גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת עליית מחירים חדה של רכבים חשמליים? ההחלטה שמתעכבת באוצר

בתום דיונים, משרד האוצר טרם קיבל החלטה בסוגיית הארכת הטבת המס לכלי רכב חשמליים ● כתוצאה מכך, מס הקנייה עליהם עשוי לזנק בינואר מ־35% ל־83%, ויגלם התייקרות עד עשרות אלפי שקלים ● מתי היא תורגש, ומדוע הצפת דגמים חדשים מסין עשויה להיות גורם ממתן?

טעינת רכב חשמלי / צילום: Shutterstock
טעינת רכב חשמלי / צילום: Shutterstock

בשבוע שעבר התקיימו באוצר דיונים אינטנסיביים בנושא המיסוי הירוק על כלי רכב ובפרט על כלי רכב חשמליים. מומחים סקרו את החלופות, משרדי ממשלה הביעו עמדה, ובסופו של דבר התקבלה החלטה דרמטית: לא להחליט. 

למה דווקא עכשיו? גל חדש של מותגי רכב סיניים בדרך לישראל
בענף הרכב מעריכים: ההחלטה הזו תבלום כניסה של מותגים חשמליים חדשים
משרד התחבורה סוגר את "הדלת האחורית" ליבוא מכוניות חשמליות מסין

זה נשמע כמו פרדוקס, אבל בפועל אי־ההחלטה היא החלופה הקיצונית ביותר שנמצאת על הפרק. בהיעדר החלטה אחרת, בעוד חמישה חודשים יבוטלו אוטומטית הטבות המס על כלי רכב חשמליים, ומס הקנייה עליהם יזנק מ־35% ל־83% (בהפחתת הטבת "הקבוצה הירוקה" שמוענקת לכל סוגי כלי הרכב).

זינוק כזה יגרום ללחץ כבד לעליית מחירים בפלח החשמלי, שהיה הצומח ביותר בשוק הרכב בשלוש השנים האחרונות. השאלות כרגע הן מתי יבואו עליות המחיר לידי ביטוי, איך יושפע הביקוש לרכב חשמלי מההתייקרות, והאם יוכחד פלח השוק "הירוק". 

"זו לא התקופה להוריד מסים"

הדיונים על המשכיות הטבות המס על רכב חשמלי החלו באוצר כבר לפני יותר משנתיים. בינואר 2025 ייפקע ה"דד־ליין" למתווה ההטבות הרב־שנתי שהחל ב־2019. גם ההשלכות על הכנסות המדינה לנוכח החלק ההולך וגדל של כלי הרכב החשמליים מכלל השוק, ידועות ומוכרות.

לאוצר גם יש הערכות קונקרטיות על עד כמה הפחתת מס הקנייה על רכב חשמלי פוגעת בהכנסות. על־פי תחשיבי האוצר, אם ב־2025 יוטל מס קנייה בגובה 45% "בלבד" התוצאה לאובדן של 1־1.2 מיליארד שקל בהכנסות האוצר, בהשוואה להטלת מס קנייה מלא וזהה לזה רכבי בנזין (83%). זאת בנוסף לאובדן של כ־3,100 שקל בשנה מבלו הדלק על כל רכב חשמלי בעל נסועה ממוצעת (כ-16 אלף ק"מ בשנה).

גם ההצעות למתווה המשך למיסוי הירוק אינן חדשות. אחת מהן אף שולבה בחוק ההסדרים האחרון וכוללת העלאה הדרגתית ומתונה של מס הקנייה על רכב חשמלי בין 2025 ל־2028 ובמקביל הטלת "מס נסועה" על רכב חשמלי בגובה כ־15 אגורות לקילומטר, החל מ־2026. שני המהלכים מותנים זה בזה.

חלופה אחרת היא שינוי של חישוב המס הירוק, ומעבר לשיטה שמבוססת על ממוצע פליטת ה־CO2 של כלל דגמי הרכב, כולל חשמליים, וקניסת יבואנים על חריגה מהסף.

מבחינת האוצר, מס קנייה מלא בגובה 83% על רכב חשמלי הוא "המצב הנכון והמאוזן מבחינה תקציבית". לפיכך, מבחינתו, כל חלופה של מס קנייה נמוך יותר החל מ־2025 היא בבחינת "הפחתת מס", שדורשת הצגת מקורות הכנסה חלופיים לאיזון התקציב.

כאמור, מבחינת האוצר המקור המועדף להשגת ההכנסה המאזנת להטבת המס הוא הטלת מס נסועה על רכב חשמלי, שיניב הכנסות שנתיות של כ־1.5 מיליארד שקל לשנה החל מ־2026. אולם בחודשים האחרונים הצורך במציאת מקורות הכנסה חלופיים לאיזון התקציב קיבל משנה תוקף בשל המלחמה המתמשכת.

בדיונים שנערכו בשבוע שעבר באוצר בסוגיית הרכב החשמלי, הוצגו תחזיות פסימיות ביחס לגירעון בתקציב המדינה, והאוצר הודיע חד־משמעית לנוכחים כי "זו אינה תקופה להורדת מסים".

אלא אם, כאמור, יש הכנסה ממקורות חלופיים. המסר היה "אנחנו נמצאים במלחמה, ואין זמן לפינוקים כמו מס קנייה מופחת על רכב חשמלי". ומכיוון שהמערכת הפוליטית עדיין לא ששה לאשר את מס הנסועה, האוצר החליט שלא להחליט.

ניסיון העבר מלמד כי עדיין ייתכנו לחצים של הרגע האחרון, שיפעילו שרים וחברי כנסת על האוצר כדי למתן את עליית המס בינואר. אבל עבור חלק מיבואני הרכב, "הרגע האחרון" הוא "כרגע". כלומר, יבואן שעדיין לא ביצע הזמנות מהיצרן שלו לאספקה ברבעון האחרון של השנה, חייב לעשות זאת לפחות שלושה-ארבעה חודשים מראש. במיוחד אם מדובר בכלי רכב המיוצרים במזרח אסיה, מכיוון שזמן ההובלה שלהם לישראל ארוך כיום משמעותית בגלל האיום החותי.

התרחיש האופטימי והתרחיש הפסימי

חוסר ההחלטיות של האוצר יוצר כרגע בשוק אי־ודאות משמעותית ביחס למחירי הרכב החשמלי בתחילת 2025. הנחת היסוד היא שהמחירונים הרשמיים של רוב הדגמים החשמליים "העממיים", שמחירם נמצא כיום בטווח הביקוש הפופולרי של 140-250 אלף שקל, יזנקו בינואר באלפי שקלים בתרחיש של מס קנייה סביב 45%, ובעשרות אלפי שקלים בתרחיש של מס קנייה 83%.

אבל המועד שבו תורגש ההתייקרות בפועל וגובהה תלויים בכמה גורמים. בתרחיש "המתון" האוצר יתכופף ברגע האחרון לנוכח הלחצים, ומס הקנייה על רכב חשמלי יעלה בתחילת 2025 לשיעור של 45% עד 50% "בלבד". אבל ההתייקרות לא בהכרח תהיה מיידית ורוחבית. חלק מהיבואנים כבר החליטו שלא להמתין להחלטת האוצר ו"הימרו" על בניית מלאים משמעותיים, שיגיעו ארצה ברבעון האחרון.

מדובר בעיקר במותגים "חזקים" או במותגים ותיקים וחדשים, שצפויים להתחיל לייבא בחודשים הקרובים לישראל דגמים "אסטרטגיים" חדשים בפלח החשמלי, בעיקר מתוצרת סין.

בין אלה אפשר למנות את דונגפנג, FAW, ליפמוטור, SAIC, GAC, שנגאן ועוד, שאמורים להתחיל רכבי קרוס־אובר חדשים בטווח של 150-200 אלף שקל לקראת סוף 2024. לכל השחקנים החדשים והוותיקים בגל הגדול הזה יש מוטיבציה להשיג חדירה ראשונית משמעותית ולבסס נוכחות גם במחיר של "תמחור הפסד" וספיגת מס הקנייה בטווח הקצר.

לכך אפשר לצרף את העובדה כי מבחינת הסינים, הכדאיות של יצוא רכב חשמלי לישראל היא גבוהה כרגע בהשוואה לאיחוד האירופי. זאת לאחר שהאיחוד הטיל לאחרונה מס "עונשין" על רכב חשמלי שמיובא מסין. בשורה התחתונה בתחילת 2025 עשויה להתפתח בפלח "מלחמת מחירים", שתנטרל חלק משמעותי מעליית מס הקנייה בטווח הקצר. במקביל, אמורים להגיע לישראל דגמים חשמליים עירוניים חדשים ו"זולים", בפחות מ־130 אלף שקל. כל אלה ישמרו את הביקוש הער בפלח לפחות במחצית הראשונה של 2025.

בתרחיש הפסימי 2025 תתחיל עם רמות מלאי של רכב חשמלי קטנות משמעותית מהמתוכנן. זאת בגלל כמה סיבות וביניהן בגלל "מהלכי מגננה" וזהירות יתר של יבואנים, שנכוו השנה בשל הזמנת עודפי מלאי של רכב חשמלי בסוף 2023; התמשכות או החרפה של המלחמה שתביא לירידה רוחבית בביקוש בכל שוק הרכב, ולא רק החשמלי; לחץ להטלת "אמברגו יצוא" של מוצרים ורכב מסין לישראל, נוסח טורקיה. אפשר למצוא רמזים ראשונים לכך במדיה הסינית; החרפת השיבושים בתובלה הימית; והחלטות של יצרנים לעכב את לוח הזמנים ליצוא בשל התהפוכות באירופה.

כך או כך, המשמעות היא שפחות כלי רכב ישוחררו ממכס במס הקנייה הישן, ועליית המחירים תורגש הרבה יותר מהר. בכל מקרה בטווח הארוך יפגע הביקוש לרכב חשמלי, וההישגים שרשמה ישראל בשנים האחרונות בכל הנוגע למעבר לתחבורה ירוקה יימחקו, וזה כבר יהיה הפסד לכולם.

מהאוצר נמסר: "בהתאם להחלטת הממשלה, גובה מס הקנייה על רכבים חשמליים צפוי להיות 45% בשנת 2025, במקרה שיאושר חוק מס נסועה עד סוף השנה. במקרה שלא יאושר החוק, הטבת המס צפויה להתבטל ותלויה במציאת מקורות תקציביים חלופיים". 

עוד כתבות

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים