גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסי הנדל"ן שבמחלוקת: האם מס רכוש חוזר, ומה עם מס הרכישה למשקיעים?

חלק מיוזמות המיסוי הממשלתיות שנכללו בתוכנית הדיור הממשלתית נקברו עם קידומה, והחלק אחר לא קודם עד כה ● זאת עקב התנגדויות מהדרג הפוליטי ותחושה בדרג המקצועי, שבתקופה שבה השוק מצוי בשפל - אין טעם להטיל גזירות חדשות ● גלובס בדק את מצבם של ארבע יוזמות שיש להן השפעה חזקה על משקיעי הנדל"ן

האם מס רכוש חוזר ומה עם מס הרכישה למשקיעים? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
האם מס רכוש חוזר ומה עם מס הרכישה למשקיעים? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המדיניות הממשלתית בתחום הדיור נמצאת לכאורה בשלב מתקדם, אך מבדיקת גלובס עולה כי בעוד צעדים כמו חיזוק הוותמ"ל, שיווקי קרקעות, קידום פרויקטים של התחדשות עירונית, סיוע ליזמי שכירות ארוכת טווח, יבוא של עובדים זרים וצעדים נוספים נמצאים בדרך לאישור - מעמדם של צעדים בתחום המיסוי נראה מעורפל.

הצעדים אלו, שחלקם נראים כבעלי משמעות רבה, זכו להתנגדויות מצד הדרג הפוליטי, ועל חלקם יש מחלוקת גם בדרג המקצועי. בשלב זה, לא נראה כי אף אחד מהצעדים הוא בעל רלוונטיות לנסיבות המיוחדות של 2024, או יכול לקדם במשהו את פתרון הבעיות של ענף הנדל"ן.

1. קיבוע מס רכישה למשקיעים

האם נושא מס הרכישה למשקיעים הוא סוגיה סגורה, שהדיון עליה מוצה והממשלה נחושה להותיר על כנו את מס הרכישה הנוכחי הגבוה? בחודשים האחרונים נשמעו בעניין מסרים סותרים, והאחרון שבהם הושמע בשבוע שעבר, בכנס מכון אלרוב לחקר הנדל"ן בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב.

קודם לכרוניקה: בשנים לפני כהונת משה כחלון כשר אוצר, מס הרכישה על המשקיעים מנה חמש מדרגות שנעו בין 5% ל־10% משווי הדירה שנרכשה. כחלון שינה ב־2015 את המדרגות ל־8% ול־10%, ובכך הקפיץ ב־40% לפחות את המס שמשלמים המשקיעים על הדירות שהם רוכשים. השינוי נעשה באמצעות הוראת שעה שחודשה כל אימת שמועד התפוגה שלה עמד להגיע.

ב־2020 השיב שר האוצר דאז ישראל כ"ץ את מדרגות המס הישנות, ואילו בסוף 2021 החזיר שר האוצר שהגיע אחריו אביגדור ליברמן את המס הגבוה לתוקף, אף זאת באמצעות הוראת שעה.

לפני שלושה חודשים, ימים ספורים לאחר פרסום טיוטת תיקון חוק המקרקעין שבה עוגנה הצעה לקבע בחוק את מס הרכישה ברמתו כיום, החלו לבחון באוצר רעיון הפוך - דווקא להוריד את מס הרכישה, עד לסוף השנה. ההיגיון מאחורי הרעיון הוא להפשיר את הקיפאון בשוק הדירות, באמצעות משיכת משקיעים.

נראה היה כי ההצעה נקברה והאוצר המשיך בניסיונו לחלץ את מדרגות מס הרכישה מהוראות השעה ולעגן אותן בחקיקה, ואולם לפני כשבועיים הגיעה הצעת החוק לוועדת הכספים וזכתה לקבלת פנים צוננת: הח"כים לא קיבלו את הסבר האוצר כי מטרת החקיקה היא שמירה על מגמת ירידת המחירים שהחלה ב־2023. באוצר רצו להמיר את הוראת השעה בחוק, ויו"ר הוועדה משה גפני אמר, כי "אני לא מסכים להפוך את זה לקבוע כי אנחנו לא יודעים מה יהיה עוד שלוש שנים. אם בסוף השנה השר ירצה להאריך את זה בצו הוא יכול להאריך את זה בצו לעוד שנתיים, ולא כרגע. אני לא מביא את זה להצבעה".

יו''ר ועדת הכספים, משה גפני. ''אנחנו לא יודעים מה יהיה עוד שלוש שנים'' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מהאוצר לא הגיבו לדברים, ובשבוע שעבר הגיע הכנס במכון קולר, שממנו בקעו שני קולות: מנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר הודיע כי אין בכוונת משרדו להוריד את המס, מהחשש שהדבר יביא להתפרצות של עליית מחירים.

אולם מי שהרצה אחריו, מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ', הציג מצגת ובה נכתב כי בין יעדי המיסוי ל־2024 מצויה "קבלת החלטה בהקדם לגבי מס רכישה למשקיעים".

אהרונוביץ פירט: "המצב החוקי הוא שבסוף השנה מס הרכישה למשקיעים חוזר ל־5% ו־6%. קיימת חשיבות עליונה, ואני אומר את זה למנכ"ל (האוצר - א.מ) בערך פעמיים בשבוע, לקבל הכרעה קרובה ומיידית מה קורה הלאה.

"גם אם זה לא יאושר בכנסת, נצטרך לקבל החלטה באופן מיידי, לדעתי עד פסח, אם ממשיכים את מס הרכישה כהוראת שעה או שלא. ככל שדצמבר יתקרב והממשלה והכנסת לא יגיעו להחלטה, זה עלול להכניס את השוק לסטגנציה ולהוסיף עוד ממד של חוסר ודאות".

משמעות תקציבית: קיבוע המצב הקיים.

2. החזרת מס רכוש לתוקף

מס רכוש נשמע כמו מילות קסם, שבבת אחת יכניסו סדר לכל משוואת הנדל"ן הישראלית. הוא קיים כחוק, אך כיום הוא עומד על 0, ולכן בפועל אינו קיים.

בעיקרו מדובר במס שהושת על בעלי קרקעות, בגין קרקעות פנויות שפחות מ־30% מזכויות הבנייה שלהן נוצלו. הוא הגיע ל־2.5% משווי הקרקע לשנה או מינימום של 1.2% אם היא רשומה כמלאי עסקי.

הממשלות השונות השתמשו במס כתירוץ לממדי הבנייה הלא מספקים. ואולם, מחקר של המכון ללימודים אסטרטגיים ופוליטיים מתקדמים בירושלים שנערך ב־1998 הראה, כי המציאות שונה לגמרי והמס לא מעודד בנייה ואף לא מהווה מקור מהכנסות ממסים כפי שניסו אז לתאר, שכן חלק מהכנסות מס רכוש קוזזו כנגד מסים אחרים כגון מס חברות, והתרומה היחסית של המס לעידוד בנייה על קרקעות פנויות הגיעה אז ל־4% מהקרקעות. המס גם לא היה חברתי במיוחד, שכן עיקר הציבור שנפגע ממנו היה של בני מעמד הביניים.

המס במתכונתו ההיא שימש בעיקר מקור להכנסה נאה לעורכי דין ושמאי מקרקעין, שכן הוא הוטל גם על קרקעות עתירות חסמים שלא ניתן היה לתכנן בהן, או שוועדות התכנון והבנייה לא אפשרו את התכנון.

מטעם בעלי הקרקעות הוקמה עמותת נמ"ר (נפגעי מס רכוש) שניהלה מערכה ציבורית נגד המס, ובאפריל 1999 נחלה את ניצחונה, שעה שהכנסת אישרה תיקון לחוק מס רכוש, שאיפס אותו.

האם המס המאתגר הזה עתיד לחזור אלינו? אם נחזור לכנס מכון אלרוב ולמנהל רשות המסים, התמיכה בהחזרתו רבה, אך הדברים אינם ודאיים, שכן צריך להקים ועדה בראשות הכלכלן הראשי באוצר, שתחקור את מידת הצורך והישימות של המס הזה.

מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ'. ''לקבל החלטה באופן מיידי'' / צילום: איל יצהר

כן ניתן היה להבין מדבריו, שבאוצר לא מתכוונים לשוב לסאגה של שנות התשעים, וכי הדברים ינוהלו הפעם בצורה שונה, במיוחד מההיבט הטכנולוגי, שכן אז המיסוי לא נוהל באופן ממוחשב. כשנשאל מהקהל, מה יהיה שיעור המס ענה, כי שום דבר לא סגור לגביו, וכי הוועדה טרם החלה את דיוניה.

הוועדה עשויה גם להחליט, שאין טעם להחזיר את המס, שכן כאבי הראש והמחלוקת שהוא יעורר - יעלו על תועלתו.

אמנם לכאורה קל להשיב את המס, שכן החוק כבר קיים. ואולם אם ירצו לשנות את מתכונתו - יצטרכו לפנות לשרי הממשלה ולוועדת הכספים, ואלה כבר הוכיחו, כי אינם נלהבים להטיל מיסי נדל"ן נוספים.

בנוסף, בעידן הוותמ"ל, השאלה אם בעלי קרקע "נרדמים" על הקרקעות שלהם פחות אקוטית, וקשה להוכיח שבגללם שוק הקרקעות לבנייה תקוע. להיפך - על פניו נראה, שהשוק מסתדר יפה בלעדיהם.

לכן, על אף ההצהרות - עתיד מס רכוש מעורפל.

משמעות תקציבית: אם יוטל המס תקום ועדה שתקבע את שיעורו.

3. שינוי החישוב של מס שבח למשקיעים

דוגמה לצעד מתחום מיסוי שנעצר בשלבים האחרונים של החקיקה, הוא שינוי שיטת חישוב מס שבח למשקיעים שמוכרים דירות, או מה שמכונה "ביטול מס השבח הליניארי".

על פי שיטת חישוב מס השבח כיום, גובים מדירה שנמכרת 25% מס על עליית שוויה מאז 2014, באופן ליניארי, כלומר שעליית השווי, או שבח, מחולקת שווה בשווה לאורך כל תקופת אחזקת הדירה. ואולם, כל עליית הערך שהצטברה עד ל־2014 פטורה כיום ממיסוי, כך שבלא מעט מקרים רוב עליית השווי אינה נכללת בחישוב הסופי.

אם ניקח לדוגמה דירה שנרכשה בסוף 2004 ונמכרה בסוף 2014, היא מוסתה ב־2.5% בלבד, בעוד שבתקופה ההיא מדד מחירי הדירות הוכפל. על פי רשות המסים, ב־2021 שיעור המס האפקטיבי הגיע ל־11.9% וב־2022 ל־13%. כל זה נוצר כתוצאה מההחלטה לפטור את המשקיעים מהשבח מלפני 2014.

על פי הרעיון שהועלה באוצר, החל מ־2026 יבוטל ההסדר הזה באופן הדרגתי לאורך כמה פעימות. דירות שנרכשו לפני תחילת 2014 ויימכרו לאחר תחילת 2026, יחויבו במס של 10% על החלק בשבח שמיוחס לתקופה "הישנה", תקופה שעד היום הייתה כאמור פטורה לגמרי ממס.

מנכ''ל משרד האוצר, עו''ד שלומי הייזלר / צילום: יח''צ

אם נחזור לדוגמה שהבאנו, על דירה שנרכשה בסוף 2004 ונמכרה בסוף 2014, אותם 2.5% מס ששילם אז המשקיע - יישארו, ויתוספו להם עוד 10% מס מהתקופה מלפני 2014 שבה החזיק בדירה.

אבל זה לא הסוף. המדרגה השנייה של תוכנית אגף התקציבים תיושם בתחילת 2028. דירות שיימכרו לאחר מועד זה יחויבו במס של 20% בגין החלק בשבח שלפני 2014. ויש גם פעימה שלישית, לפיה דירות שיימכרו החל מ־2030 לא ייהנו כלל מהנוסחה הלינארית ויחויבו במס שבח מלא בשיעור של 25%, לאורך כל תקופת הבעלות.

הנוהל המוצע לא שינה את מעמדם של המשקיעים מהעשור האחרון, אלא רק את אלה הוותיקים יותר. תכלית ההצעה הייתה ללחוץ על משקיעים אלה למכור יותר דירות שהם מחזיקים.

ואולם בסופו של דבר הוחלט לרדת מהרעיון, עקב השפל הגדול שבו נמצא שוק הנדל"ן כיום, והכמות הנמוכה בלאו הכי של משקיעים שרוכשים דירות להשקעה.

ייתכן שתרמה לזה גם הידיעה, שבוועדת הכספים הרעיון יזכה לתגובות כמו הניסיונות לעגן את מס הרכישה על משקיעים בחוק, והניסיון לקדם את חובת הדיווח על דירות להשקעה.

משמעות תקציבית: תוספת הכנסות של כחצי מיליארד שקל בשנים 2024 ו־2025, אובדן הכנסות של כ־150 מיליון שקל במצטבר בשנים 2026־2027, ותוספת הכנסות של כחצי מיליארד שקל בשנים 2028־2029 - בכל שנה.

4. חובת דיווח על הכנסות מהשכרת דירה

יוזמה מעניינת של האוצר הועלתה, ולא בפעם הראשונה, בפני ועדת הכספים, והיא לערוך שינוי בפקודת מס הכנסה, לפיו החל מהשנה הנוכחית תיקבע חובת דיווח של פרטי דירה מושכרת וגובה דמי השכירות ששולמו בשנה הקודמת. עוד הוצע לבטל את ההצמדה למדד של סכום התקרה הפטור ממס על הכנסה של דמי שכירות העומד כיום על 5,470 שקל.

המשמעות של יישום הצעה זו היא הגדלת הכנסות המדינה ממסים עקב השכרת דירות, שכיום אינן מדווחות על ידי בעליהן, והגדלה זוחלת עם השנים של מספר הדירות שייכללו בחובת התשלום.

מדובר במידע חיוני שיכול לשפוך אור על שוק הדירות המשני בישראל, שוק השכירות, שכיום המידע עליו קטוע ומבוסס בעיקרו על סקרי למ"ס. ואולם המתנגדים הגדולים להסדר הם הפוליטיקאים. ב־2021 הובאה הצעה דומה לממשלה ונדחתה.

שר המשפטים דאז גדעון סער כתב בטוויטר אז כי "הצעת רשות המסים לחייב בדיווח משכירי דירות על סכומים שממילא פטורים ממס לפי החוק הייתה טרטור מיותר של אזרחי ישראל. היה בה גם פוטנציאל להביא להעלאת מחירי השכירות בשוק הדיור. לכן, היא הוצאה - לפי הצעתי ובקונצנזוס רחב בוועדת השרים - מחוק ההסדרים".

בישיבת ועדת הכספים לפני שבועיים התנגדו חברי הכנסת לקבוע חובת דיווח על כלל המשכירים, כולל אלה שאינם חייבים בתשלום מס, וציינו כי צעד כזה מצייר את כולם כ"גנבים". עוד טענו חברי הכנסת כי צעד זה יביא לגלגול עלויות על המשכירים.

התוצאה - צעד זה שנשלף בפתאומיות מהמגירה, הושב אליה אחר כבוד.

הערכה תקציבית: הכנסות של 60 מיליון שקל בשנה הראשונה, ומאות מיליוני שקלים בשנים הבאות, בהדרגה.

עוד כתבות

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד