גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל טאואר רוצה להקים מפעל בהודו. בדרך יש לא מעט מכשולים

תעשיית השבבים בהודו עדיין בחיתוליה, ומחסור בחשמל, במים ובעובדים מיומנים עלול לעכב את תוכניותיה של טאואר, גם אם תקבל מענק ממשלתי גדול ● רשות ההשקעות הישראלית: "לא ברור כיצד נאמר שישראל יצאה מהתחרות, בזמן שכלל לא הוגשה כל בקשה להשקעה"

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר / צילום: איל יצהר
ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר / צילום: איל יצהר

בחודשים האחרונים נראה שראסל אלוונגר, מנכ"ל טאואר סמיקונדקטור, חש משוחרר מעסקת המיזוג המבוטלת עם אינטל, ותהליכים שנשמרו קודם לכן בנפטלין - כמו הקמה של מפעלים חדשים - מתקדמים כעת במהירות עצומה. בחודש האחרון רבו הפרסומים בתקשורת ההודית על כוונתה של טאואר להקים שם מפעל שבבים חדש, בעלות של כ-8 מיליארד דולר, וביום שישי האחרון אישרה ממשלת הודו תמריצים לשלושה מפעלי שבבים חדשים בסך מענקים כולל של 10 מיליארד דולר. שמן של החברות שייהנו מהמענק לא פורסם, אך בתקשורת ההודית קיים קונצנזוס שטאואר היא אחת מהן, נוסף על מפעלים של טאטא ההודית ושל פוקסון הטייוואנית, שגם מייצרת ומרכיבה את מכשירי האייפון של אפל.

"אין לי שום רצון לפרוש": מנכ"ל טאואר טוען שהיא במצב הטוב ביותר אי פעם
אלפי עובדים ואופציות בסכומים אדירים: הצד הישראלי של אנבידיה

בטאואר עצמה בוחרים שלא להתייחס באופן רשמי להקמת המפעל, אך אלוונגר אמר לאחרונה שממשלת הודו מספקת את המענק הגבוה ביותר להקמת מפעל שבבים חדש, בהיקף של עד 75% מעלות הקמת המפעל. זאת בהשוואה לארה"ב, שמספקת תמריץ של 35% באמצעות חוק השבבים החדש, ו-9% בלבד בישראל - מה שהופך לטענתו את ישראל למקום לא כדאי להקמת המפעל הבא.

על פי הדיווח באקונומיק טיימס ההודי, אלוונגר הגיש לממשל ההודי בקשה לסובסידיה להקמת מפעל שבבים בטכנולוגיה של 65 ו-40 ננומטר. לפי ההערכה, אחרי שאינטל ביטלה את עסקת הרכישה, טאואר תשתף פעולה בהקמת המפעל עם התאגיד ההודי רילאיינס בבעלות משפחת אמבאני ההודית, לאחר שבעבר אף פורסם בהודו כי החברה מעוניינת לרכוש את טאואר. אלוונגר אישר כי נפגש עם שר האלקטרוניקה ומערכות המידע ההודי, ולא הוסיף מעבר לכך. בכל מקרה, לגלובס נודע כי ההסכם בין טאואר ובין ממשלת הודו איננו חתום, וכי הצדדים עדיין נמצאים במשא ומתן על חתימתו.

תהליך תיעוש מואץ

הודו עוברת תהליך תיעוש מואץ בשנתיים האחרונות, בשל מדיניות ממשלתית מכוונת, בעידוד אמריקאי, ששמה לה למטרה לקחת יותר ויותר חלקים משרשרת הערך בייצור העולמי מסין, ובמקביל להפוך את הודו למעצמת ייצור. סין לא רק מהווה כוח עולה שמאתגר צבאית וטכנולוגית את מדינות המערב, היא גם הפכה את הפעילות בה לקשה מנשוא, והיא כוללת התערבות של פקידי ממשלה בפעילות העסקית, ולעיתים אף חרם כפוי מלמעלה נגד מוצרים מערביים.

 

על פי BCG, היצוא התעשייתי ההודי צפוי לחצות השנה את רף 900 מיליארד הדולר, בהשוואה ל-770 מיליארד דולר בשנה הקודמת. בואינג מעבירה יותר חלקי רכב לייצור בהודו, טסלה מתכוונת להכפיל את ייצור חלקי המכוניות שלה במדינה, ופוקסקון הטייוואנית - שמייצרת 70% מהאייפונים לאפל - החליטה להשקיע עוד 1.6 מיליארד דולר במפעל בקרנטקה שבדרום הודו. אפל עצמה הודיעה שתגדיל את הייצור במפעליה ליד צ'נאי ל-20 מיליון יחידות עד 2024, וג'יי.פי מורגן צופה שאפל תגדיל עד תחילת 2025 את שיעור האייפונים שהיא מייצרת בהודו ל-25% מהאייפונים שהיא מייצרת.

"הודו היא כבר היום אחת מיצרניות הרכב וחלקי החילוף הגדולות בעולם - כל השחקנים שם", אומרת לגלובס ענת ברנשטיין־רייך, נשיאת לשכת המסחר ישראל אסיה ומנכ"לית בנקאות השקעות ישראל הודו בקבוצת BDO. "סמוך לפונה או בצ'נאי ניתן לראות לא מעט מכוניות של ב.מ.וו, מרצדס, סוזוקי ופולקסוואגן. אבל בקורונה הבינה ממשלת הודו שהיא לא תוכל להיות יותר תלויה בסין באספקת שבבים ולכן יצאה בתוכנית רחבה להיכנס לתחום המוליכים למחצה. מדובר בתכנית בשם "Make and Design" שבה על החברה להראות שיעור מסוים של ייצור שבבים בהודו מכלל הייצור, כדי לקבל תמריץ ממשלתי. על אלה נוספות הטבות מס למוצרים המיועדים ליצוא והקצאת אדמות בהנחה משמעותית".

לדבריה, ראש הממשלה נרנדרה מודי לוקח את פיתוח תעשיית השבבים במדינה כפרויקט אישי, וישיבת הממשלה שאישרה את מענקי הענק בסוף השבוע נוהלה על ידיו. "כולם מבינים שאי אפשר להחליף בבת אחת את סין, אבל אפשר להפוך ליצרנית השניה בגודלה לאחריה, והודו משקיעה בכך רבות בתמריצים, פרסום, פנייה למשקיעים זרים, פנייה לקונגלומרטים ההודים בבעלות משפחות כמו טאטא, אדאני, בירלא ואמבאני ובהסרה של מכשולים בירוקרטיים רבים. הודו קפצה קדימה בתחום הזה כשהיא משדרגת את כל הנגישות הממשלתית כך שבקשות רבות כמו רישום חברה או דיווחי מס תוכל להגיש אונליין".

"התעשייה הכי מורכבת"

דודו קינן, איש עסקים ישראלי שחי כבר שני עשורים בבנגלור, הוא בעל חברת כוח אדם המתמחה בהעסקת עובדים הודים עבור חברות ישראליות. לגלובס הוא אומר, כי הדרך להפיכת הודו למעצמת שבבים, ואפילו דרכה של טאואר להקמת מפעל שם, היא ארוכה ומסובכת.

"מדובר בתעשייה המורכבת ביותר להקמה, ונכון להיום אין להודו היסודות כדי לאפשר אותה - תשתיות מים וחשמל באיכות טובה, כבישי גישה טובים, כוח אדם איכותי ונמל שפתוח ליצוא בנפח גדול. ממשלת הודו יכולה בקלות להכריז על מענקים ותמריצים, אבל עד שהיא לא תשקיע בתשתיות, ייקח עוד זמן רב עד שהמפעלים יקומו".

בסוף השבוע, למשל, הזכירה הממשלה ההודית אזורי תעשייה בגוג'רט ובאסאם, אלא שקינן שופך מים צוננים על הרעיון כי אלה ישמשו בקרוב כמרכזים הומים לייצור שבבים: "לגוג'רט יש נמל טוב, אבל המהנדסים, שבדרך כלל גרים בבנגלור, לא ירצו להגר לשם - מדובר במדינה מרוחקת ו'יבשה' - נטולת אלכוהול. העיר אחמדבאד היא חמה ולא מפותחת, עם בעיות רבות. באסאם, ששם רוצים להקים מפעלי בדיקות והרכבה, אין תשתית ראויה של מים וחשמל.

"ההערכות בהודו מדברות על כך שהמפעל של טאואר יקום במדינת קרנטקה, ליד מייסור, אלא שגם שם ישנן בעיות חשמל ומים, וגישה קשה לנמל: כדי להגיע לנמל צ'נאי הסמוך יש לחצות רכסי הרים".

בהודו פעילים כבר היום מפעלים של נטפים, חוליות ודגניה סיליקון, ואפילו לטאואר יש מפעל קטן, במדינת פונג'ב.

אך ישנם לא מעט מכשולים בהפעלת מפעל בהודו: ועדי העובדים חזקים, ושביתות עשויות להיות תכופות במדינות מסוימות; ומערכת המשפט עובדת באיטיות רבה במקרה שהעסק נקלע לסכסוך משפטי, כפי שגילתה חברת שרין הישראלית במשפט קניין רוחני נגד חברה מקומית.

"הנתון של 9% אינו נכון"

פנינו לרשות ההשקעות במשרד הכלכלה - אותו משרד שניהל משא ומתן קשוח עם אינטל, ולבסוף שילם יחד עם אגף התקציבים מענק בגובה כ-3 מיליארד דולר לאינטל, כ-12.8% מעלות ההקמה. משם נמסר לנו כי "חוק עידוד השקעות הון, שעל פיו פועלת רשות ההשקעות במשרד הכלכלה, הוא כלי משמעותי, איכותי ואטרקטיבי לפיתוח והשקעה בתעשייה הישראלית, והוא כולל, בין היתר, מענק בהיקף של עד 30% מהשקעות מוכרות בציוד ובמבנה, ומס חברות מופחת בגובה 7.5%, במקום 23%.

"ההחלטה של אינטל להשקיע בישראל בהיקף של 90 מיליארד שקל להקמת מפעלה החדש הינה הוכחה כי המענקים הכספיים והטבות המס הם רק חלק מהיתרונות של השקעה בישראל, לצד הון אנושי איכותי, אקו־סיסטם מהמובילים בעולם ועוד.

"אנו לא מכירים מענקים בארה"ב או בהודו בהיקף שצוין. הנתון על 9% מענק בישראל אינו נכון. חברת טאואר כלל לא פנתה לרשות ההשקעות, אך ללא ספק, אם הייתה פונה, בקשתה היתה מתקבלת בברכה והיא הייתה זוכה להצעה תחרותית. לא ברור כיצד נאמר שישראל יצאה מהתחרות, בזמן שכלל לא הוגשה כל בקשה להשקעה. כאמור, נשמח לקבל בקשה שכזו".

מטאואר נמסר: "כחברה ציבורית - במידה ויהיה משהו מהותי, החברה תדווח על כך כנדרש".

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח

הלוחמים - סמ"ר ראובן מרק מורדכי אסולין, סמ"ר עידו טסטה וסמ"ר טל שביט בשירות סדיר, נפגעו מהירי ונקבע מותם ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים