גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי
אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

האם ייתכן שהורים לילדים צעירים מפקידים את כספי תוכנית "חיסכון לכל ילד" אצל חברה שנמצאת תחת בדיקה של רשות שוק ההון כאשר זו אף עצרה את האפשרות למשוך כספים מהחברה? באופן מפתיע התשובה היא חיובית.

הפרשה שחושפת את הסיכונים של חיסכון בקופות גמל בניהול אישי 
בדיקת גלובס | דוחות חברות הגמל חושפים את הכסף הגדול שמקבלים הסוכנים

חיסכון לכל ילד הוא תוכנית במסגרתה המדינה, וההורים מפקידים כסף בכל חודש עבור ילדיהם עד גיל 18. ההורים צריכים להיכנס לאתר הביטוח הלאומי בתוך חצי שנה מהלידה ולבחור היכן להשקיע את הכסף, באחד הבנקים או בבתי ההשקעות המוצעים. אם לא יבחרו, המדינה תעשה זאת עבורם ותבחר בקופת גמל באופן אקראי. לא מדובר בסכומים זניחים. במקרים רבים מדובר בעיקר ההון הראשוני שיהיה לילדים בתחילת חייהם הבוגרים שמגיע לעשרות אלפי שקלים בדרך־כלל בסוף התקופה (תלוי ברמת הסיכון). מאז הושקה התוכנית, ב־2017, הופקדו דרכה כ־20 מיליארד שקל. 

היתרון הגדול של התוכנית, אומרים מנהלי ההשקעות, היא החינוך הפיננסי שהיא מאפשרת לילדים, בכך שיראו במו עיניהם כיצד חיסכון לטווח של שנים רבות מייצר להם תשואה של מאות אחוזים, למרות כל הירידות בשווקים והמשברים הפיננסים שמן הסתם יקרו בדרך. 

אבל למרות שמדובר בחיסכון ארוך־טווח ובהפקדת חובה, באתר הביטוח הלאומי, שאחראי על שיוך הכספים לילדים הצעירים, ההורים עדיין יכולים להפקיד כספים ב"סלייס". מדובר בבית השקעות קטן שנמצא בעיצומה של בדיקה מצד רשות שוק ההון.

המשיכות הוקפאו, אבל לא ההפקדות

בחודש ספטמבר האחרון נחשף בגלובס כי רשות שוק ההון פשטה על משרדי סלייס בתל אביב. מאז, נפתחה תיבת פנדורה במסגרתה התגלו אי סדרים חמורים ו סביב קופות הגמל בניהול אישי (IRA) שמציעה החברה, ומהוות את עיקר הנכסים המנוהלים תחתיה. נגד סלייס עלו חששות כי כספים של חוסכים עורבבו זה בזה, וכספי משקיעים חדשים, בהיקף של כ־80 מיליון שקל, שימשו לתשלום עבור משקיעים שעזבו.

בסלייס טוענים לאורך כל הדרך כי הקופות הן בניהול אישי והחברה היא רק הפלטפורמה. ברשות שוק ההון לא התרשמו ומינו בסוף דצמבר את אפי סנדרוב, מנכ"ל קרנות הפנסיה הוותיקות עמיתים, כמנהל מיוחד שיעשה סדר בבלאגן. במקביל למינויו של סנדרוב עצרה רשות שוק ההון את אפשרות משיכת הכספים מכל הקופות שמנהלת סלייס (כ־4 מיליארד שקל), הקפאה שהוארכה מספר פעמים וכיום תאריך התפוגה שלה (בינתיים) הוא1 במאי. על פי הערכות המנהל המיוחד, מדובר בכ־100 אלף חוסכים שלא יכולים למשוך את כספם.

רשות שוק ההון: האי סדרים נגעו למוצר אחר 

איך ייתכן שבזמן שהמשיכות מסלייס הוקפאו, ונבדקים אי סדרים חמורים בחברה, עדיין ניתן להפקיד שם כספים? ברשות שוק ההון הסבירו כי "המנהל המורשה שמונה לחברה ממשיך בניהול סדיר של קופות החיסכון לכל ילד. עיקר אי הסדרים שנתגלו בחברה נגעו לקופות בניהול אישי ולא לקופות גמל רגילות.

"עם מינויו, מינה המנהל המורשה גורמים מקצועיים מהשורה הראשונה לניהול קופות הגמל, ובהם בין היתר ועדת השקעות וגורמי תפעול, כך שמערך התפעול וההשקעות הנוכחי של הקופות הוא חזק ומקצועי יותר מאשר זה שפעל טרם מינויו. עם השלמת ביצוע פעולות הטיוב הנדרשות, ובזמן הקצר ביותר האפשרי, המנהל המורשה צפוי להשיב את הקופות לפעילות מלאה, וכל זאת בפיקוח הרשות ובית המשפט.

"תוכנית חיסכון לילד היא תוכנית חיסכון לטווח ארוך (מינימום 18 שנה), כך שרוב חשבונות החיסכון שמנוהלים על ידי סלייס, ובפרט של מצטרפים חדשים, אינם נזילים למשיכה בשנים הקרובות, ולפיכך לא קיים חשש שהקופה לא תוכל לספק כספים נזילים במוצר זה".

גם בחברת סלייס מסבירים כי הפעילות בקופות הגמל המסורתיות, החל מקופות חיסכון לכל ילד, דרך קרנות ההשתלמות ועד לקופות הגמל להשקעה "ממשיכות לפעול כסדרן". בית המשפט אף פנה למנהל הממונה, רו"ח אפי סנדרוב (מנכ"ל עמיתים קרנות הפנסיה הוותיקות שבהסדר) בבקשה לדעת אם החברה מסוגלת לוודא גבייה מהחוסכים באופן מיטיבי, ובחברה הבהירו כי אכן זהו המצב. גם במשרד האוצר פנו לסלייס בנושא צירוף העמיתים החדשים ונענו כי ההליך מתבצע בצורה תקינה. בימים הקרובים החברה צפויה לפרסם את דוחותיה הכספיים וכן לשלוח דוחות שנתיים לחוסכים.

נכון להיום בקופות הגמל המסורתיות של סלייס מנוהלים כ־1.2 מיליארד שקל, מתוך כ־4 מיליארד שקל שמנהל בית ההשקעות. בקופות חיסכון לכל ילד של החברה מנוהלים 421 מיליון שקל. רוב החוסכים במוצר בסלייס הם במסלול חיסכון בסיכון מועט, מה שיכול ללמד על כך שרובם מצורפים כחלק מברירת המחדל (רק לאחרונה שונתה ברירת המחדל למסלול סיכון מוגבר, כפי שהמליצו אנשי המקצוע, מאחר שמדובר בחיסכון לשנים רבות ויש זמן רב לתקן נפילות בשוקים).

ובכלל, למרות הצרות בחברה, מסתבר שחלק מהישראלים עדיין מחליטים להפקיד אצלה את כספם. מספטמבר 2023 עד פברואר 2024 (מאז נחשפה הפרשה) הופקדו לכל קופות הגמל של סלייס כ־75 מיליון שקל.

הורים שנתקעו עם חיסכון בחברה שהסתבכה

אבל הסוגייה המדאיגה עוד יותר, לפחות כעת, היא פדיונות או העברת כספים לחברות אחרות במידה וההורים חפצים בכך. החברה נמצאת בהקפאת הליכים לפחות עד ה־1 במאי ולכן לא מאפשרת ניוד כספים או פדיונם לילדים שהגיעו לגיל 18 (אם החוסך או הוריו רוצים בכך הם יכולים להמשיך להפקיד לקופה עד גיל 21, אך הפקדות המדינה נפסקות בגיל 18).

בקרב המנהלים החדשים בסלייס מאמינים כי הנושא יגיע לפתרון בקרוב, ובכל מקרה מבחינת החברה זהו המוצר הראשון מבין שלל המוצרים שמציע בית ההשקעות, אותו הם מייעדים לחזרה לפעילות רגילה.

למרות הפרשה, נראה כי משיכת כספים רבה לא נרשמה ממנה במוצרי החיסכון המסורתיים. כאן נציין כי מבט על תשואות מסלולי חיסכון לכל ילד שלה, בעיקר במסלול המנייתי - זה שמוגדר בסיכון מוגבר, בלטו לחיוב בשנה האחרונה. ב־12 החודשים האחרונים המסלול הזה מדורג חמישי מבין קופות חיסכון לכל ילד עם תשואה של 19.65%, כשמסלול החיסכון בסיכון בינוני הציג תשואה של 11.73% וזה בסיכון מועט עם תשואה של כ־8.3%. עם זאת, בחינה של התשואה הממוצעת בשלוש ובחמש השנים האחרונות מראה כי בטווחים רחוקים יותר החברה מדורגת בחלק התחתון של הטבלה.

הביטוח הלאומי: "אנחנו לא הרגולטור"

תגובת הביטוח הלאומי: "הביטוח הלאומי הוא לא הרגולטור. אם בנק ישראל, המפקח על הבנקים ושוק ההון השאירו את המצב על כנו, הביטוח הלאומי לא יכול להחליט על דעת עצמו לבצע צו סגירה. הביטוח הלאומי הוא גוף סוציאלי ומבצע את תפקידו במסגרת זו. מי שאחראי על ההיבט הכלכלי צריך לתת את הדעת על הנושא ויפה שעה אחת קודם והביטוח הלאומי יפעל בהתאם להנחיות ובשירות הציבור כהרגלו בקודש".

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון