גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly
טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

בספטמבר האחרון דיווחו מדורי הרכילות על החבר החדש של הזמרת טיילור סוויפט, כוכב הפוטבול טראוויס קלסי, ועל הגעתה למגרשים כדי לצפות בו. תוך חודש פרסמה חברת הייעוץ Apex Marketing כי ההשפעה שלה על מותג ה־NFL הגיעה ליותר מ־160 מיליון דולר. כמה חודשים אחר־כך כבר העריכו בחברה את ההשפעה הזו - שכוללת פרסום, מכירת כרטיסים ומרצ'נדייז ועוד - ביותר מ־330 מיליון דולר. 

אחרי 25 שנה: שופרסל ורני רהב נפרדים
בלעדי | מתקרבים להשקה: ערוץ i24NEWS בעברית ישקיע 4 מיליון שקל בפרסום

שוק המעריצים מאז ותמיד ייצר כוח כלכלי גדול, אך בעידן הנוכחי הוא שולח זרועות גם לפלטפורמות כמו הרשתות החברתיות, הסטרימינג והגיימינג - שלושת מנועי הצמיחה המרכזיים של שוק המדיה - ומייצר שורה של הזדמנויות עסקיות למותגים וחברות.

"הדוגמה של טיילור סוויפט ממחישה את זה בצורה הכי חזקה", מסביר אורן רוזמן, שותף ומוביל תחום תקשורת, מדיה וספורט בדלויט ישראל, "כי היא הכניסה קהל חדש של צופות לתוך הפוטבול והשפיעה על זהות המפרסמים שפרסמו בגמר הסופרבול ועל הרכב הקהל שצפה במשחק".

אורן רוזמן, מוביל סקטור המדיה ב-Deloitte / צילום: אלמוג סוגבקר

אם בשנים האחרונות כל אחד משלושת המנועים צמח בצורה עצמאית, והזירות היו מופרדות, על־פי התחזית של פירמת הייעוץ הבינלאומית Deloitte, בשנים הקרובות הצמיחה תהיה משולבת. השחקנים בשוק צריכים לשנות את האסטרטגיה שלהם בהתאם, מציינים בדוח השנתי של הפירמה, שעוסק בטרנדים במדיה הדיגיטלית ומבוסס הן על סקרי צרכנים במדינות שונות, והן על הניסיון הגלובלי של הפירמה.

הזירה החברתית

הדוגמה של סוויפט היא דרך אחת שבה שחקנים בשוק המדיה - שנמצא במגמת האטה בצמיחה - יכולים לשפר את מצבם. דרך משמעותית נוספת היא לייצר סינרגיה בין התחומים השונים שמרכיבים את הענף.

"גיימינג, למשל, הוא תחום שהצעירים מעורבים בו מאוד, ומשקיעים בו זמן, ועכשיו הזירות הגדולות בתחום הופכות למקום של אינטראקציות חברתיות וצריכת תוכן", אומר רוזמן. "לכן וולמארט החליטה למכור מוצרים בפלטפורמת המשחקים הפופולרית רובלוקס.

"זה מתלכד גם עם עולמות התוכן של יוצרי קולנוע, כי בגיימינג מחפשים היום יותר עומק וסיפור. ככל שהמשחק יותר רב ממדי, הוא יותר מעניין, ואז הפופולריות של דמויות בעולמות הגיימינג מאפשרת לעשות להן הרחבה למסך הגדול, כמו בסרט 'האחים סופר מריו'.

"זה קורה גם הפוך: נטפליקס מוציאה גיימינג, למשל. כך שאם פעם לכולם היה ברור מי משחק איפה, היום הכול מעורבב אחד עם השני. לכן, כל שחקנית צריכה להסתכל אילו נכסי תוכן יש לה, ואיך אפשר להרחיב אותם לעולמות אחרים".

מוכנים לשלם על פרסום

אחד הסימנים להאטה בשוק המדיה היה הודעת נטפליקס לפני כחודש, ולפיה החברה תפסיק לדווח על מספר המנויים שלה. "בנטפליקס לא רוצים להיכנס לנתונים ומשחקי ממוצעים, כי זה ייאלץ אותם לשתף מידע כמו מי משלם כמה", מסביר רוזמן.

מהסקרים שערכו בדלויט עולה כי כ־36% מהמשיבים סבורים כי המחיר של שירותי הסטרימינג יקר מדי ולא מצדיק את הערך שלו - שיעור שנמצא בעלייה מתמדת בשנים האחרונות. התוצאה: שיעורי נטישה גבוהים של כ־40% בממוצע, כאשר דור ה־Z מאופיין בשיעורי נטישה גבוהים יותר.

המצב הזה מוביל להורדת מחירים דרך פרסום, מודל שממנו התרחקו שחקניות הסטרימינג בתחילת דרכן. לפי הסקר של דלויט, זה עובד: 46% מהמשיבים צורכים שירות סטרימינג אחד לפחות במודל מבוסס פרסומות.

"זה יגדל אפילו ליותר מ־46%", אומר רוזמן, "לפני כמה שנים נהגו לומר שצרכנים לא רוצים לראות פרסומות, ומוכנים לשלם פרמיה על זה. אבל אז העולם נכנס להאטה כלכלית, ההוצאות על מדיה גדלו, ופתאום אנשים מוכנים לראות פרסומות בשביל להוריד את התשלום. היה פה היפוך מגמה.

"היום שיעור גבוה מהמנויים החדשים של נטפליקס, דיסני ופראמונט בשוק האמריקאי מתחברים עם מודל הפרסומות. ישראל לא בסדרי העדיפויות מהבחינה הזו, אבל כנראה אחרי שהמודל יתרחב גלובלית, נפגוש את זה גם פה.

"האם זה יהיה אטרקטיבי? להערכתי כן, במיוחד בקרב הדור הצעיר שרוצה לשלם פחות. אנחנו מדינת נטפליקס, לחברה הזו יש כמיליון מנויים, זה הכי הרבה בישראל, יותר מהוט ו־yes (כ־600 אלף לכל אחת, ג"ח) - ולכן שחקנים בשוק הישראלי שמתבססים על פרסום בווידאו צריכים לקחת את זה בשיקולים שלהם.

"אם זה יקרה, זה ינגוס משוק הפרסום. לא בטוח אם הנגיסה תהיה מפרסומות ביוטיוב, בטלוויזיה המסחרית או באתרי אינטרנט ישראלים - אבל בכל מקרה זה כסף שיזוז, המהלך לא יביא כסף חדש. יש סכנת קניבליזציה".

סכנה נוספת שעולה מהדוח היא שפרסומות שיצרו משפיענים ברשתות חברתיות נתפסות על־ידי צעירים כאפקטיביות יותר מפרסומות בשירותי סטרימינג. 56% מני דור ה־Z ו־47% מהמילניאלס הצהירו כי תוכן הווידאו האהוב עליהם הוא כזה שנעשה ברשתות החברתיות, ולא הפקות הוליוודיות עתירות תקציב, והם מאמינים שהם יכולים ללמוד ממנו הרבה יותר.

במילים אחרות, המגמות הללו מעמידות בסימן שאלה את הפתרון של פרסום בסטרימינג. "עולם המשפיענים הוא חלק אינטגרלי ומשמעותי ביותר בעולם הפרסום, וחייב להיות חלק מתמהיל המדיה של כל שחקן בשוק הזה", מחדד רוזמן.

מה נשים משחקות

שוק הגיימינג בישראל לא מפותח כמו בארה"ב - 60% מהאמריקאים משחקים 9 שעות בשבוע - אולם מדובר בתחום הולך ומתרחב שכדאי לבחון. אחת המגמות הבולטות, שחוצה תרבויות ומדינות, היא שגברים משחקים הרבה יותר במשחקים אונליין מרובי־משתתפים, בעוד שנשים מעדיפות ברוב מובהק לשחק משחקי מובייל פשוטים.

ההסבר לכך הוא שכרבע מהנשים התחילו לשחק רק במהלך ארבע השנים האחרונות, והן נרתעות מנורמות ההתנהגות במשחקים אונליין. רוזמן מציין כי עבור חברות הגיימינג מדובר ב"הזדמנות אדירה, כי משחקי האונליין מביאים הכנסה יותר גדולה מהמשתתף. אם החברות יידעו ליצור סביבה יותר בטוחה וידידותית לנשים, וימנעו שפה פוגענית והטרדות מיניות, הן ירוויחו פלח שוק חדש". הוא מחדד כי מדובר בעיקר בנשים מדור המיליניאלס (ילידות 1980 ומעלה) ודור ה־Z, שגדלו לעולם דיגיטלי.

ואיך אפשר בלי בינה מלאכותית? בדלויט סבורים כי יוצרים וחברות הפקה שלא יאמצו כלי AI עלולים להיות לא רלוונטיים בשנים הקרובות, אלא אם מדובר בסופר־טאלנטים. "בארץ יש חברות שעדיין די אבודות בכל הנוגע ל־AI, וזה בגדר באזז וורד בהנהלה. אבל ככל שהטכנולוגיה תתפתח, הן לא יעמדו בפרץ", מציין רוזמן.

"הסכנות של הדיפ פייק מטורפות. בבחירות הקרובות בארה"ב כבר נראה את זה יחד עם ה־UGC (תוכן יוצרים), ויש לזה פוטנציאל מאוד מסוכן. היוזמה לחסימת טיקטוק קשורה לעניין - השילוב של AI עם טיקטוק מאפשר לייצר ולהפיץ תוכן מאוד מהר, ואם הוא דיפ פייק, זו סכנה. לכן, אגב, יש מקום ליזמים ולסטארט־אפים שעוסקים בזיהוי זיופים, ויודעים לעשות ביקורות איכות לתוכן".

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; יציבות בחוזים העתידיים בארה"ב לקראת דוח התעסוקה

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל