גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחקר שמגלה איך השפיע חוק שכר הבכירים על הבנקים

מחקר חדש של בנק ישראל מלמד כי הגבלת שכר הבכירים בבנקים, שיצאה לדרך לפני שמונה שנים, לא גרמה לפגיעה בעסקיהם למרות האזהרות במערכת הפיננסית ● מנגד, היא כן הגדילה את התחלופה של מנהלים בכירים, שחלקם פנו לתפקידים מתגמלים יותר וחשופים פחות לעין הציבורית

ההגבלה לא פגעה בביצועי הבנקים, אך הובילה לתחלופה גבוהה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
ההגבלה לא פגעה בביצועי הבנקים, אך הובילה לתחלופה גבוהה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

ממצאי מחקר שנערך בבנק ישראל מעלים כי הגבלת שכר הבכירים בענף הפיננסים בארץ, שנחקקה בשנת 2016, לא פגעה בביצועיהם של הבנקים או גרמה לשינוי בנטילת הסיכונים שלקחו מאז. לצד זאת, היא כן הובילה לתחלופת מנהלים גדולה יותר באותם מוסדות.

צניחה חופשית של למעלה מ-80%: תחזית האימה לשוק האמריקאי
משאירה אבק לאנבידיה: המניה שזינקה ב-1,000% בשנה

שמונה שנים חלפו מאז אותו חוק, והבנקים מציגים כיום תוצאות כספיות מצוינות, טובות מבעבר. כך ברבעון הראשון של השנה רשמו חמשת הבנקים הגדולים רווח מצרפי של 7.6 מיליארד שקל, עלייה של 21% ביחס לרבעון המקביל אשתקד ותשואה דו־ספרתית על ההון. את שנת 2023 חתמה המערכת הבנקאית בישראל עם רווחי שיא מצרפיים של 25.7 מיליארד שקל; בדרך, הם שהצליחו לעבור בהצלחה כמה משברים חריפים שפקדו את כלכלת ישראל, כמו מגפת הקורונה וכמעט שנה של מלחמה קשה שפרצה באוקטובר האחרון.

למרות האזהרות, ביצועי הבנקים לא נפגעו

לפיו נוסח החוק מ־2016, תגמול מנהלי התאגידים הפיננסיים מוגבל לפי 35 מהתגמול של העובד בעל השכר הנמוך ביותר בחברה, כאשר עובדי החברה כוללים גם עובדים ישירים וגם עובדים המועסקים בעקיפין דרך חברות מיקור חוץ. כמו כן, נקבעה בחוק תקרת שכר שנתית של 2.5 מיליוני שקלים שיוכר לצרכי מס, אשר כל חריגה ממנה תחייב את הגוף הפיננסי במס עודף של 17% מס רווח ו־25% מס חברות.

מגבלה נוספת היא שתשלום למנהל שהינו מעל 2.5 מיליון שקל דורש גם את אישור ועדת התגמול, הדירקטוריון, רוב הדירקטורים הבלתי תלויים ובעלי המניות. ובמילים אחרות, החוק סרבל מאוד את האפשרות לתגמולים חריגים למנהלים הבכירים באותם מוסדות פיננסיים.

החוק, שהגביל את תגמולי מנהלי הבנקים וחברות הביטוח, התקבל בזמנו בזעקות שבר על ידי אותם בכירים שאיימו כי המערכת הפיננסית תאבד בגללו את טובי מנהליה ותמצא את עצמה מול שוקת שבורה. המהלך, נזכיר, נועד לבלום את השתוללות השכר של בכירי הענף באותם זמנים, שהייתה לצנינים בעיני הציבור בתקופה שלאחר המחאה החברתית סביב יוקר המחיה. הוא נחקק בתקופה בה שימש משה כחלון כשר האוצר.

בתקופה שקדמה לחוק הועלו אזהרות שונות, בעיקר מצד גורמים בבנקים, בנוגע להשלכות בלימת האפשרות להעניק למנהלי הבנקים שכר, שעלותו הגיעה באותן שנים ל־8, 9 ואפילו 10 מיליון שקל בשנה. הללו הזהירו כי התוצאות הכספיות של אותם גופים פיננסיים יושפעו לשלילה, משום שהגבלת תגמול המנהלים הבכירים תוביל לפגיעה באיכות המנהלים שיסכימו לקחת על עצמם את התפקיד בשכר מופחת.

כך למשל, שלחה המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר, מכתב באפריל 2016, ליושבי הראש והמנכ"לים של הבנקים ובו דרשה לבדוק את האפשרות לעזיבת אנשי מפתח בדרגי הניהול השונים. הבנקים אף נדרשו על ידה לבדוק את ההשלכות ארוכות הטווח לביצוע תוכניות התייעלות כתוצאה מהחקיקה. עם זאת, החוק חוקק, וכבר בשנה הראשונה שלאחר מכן צנח שכר הבכירים בעשרות אחוזים.

מחקר שפרסמה ד"ר מיטל גראם רוזן מחטיבת המחקר בבנק ישראל, מצא כי הירידה המשמעותית בתגמול המנהלים שנבעה מהחוק, "והביאה לירידה משמעותית בשונות בגובה התגמול בין המנהלים בחברות הפיננסיות, לא לוותה בירידה בביצועי החברות או בלקיחת הסיכונים שלהן בשנים שאותן בדק המחקר - שלוש השנים העוקבות לחקיקתו (2017־2019)".

בבנק ישראל מציינים כי חוק שכר הבכירים בפיננסים הוא חוק "ייחודי ומרחיק לכת ביחס לרגולציות מקבילות שנחקקו בעולם, מכיוון שהוא החוק היחיד הקובע תקרה מחייבת על סך התגמול של מנהלים בחברות שאינן בבעלות המדינה".

פחות מתוגמלים והקדנציות מתקצרות

השפעה שכן הייתה לחוק שכר הבכירים היא עלייה בתחלופת המנהלים. כלומר, שכר הבנקאים ירד, וכתוצאה מכך חיפשו הבכירים משרות ניהול מתגמלות יותר שאינן כפופות למגבלות החוק. אם בעבר מנהלי בנקים "מיתולוגיים" כמו גליה מאור, שכיהנה בין השנים 1995 עד 2012 בתפקיד מנכ"לית בנק לאומי (שנים שבהן שכרה הלך והאמיר), בשנים האחרונות נראה שקדנציה של מנכ"ל בנק בארץ לתקופה של מעל לחמש שנים הפכה למחזה נדיר בישראל.

כיום מנהלי הבנקים נשארים לתקופות קצרות יותר מבעבר בתפקידם, כשברוב המקרים קורצות להם משרות בכירות מחוץ לבנק, בסקטור הפרטי בדרך כלל בקרנות השקעה או גופים ריאלים. יש להזכיר בהקשר זה את לילך אשר טופילסקי, שכיהנה בין השנים 2014־2019 כמנכ"לית בנק דיסקונט , ולאחר מכן הצטרפה כבכירה לקרן ההשקעות פימי של ישי דוידי. כך גם מנכ"ל בנק דיסקונט הקודם, אורי לוין, שפרש אשתקד מניהול הבנק לטובת תפקיד מנכ"ל ושותף בחברת הנדל"ן תדהר והדוגמאות עוד רבות.

עוד מצא המחקר של בנק ישראל כי נרשמה ירידה ברכיב המשתנה בתגמול המנכ"לים - ובמילים אחרות, רכיב השכר בחבילת התגמול זינק והפך לעיקרו. בשל המגבלה הטכנית בחוק, פחתו אלמנטים תנודתיים כמו בונוס או תגמולים מבוססי מניות.

בנוסף, גם צומצמו פערי השכר בין המנהלים הבכירים בגופים שהוגבלו לפי החוק. כלומר, המנהלים הבכירים "התכנסו" לאותה סביבת שכר. ממצאי החוק מלמדים שבעוד שעלות שכר הבכירים במערכת הפיננסית נעה בטווח רחב של בין 1.6 מיליון שקל ל־10 מיליון שקל בשנה ערב החוק (בשנת 2016), הרי ששנה לאחר מכן כבר נעה עלות השכר שלהם בטווח של 1.6 עד 3.3 מיליון שקל בלבד.

גודל החברה קובע את גובה השכר

הגבלת שכר בכירי ענף הבנקאות היא רק מהלך חקיקתי אחד שמגבילים את גובה שכר הבכירים בישראל (יו"רים, מנכ"לים ומנהלים נוספים). מחקר נוסף שערכה ד"ר מיטל גראם מבנק ישראל ובדק את תגמול המנהלים הבכירים של חברות ציבוריות, בין השנים 1995 ל־2018, מעלה כי הגורם המשפיע ביותר על גובה שכר הבכירים הוא עצם הגודל של החברה.

בנוסף, מהממצאים עולה כי השפעת ביצועי הפירמות על שכר הבכירים בישראל היא חלשה בהשוואה למדינות אחרות. יתר על כן, מציינים בבנק ישראל גם כי הקשר בין תגמול המנהלים לביצועי המניות בחברות הפיננסיות נותק למעשה, זאת לאחר החלת שלוש רגולציות בתחום בעשור הקודם: תיקון 16 שמגדיל את כוחם של בעלי מניות המיעוט בחברות הציבוריות ומאפשר להם להכריע בסוגיות מגוונות; תיקון 20 שקובע שתקום ועדת תגמול בחברות הציבוריות שתשקול שיקולים רחבים בנוגע לשכר הבכירים; וכמובן הגבלת שכר הבכירים במוסדות הפיננסיים.

בבנק ישראל ציינו כי חל גידול בתגמול המנהלים (הריאלי) בתקופה המוקדמת יותר של בסיס הנתונים, אשר הגיע לשיא ב־2007, וירידה משמעותית בו בתקופה שאחרי (2008־2018). שתי המגמות שצוינו בלטו יותר בקרב מנהלים בחברות הפיננסיות בהשוואה למנהלים בחברות הלא פיננסיות. כתוצאה מכך, תגמול המנהלים הממוצע בחברות הפיננסיות כמעט והגיע ברמתו לתגמול המנהלים בחברות הלא פיננסיות.

ממוצע התגמול של המנהלים בחברה בישראל עלה בהדרגה מ־1.5 מיליון שקל בשנים 1995־1997, עד ל־2.5 מיליון שקל בשנת 2007 ערב המשבר הפיננסי העולמי. לאחר מכן נרשמה שחיקה בגובה התגמול ולאחר החקיקות שנעשו ירד שכר הבכירים הממוצע, בעיקר בשנים 2016־2018, לכ־1.8 מיליון שקל בשנה.

עוד כתבות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

זה לא מחיר חריג, אבל ב-200 אלף שקל, יש לרכב הזה תחרות לא קלה

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

תיקון והתנצלות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה