליות בנאסד"ק דווקא הצליחו יחסית

בשנת 2023 לא היו הנפקות של חברות ביומד בבורסות זרות. זו הייתה באופן כללי שנה חלשה יחסית להנפקות בנאסד"ק, הבורסה העיקרית בחו"ל לחברות מן הסוג הזה. ובכל זאת, חברות ישראליות שכבר נסחרות בבורסה הצליחו לגייס 423 מיליון דולר בגיוסי המשך (לעומת 230 מיליון ב־2022 והרבה פחות מה־644 מיליון שגויסו ב־2021). זוהי דוגמה טובה לכך שכאשר חברות כבר נסחרות בבורסה ויש להן קשר מוצלח עם המשקיעים, הן יכולות למצוא מקורות מימון למרות הסנטימנט השלילי כלפי ישראל ולמרות תקופה חלשה לתחום בכלל.

גביש: "בשנת 2024 אנחנו רואים את הבורסות בחו"ל באופן כללי פתוחות, ויש כבר חברות ישראליות שנמצאות בתהליכים למיזוגים לחברות קיימות וגם קצת להנפקות, וחברות נוספות מתחילות לדבר על היערכות לכך. 2024 היא שנת בחירות בארה"ב, ושנים כאלה מאופיינות בדרך כלל בגידול בפעילות בסקטור מדעי החיים בבורסה עד הבחירות". החברות הישראליות, אומר גביש, כן מתנהלות כמי שמצפות להנות מן הגל הזה.

בבורסה בתל אביב לא היו השנה הנפקות של חברות מדעי החיים ובקושי היו גיוסי המשך. ב־2023 גויסו רק 2.1 מיליון דולר לחברות מדעי החיים בבורסה בתל אביב, סכום זעום אותו ניתן להשוות ל־208 מיליון דולר ב־2021. את ההבדל ניתן לייחס לסביבת הריבית ולהימנעות המשקיעים מהשקעות מסוכנות, וגם הביצועים הבעייתיים של חלק מן החברות שנכנסו לבורסה ב־2021.

קרין מאיר רובינשטין, מנכ''לית IATI / צילום: סיון פרג'

מבחינת רכישות, 2023 הייתה שנה סבירה עם רכישות בהיקף של 1.1 מיליארד דולר, כשהמובילות הן של קרטיהיל וסייקי (טרם הוכרזה רשמית). מספר רכישות נחתמו גם אחרי השבעה באוקטובר, עדות לכך שכאשר נכס מעניין באמת את החברות הזרות, הן אינן נרתעות אפילו מכך שחלק מן הנכסים נמצאים פיזית בישראל, מדינה במלחמה. הישראלים מצידם עשו מעל ומעבר כדי להראות שהם עומדים בכל היעדים, ופעילותם אינה מושפעת מן המלחמה.

לדברי קרין מאיר רובינשטין, מנכ"לית ונשיאת איגוד התעשיות המתקדמות IATI: "השנה האחרונה הייתה מאתגרת ביותר בענף ההייטק בכללותו, וגם לחברות הישראליות בתעשיית מדעי החיים. אני מאמינה שהאתגר הגדול הזה, יכול להביא איתו פתרונות יצירתיים וצמיחה וגם לחזק את אמון המשקיעים בפיתוחים כחול לבן. זה יגיע רק תוך צעדים משמעותיים ובעבודה צמודה עם משרד האוצר ורשות החדשנות על מנת לוודא את ההמשכיות והוודאות העסקית של התעשייה".

עוד כתבות

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת

ההתחייבות שהנשיא טראמפ צפוי להגיד בקולו, וההערכה: תשובת חמאס - ביממה הקרובה ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ●  הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך