גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיעור שמומחה המיתוג הבינלאומי לא ישכח מהעבודה עם יוטיוב

ג'ייקוב בנבונן אחראי לכמה ממהלכי המיתוג הבולטים בעולם, אבל כשגוגל פסלו מיתוג שהכין ליוטיוב רק בגלל שלא התייעץ עם הבכירים "הנכונים", הוא גילה שיצירתיות לא מספיקה ● "זה לימד אותי שכדי להצליח אני צריך להבין בשני דברים: כוח ופוליטיקה"

ג'ייקוב בנבונן / צילום: ג'ייק גרין
ג'ייקוב בנבונן / צילום: ג'ייק גרין

המציאות של כולנו משתנה בקצב תזזיתי ככל שהטכנולוגיה משתכללת. חברות וארגונים נאלצים לבחון את עצמם בתדירות גבוהה: האם הם עדיין רלוונטיים לקהל שלהם? ואולי הם בכלל צריכים מיתוג מחדש, כדי לא להיתפס מיושנים?

"מיתוג הוא הבטחה לחוויה, וזה לא משהו שצריך לשנות כל כמה שנים", מרגיע מומחה המיתוג ג'ק בנבונן, מנכ"ל ומייסד חברת הייעוץ ספורן, שעובד עם חברות כמו מטא, יוטיוב, מוזיאון ויקטוריה ואלברט, ארט באזל, העיר וינה ועוד. "מותג חייב להיות השתקפות של החזון שלך. אם החזון לא משתנה, אז גם הוא לא צריך להשתנות. אבל אם הנסיבות משתנות, ואתה רוצה לספק חוויה חדשה, זו סיבה לשינוי".

בדיקת גלובס| המספרים שמסתתרים מאחורי כרטיס חבר המועדון
כיצד פלטפורמות שיתוף תוכן משמשות להלבנת הון ומימון טרור?
עסקה בשבוע | המכרז שמגלה את האנומליה של חיפה. כמה תעלה דירה ליד הים?

זה בדיוק מה שקרה כשבנבונן נקרא לעבוד על המיתוג מחדש של פייסבוק והפיכתה למטא - מהלך שהושלם לפני שנתיים וחצי. "כשהתחלנו לעבוד עם מארק צוקרברג, זו הייתה תקופה של שינוי גדול בארגון שלו", נזכר בנבונן. "הוא כבר היה הבעלים של אינסטגרם, וואטסאפ ומסנג'ר, והיה ברור שכל העניין עם קיימברידג' אנליטיקה והאלגוריתם מייצרים השפעה נוראית על המותג.

 

"לכן, הוא רצה ליצור מותג-על שיכלול את כל המותגים. זה לא כמו אלפאבית, שנוצרה בשביל משקיעים בוול סטריט (הכוונה למהלך של העברת החברות-הבנות של גוגל למותג אלפאבית, ג"ח), אלא כאן הרעיון היה להגיד 'אני לא רק הבעלים, זה גם עניין של תרבות ארגונית'.

"אנחנו הצענו לא לקרוא למותג החדש פייסבוק, אבל צוקרברג התעקש על פייסבוק אינק. אחרי שנתיים הוא הבין שהמאמצים שלו חייבים להיות מעבר לרשתות החברתיות, ושעליו להדגיש את היותו חברת טכנולוגיה. באותו זמן הוא היה משוכנע שהעולם כולו עובר למטאוורס, ורצה להיות הראשון שם. הוא בחר את השם מטא, אנחנו קיבלנו אותו והיינו צריכים לתרגם את השינוי למותג חדש. עבדנו קשה על פיתוח הפרטים וההבנה של מה החברה עומדת להיות".

בינתיים המטאוורס קצת ירד מסדר היום לטובת הבינה המלאכותית.
"זה היה חכם לשנות את השם, כי הוא היה יותר מדי מזוהה עם מותג שנהרס וספג חבטות, והיה צורך לייצר סטייטמנט חדש לגבי הארגון. נכון שה-AI תפס את הבמה, אבל זה רק כלי. מטאוורס הוא ממש יקום אלטרנטיבי, וצוקרברג מאמין שזה עוד יקרה".

"בחרו בנו בגלל החוצפה"

בנבונן הקים את חברת ספרון (זעפרן) ב-2001 יחד עם וולי אולינס, שהיה קודם לכן המעסיק שלו ונחשב עד למותו ב-2014 לאחד ממומחי המיתוג המובילים בעולם. כיום מכהן בנבונן כנשיא ומנכ"ל החברה, ומבין לקוחותיו הרבים הוא מזכיר את יוטיוב כמי שהעניקה לו את הפרויקט שהכי נהנה לעבוד עליו בעשור האחרון.

"זו הייתה הפעם הראשונה שעבדנו על משהו שכל אחד מאיתנו משתמש בו מדי יום", הוא מסביר. "הם בחרו אותנו בגלל החוצפה שלנו - אמרנו להם מה היה לא בסדר במותג, והם אהבו את זה. כשאתה אומר דברים קשים אבל אמיתיים, והלקוח הוא אדם הוגן, הוא יגיד לעצמו 'הם אומרים לי מה באמת אני צריך לשנות'. כמובן שהיה משמח לעבוד עם פייסבוק, אבל יוטיוב זה הדבר, זה כמו הנשיקה הראשונה שלעולם לא תשכח".

ביוטיוב פנו לבנבונן כשהבינו שהצמיחה האקספוננציאלית שלהם משפיעה מאוד על חוויית המשתמש. "עזרנו להפוך את יוטיוב מהמאגר הגדול בעולם של חומרי וידאו לפלטפורמת התרבות המובילה בעולם", הוא מספר .

אלא שלא הכול התנהל על מי מנוחות. "עבדנו איתם במשך שנתיים ויצרנו משהו מדהים, וכשהכול היה מוכן להשקה על-ידי סוזן ווצ'יסקי (מנכ"לית יוטיוב לשעבר), גוגל הבינו שלא התייעצו איתם בכלל על התהליך. האם זו הייתה אשמתנו או אשמת יוטיוב? זה לא משנה, כי בגוגל אמרו שמה שעשינו הוא 'לא נכון', והיינו צריכים להתחיל הכול מאפס, והפעם כן לערב את אנשי החברה.

"זה לימד אותי שכדי להצליח בעולם שלנו צריך להבין בשני דברים: כוח ופוליטיקה. אתה צריך להבין איפה נמצא הכוח של הארגון, לפעמים זה לא האדם שאיתו אתה מדבר, ואז העבודה שלך עלולה להיות חסרת ערך. לכן, בכל פעם שאנחנו מתחילים פרויקט, אנחנו מוודאים איפה הכוח ומה היחסים הפוליטיים בארגון, כדי לצמצם את הטעויות".

ה-AI יכווץ את המוח"

לבנבונן יש תואר בהנדסה, משום שבצעירותו האמונה הרווחת סביבו הייתה שזה מה שצריך ללמוד כדי להצליח. היום הוא אומר על כך שזו הייתה "טעות גמורה", אך האם הוא לקח משהו מהתחום לעבודתו הנוכחית? "כשאני מתמודד עם בעיה, אני מסתכל עליה בצורה מאוד מובנית. זה עוזר לי להתמודד עם הדברים באופן יעיל, למרות שאף פעם לא עבדתי כמהנדס".

לאורך השנים הוא מנהל מערכת יחסים מורכבת עם הטכנולוגיה. "היא עוזרת לנו להיות יותר יעילים ומדויקים, אבל במהות אנחנו עושים את אותו הדבר - אנחנו עובדים עם אנשים, והם לא משתנים. כמו שרפואה עדיין לומדים שש שנים ואז עושים התמחות עוד ארבע שנים, גם אצלנו זה אותו דבר, רק הכלים השתנו. בעוד עשור אנחנו עדיין נייעץ ונעבוד עם אנשים".

איך הבינה המלאכותית השפיעה על העבודה שלך?
"הרבה חברות התחילו להשתמש בכלי הבינה המלאכותית כדי לייצר פתרונות ללקוחות, אבל זו טעות איומה. לבני האנוש יש משהו שלמכונה אין: מגע האל. זה אומר שאנחנו יכולים לאהוב, אנחנו עושים טעיות ולומדים מהן, בעוד שמכונות לא עושות את זה.

"מצד שני, הכלים האלה יכולים להאיץ את העבודה שלנו. אחת המשימות הגרועות ביותר בעבודה שלי היא למצוא שם חדש למותג. כשהתחלתי לפני 40 שנה, זה היה קל יותר, כי כל מה שהיית צריך זו יצירתיות. עכשיו זה סיוט - הרבה רעיונות כבר תפוסים, ואתה גם צריך שיהיה דומיין פנוי, ואז כשאתה כבר מוצא שם טוב, הלקוח אומר לך 'זה מזכיר לי את החברה הראשונה שלי שעזבה אותי'.

"הבינה המלאכותית עוזרת להגיע להמון שמות אפשריים, ואז לייצר רשימה קצרה של אפשרויות תוך כמה שעות, במקום תוך שבוע. במונחים של יעילות ומהירות, זה מוצלח".

ובכל זאת הוא עדיין לא משוכנע שזה טוב. "הדבר האחרון שהדור הנוכחי היה צריך זה AI. אחרי כל הרשתות החברתיות וההתמכרות לסמארטפונים, המוח התכווץ לנו. עכשיו מגיעה הבינה המלאכותית, וכל הרעיון של מאמץ ייעלם לגמרי. 

"אולי עוד כמה אלפי שנים המוח שלנו יתכווץ, כי כבר לא נפעיל אותו. אם נחליט שהמכונות יחליפו אותנו, ולא רק יסייעו לנו, נהיה בבעיה גדולה. אני מאמין שהצלחה היא תוצאה של מאמץ. בשביל גאונות כמו זו של פרנק גרי בגוגנהיים בילבאו, צריך אנושיות. מכונה לא יכולה להמציא כזה רעיון".

בזכות ה-AI תצטרך פחות עובדים?
"אמרו את זה כבר במהפכות קודמות, אבל המציאות מראה שיהיו מקצועות חדשים וביקושים חדשים, אז אני לא מודאג. לפני 30-40 שנה אם למדת מתמטיקה באוניברסיטה, ידעת שכנראה תסיים כמורה למתמטיקה, כי אין צורך במקצוע הזה בתעשייה. אבל עכשיו מתמטיקאים הם הכי מבוקשים, בראש הרשימה, כי כל הטכנולוגיה דורשת פיתוח אלגוריתמים שרק הם יכולים לעשות".

בין מדריד ללונדון

בנבונן מאמין שחשוב להעסיק עובדים שמגיעים ממגוון רחב של דיסציפלינות. בין היתר עבדו אצלו ארכיטקטים, היסטוריונים, פסיכולוגים ומומחי מדיה. כשאני שואלת אותו על כך, הוא מניף את הספר שהוא קורא בימים אלה 'איך העולם יצר את המערב' של ההיסטוריונית ג'וזפין קווין.

"הרעיון שעולה מהספר הוא שגישה להרבה תרבויות מעשירה אותנו כבני אדם", הוא מסביר. "כשאתה עובד עם מותגים, ככל שיש לך יותר אינטראקציות עם עובדים שונים, ואתה מחבר את הידע והניסיון שלך עם תרבויות שונות מאסיה, מאירופה ומהים התיכון, תקבל אינפוטים שיוצרים רעיונות מעולים.

"זו הסיבה שכבר כשהתחלנו בספרון, היה לנו 100 עובדים מ-25 מדינות שדיברו 15 שפות. זו גם הסיבה שלא התחלנו את ספרון בלונדון בלבד, אלא גם במדריד - עיר אטלנטית ועיר ים-תיכונית. יש לנו יותר עובדים במדריד מאשר בלונדון לא כי זה יותר זול, לא כי הם יותר חכמים, ולא כי יותר כיף לאכול פאייה מאשר פיש אנד צ'יפס, אלא כי חיבור בין תרבויות וצורות חיים עוזר ליצור מותגים עכשוויים טובים יותר".

מה האתגר הגדול ביותר של מותגים כיום?
"מותג לא יכול להתקיים בלי אמת. אם הוא לא בנוי על היסודות האלה, הוא אבוד. אבל אנחנו חיים בעולם של פוסט-אמת ופייק ניוז, מניפולציות, תעמולה ותקשורת שיותר מתעניינת באידאולוגיה מאשר באמירת האמת לצופים.

"ככל שהשימוש בפייק ניוז מתקדם, כל הכלים הקשורים למודלים של שפה (LLM) יוזנו במידע לא נכון, ונפגוש את הפייק בכל מקום שאליו נפנה. אם מותגים עוסקים בהבטחה, והיא תהיה מבוססת על פייק, זו תהיה בעיה. לכן הבינה המלאכותית מסוכנת".

הראיון עם בנבונן נערך לרגל הגעתו לארץ השבוע, כמשתתף מוביל בכנס המיתוג של Brand Academy, המרכז למיתוג מתקדם בעידן החדש שהקים יריב עמית. הכנס יעסוק בשאלה כיצד יוצרים ערך מוסף למותג בעולם כל כך תחרותי, ויקחו בו חלק כ-900 מנהלות ומנהלי מותג, מעצבים ומעצבות, אנשי מיתוג ושיווק.

כיהודי הוא מחובר למה שקורה בישראל, ובעיקר במלחמה. "מאז ה-7 באוקטובר אני משתמש בלינקדאין כדי להביע את דעותיי על המתקפה הברברית", הוא משתף.

עניין הזהות היהודית עולה שוב בתשובה לשאלה עם מי לא יסכים לעבוד. במקום לציין חברות סיגריות או יצרניות נשק, כמקובל, הוא מציג בחירה לאומית. "אני לא עובד עם חברות אירניות, כי אירן רוצה להשמיד את עמי. תודה לאל שאני במצב שאני יכול לומר להן 'לא', ולא לתת להן את כשרוני".

עוד כתבות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים