גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)
מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

כמעט שנה חלפה מאז קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי בול מסחר , בשליטתו של רונן בכור. החברה, שהגיעה לבורסה בתל אביב בגל ההנפקות של 2021, הודיעה לאחר שנתיים בלבד כי נקלעה לקשיים תזרימיים, ובתגובה התרחשה מפולת בניירות הערך שהנפיקה. בחברה הסבירו כי עליית הריבית המהירה ופגיעתה בלווים הפועלים בענף הנדל"ן - שהיוו את עיקר לקוחות החברה - הובילו לקשיים שהיא חווה.

הכירו את מנהלת המסחר שהפכה לשיאנית השכר של בתי ההשקעות 
פימי מכרה מניות של אורביט ב-100 מיליון שקל. אלה הרוכשים 

לאחר ניסיון, שכשל, להכנסתו של יזם הנדל"ן צחי אבו כשותף בחברה, עדכנה בול מסחר בשלהי יוני שעבר כי החליטה לפעול לגיבוש הסדר חוב. זאת לאור הערכתה כי לא תוכל לעמוד בתשלומים למחזיקי ניירות הערך במועדם "בשל קשיים תזרימיים צפויים", הנובעים מאי יכולתם של לקוחותיה לעמוד בהתחייבויותיהם.

באסיפת מחזיקי אג"ח שהתנהלה בזום מול יותר מ-100 משתתפים, הסביר בעל השליטה והיו"ר בכור כי "הרבה פירעונות שהיו אמורים להיכנס בימים האלה נדחו קדימה, זה מה ששיבש את העניין. הכסף (למחזיקי האג"ח, ח' ש') קיים, חצי מתיק האשראי מגובה נדל"ן. אנחנו רואים את שתי הסדרות משולמות עד הסוף, עם פריסה מחודשת של החוב. תנו לנו צ'אנס".

אלא ששנה מאוחר יותר בכור כבר אינו בעל תפקיד בבול מסחר (עזב את תפקידו כיו"ר פעיל בנובמבר האחרון), וממתווה הסדר חוב שיובא השבוע לאישור מחזיקי האג"ח - ביניהם נמנו עד לאחרונה הראל, מור ופסגות - עולה כי המחזיקים צפויים לתספורת של מעל רבע מהחוב לכל הפחות, ואולי אף יותר ממחציתו. בכל מקרה מדובר במחיקה של עשרות מיליוני שקלים מהחוב.

מי שצפויה להוביל את החברה בתקופת ההסדר, באופן חריג, היא המנכ"לית אדוה עשור. בתמורה תקבל עשור שכר נאה, דמי הצלחה ואף נתח ממניות החברה בעתיד. גורם בסביבת החברה מסביר שמחזיקי האג"ח "עשו את הבדיקות שלהם ולאחר שהבינו שעשור יכולה וגם רוצה לסייע להם, הם החליטו לבנות מנגנון מפורט לשיתוף הפעולה".

הזכויות בנכסי החברה ישועבדו למחזיקים

בול מסחר עסקה מאז היווסדה ב-2009 בניכיון צ'קים שגובו בדרך-כלל בבטוחות נדל"ן. החברה גייסה בהנפקת מניות לפני כשנתיים כ-30 מיליון שקל, לפי שווי חברה של יותר מ-100 מיליון שקל. בהמשך, גייסה כ-120 מיליון שקל נוספים בהנפקת שתי סדרות אג"ח, בינואר וביוני 2022.

מחזיקי האג"ח של החברה סקפטיים לגבי החזר משמעותי של החובות, כאשר שתי הסדרות נסחרות כיום בתשואת זבל של מאות ואלפי אחוזים, המגלמת את הסיכון הרב הטמון בהן. מניית בול מסחר איבדה זה כבר כמעט את כל ערכה ומשקפת לחברה שווי של פחות מ-4 מיליון שקל (ירידה של 97% מההנפקה).

מתווה הסדר החוב של בול מסחר העומד לאישור מחזיקי האג"ח הוא לתקופה של כשלוש שנים, וצפוי כאמור לתגמל את המנכ"לית עשור (39) גם בהתאם לשיעור הצלחתה בגביית החוב. עיקריו הם ששתי הסדרות יעמדו לפירעון אחד בסוף יוני 2027, וכי שיעור הריבית בתקופת ההסדר יעמוד על 15%.

מדי רבעון יבוצע פדיון מוקדם מנדטורי של חוב האג"ח, או אם בקופת החברה יצטבר סכום של 4 מיליון שקל ומעלה. מהמידע שהוצג, כלל חובות בול מסחר מסתכמים ב-150 מיליון שקל, וזאת לאחר שהחברה ביצעה הפרשה להפסדי אשראי של 66 מיליון שקל. מסוף ספטמבר ועד היום נגבו 22 מיליון שקל מתוך סכום זה, כאשר לפי התרחישים שהוצגו לנושים, אומדן ההחזר הכספי של החובות ינוע בין 57 מיליון ל-90 מיליון שקל - תספורת של 27% עד 54% מחוב האג"ח.

 

מהסכומים שישולמו לנושים יופחתו 1-1.25 מיליון שקל מדי רבעון לתשלום ההוצאות של החברה. סך עלויות התפעול והגבייה על פני שנות ההסדר הוערך בכל אחד מהמקרים בכ-20 מיליון שקל.

יש לציין כי כחלק מההסדר, כלל הזכויות של בול מסחר בכל נכסיה ישועבדו למחזיקים, והם ימנו חשב מטעמם שילווה את התהליך, בד-בבד עם הפיכתם למחזיקים ב-80% ממניות החברה שיוקצו להם.

המנכ"לית תזכה גם להקצאת מניות

עשור החלה לעבוד עם בול מסחר עוד בשנת 2016. בתחילת ספטמבר אותה שנה החלה, כעורכת דין בהכשרתה, לשמש בתור יועצת משפטית חיצונית לחברה. במסגרת זו טיפלה בעסקאות ניכיון צ'קים שגובו בבטוחות נדל"ן, תוך שהיא מספקת שירותי הוצאה לפועל לבול מסחר.

לאחר שלוש שנים של עבודה משותפת, בדצמבר 2019, נחתם בין הצדדים הסכם למתן שירותים שכלל גם שירותי מנכ"ל. להנפקה הגיעה עשור עם שכר של 60 אלף שקל בחודש, ובמהלך השנים 2021 עד 2023 (השנה שבמהלכה קרסה החברה והגיעה להסדר חוב) שולם לה שכר שנתי בעלות של 720 אלף שקל.

מתווה הסדר החוב המוצע בבול מסחר מותיר את שכרה החודשי של עשור באותה רמה (60 אלף שקל בחודש), ובנוסף ישולם למשרדה ריטיינר בעלות של 50 אלף שקל בחודש. נוסף על כך ישולם לה שכר-טרחה בגין גבייה בתיקי הוצאה לפועל - עבור צ'קים שנמסרו לבול מסחר. גבייה של עד 12 מיליון שקל בשנה תזכה אותה בשכר-טרחה של 3%, כאשר על כל סכום מעבר לכך ישולמו 6%.

על גובה שכר-הטרחה הכולל יוטלו מגבלות שונות אך תהיה לו תקרה כללית של 2.5 מיליון שקל בשנה. חברת הייעוץ הכלכלי קליר סטרקצ'ר של רו"ח איציק עידן, שסייעה בגיבוש מתווה ההסדר, מעריכה כי עלות השכר ודמי הגבייה שתקבל עשור תסתכם בשלוש ורבע שנות הסדר החוב ב-4.9 מיליון שקל.

בנוסף לכך תהפוך עשור גם לבעלת מניות בבול מסחר. יוקצו לה 3.6% ממניות החברה, כך שהמוסדיים שכאמור יקבלו 80% מהמניות לא ידוללו. בנוסף היא תהיה זכאית לבונוס מדי שנה, בשנות ההסדר, בגובה שלושת רבעי משכורת, בכפוף לעמידה ביעדי חיסכון בהוצאות התפעול.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

עם נשיא שמקורב גם לנתניהו וגם לארדואן: האם הפתרון לאיראן יגיע דווקא מהמדינה המפתיעה הזו

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"