גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בארה"ב מפחדים מהמכוניות הסיניות. בארץ מחלקים אותן לקצינים

כלי הרכב מסין גודשים את כבישי ישראל עם נתח שוק של 25%, והם עמוסים במיקרופונים, חיישנים ומצלמות שאוספים מידע - ומעבירים אותו לחוות שרתים בסין ● בארה"ב כבר הפנימו את גודל האיום ומנסים לבלום את כניסתם ● ובאותו זמן בישראל: משרד הביטחון מצא לנכון לספק לקצינים כ־550 רכבי צ'רי טיגו 8 פרו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Andy Wong), יח''צ, דובר צה''ל, יוסי כהן
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Andy Wong), יח''צ, דובר צה''ל, יוסי כהן

85 אלף כלי רכב מתוצרת סין, רובם דגמים חשמליים חכמים, נעים בכבישי ישראל, ורק בחודשיים הראשונים של השנה נמסרו יותר מ־14 אלף כאלה. ובזמן שהמגמה הזו צוברת תאוצה בישראל, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בוחן כיצד ניתן לבלום את כניסת הרכבים הסיניים לכבישים הלא נגמרים של אמריקה.

לכמה זמן מספיקה תחנת כוח ביתית: הישראלים שנערכים למלחמה מצפון
רוסיה מציגה: מתקפה יבשתית באמצעות רובוטים
הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה   

קחו למשל את צ'רי. יצואנית כלי הרכב הבכירה של סין כבר 21 שנה, עם 1.881 מיליון מסירות ב־2023 בלבד. עד כמה שהיא גדולה ומבוססת, אי אפשר לשכוח שהמכוניות שלה מקושרות לשרתים בסין. אלא שנראה שבמערכת הביטחון בישראל קצת שכחו, או העדיפו להבליג: משרד הביטחון מצא לנכון לספק לקצינים מדרגת סא"ל עם משפחות ברוכות ילדים כ־550 רכבי צ'רי טיגו 8 פרו. זאת דרך חברת אלדן, שזכתה במכרז.

אמנם המחיר של טיגו 8 פרו זול ביחס לאחרים בקטגוריה, אך סביר בהחלט כי בצה"ל הבינו היטב את משמעויות כניסתם לבסיסים של כלי רכב סיניים המחוברים לשרתים של בייג'ינג. לכן, הוחלט בחלק מן המקרים לנתק יכולות טכנולוגיות מסוימות שלהם, ובחלק אחר לספק לקצינים וקצינות כלי רכב אחרים, בשל חוסר הרצון שמכוניות חכמות מתוצרת סין ינועו בבסיסים ברמת סיווג גבוהה.

סין בעצמה הגבילה כניסה של טסלות

אחד האנשים שיותר מעורים במשמעויות הרכבים הסינים הוא מייקל גרנוף, מייסד קרן מניב מוביליטי ומראשוני המשקיעים בחברת בטר פלייס. בנייר עמדה שחיבר לאחרונה מסביר גרנוף כי בניגוד לארה"ב ולשווקים אחרים, לא צפויים מכסים מיוחדים על רכבים המגיעים מסין לישראל. "וכך", אומר גרנוף, "סביר להניח כי הצמיחה המדהימה של הרכבים החשמליים מתוצרת סין תימשך - ובעשור הנוכחי הם ישלטו בכבישי ישראל".

גרנוף מגדיר את כלי הרכב החשמליים הסיניים כמכשירים אלקטרוניים מתוחכמים ביותר. "הם מלאים במיקרופונים, מצלמות וחיישנים אחרים, שאוספים תמונות ונתונים מכל הסוגים. רכבי טסלה מעבירים את הנתונים הנאספים לשרתים המצויים בקליפורניה, ארה"ב. הרכבים החשמליים מתוצרת סין, לעומת זאת, מעבירים את הנתונים שלהם לחוות שרתים הנמצאות בסין".

האירוניה במצב הנוכחי היא שסין בעצמה הטילה מגבלות על כניסת רכבי טסלה אמריקאיים כבר בשנת 2021. על אנשי צבא ועובדים של חברות ממשלתיות בולטות נאסר לנסוע ברכבי טסלה, תוך טענה של בייג'ינג כי "מצלמות המכונית מתעדות כל הזמן", ומשיגות נתונים כמו מתי, איפה ובאיזה אופן משתמשים ברכבים. אולם כעת, בתוך בסיסי צה"ל נעות מכוניות חשמליות של חברה בבעלות סינית ממשלתית - במימון ממשלתי ישראלי.

"אינני מכיר כמעט טכנולוגיה סינית שאינה משדרת", אומר לגלובס ד"ר הראל מנשרי, ממקימי מערך הסייבר בשב"כ, וכיום ראש תחום הסייבר ומרצה בכיר ב־HIT, מרצה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובמחלקה למדעי המידע באוניברסיטת בר אילן. "מזה שנים רבות שבקושחה הסינית יש צריבה של הנחיה שברגע שמחברים את המערכת לרשת, היא מחפשת מוצא לאינטרנט, וכשהיא מוצאת - היא משדרת לשרתים בסין. זה נכון גם לכלי רכב. אז אמנם נתנו פקודה שלא להיכנס לבסיסים מסווגים עם רכב שכזה, אבל אם קצין עם חמישה ילדים משרת בבסיס שכזה - כמה זמן זה יחזיק מים?".

בה בעת, מכוניות סיניות נכנסות ומסיירות בבסיסים צבאיים גם בלי מכרזים הקשורים לאנשי קבע. "כשביקרתי את בתי בבסיס הצבאי שבו היא משרתת, התבקשתי למסור את הסמארטפון שלי", סיפר גרנוף, "אך הרשו לי להכניס פנימי את מכוניתי, וחניתי ממש צמוד ל־Geely Geometry, רכב מתוצרת סינית".

התוכנית הסינית להובלה מדעית בעולם

צה"ל הוא "טיפה בים" מתוך כלל המכוניות הסיניות שנמכרות בעולם בקצב מסחרר. בשנת 2023 חל זינוק של 70% ביצוא המכוניות החשמליות של סין עד ל־34.1 מיליארד דולר. היעד העיקרי היה האיחוד האירופי, עם קרוב ל־40% מהרכישות - פי שמונה מהיקף יצוא המכוניות הללו לארה"ב, קנדה ומקסיקו גם יחד. מנכ"ל פורד ג'ים פארלי סיפר לאחרונה כי ממצב שבו המכוניות החשמליות הסיניות כמעט לא נכחו באירופה לפני שנתיים, הן זינקו לכ־10% מהשוק כיום.

לדברי ד"ר מנשרי, כדי להבין את ההשתלטות הסינית על השוק צריך לחזור לתוכנית הדגל של הנשיא חו ג'ינטאו מ־2005, תוכנית 2050. "התוכנית הזו מדברת על כך שסין תוביל את המדע בעולם. ישנו סעיף מתוכנית צבאית מ־1986 שמדבר על כך שב־2050 סין תשלוט במשטר הנתונים, בעזרת הימצאות רכיבים מתוצרת סין בכל מתקן תקשורת בעולם", הוא מסביר.

בצל הבחירות הקרבות לנשיאות ארה"ב, ביידן מתכנן להחריף את המאבק במכוניות החשמליות הסיניות. ככלל, סוגיית סין ככלל ומכוניות חכמות בפרט תופסת מקום בלתי מבוטל במרוץ לנשיאות. הנשיא לשעבר ומועמד המפלגה הרפובליקנית כיום דונלד טראמפ כבר הצהיר כי אם ייבחר שוב, הוא ישקול העלאת מכסים ל־60%. בתקופת בכהונתו החליט טראמפ להוסיף על מכס יבוא הרכבים השגרתי בארה"ב (2.5%) 25% נוספים. לאורך כל הקדנציה שלו, ביידן לא שינה את גובה המכס מאותם 27.5%.

"סין נחושה לשלוט בעתיד שוק הרכב, כולל באמצעות שימוש בשיטות לא הוגנות", אמר ביידן. "המדיניות של סין עלולה להציף את השוק שלנו בכלי הרכב שלה, להוות סיכונים לביטחון הלאומי שלנו. אני לא אתן לזה לקרות במשמרת שלי". בינתיים, נשיא ארה"ב כבר החליט להגביל את הגישה לנתונים אישיים של אמריקאים. מי שמיהר להגיב בזעם הוא דובר משרד החוץ הסיני, מאו נינג, שמסר כי הצעד "מרחיב בצורה מוגזמת את תפיסת הביטחון הלאומי. אלו שיטות מפלות שמופנות בבירור כלפי מדינות מסוימות".

לפי דיווח במגזין "פורצ'ן", בוושינגטון שוקלים הגבלות לא רק על יבוא הרכבים בשלמותם, אלא גם על חלקי חילוף שמקורם בסין. בדרך זו מקווים בממשל האמריקאי "לחנוק" גם כניסת מכוניות סיניות ורכיבים בנתיב עוקף דרך מקסיקו. השכנה מדרום תופסת מקום משמעותי במאבק האמריקאי משום שחברות מבייג'ינג משתמשות בה בשגרה. יצרנית הרכב הסינית BYD, שהחליטה להימנע מפעילות ישירה בארה"ב בשל מדיניות המכסים, מתכננת הקמת מרכזים במקסיקו, כשלא מן הנמנע כי היעד המרכזי הוא בכלל ארה"ב.

מדובר בחברה שבה השקיע וורן באפט בשלב מוקדם, והפחית את אחזקותיו בה בטרם עקפה ברבעון האחרון אשתקד את טסלה, לראשונה, בדרך למקום הראשון במכירות רכבים חשמליים בעולם. בניסיון לעגן את שליטתה בשוק העולמי, BYD הודיעה לפני כחודש כי תמכור את דגם דולפין מיני שלה במקסיקו תמורת כ־21 אלף דולר - פחות מחצי ממחיר דגם הטסלה הזול ביותר.

בוושינגטון חוששים מהיקף הדאטה אדיר שנצבר במכוניות, על אודות הנהגים וסביבתם, ומכך שלסינים יש גישה אליו. ממשלתו של שי ג'ינפינג מחייבת את יצרני הרכבים לאחסן ולעבד חלק מהותי מהמידע בתוך שרתי המדינה, מה שמאפשר לבייג'ינג גישה למידע רב שכולל, למשל, תווי פנים. בד בבד, ביידן וסביבתו מודאגים מהימצאות מודמים במכוניות הסיניות, שגורמים זדוניים עלולים לפרוץ אליהם.

החשש שלהם לא נשמע מופרך. ד"ר מנשרי מציין כי בחוק הטרור הסיני מ־2016 נקבע כי כל מי שמייצר בסין, גם אם הוא אמריקאי או ישראלי, חייב להתיר לאנשי המשטר להגיע לפס הייצור. "אם היצרן עוסק בטכנולוגיה, הוא נדרש לתת את קוד המקור של הטכנולוגיה. יתרה מכך, גם אם לא מייצרים פיזית בסין, אלא משתמשים ברשת סינית, נדרשים לתת קוד מקור".

"המכוניות הן כמו סמראטפונים על גלגלים"

לפני כחודש הורה ביידן למזכירות המסחר לפתוח בחקירה לגבי איסוף המידע באמצעות מכוניות חכמות סיניות, שבסיומה עשויות להתפרסם תקנות חדשות שיגבילו את היקף הטמעת הטכנולוגיות ברכבים. "כל רכב מחוברים מסין מסוגלים לאסוף נתונים רגישים על האזרחים שלנו והתשתיות שלנו, ולשלוח את המידע בחזרה לסין", נמסר בהודעת הבית הלבן בנושא. "ניתן להתחבר לרכבים אלה או להשבית אותם מרחוק".

בכירים אמריקאים ששוחחו עם סוכנות הידיעות AP הסבירו כי החשש הוא שאמצעי סיוע לנהג בכלל מסייעים לריגול אחר אזרחים אמריקאים. "המכוניות הן כמו סמראטפונים על גלגלים ומהוות סכנה לביטחון הלאומי", הסבירה מזכירת המסחר האמריקאית ג'ינה ריימונדו. "הרכבים מחוברים לאינטרנט ואוספים כמויות אדירות של נתונים רגישים על הנהגים: מידע אישי, מידע ביומטרי ולאן נוסעת המכונית. לכן, אין צורך בדמיון רב כדי להבין כיצד יריב זר כמו סין, עם גישה למידע בקנה מידע כזה, עלולה להוות סיכון משמעותי לביטחון הלאומי שלנו ולפרטיות של אזרחי ארה"ב".

גרנוף ממחיש את אחת הסוגיות שאליהן רמזה ריימונדו. "מכיוון שכלי הרכב אינם רק שולחים נתונים, אלא גם מקבלים נתונים ומעדכנים תוכנה בדיוק כפי שהתרגלנו לבצע בטלפונים שלנו, הרי שניתן להשבית רכבים אלו מרחוק, על ידי מישהו שנמצא במרחק כמה יבשות מכאן".

ד"ר מנשרי מסכם עם דוגמה שמציגה לתפיסתו את הסכנה ברכבים הסיניים הרבים בכבישים. "הדבר הראשון שעושים במוסך עם רכב הוא חיבור למחשב. באמצעות אותו חיבור ניתן לחדור לתוך מחשבי מוסך ולהדביק את כל המכוניות. משום שמדובר על מערכות סיניות, וכולן משדרות, יש כאן בעיה קשה".

מצה"ל לא נמסרה תגובה.

עוד כתבות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים