גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוחות הבנקים חושפים רווחי שיא ודאגה אחת גדולה

מהדוחות שפרסמו הפועלים, מזרחי טפחות, דיסקונט והבינלאומי לשנת 2023 עולה זינוק חד ברווחים שהגיעו יחד לסכום עתק של 18.6 מיליארד שקל ● עם זאת, ברבעון הרביעי כבר ניכרת ירידה בביקוש לאשראי ובהכנסות מריבית ● וגם: הנתון המעודד על יציאת כספים מהעו"ש, ובאיזה בנק ניצלו הלקוחות יותר הטבות בגין המלחמה?

אבי, לוי, קוטלר, לארי, פרידמן/ צילומים: יח''צ, תמר מצפי, איל יצהר, שלומי יוסף. עיבוד: טלי בוגדנובסקי
אבי, לוי, קוטלר, לארי, פרידמן/ צילומים: יח''צ, תמר מצפי, איל יצהר, שלומי יוסף. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

השורה התחתונה מדוחות הבנקים שפורסמו עד כה (אלו של הפועלים, מזרחי טפחות, דיסקונט והבינלאומי) דומה לזו שהתרגלנו אליה בשנתיים האחרונות: הבנקים שוב מנפצים את שיאי כל הזמנים ומציגים עוד שנה של רווחי עתק. הבנקים הגדולים, חוץ מלאומי שטרם פרסם את תוצאותיו, הציגו רווחי שיא בשנת 2023 והרווח המצרפי של כולם יחד עומד על 18.6 מיליארד שקל, זינוק של יותר מ־15% לעומת הרווחים בשנת 2022 (שגם הם היו בשעתו מספרים שלא נראו מעולם). עם פרסום דוחות בנק לאומי בשבוע הבא הזינוק אף צפוי להיות חד יותר.

הרווח השנתי של מזרחי טפחות זינק ב-10% לשיא של 5 מיליארד שקל 
בנק דיסקונט: רווח של 4.2 מיליארד שקל ב-2023, צמיחה של 20% 

רווחי השיא הללו מגיעים בעקבות העלאות הריבית של בנק ישראל במהלך השנה שעברה, שגולגלו במלואן להלוואות (ואף יותר מזה בסקטורים מסוימים). אבל בזמן שהבנקים מיהרו להעלות את הריבית על החובות, העלאת הריבית על הפיקדונות המתינה ללחץ ציבורי ופרלמנטרי והתעכבה בחודשים. התוצאה המיידית היא שההכנסות מריבית של ארבעת הבנקים הסתכמו אשתקד בסכום של 44 מיליארד שקל, זינוק של 21% לעומת השנה שקדמה לה.

כפועל יוצא מרווחי השיא של הבנקים גדלה גם התשואה להון שהם מציגים לשיעור שנע בין 15% (בבנק הפועלים) ל־19.7% בבינלאומי - הבנק שמוביל את המערכת בסגמנט זה. מדובר בנתון המעמיד את הבנקים בישראל גבוה מעל התשואות המקובלות בעולם המערבי ומשקף את מידת הרווחיות שלהם. תשואה להון היא היחס בין הרווח הנקי להון העצמי של הבנקים. ככל שהתשואה להון גבוהה יותר, הבנק רווחי יותר.

מנוע ההכנסות מאט בגלל 3 סיבות

עם זאת, ברבעון הרביעי של השנה חלה האטה משמעותית בהכנסות מריבית. בעוד שברבעון השלישי הן עמדו על כמעט 11 מיליארד שקל, בזה הרביעי נרשמה ירידה של 7% לכדי 10.1 מיליארד שקל. הקיטון המדובר נובע משלוש סיבות עיקריות.

 

הסיבה הראשונה היא הירידה בביקושים לאשראי מצד הציבור, הן למשכנתאות והן להלוואות רגילות בשל סביבת הריבית הגבוהה. תיק האשראי של הבנקים שפרסמו עד עתה את דוחותיהם צמח בשנה החולפת בכ־5.4%, פחות מבשנים האחרונות. ההאטה הזו באה לידי ביטוי גם בתחום המשכנתאות ודי לשים לב לדברים שכתב יו"ר מזרחי טפחות, משה וידמן, בפתיח שלו לדוח השנתי: "המהלך הרצוף של העלאות הריבית על ידי בנק ישראל העלה משמעותית את עלויות המימון ויצר אתגר לא פשוט למשקי הבית ולסקטור העסקי. אחד התחומים שהושפעו מכך באופן בולט הוא ענף הדיור למגורים, שחווה מזה חודשים ארוכים ירידה דרמטית במספר העסקאות.

 

"בשנה היוצאת נמכרו בסך הכל כ־28 אלף דירות חדשות - ירידה של למעלה מ־30% לעומת 2022. כפועל יוצא, גם שוק המשכנתאות התאפיין ב־2023 בירידה חדה של כ־39% בהיקפי הביצוע: בשנה זו ביצעה המערכת הבנקאית בישראל הלוואות לדיור בסכום מצטבר של כ־72 מיליארד שקל בהשוואה לכ־118 מיליארד שקל ב־2022", כתב וידמן שיסיים את תפקידו ביוני הקרוב.

הסיבה השנייה לירידה בהכנסות מריבית היא מלחמת חרבות ברזל שבמסגרתה העניקו הבנקים הטבות ללקוחות בהיקף של מאות מיליוני שקלים, בהן דחיית החזרים, מה שדחה לרבעונים הבאים את הכנסות הריבית (הרחבה בהמשך).

יוצאים מהעו"ש: הציבור כבר לא "פראייר"

הסיבה השלישית היא שהציבור הישראלי הפסיק במהלך השנה החולפת להיות "פראייר", והחל להוציא כספים מחשבונות העו"ש שאינם נושאים ריבית. בתום שנת 2023 נותרו בארבעת הבנקים הללו כ־342 מיליארד שקל בחשבונות שלא מניבים ריבית. זהו עדיין סכום משמעותי של כספים שנשחקים כשהאינפלציה עדיין קיימת, אך בהחלט מדובר בקיטון משמעותי לעומת יותר מ־422 מיליארד שקל שישבו באותם חשבונות בסוף 2022.

המשמעות היא שיותר מ־80 מיליארד שקל יצאו מחשבונות העו"ש, מחצית מהם רק בחשבונות שהוחזקו בבנק הפועלים. במזרחי טפחות ובדיסקונט מדובר על קיטון של 15 מיליארד שקל בכל אחד ואילו בבינלאומי על קיטון של 10 מיליארד שקל ביתרות המוחזקות בחשבונות ללא ריבית.

במקביל, יתרת הפיקדונות בכל הבנקים גדלה בשל הריביות הגבוהות שהם החלו להציע בפיקדונות, גם אם באיחור ניכר. בנק הפועלים לדוגמה, החזיק בסוף השנה שעברה בפיקדונות בהיקף של יותר מחצי טריליון שקל, 4.1% יותר מאשר בשנה שקדמה לה. מתוך סכום זה, 250 מיליארד שקל שייכים ללקוחות פרטיים. שיעור צמיחה דומה נרשם גם במזרחי טפחות. שם, פיקדונות הציבור הסתכמו בכמעט 360 מיליארד שקל. בדיסקונט הצמיחה הייתה מתונה יותר (1.8%) לסכום של כ־300 מיליארד שקל.

לצד הפיקדונות הבנקאיים אפיק נוסף שמשך את הישראלים בשנת 2023 היו הקרנות הכספיות שגייסו בשנה כולה סכום עתק של 53 מיליארד שקל שהתווספו ל־33 מיליארד שקל שגויסו לאפיק בשנת 2022.

הבנקים זהירים, אבל לא חוששים מכשל אשראי

בעוד שהציבור הישראלי מצמצם את הביקושים לאשראי, הבנקים המשיכו ברבעון הרביעי להגדיל את ההפרשות להפסדי אשראי. מדובר בכריות הביטחון של הבנקים, מזומנים שמופרשים למקרה שהלווים שכבר נטלו הלוואות לא יוכלו לעמוד בהחזרים. בסך הכל הפרישו ארבעת הבנקים סכום של 5.34 מיליארד שקל בשנת 2023. לשם השוואה, בשנת 2020 בעקבות פרוץ הקורונה, הפרישו הארבעה סכום של 5.2 מיליארד שקל ובשנת 2022, אז החלו העלאות הריבית הסתכמו ההפרשות בכמיליארד שקל בלבד.

נבהיר כי את מרבית ההפרשות הם ביצעו כבר ברבעון השלישי של השנה - 2.1 מיליארד שקל, כשלעומתו ההפרשות ברבעון הרביעי הסתכמו ב־1.3 מיליארד שקל. בכל הבנקים מיהרו להסביר כי ההוצאות הגדולות במהלך השנה נעשו במסגרת הפרשה קבוצתית, כלומר כאמצעי זהירות מקדים ולא בשל עלייה מורגשת בקושי של הציבור לעמוד בהלוואות.

כך לדוגמה בבנק הפועלים שיעור המחיקות החשבונאיות (נטו) מתוך האשראי הממוצע לציבור נותר זהה לשנת 2022 ועמד על 0.09%, נמוך מאשר בשנת הקורונה אז הוא היה 0.12%. שיעור דומה נרשם גם בבנק הפועלים.

ההטבות בגין המלחמה: חצי מיליארד שקל

מיד עם פרוץ המלחמה בעזה פרסם בנק ישראל מתווה סיוע לתושבי העוטף, למשפחות הנרצחים והחטופים ולחיילי המילואים שזמן קצר לאחר מכן הורחב גם למפונים מצפון הארץ. במהלך החודשים האחרונים הרחיבו הבנקים על דעת עצמם את המתווה, כל אחד בהתאם לראותו. דוחות הבנקים מאפשרים לבחון כמה מתוך הסכומים שהקצו להם הבנקים אכן נוצלו.

עד סוף שנת 2023 ניצלו לקוחות ארבעת הבנקים הטבות בהיקף של 494 מיליון שקל. דיסקונט היה הבנק שבו נוצלו הכי הרבה הטבות, בסכום של 177 מיליון שקל, כאשר בבנק העריכו כי ניצול מלא יעלה לבנק 276 מיליון שקל, כך ש־64% מאותו אומדן נוצל. בבנק הפועלים ניצלו הלקוחות הטבות בהיקף של 159 מיליון שקל עד סוף 2023, במזרחי טפחות המספר עמד על 126 ובבינלאומי על 32.

הבנקים מחלקים פחות דיבידנדים

כפי שפורסם בגלובס בשבוע שעבר, המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי, הורה לבנקים להתנהל באחריות בכל הקשור לחלוקת הדיבידנדים בגין רווחי הרבעון הרביעי, לנוכח התמשכות המלחמה והשפעתה על המשק. בבנקים הקשיבו והורידו את שיעור הדיבידנד מ־40% על פי המדיניות, ל־20%. בבנק הבינלאומי שמדיניות הדיבידנד שלו עומדת בימי שגרה על 50% בחישוב שנתי, הפחיתו את החלוקה בגין המחצית השנייה ל־20% מהרווחים, אך בגין המחצית הראשונה השלימו את הדיבידנד מ־30% ל־50%.

עוד כתבות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה