גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק מקדונלד'ס: חברות ההייטק חוששות מחרם ומוסיפות סעיף אזהרה בדוחות

שורה של מהלכים מלמדת כי המשך המלחמה עלול לגבות מחברות ישראליות מחיר כלכלי בזירה הגלובלית ● במקדונלד'ס העולמית קונים את השליטה ברשת המקומית, באירלנד מושכים השקעות, בקרן העושר הנורבגית מאיימים, בארה"ב שוקלים לסמן מוצרים מההתנחלויות וחברות הייטק מזהירות מפני סכנת חרם

מפגינים פרו-פלסטיניים מול סניף מקדונלד'ס באינדונזיה, במהלך חודש נובמבר / צילום: Shutterstock, ardiwebs
מפגינים פרו-פלסטיניים מול סניף מקדונלד'ס באינדונזיה, במהלך חודש נובמבר / צילום: Shutterstock, ardiwebs

אפילו בכירים במשק הופתעו כשעמרי פדן, המנכ"ל והבעלים ב־30 השנים האחרונות של אלוניאל, המחזיקה ומפעילה את רשת המזון המהיר מקדונלד'ס ישראל, הודיע כי הוא מוכר את הפעילות למקדונלד'ס העולמית. שמו של פדן כל כך מזוהה עם מקדונלד'ס והמעצמה שהפכה להיות בארץ, עד שקשה להעריך מי יוכל להיכנס לנעליו. לפי גורם בשוק, "כל הטייקונים רלוונטיים".

כשהשכר הוא רק בונוס: הכירו את שיאני השכר בבורסה של תל אביב  
ההימור של החברה של מורי ארקין עשוי להשתלם לה 

ההודעה הייתה מפתיעה גם בשל התזמון. המלחמה הציבה לא מעט חברות בינלאומיות בבעיה - כשהמכירות נפגעו לא רק בשל בעיות לוגיסטיות, המצב הכלכלי ומצב הרוח הלאומי, אלא גם בשל קריאות לחרם צרכנים מצד מתנגדי ישראל בעולם.

​מקדונלד'ס היא אחת הדוגמאות הבולטות, אבל היא לא היחידה. למעשה, מדובר בחלק ממגמה חוצת ענפים, שנוגסת בכל חלקי המשק. המקרה שלה הוא רק המשמעותי ביותר, משום שמדובר ברשת גלובלית ענקית עם פעילות משמעותית בארץ: 225 סניפים ו־5,000 מועסקים המשרתים מיליוני לקוחות. עם פרוץ המלחמה, הרשת הצטיירה כתומכת ישראל - מה שהפך לכלי בידי מתנגדי ישראל בעולם.

 

בסוף השבוע נודע כי קרן ההשקעות של אירלנד מוכרת את השקעותיה ברשת רמי לוי ובחמישה בנקים (הפועלים, לאומי, דיסקונט, מזרחי טפחות והבינלאומי הראשון), משום שאלה פועלים גם בשטחי יהודה ושומרון. קודם לכן הובילה קרן העושר הנורבגית מהלך דומה, והודיעה כי היא בוחנת את אחזקותיה בתשע חברות ישראליות.

גם בענף ההייטק מושפעים מהמצב: בדוחות האחרונים של מספר חברות ישראליות מופיע סעיף המזהיר מפני הסלמה אפשרית בדעת הקהל, אשר עלולה להשפיע על התנהגות הלקוחות ולהידרדר עד לחרם על חברות או מוצרים (ראו מסגרת).

במקביל, בפייננשל טיימס פורסם כי בארה"ב שוקלים לסמן מוצרים אשר יוצרו בהתנחלויות, כחלק מהתסכול של ממשל ביידן מול ראש ממשלת ישראל נתניהו. לפי הפרסום, עדיין לא נקבע מועד החלת המהלך, אך יש בכך איתות כוונות משמעותי ומעין אזהרה לגבי האופן שבו האמריקנים תופסים את הנעשה בשטחים.

"זה מסחרי, לא פוליטי"

עד כמה צריכה ישראל לחשוש מההשלכות הכלכליות הגלובליות של החרפת המלחמה, והאם מדובר ברצף של אירועים נקודתיים או בכדור שלג מתגלגל?

פרופ' אייל וינטר, מהמחלקה לכלכלה באוניברסיטה העברית, סבור כי קיים חוט מקשר בין כל המקרים. "בכל המקרים המטרה היא לגרום למדינת ישראל להתייחס לשיקול הכלכלי, ולמסקנה שכדאי להפסיק את המלחמה. לחברות בדרך כלל אין אג'נדה פוליטית, יש להן אג'נדה מסחרית. התדמית של ישראל בעולם בשפל היסטורי, יש דעת קהל מאוד אנטי־ישראלית כתוצאה מהמלחמה".

באשר לסטארט־אפים, וינטר מזכיר כי "הם חיים על השקעות, והיום הסיכונים של המלחמה מרתיעים את המשקיעים. אבל יש גם אספקט אידיאולוגי, שלא להשקיע במדינות 'מאוסות'. במדינות כאלה, כמו אירלנד, יוציאו כספים של קופות גמל והשקעות נוספות, כי מבחינתן הן צריכות להימנע מהשקעות שמבחינה ציבורית אינן מוסריות - כמו חברות נפט, יצרניות סיגריות או חברות משככי כאבים.

"יש מדינות שמשוות אותנו לדרום אפריקה, שכמעט קרסה כלכלית בשנות ה־80. אנחנו לא מדינת אפרטהייד, אבל בהרבה מדינות אנחנו נתפסים כך. זה יכול להביא לסדרה של פעולות דומות שתכניס אותנו מבחינה כלכלית למצב קשה מאוד".

בזווית האופטימית, פרופ' וינטר מציין כי "חשוב להבין שהחרמות האלו זמניים. אני צופה שכאשר המלחמה תיפסק, המדינות והחברות השונות יחזרו לפעילות רגילה בקשר שלהן עם ישראל".

"המצב הפיננסי ייפגע"

המלחמה משפיעה גם על מצבן של חברות ישראליות שמחזיקות בפעילות גלובלית. בדוחות האחרונים של חברות מענף ההייטק מופיע סעיף המזהיר מפני הסלמה אפשרית בדעת הקהל, אשר עלולה להשפיע על התנהגות הלקוחות ולהידרדר עד לחרם על חברות או מוצרים, אפילו מצד מדינות.

אמנם החברות מנסות להשתיק את העניין כמיטב יכולתן ולהוריד פרופיל תקשורתי בנושא, אבל הן בהחלט מזהירות את המשקיעים שזו אפשרות קיימת. בין החברות המדווחות נמנות סולאראדג', ננו דיימנשן, נובה, סקודיקס, אאוטבריין, וויקס, אבן קיסר, אודיוקודס, אורמת, טאבולה, גלובל-אי, למונייד, ורוניס ואודיטי טק.

ניקח לדוגמה את סולאראדג', שנסחרת בנאסד"ק. בדוחות היא הבהירה כי חרף העובדה שהמשרדים בישראל פתוחים, המלחמה הממושכת או הסלמה של התנאים הנוכחיים עלולות להשפיע לרעה. "מספר מדינות בעיקר במזרח התיכון מגבילות את קידום העסקים עם חברות ישראליות, ומדינות וקבוצות נוספות עלולות להטיל הגבלות דומות, אם פעולות המלחמה בישראל או חוסר היציבות הפוליטית באזור יימשכו או יתגברו", נכתב. בתרחיש קיצון במזרח התיכון, שכולל הסלמה עם מדינות כמו מצרים או ירדן, נכתב כי ישראל "עלולה להיות כפופה לגבולות פוליטיים, כלכליים וצבאיים נוספים, והיכולת למכור את המוצרים שלנו למדינות באזור עלולה להיות מושפעת באופן מהותי". ביחס להשפעות המיידיות ולקריאות לחרם, נכתב כי "מתחילת המלחמה בחמאס, התוודענו ללחץ המופעל על לקוחותינו שלא לעשות איתנו עסקים בשל השתייכותנו לישראל... אם הלחצים הללו יתגברו, הם עלולים להשפיע על הקשר שלנו עם ספקים ולקוחות, מה שעלול בתורו להשפיע לרעה על המוניטין, תוצאות הפעילות או המצב הפיננסי שלנו".

הנפקת סולראדג' בנאסד''ק. ''הלחצים עלולים להשפיע על פעילותנו'' / צילום: נאסד''ק

גם בננו דיימנשן התייחסו לסוגיית החרם. "בעבר, מדינת ישראל וחברות ישראליות היו נתונות לחרם כלכלי. מספר מדינות עדיין מגבילות עסקים במובן הזה", נכתב בדוח סיכום השנה. "לכך עלולות להיות השפעות שליליות על התוצאות התפעוליות שלנו, מצבנו הפיננסי או ההתרחבות העסקית שלנו. נגד ישראל ננקט מסע של חרמות, מימוש וסנקציות, מה שעלול גם להשפיע עלינו לרעה".

חברת השבבים הישראלית נובה הציגה נוסח דומה בדוחותיה האחרונים: "מדינות מסוימות בעולם מגבילות את קידום העסקים עם ישראל וחברות ישראליות, ומדינות נוספות עשויות לנהוג כך אם פעולות המלחמה בישראל או חוסר היציבות הפוליטית באזור יימשכו או יגברו". לצד זאת, נכתב כי "הוגברו מאמצים של מדינות, פעילים וארגונים לגרום לחברות וצרכנים להחרים מוצרים ושירותים ישראלים... קיים חשש שחברות ועסקים יפסיקו קשרים מסחריים מסוימים עם חברות ישראליות בעקבות החלטת בית הדין הבינלאומי".

סקודיקס, שנסחרת בת"א, כתבה בפרק גורמי סיכון שלה כי "הרעה במצב הביטחוני או שינויים מדינתיים משמעותיים בישראל, עלולים להביא לשינוי בסנטימנט כלפי חברות ישראליות ולהביא גם לצמצום הביקוש והיקפי הצריכה של מוצרי החברה, בין היתר בשל חשש אפשרי של לקוחות בחו"ל מיכולתה של החברה לעמוד באספקות סדירות".

"סיכון ממשי"

מלי ביצור פרנס, מנכ"לית ובעלים פירמת הייעוץ Tefen, מסבירה כי "כבר בתחילת המלחמה החלו להישמע בעולם קולות לחרם על ישראל, ועל ההייטק הישראלי בפרט, וכעת אנו עדים להחרפה במצב. תאגידים בינלאומיים שמוכרים בישראל, כמו אסתי לאודר ומקדונלד'ס, אף חוו פגיעה במכירות, כאמצעי להפעיל עליהם לחץ לצאת מכאן.

מלי ביצור פרנס / צילום: ענת קזולה

"העובדה שחברות הכניסו את הנושא לדוחות שלהן, כחלק מהסיכונים הנשקפים לפעילות העסקית - מהווה עדות שמדובר בסיכון ממשי שכבר בא לידי ביטוי בפעילות. החברות גם מסתכלות קדימה, וחוששות שזה יתבטא באופן ממשי בתוצאות. זה מסוכן מאוד, ויכול להידרדר כמו כדור שלג. אם הסנטימנט יימשך זמן רב, זה עשוי להיות הרסני למדינה ולהייטק בפרט".

איך ניתן לעצור את כדור השלג? לגישת ביצור פרנס, צריך להכין תוכנית סדורה להתמודדות. "מערך ההסברה הלאומי חייב לגבש אסטרטגיה ייעודית לנושא. אפשר להיעזר במשפיענים, לגייס בכירים בעולם, מנהלים של חברות בינלאומיות שיתגייסו ככוח נגד.

"חרם פוליטי על מדינת ישראל הוא סממן שלילי שמקרין על כל הכלכלה העולמית, ויכול לפגוע בעתיד בכלכלות נוספות שייקלעו למשבר דיפלומטי כלשהו. הממשלה, וגם המגזר הפרטי - הייטק ותעשייה - צריכים להתגייס למאמץ, כי זו מלחמה לכל דבר".

עוד כתבות

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי