גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השווקים בפרשת דרכים": העדפות ההשקעה של הכלכלנית הבכירה

רינת אשכנזי מהפניקס בית השקעות טוענת כי המניות בת"א דווקא הציגו תשואה סבירה בשנה האחרונה, וכי ההשוואה למדדי וול סטריט עושה להן עוול ● היא סבורה כי סוכנויות הדירוג יופתעו לטובה מהכלכלה המקומית, ממליצה לפזר את ההשקעות ומאמינה בבנקים, בחברות ביטוח וברשתות מזון

רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז
רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות, גדלה במולדובה ועלתה לארץ בגיל 16. "אמא שלי כלכלנית, אבל כלכלה סובייטית זה קצת אחר", היא אומרת היום בחיוך. היא מעידה על עצמה שעד היום היא אוהבת את מה שהיא עושה: "זה מלהיב אותי ומאפשר לי לחקור וללמוד כל פעם תחום חדש - אם זה שבבים, AI או ביטקוין".

מרכב עד בנקאות: פיטורים של מאות עובדים בעסקים של אמנון שעשוע 
מובילאיי סוגרת יחידה ומפטרת 130 עובדים, מתוכם כ-90 בישראל 

בשנת 2005 אשכנזי הגיעה לבית ההשקעות אקסלנס של הפניקס, אחרי שעבדה בבנק ישראל. "כשהתחלנו להנפיק תעודות סל היה חסר בישראל המון ידע מה זה שווקים בחו"ל, ולמה משקיעים צריכים לפזר את ההשקעות שלהם גם בחו"ל. היום קשה לתאר אבל זה היה המצב, אנשים לא רצו לשמוע על השקעות בחו"ל. הקמנו מחלקת מחקר מדדים ומאקרו, והתחלנו לחנך את השוק".

 

כולם מדברים בשנה האחרונה על תשואות החסר של הבורסה המקומית לעומת מדדי וול סטריט, אך אשכנזי סבורה שההשוואה הזו "מתעתעת ופשטנית. הסקטורים של תל אביב שונים לחלוטין מארה"ב, שם מי שמובילות את העליות הן ענקיות הטכנולוגיה, בעוד שהמניות הגדולות בתל אביב הן של הבנקים. מניית אנבידיה עלתה במאות אחוזים, ובוודאי שבנק פועלים לא יכול לספק את אותו שיעור צמיחה. זה פשוט לא בר השוואה".

אשכנזי מדגישה כי "זה לא עניין של טוב או רע, אלא שוני מבני. להשוות שווקים שונים בעולם רק ברמת המדד זה לא נכון. עד נובמבר של השנה שעברה היה נראה שהשוק האמריקאי דוהר קדימה, אבל בניכוי 7 המופלאות (מניות ענקיות הטכנולוגיה מיקרוסופט, אפל, אנבידיה, אמזון, גוגל, מטא וטסלה) הרי ש-493 האחרות בכלל התכווצו. צריך להשוות בנקים לבנקים אחרים, וזה נכון גם לגבי שאר מרכיבי המדדים בתל אביב - גז, נדל"ן, ביטוח. בהסתכלות כזו התשואה בתל אביב הייתה סבירה מאוד בשנה האחרונה".

"צמיחה לא גרועה"

השוק המקומי יעלה?
"אנחנו חושבים שיש בהחלט פוטנציאל עליות בארץ, אבל לא לצפות לעליות כמו אנבידיה. הבנקים למשל משקפים את הדברים החיוביים בכלכלה הישראלית, אם כי זה כמובן תלוי בלא מעט גורמים, מעבר לבעיות המאקרו ה'רגילות' (אינפלציה וריבית, נ"א) ובראשם המלחמה.

"זו חלק מהדינמיקה בשוק. מגיע סיכון חדש שלא יודעים לתמחר אותו, השווקים יורדים דרמטית וככל שעובר הזמן לומדים לחיות איתו. לכן למרות שהלחימה נמשכת חוזרים להתעסק בכלכלה, והסיכון הגאו-פוליטי תופס משקל נמוך יותר. עובדה שהשוק לא חיכה לסוף המלחמה כדי לעלות. תוצאות החברות עולות על הציפיות, רואים שגלגלי הצמיחה בתנועה".

 

אשכנזי כופרת באמירות לפיהן המצב הכלכלי בישראל רע. "שלא ישתמע שאני חושבת שהכול טוב, יש סקטורים כמו תיירות ובנייה שסובלים מבעיות. אבל אנחנו צופים שנה שיחסית תפתיע לטובה, לפחות את סוכנויות הדירוג שמאוד שליליות כלפי המשק הישראלי.

"בנתוני הלמ"ס רואים שהצרכן הישראלי חוזר לרכוש, רואים ביקוש לעובדים, אפילו בנדל"ן יש התאוששות מסוימת בעסקאות, וגם בתעשיית ההייטק לא באמת הייתה התרסקות. מבחינת הצמיחה המצב לא גרוע - 2% זו צמיחה סבירה", היא מציינת. "מה שמדאיג יותר זה המצב הפיסקלי - הגירעון ונטל החוב, בעיקר כשמסתכלים על הטווח הארוך יותר עם העלייה בהוצאות הביטחון. בינתיים המדינה מצליחה לגייס כסף בשווקים אבל ככל שיעבור הזמן, אם לא תהיה תוכנית סדורה איך חוזרים לנתונים של ערב המלחמה, האמון בשוק המקומי יכול להתערער. חסרה הסתכלות לטווח ארוך".

פיזור על פני "פיקינג"

אשכנזי הייתה כאמור מאלה ש"חינכו" את המשקיעים לפזר את תיק ההשקעות גם בעולם, ולאורך השיחה המילה "פיזור" שבה ועולה. "השווקים כעת בסוג של פרשת דרכים. ההערכות לגבי התחלת ירידת הריבית בארה"ב נדחו ממרץ ליוני, עכשיו מדברים על יולי ויש פתאום אפשרות שהיא בכלל לא תרד השנה. נשאלת השאלה כמה זה יפגע בדוחות החברות (ריבית גבוהה יותר פירושה יותר הוצאות מימון ולכן רווח קטן יותר, נ"א).

"אם הריבית לא תרד כמו שהשוק מצפה, יכולות להיות ירידות במניות. ככל שהשוק עולה, גם הסיכוי לתיקון הולך וגדל".

אשכנזי מעדיפה שלא לעשות "סטוק פיקינג" (בחירה של מניות ספציפיות): "ברגע שכולם מתחילים לדבר במכולת על אנבידיה, אני פחות אוהבת את זה. באופן כללי אנחנו בגישה של פיזור השקעות. אם ננסה לסמן סקטורים מעניינים להשקעה, אפשר לדבר בארץ על מניות הבנקים, חברות הביטוח וקמעונאיות המזון. בחו"ל סקטור הטכנולוגיה שנמצא כיום למעשה בכל התחומים - גם בתעשייה וברפואה למשל. אבל אני מאמינה בגישה של 'לשמור את זה פשוט' בהשקעות. זו לא בושה להחזיק את מדדי הבנצ'מרק בארץ ובחו"ל".

בחלוקה גאוגרפית, אשכנזי מעריכה שהמשקיעים צריכים להמשיך להיות חשופים למניות בארה"ב ובישראל, אך "ניתן לפזר גם למקומות אקזוטיים כמו הודו ויפן. הודו רוצה להחליף את סין כפלטפורמת הייצור של העולם ומבצעת דמוקרטיזציה וגלובליזציה, ויפן מנסה לעודד אינפלציה ולגרום למוסדיים המקומיים לקחת יותר סיכון בהשקעות. לכל אחת מהן יש הבעיות שלה, ובשנה האחרונה השווקים שם עלו בעיקר בגלל הציפיות לשינוי. נדמה שהחדשות הטובות הללו כבר מגולמות באותם שווקים, ועכשיו צריך לראות שהשינוי גם באמת יקרה. אז המדינות הללו יגלמו פוטנציאל נוסף".

"מתנה" בשוק האג"ח

באשר לרכיב הסולידי בתיק, אשכנזי אומרת כי "יש לנו עוד הרבה מאוד זמן ליהנות מהתשואות באג"ח. התשואה יפה ובסיכון נמוך יותר כיום, ומדובר במתנה שלא הייתה הרבה שנים. שוק האג"ח מהווה כיום אלטרנטיבה לפיזור של התיק מעבר למניות, אבל צריך לפעול עכשיו. כשהריבית תרד יהיו רווחי הון באג"ח, ולכן מי שרוצה לקבע פוטנציאל רווח לטווח ארוך יותר, לא נכון להסתפק בקרנות כספיות ופיקדונות בבנקים, אלא צריך לחשוב גם על אג"ח לטווח ארוך".

למשקיעים לטווח קצר (שנה-שנתיים), בהפניקס סבורים שצריך לשמור על תיק סולידי של 80% באג"ח (ממנו 30% אג"ח ממשלת ישראל במח"מ של 4 שנים ומעלה, 60% אג"ח קונצרניות בארץ והיתר בחו"ל) ו-20% באפיק המנייתי (45% בארץ והיתר בחו"ל). למשקיע לטווח בינוני (5 עד 10 שנים) הם מעריכים שניתן להגדיל את רכיב המניות לכ-40% ולמשקיע לטווח ארוך (מעל עשור) הם מציעים להשקיע את עיקר הכסף במניות (35% בארץ ו-65% בחו"ל). "אפשר להיות גם 100% במניות אבל זה תלוי בפרופיל של המשקיע והיכולת שלו להסתכל על ירידות כמשהו חולף, ולא למכור הכול במהלך ירידות".

המידע המופיע מסופק ע"י רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של קבוצת הפניקס בית השקעות בע״מ (להלן: "הפניקס"), כשירות למטרות מידע בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות בידי בעל רישיון עפ"י דין המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח. המידע מבוסס על הנחות ועשוי להשתנות מעת לעת, וכן עלולות ליפול בו טעויות ולחול בו שינויי שוק. קבוצת הפניקס עוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות וניהול קרנות.

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?