גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רונן דר ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI
רונן דר ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

גלובס מפרסם שוב את הראיון עם מייסדי Run:AI בעקבות רכישתה הרשמית על ידי אנבידיה.

עמרי גלר שגדל ברמת השרון ורונן דר מירושלים נפגשו לראשונה במעמקי האקדמיה, בזמן ששניהם היו דוקטורנטים להנדסת חשמל באוניברסיטת תל אביב. שם גם "התאהבו" בפוטנציאל הגלום בבינה מלאכותית, שהייתה בין תחומי המחקר שלהם. כעת הם עומדים במוקד עסקת ענק למכירת החברה שלהם, Run:AI, לאנבידיה .

ראיון | היזמים שהגיעו לסייבר ללא רקע ועומדים מאחורי אקזיט של 350 מיליון דולר
"בלוקבסטר דיל": הדיווח שמקפיץ את מניית גוגל ב-5% במסחר המוקדם

סכום הרכישה עומד לפי הערכות על 720 מיליון דולר, מתוכם כ-100 מיליון דולר יגיעו לידי היזמים והעובדים של החברה שיושבת ברחוב הארבעה בתל אביב ומעסיקה כ-130 עובדים, כ-80 מתוכם בישראל. הגיוס האחרון של Run:Ai, שהתבצע בשנת 2022, שיקף לחברה שווי של 388 מיליון דולר, כך לפי PitchBook. נוסף על כך, שיעור ההחזקות של השניים בחברה נותר חסוי.

מספר ימים לפני הדיווח על העסקה המסתמנת, סיפרו השניים על הדרך שלהם להקמת החברה, על החיבור החזק ביניהם, על העבודה באפל ובמשרד ראש הממשלה, על המחקר בבינה מלאכותית - הרבה לפני שהפכה לטרנד החם של השווקים - ועל נקודת המפנה שגרמה לכולם להבין: העתיד כבר כאן.

גיוס לפי שווי חברה של 388 מיליון דולר

טרם נכנס ה-ChatGPT ללקסיקון ולשימוש הקהל הרחב, היו יכולות הבינה המלאכותית ידועות בעיקר ליודעי ח"ן, כמו אנשי האקדמיה. מספר שנים לאחר המפגש הראשוני, הקימו השניים ב-2018 חברה שלדבריהם מממשת את הפוטנציאל הגלום בטכנולוגיה זו.

Run:AI היא חברה המפתחת תוכנה למיצוי תשתיות בינה מלאכותית של ארגונים וחברות, ובפרט האצת הביצועים של ה-GPUs, מעבדי הבינה המלאכותית של ענקית השבבים אנבידיה. לכן אולי לא מפתיע שענקית השבבים, שהפכה בשנה החולפת לשם הכי חם בתעשיית הטק העולמית, נמצאת כעת במגעים לרכישת החברה.

 

דר (42) וגלר (35) מספרים כי החיבור ביניהם היה מיידי. "שנינו למדנו הנדסת חשמל, אני עשיתי תואר ראשון, שני ושלישי באוניברסיטת תל אביב, ובמהלך הדוקטורט פגשתי את עמרי. היינו תחת אותו מנחה ועבדנו הרבה יחדיו", אומר דר לגלובס.

"במקביל, עבדתי באינטל, ואחר כך בחברת סטארט-אפ שנקראת 'אנוביט', שעסקה בפיתוח שבבים למערכות אחסון. הסטארט-אפ נקנה על ידי אפל, אז הפכתי לעובד שלה, תואר שהחזקתי בו הרבה שנים".

הדרך של גלר, מלבד המסלול האקדמי, עברה גם דרך משרד ראש הממשלה, שם עבד במשך שמונה שנים ביחידה טכנולוגית. ואז הגיע המפגש הראשוני בין השניים, שהוליד חיבור טוב ויכולת עבודה משותפת.

"אני אוהב להגיד כי שני אנשים בחיים שלי גרמו להם להיראות אחרת. הראשונה זאת אשתי והשני זה עמרי", אומר דר. הוא מספר כי "מן ההתחלה היה לנו כיף לעבוד יחדיו. אצל שנינו היה רצון להקים חברה, ואיכשהו הגורל הביא אותנו לזמן הנכון עם הרקע הנכון".

"הבנו שבינה מלאכותית תהיה בכל מקום"

שני היזמים למדו תחת הנחייתו של פרופסור מאיר פדר באוניברסיטת תל אביב. פדר הוא פרופסור להנדסת חשמל ומי שמכהן כראש המרכז לבינה מלאכותית ולמדעי הנתונים באוניברסיטה.

שניהם מספרים כי כבר אז הבינו ש"בינה מלאכותית תהיה בכל מקום. הבנו גם שיידרש כוח מחשוב ייחודי בענן למשל". גלר מספר כי כבר אז הבינו ש"יהיה מקום לתוכנה חדשה, כזו שתדע לנהל בצורה הכי טובה את המחשבים החדשים, אלו מבוססי הבינה המלאכותית".

לדבריו, שתי החלטות עיקריות עומדות מאחורי הקמת החברה. ההחלטה לעבוד יחדיו וההחלטה להתמקד בבינה מלאכותית. "הבנו שזה לא סתם הייפ אלא טכנולוגיה שעומדת לשנות את העולם", מספר דר. גלר מוסיף כי "זה שוק עם הזדמנויות גדולות. שנינו מגיעים מרקע של חומרה, והבנו שהיא הולכת להוות חלק קריטי במערכות בינה מלאכותית. הצורך הזה רק יילך ויגדל".

להאיץ ולשפר את היכולות של אנבידיה

שני היזמים מציינים כנקודת מפנה את התקופה שבה חברת אנבידיה השיקה את ה-GPUs - המעבדים הגרפיים שפיתחה לפני כשלושה עשורים, שהתאימו לפעילות אימון והפעלה של בינה מלאכותית. "הבנו שאנחנו רוכבים פה על משהו מאוד גדול ושהגל הזה לא יעצור".

מה בעצם עושה המוצר שלכם?
"אנחנו החברה היחידה בעולם שיכולה ומאפשרת לחברות בינה מלאכותית לקבל הרבה יותר מתשתית הבינה המלאכותית שלהן. לקבל בהירות רבה יותר, ביצועים טובים ורבים יותר, והרבה יותר כוח מחשוב", מספרים השניים.

"בנינו כלים שמאפשרים לצוותים של בינה מלאכותית, בין היתר לחוקרים ולמפתחים, לאמן ולהטמיע מודלים באפליקציות שלהם במהירות רבה יותר, כמו גם בקלות וביעילות רבה יותר".

השניים מוסיפים כי למרות שקיימים "הרבה כלים שמנסים לפתור בעיות באזורים שאנחנו מנסים לפתור, הייחוד שלנו הוא הטכנולוגיה העמוקה מאוד שבנינו, ששונה מהדרך שבה חברות אחרות מנסות לגשת לאותה הבעיה".

שמה של החברה נגזר גם הוא מהוראה הניתנת למחשב. "המשימה שלנו הייתה להריץ משימות של בינה מלאכותית", מסביר גלר, "ו-run זאת פקודה גנרית בעולם התוכנה, פקודה להריץ, ומכאן Run:AI".

המשקיעה הראשונה שהביעה עניין

למרות שהרעיון להקמת החברה נולד עוד לפני, היא גייסה לראשונה בשנת 2018 - 118 מיליון דולר עד היום. עם המשקיעים בה נמנים קרנות הון סיכון דוגמת TLV פרטנרס, S Capital, אינסייט וטייגר גלובאל.

"פגשנו את המשקיעים הנכונים שיזהו יחד איתנו את הפוטנציאל", מספרים השניים. שניהם מציינים כי רונה שגב, מקרן ההון סיכון TLV פרטנרס, הייתה הראשונה להתלהב.

"היה לנו איתה חיבור מיידי. דיברנו על כוח המחשוב העתידי ועד כמה קשה יהיה להריץ הרבה דאטה. סיפרנו על החזון שלנו - לגרום לזה להיות הרבה יותר קל".

לדבריהם, שגב החליטה להשקיע עוד בטרם היה לחברה מוצר להציע. כל מה שהיה זה רק מצגת ודמו שבנו השניים. "הגיוס הראשוני היה ממש על בסיס איזושהי אמונה שמתישהו יהיה לנו משהו", הם אומרים.

עוד לפני הדיווחים האחרונים על העסקה הגדולה עם אנבידיה, מספרים השניים כי נהנו ממומנטום חיובי בפעילות, שלווה בעלייה בהכנסות.

אלא שאז הגיעה המלחמה. "הייתה לנו כבר אופרציה משמעותית, עם לקוחות ומכירות", מספרים השניים, וטוענים כי לחברה כבר היו כ-100 לקוחות, וגם הצמיחה הכלכלית הייתה בהתאם.

"הייתה שנה של צמיחה, כשאנחנו מדברים על מאות אחוזים של צמיחה". יתרה מכך, אומרים שני היזמים, "כבר ברבעון הנוכחי אפשר להגיד שככל הנראה נגיע מבחינת גובה ההכנסות לסכום של כמעט כל שנה שעברה".

אפקט המלחמה פגע בחברה מזווית נוספת - 20% מעובדיה גויסו למילואים. "האירוע של המלחמה מאוד מורכב. מצד אחד, זה להתמודד עם הקשיים האישיים של כל אחד ואחת מאיתנו לצד האתגרים העסקיים. בחו"ל לא התחשבו בזה שיש מלחמה".

עוד הם מספרים, כי "לאנשים בישראל היה מאוד קשה לתפקד פעמים רבות, דווקא כשהבינה המלאכותית 'התפוצצה'. כולם מדברים על AI ועל אנבידיה, ואנחנו היינו צריכים לחיות עם הפער הזה בין ישראל ובין מה שקורה בעולם".

כיום, לחברה מעל 100 עובדים, רובם בארץ אך ישנם גם עשרות בארצות הברית. "בסוף המשכנו לפתח את המוצר, כמו גם לתמוך בלקוחות שלנו, כי בסוף אנחנו חברה גלובלית. אז עברנו את התקופה הזאת טוב עד כמה שניתן בתוך הדבר הזה".

עוד כתבות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים