גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטעות הכפולה של מערכת האכיפה והמסקנה: חייבים לחקור את הקלטות נוה-אורנשטיין

ההקלטות בין השופט בדימוס לראש לשכת עורכי הדין לשעבר פתחו קופת שרצים ● אם בקרב גורמי האכיפה מכירים את החומרים עוד מההסתבכות הקודמת של אפי נוה, לא ברור כיצד לא נפתחה חקירה ● אם לא, ראוי לפתוח אחת כזו ובהקדם ● ייתכן כי החשש מחשיפת חומרים נוספים הוא הגורם לשיתוק ● דעה

עו''ד אפי נוה והשופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילומים: כדיה לוי, תמר מצפי; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
עו''ד אפי נוה והשופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילומים: כדיה לוי, תמר מצפי; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

קרוב לשבוע חלף מאז פורסמו ב"הארץ" הקלטות ותמלילי השיחות שהתקיימו בין נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב לשעבר, השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לבין מי שהיה יו"ר לשכת עורכי הדין בימי קידומו של אורנשטיין לכס הנשיאות, עו"ד אפי נוה. קרוב לשבוע, וחקירה אין בינתיים.

פניות ליועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה לא זכו למענה. למעשה, כל קברניטי מערכת המשפט שותקים בשלב זה, וככל שהימים עוברים, חוסר השקט גובר, והשאלות מתרבות - על החקירה שהייתה אז, ב־2019, כשנתפסו מכשירי הטלפון של נוה, על ההחלטות שניתנו בסופה ועל הזמן שחלף מאז - והמשמעות המשפטית שלו. 

אפי נוה לשופט אורנשטיין: "יותר ממה שאני שומר עליך אי-אפשר לשמור"
דעה | השופט הבכיר אורנשטיין התגלה במערומיו ולימד את הציבור שאין קו אדום

ישנו כמובן גם סימן שאלה אחד גדול, מדיר שינה: האם אורנשטיין היה היחיד, או שישנם גורמים נוספים במערכת שנמצאו בקשר מסוג זה עם נוה בעת ההיא, והיו נתונים לחסדיו. האם גורלם של אנשים מופקד בידיהם. האם הקשר נמשך. האם, מאז פרסום השיחות, הם חוששים מהרגע שבו תדלוף גם התקשורת שלהם עם מי שהיה האיש החזק אז בלשכת עורכי הדין. חוסר שקט, אמרנו. כמה הערות.

איך תפיסת הטלפון של נוה הסתכמה בכרייף?

בינואר 2019 חקרו רשויות אכיפת החוק חשדות לפלילים בעקבות תפיסת טלפון של נוה שמסרה גרושתו, חני נוה, באמצעות העיתונאית הדס שטייף, לחוקר פרטי. במהלך חריג ביותר הסכימו גורמי האכיפה לבצע שימוש בטלפון, שנתפס כזכור ללא הסכמתו של נוה, לצורכי החקירה, וחלקים מן החומרים שבו פורסמו בתקשורת.

בין היתר פורסם כבר אז, גם בגלובס, כי אורנשטיין ונוה שוחחו. באחת השיחות סיפר נוה לאורנשטיין שהוא היה בוועדת האיתור לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, תפקיד שעליו התמודד אורנשטיין. באותה שיחה השיב השופט ליו"ר לשכת עורכי הדין: "תשמור עליי". נוה השיב: "ברור, אם לא אתה, לא הייתי בא לשם בכלל", ואורנשטיין ענה: "סומך עליך, תעדכן".

בהמשך הדברים, כפי שפורסם כבר ב־2020, כתב נוה לאורנשטיין: "אתה תצטרך רק לקיים את ההתחייבות היחידה שסיכמנו", ואז הוסיף: "לטובת ציבור הנזיקיסטים".

אורנשטיין לא נחקר אז, כשהדברים פורסמו. גם בדיקה לא נפתחה. החקירה היחידה שנודעה לציבור בעקבות תפיסת הטלפון נגעה למינויה של השופטת אתי כרייף.

בפרסום הנוכחי ב"הארץ" נחשפה השיחה בין אורנשטיין ונוה במלואה, ועמה הדבר שהיה מובלע בפרסום המקורי - הרצון להסיט את שופטת המחוזי דליה גנות מטיפול בתיקי נזיקין. בעיתון צוין במפורש כי המקור לפרסום אינו אותו טלפון שנלקח ללא הרשאתו של נוה, ולכן אינו אסור בפרסום. אולם הדבר מעורר תהייה, כיוון שחלק מהדברים שפורסמו עתה דומים במידה רבה לטקסטים שנחשפו אז. האם אלה היו בידי המשטרה והפרקליטות? אם כן, כיצד אורנשטיין לא נחקר? מדוע לא הוגשו כתבי אישום? לפניית גלובס בעניין חפיפת חומרי החקירה לא נמסר מענה עד לפרסום הידיעה.

לאלה מתווספת כמובן פרישתו של אורנשטיין מכס השיפוט ב־2020. הפרישה, שנעשתה לאחר פרסומה של תקשורת בין השניים, חלקית ביחס למה שמתחוור כעת, סווגה אז ככזו שנעשית בשל "שחיקה מקצועית, לאחר תקופת כהונה מאומצת הכוללת ניהול מגה־תיקים בתחום הכלכלי". כבר אז הפרישה הוגדרה כ"מפתיעה" ועוררה תהיות.

האם שילוב הדברים לא האיר אצל גורמי החקירה וקברינטי מערכת המשפט אף נורת אזהרה? הנשיאה בדימוס אסתר חיות, שכיהנה אז בתפקיד, ענתה לשאלת לגלובס כי לא ידעה דבר־מה נוסף באשר לנסיבות פרישתו של אורנשטיין מעבר למה שאמר. "השופט אורנשטיין ביקש בשעתו להקדים את מועד הפרישה בשל שחיקה מקצועית. להודעתו לא קדמה כל פנייה של הנשיאה אליו. השיחות שנחשפו עכשיו לא היו מוכרות לנשיאה חיות טרם פרסומן לאחרונה", נמסר בתגובה מטעמה.

האם הרכבת נסעה?

השאלה מה היה או לא היה בחקירה ההיא, ומי עמד במוקד שלה, רלוונטית לא רק על־מנת להבין כיצד לא הוגשו כתבי אישום בשלב ההוא. לשאלה זו יש השלכות גם על סוגיית ההתיישנות, לפחות של חלק מן העבירות שלכאורה נעברו.

על פני הדברים מסמנות השיחות שתי עבירות שניתן לחקור כאן: שוחד ומרמה והפרת אמונים לכאורה. עבירה נוספת לכאורה, שלרוב עולה בהקשרים כאלה - קבלת דבר במרמה - נדמית פחות מתאימה במקרה הנוכחי, לפי משפטנים, בשל הפרשנות המשפטית שניתנה למונח "מרמה".

שוחד היא עבירת פשע שמתיישנת רק לאחר עשור, ומאחר שמדובר כאן על שיחות שאירעו ב־2016, היא לכאורה לא התיישנה, וניתן לחקור אותה ואף להעמיד בגינה לדין. אולם ההיסטוריה מלמדת כי פעמים רבות תיקים שמתחילים בשוחד מסתיימים ב"אחות" הקלה יותר להוכחה - מרמה והפרת אמונים. כך קרה גם בפרשת כרייף, לפני שהוחלט לגנוז אותה. העונש על עבירה כזו הוא שלוש שנים, והיא מתיישנת כעבור חמש שנים. אלה חלפו.

מה שעשוי לעצור את מרוץ ההתיישנות - ובמילים אחרות לאפשר פרק זמן ארוך יותר מקרות האירועים לחקור ולהעמיד לדין - הוא קיומה של חקירה קודמת, שאכן הייתה כאן. אולם גם חקירה שכזו אינה פתרון קסם. בעקבות תיקון לחוק ההתיישנות שעבר בכנסת ב־2019, נקבעו גבולות הגזרה בהיבט הזה.

מרוץ ההתיישנות נעצר לפרק הזמן שבו התקיימה החקירה, מה שמחייב כמובן להבין כמה זמן נחקרה הפרשה, והאם עניינו של אורנשטיין בכלל נבחן בה. החוק מאפשר להאריך את התקופה האמורה בפרקי זמן נוספים אם "האינטרס הציבורי" מחייב. לשם כך, צריך בראש ובראשונה שמערכות האכיפה יחשבו שאכן יש אינטרס ציבורי לעשות דבר כזה.

בכל זאת, למרות הכול, לחקור

במרץ 2021 הורה המשנה לפרקליט המדינה מומי למברגר לסגור את תיק החקירה נגד נוה וכרייף. בהחלטה נכתב כי הטעם להחלטת הסגירה הוא "השינוי בחומרת העבירה" (משוחד להפרת אמונים) "ועל רקע החומרה הרבה הכרוכה בחדירה שלא כדין לטלפון הסלולרי של אדם". פתיחה בחקירה שכבר נסגרה מעוררת קושי משמעותי בהיבטים של זכויות חשודים בפלילים. האזרח מסתמך על מה שהמערכת מכריעה בעניינו, וממשיך הלאה בחייו. אולם כפי שנקבע כבר, צעד כזה אפשרי בנסיבות מסוימות.

אם אכן ישנם חומרים חדשים שלא היו קודם - זה יהיה קל יותר. מכל מקום, במקרה הזה נראה כי הדבר מתחייב. גרירת רגליים היא כר פורה לתאוריות ותהיות אם יש מי שחושש מחשיפת ההחלטות שהתקבלו אז. רק ניקוי אורוות מלא ואמיתי, שיכלול בדיקה מדוקדקת של כל מי שהושפעו ממערכת היחסים הזו או נפגעו ממנה, וגם יחשוף את האופן שבו התקבלו ההחלטות בפרשה הזו עד עכשיו, יאפשר לציבור להוסיף ולתת אמון במי שבמרבית המוחצת של הזמן ראויים לו. זו תהיה גם ההזדמנות לאותת למי שפועלים כמו אורנשטיין ונוה, אם ישנם כאלה, מה תג המחיר. 

עוד כתבות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"