גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תוקע מיזמים": איש המוסד שעזב בטריקת דלת והפך ליועץ הקרוב של מירי רגב

עופר מלכה הוגדר על ידי גורמים שעבדו מולו כשהיה מנכ"ל משרד התחבורה כמי ש"התאמץ לא לקבל החלטות אלא בהנחתות שהגיעו ממירי רגב" ● בתחקיר "המקור" נחשפה זיקה עמוקה שלא דווחה בין השרה למי שעד לא מזמן היה מועמדה למנכ"לות רשות שדות התעופה

עופר מלכה ומירי רגב / צילומים: איל יצהר, קובי גדעון-לע''מ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
עופר מלכה ומירי רגב / צילומים: איל יצהר, קובי גדעון-לע''מ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מנהל "אנמי" שלא הקשיב בדיונים וגרר החלטות, עיכב פרויקטי ענק, עסק בעיקר בסייבר ובשביל אופניים בבית שאן, ומיד לאחר שסיים את תפקידו כמנכ"ל משרד התחבורה קפץ לעבוד בחברת האם של "יאנגו"; עופר מלכה ש"כיכב" בתחקיר המקור ושימש בקדנציה הקודמת של השרה מירי רגב כמנכ"ל משרד התחבורה, מוגדר על ידי גורמים שעבדו מולו כמי שהתפקיד היה "גדול עליו באלף שנות אור". זה לא הפריע לרגב להמליץ עליו לתפקיד מנכ"ל רשות שדות התעופה - באפריל האחרון הוא נפסל על ידי הוועדה למינוי בכירים בחברות הממשלתיות, בנימוק של אי עמידה בתנאי הסף.

הסיכויים שתיפתח חקירה פלילית נגד מירי רגב, ואיך השרה נערכת? 
פרשנות | רגב אשמה, אבל איפה היו שומרי הסף? 

בחלק השני של תחקיר "המקור" ששודר השבוע, נחשפו התכתבויות בקבוצת הוואטסאפ "המטבחון" של סביבתה הקרובה של רגב, מהימים הסמוכים לפרוץ המלחמה. בשבעה באוקטובר כתב מלכה, "השרה, בקשה אישית שלי. הקבינט חייב לדרוש ממפקד חיל האוויר את רשימת החיילים שלא התייצבו. יש לשפוט אותם כבוגדים".

הוא גם דרש ליזום דיון דחוף בהשתתפות המשטרה, השב"כ והמוסד שיסבירו מה ה"נזק" מפעילות "אחים לנשק", ומהיכן התקבל המימון של הארגון עם תחילת המלחמה, כשאלו היו עסוקים במתן סיוע לתושבי הדרום בשעה שהממשלה חדלה לתפקד. הוא הוסיף: "אחים לנשק של חמאס. הם הסיבה המיידית לטבח שקרה".

בימים הראשונים למלחמה, כשרגב הגיעה לבארי והתבקשה לעזוב על ידי התושבים, כתב מלכה בקבוצה כי "משרד התחבורה הוא אחד מהמפרנסים העיקרים של בארי. אולי שווה לצאת למכרז חדש אם מנהל בית הדפוס מסלק את מי שמפרנסת אותו". יצוין כי דפוס בארי מדפיס את רישיונות הנהיגה בעבור משרד התחבורה.

על המוחים נגד המהפכה המשפטית שהובילה הממשלה, מלכה כתב: "אולי החיזבאללה מממן אותם כדי לכרסם בחברה הישראלית, אולי ה־CIA שרוצה להפיל את ממשלת נתניהו כפי שעשו בלא מעט מקומות בעולם. צריך להטריף את הציבור נגדם. כך נראית אנרכיה".

 

עיסוק אובססיבי בסייבר

ככל הידוע, מלכה נכנס לכוורת של רגב בשנת 2020, אז מונה למנכ"ל משרד התחבורה על ידה. הוא התגייס למוסד בשנת 1993, ועל פי התחקיר סיים את תפקידו שם בטונים צורמים. לאחר פרישתו ב־2012 הוא כיהן כמנכ"ל החברה הכלכלית בחדרה, לאחר מכן הצטרף לחברת הגנת הסייבר CYE, וכיהן כשנה כמנכ"ל משרד התחבורה.

גורמים שעבדו מול אנשיה של רגב לא הוכו בתדהמה מהממצאים שעלו בתחקיר. הקשר של רגב לרשויות שהיא מפיקה תועלת פוליטית מפעילים בהן או מהעומדים בראשן הוא לא חדש, ואולם השיטתיות היא שהפתיעה רבים, כמו גם הקשר האדוק בין רגב ובין מלכה, והתבטאויותיו מעוררות הקבס.

"עופר מלכה לא היה מנכ"ל חזק ומשפיע", אמר גורם שעבד מולו, "הייתה שם מערכת יחסים לא בריאה, היא הייתה צועקת עליו בדיונים ולא ברור מה קרה שם שהוא נהפך ליועץ קרוב אליה".

בכל אופן, הגורם מעיד ש"כמעט ולא היו דיונים מקצועיים, אם הייתי יושב איתו בזום היה לי ברור שהוא לא מקשיב, הוא כל הזמן בנייד, והיה בלתי אפשרי להתנהל מולו כי הוא לא התעניין ולא הייתה לו אג'נדה מקצועית. הוא התאמץ לא לקבל החלטות אלא בהנחתות שהגיעו מהשרה".

ואולם הוא מדגיש, "אין מה להשוות את הניהול האנמי שלו למה שמתרחש עכשיו במשרד התחבורה, עכשיו הכל הרבה יותר דורסני, שיטתי ומגעיל".

גורם אחר תיאר עיסוק אובססיבי של מלכה בסייבר: "הייתה תפיסה שמירי רגב היא מירי רגב - אבל הוא בסדר יחסית. מהר מאוד גילינו שזה לא נכון. הוא עסק המון בסייבר והזהיר שרכבים יתחילו לקפוץ מצוקים, למרות שגופי המשרד כפופים לרגולציית סייבר מחמירה, אבל הוא רצה שגם חברות פרטיות יהיו כפופות להגנת סייבר, בעלות של עשרות מליוני שקלים.

"דבר נוסף שהעסיק אותו היה פיתוח יכולות הרחפנים, וכן שבילי אופניים בבית שאן שהשרה רגב רצתה להקים. אלו לא דברים שעומדים בפני משרד שאחראי על 40 מיליארד שקל ועל משבר תחבורתי שרק מתעצם".

בתגובה לכך שהאוצר בלם את הקמת השבילים משום שהם לא עמדו בקריטריונים של המשרד, רגב ומלכה עצרו את פרויקט "אופנידן" לסלילת שבילי אופניים בגוש דן. בהמשך, רגב התבטאה נגד הקמת פרויקט המטרו.

לדברים הצטרף גם מלכה עצמו, ובראיון לגלובס בשנת 2021 אמר כי "בבעיות צריך לטפל מהחוץ פנימה. הפקק בגוש דן מגיע מהמכוניות שנכנסות מהפריפריה. בגוש דן הושקעו עשרות רבות של מיליארדים, ובחוץ לא השקענו כלום. קח את ה־200 מיליארד ותעשה עוד מסילות, תחבר את קריית שמונה".

גורמי המקצוע התנערו מעמדה זו, שכן מרבית הנסיעות בישראל הן מטרופוליניות וקצרות, ושם עיקר הקושי של אזרחי המדינה.

פרויקט נוסף שאותו מלכה עיכב הוא הקמת המסילה הרביעית באיילון. שלוש המסילות הקיימות מלאות ברכבות, וכדי להגביר את תדירות הרכבות יש להקים מסילה נוספת. אלא שאת מלאכת ההקמה מלכה העביר כמה פעמים בין חברת נתיבי ישראל ורכבת ישראל, לפי גורמים כדי "להעניש" את החברות שלא התיישרו עם לשכת השרה.

בסופו של דבר הושג הסכם ביניהן רק בתקופתה של מיכאלי במשרד, והפלונטר הזה עלה בעיכוב משמעותי עד כדי כך שהפרויקט נדחה מ־2027 ל־2030 לפחות.

 

ממשרד התחבורה ליאנגו

עוד פרויקט שמלכה היה מעורב בעיכובו הוא הקמת קווי הרכבת הקלה בגוש דן, כשבכהונתו משרד התחבורה סירב לאפשר לחברת נת"ע להפקיע מבנים בכפר שלם וזאת למרות התחייבות המדינה לבג"ץ לפנות את המבנים.

בדיון שהתקיים אצל המשנה ליועמ"ש דאז ארז קמיניץ מלכה ביקש לבחון שוב את מתווה הפיצויים למפונים, אך הובהר לו שלא ניתן לפתוח מחדש את המתווה. "הפינוי צריך להתבצע מהר ככל שניתן", קבע בדיון המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אך גם לאחר מכן, משרד התחבורה סירב לקבוע תאריך לפינוי. בתגובה לכך משרד האוצר הורה לעכב את פתיחת מעטפות מכרז ההקמה האחוד של הקו הסגול והקו הירוק, למשך כשנה וחצי, עד שבתקופת מיכאלי המבנים פונו. גורמים במשרד טענו באותה עת כי גורמים בליכוד השפיעו על השרה לעכב את הפינוי.

לאחר שסיים את תפקידו במשרד התחבורה מלכה עבר לעבוד בחברת יאנדקס, חברת האם של יאנגו שהפעילה מוניות וקורקינטים בישראל, ללא תקופת צינון.

בקדנציה הנוכחית רגב מינתה את מלכה לדירקטור ברשות שדות התעופה, ולאחר כמה חודשים הוא התפטר מתפקידו והגיש מועמדות לתפקיד מנכ"ל החברה, וכאמור נפסל בוועדת המינויים בשל אי עמידה בתנאי הניסיון.

כעת יידרש מלכה לספק תשובות מדוע לא ציין בתצהירים עד כמה עמוקה זיקתו לשרה מירי רגב, זיקה אשר נחשפה ביתר שאת בתחקיר המקור.

עוד כתבות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת לסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש