גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' אשר טישלר: "להקים ועדה קבועה לתקציב הביטחון"

קשה למצוא בישראל אדם שמכיר לעומק את תקציב הביטחון כמו פרופ' אשר טישלר ● כמי שעמד בעבר בראש ועדה שבחנה את הסוגיה, הוא בטוח שצריך להקים אחת חדשה ומבקר את גרירת הרגליים של הממשלה ● "אנחנו חוזרים על השגיאה שוב ושוב, חייבים לתכנן 5־10 שנים קדימה ולא לפתוח את המאבק כל שנה"

פרופ' אשר טישלר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: ישראל הדרי, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), דובר צה''ל, AP
פרופ' אשר טישלר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: ישראל הדרי, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), דובר צה''ל, AP

פרופ' אשר טישלר נחשב לאחד המומחים הגדולים בישראל ביחס לתקציב הביטחון - תקציב מורכב, מסובך, שמורכב רבדים על רבדים וכולל לא מעט חלקים סודיים. הוא עמד בראש ועדה מטעם הממשלה לבחון את הנושא, חקר אותו לעומק וחיבר עבודות. ספק אם יש מישהו בישראל שמכיר את הסוגיה בצורה עמוקה כל כך.

ראיון | האלוף ישראל זיו מסביר: זו הסיבה שישראל מאיימת להיכנס לרפיח
ניתוח | הנפילה האחרונה היא תמרור אזהרה: מומחים מנתחים לאן הולך שוק השבבים

כעת, כשהקמת ועדה חדשה על הפרק והוויכוחים מהעבר חוזרים, הוא מביט בדאגה על המצב, חושב שבממשלה לא שואלים את השאלות הנכונות ביחס לעתיד ובטוח שתקציב ביטחון גדול יותר היה עוזר למנוע את השבעה באוקטובר. לפני שנצלול לראיון, נחזור לדברים שאמר טישלר לפני כמעט עשור, בשנת 2015.

"הבעיה של צה"ל היא לא השגרה, אלא להתכונן למלחמת יום הכיפורים הבאה. להתכונן למשהו שיכול לגרום לישראל נזק בקנה מידה מסחרר. הוא חייב להיות מוכן כל הזמן למלחמה, וזה עסק יקר. זה אירוע שגדול פי 100 מהיום יום. אם הוא מוכן היטב זה לעולם לא יקרה. אז כולם יגידו שזה בזבוז, אבל זה פשוט לא נכון. אף אחד לא בדק אם צה"ל יוכל להתמודד עם המשימות שלו במבנה החדש, וזה מאוד מטריד אותי".

במבט לאחור, טישלר בטוח שהוא צדק ביחס לתקציב. "חד וחלק, השבעה באוקטובר נגרם גם בשל חוסר תקצוב לאורך השנים. אני טוען הרבה זמן שהטיפול בתקציב הביטחון פשוט לא נכון, לא מתייחסים אליו ברצינות הראויה".

 

מן הסתם אתה מתכוון למסגרת התקציב, אבל גם לחלוקה הפנימית?
"קודם כל, לפי דעתי תקציב הביטחון במדינת ישראל פשוט קטן מדי כבר הרבה שנים. כשאתה עובד עם תקציב קטן מדי, מה שקורה לך זה שהתקציב לא יהיה אופטימלי גם בחלוקה הפנימית שלו. ישראל נמצאת במזרח התיכון ואנחנו נהיה פה במצב של לחימה כזו או אחרת עוד הרבה מאוד שנים. אותי מאוד מטריד שתקציב הביטחון נמוך מדי בהרבה מכפי שנדרש".

"לא לבנות על הבטחות"

בתקציב החדש ל־2024, יש תוספת של 53 מיליארד שקל בעקבות המלחמה, עוד לפני חבילת הסיוע מארה"ב. לטווח המיידי זה יספיק?
"אנחנו עושים את השגיאה שעושים כל הזמן. אתה קונה מטוסים וטנקים ומציב חיילים, אבל אתה לא יכול לתכנן את זה רק שנה קדימה. צריך לתכנן 5 עד 10 שנים קדימה באופן מאוד מפורט.

"הניהול לא קל בפני עצמו, וברור שגם ייעשו שגיאות מסביב. התקציב החדש הוא, איך לומר, פשוט כבר לא רלוונטי ונוגע בעיקר למה שכבר היה. אבל אין תקציב רב־שנתי לשנים הבאות. לא נתנו לצה"ל את האפשרות לתכנן קדימה. הרי אם צריכים עוד מטוסים או עוד טנקים או עוד מיירטים, זה לא יקרה מחר בבוקר, ייקחו 3־5 שנים להרים את זה".

בנושא הזה סוכם בין משרד האוצר למערכת הביטחון על תוספת של 100 מיליארד שקל לשבע שנים עבור התעצמות, מעבר לעלויות הישירות של המלחמה.
"מה זה 'סוכם'? תקציב צריך להיות בכתב, מסודר ומאורגן. אני יודע מה צה"ל ביקש ואני מאמין שגם למשרד האוצר יש רצון טוב. אבל אני רואה איך הממשלה מתכננת את כלל התקציב - אז אני מציע לכולנו לא לבנות על הבטחות.

"במערכת הביטחון מכירים את המגבלות הפוליטיות ולכן הם משתדלים לעשות כמיטב יכולתם. זה לא מחליף ממשלה מתוקנת, והממשלה הזאת היא לא. זוהי לדעתי הבעיה העיקרית. אני מסכים שצריכים להיות שיקולי מאקרו, ביטחון זה לא הדבר היחידי. אבל קודם כל, מי שמתכנן את תקציב הביטחון צריך לשאול את השאלה: למה בדיוק אנחנו מתכוננים?".

על הפרק הקמת ועדה חדשה לבחינת תקציב הביטחון, אבל היא נתקלת בלא מעט קשיים.
"זאת החלטה נכונה להקים ועדה, זה לא טריוויאלי. כי כל השנים לא מדברים על הנושא ועכשיו, במכה אחת, צריך לדבר כאן על המון כסף. אז באמת צריכים להחליט על זה בצורה מסודרת, אבל למה נזכרו עכשיו? למה לא עושים את זה כל הזמן?".

איך לדעתך זה צריך להתנהל?
"לא רק תקציב הביטחון, גם בתקציבים אחרים כמו החינוך והבריאות, לא ייתכן שכל שנה תחזור המלחמה מחדש. צריך כל הזמן לטפל בתקציב הזה ולחשוב עליו במונחים ארוכי טווח, ולתקן מדי שנה מה שצריך לתקן. זה מחייב הבנה בנוגע לשאלה אילו סוגי מלחמות, מבצעים וביטחון יהיו לנו ב־3־5 שנים הבאות.

"מה אחת הבעיות שקורות כשאין מספיק כסף? אתה מתחיל לקצץ איפה שאתה יכול, לא איפה שצריך. ואז מזניחים חלפים, תחמושות וכלי נשק מסוימים. זאת הבעיה וזה מה שקרה לדעתי ב־7 באוקטובר. אני לא אכנס לפרטים אבל אני יכול להגיד שהחוסרים במגוון כלים וסוגי חלפים הוא מזעזע".

"צה"ל לא כל יכול"

טישלר בטוח שגם כעת, בזמן המלחמה וכשהברזים כביכול פתוחים, הצבא לא יכול לבצע את מה שהיינו מצפים ממנו, בגלל ההתנהלות סביב התקציב. "אנשים מתפלאים שקורים דברים רעים. קורים דברים רעים כשאתה לא עובד כמו שצריך. אנשים לא מבינים את תקציב הביטחון, הוא לא מפורט לציבור והוא ברובו סודי. צה"ל לא יכול לעשות מה שרוצים שהוא יעשה, כי אין לו את הכלים לעשות את זה. הרעיון שצה"ל הוא כל יכול הוא פשוט שטות. כדי זה יקרה צריך שיהיה לו מספיק טנקים ומטוסים, ושיהיו מוכנים מבצעית".

תן דוגמאות לחוסרים שאתה מדבר עליהם.
"אני טוען שב־25 שנה האחרונות, כל שנה היה חסר בתקציב הביטחון שיעור שבין 15%־20%. ביטחון זה יקר, אבל בוא נסתכל רגע על האם אפשר בכלל לעמוד בסדר גודל כזה בישראל? כי כאמור יש גם חינוך, בריאות ורווחה שצריך להשקיע בהם.

"ב־1985, אחת השנים היותר קשות כלכלית בישראל, שיעור תקציב הביטחון מהתמ"ג היה כמעט 10%. בשנים 1995־1996 הוא היה קרוב ל־9%. אבל ב־2022 הוא כבר ירד לאזור ה־4%. אז אם אני אומר לך שצריך להגדילו ב־20%, זה אומר להעלות את תקציב הביטחון ל־5%־5.5% תוצר (כ־100 מיליארד שקל במונחים של היום)".

הכלכלה הישראלית של היום שונה בתכלית מזו של שנות ה־80 וה־90. התוצר גדל דרמטית.
"זה נכון שקרו דברים טובים בכלכלה הישראלית. אף אחד לא מבקש להיות באחוזים שהיינו בשנים ההן. צריך את זה כי הנזק שנגרם עכשיו אדיר גם מהבחינה החברתית, ולא רואים אותו בתקציב. למזלנו, החיילים הצעירים והמילואימניקים הם נהדרים וטובים לא פחות מהדור שלי. ב־67' הייתי חייל סדיר וב־73' מילואימניק שחזר למלחמה מלימודי הדוקטורט". לסיכום, טישלר מבקר בחריפות את הממשלה. לדבריו, "בתחומי הביטחון, הציון שלה הוא אפס".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"