גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכספים במקלטי המס, החשד להלבנת הון וסירוב הבנק הישראלי

לקוח של בנק פועלים ביקש לחייב את הבנק לקבל כספים מחשבון שניהל בחו"ל, לאחר שהבנק סירב לעשות זאת ● להגנתו טען הלקוח כי מקור הכספים אושר ע"י רשות המסים במסגרת הליך גילוי מרצון ● אלא שהבנק דבק בסירובו ואף זכה לתמיכת בית המשפט ● מה הוביל לפסק הדין?

מתי בנק יכול לסרב להעברת כספים מחו''ל? / אילוסטרציה: Shutterstock
מתי בנק יכול לסרב להעברת כספים מחו''ל? / אילוסטרציה: Shutterstock

האם קיומו של הליך גילוי מרצון מול רשות המסים בקשר לכספים בחשבונות בנק בחו"ל מחייב את הבנקים בישראל לקבל את הכספים מחו"ל לחשבונות בארץ? בית המשפט המחוזי בחיפה השיב על כך בשלילה, כאשר דחה לאחרונה תביעה להורות לבנק הפועלים לקבל העברת כספים מחשבונות בנק בחו"ל, אף שמקור הכספים אושר לכאורה על-ידי רשות המסים במסגרת הליך גילוי מרצון.

החברה קרסה לפני עשור, רואי החשבון יחזירו מיליונים
הגשתם בקשה לתיאום מס בשנים האחרונות? ייתכן שמגיע לכם החזר

השופט מאזן דאוד ציין כי הסדר גילוי מרצון מונע העמדה לדין בגין עבירות מס, אך אינו פותח את הדלתות להעברת הכספים מחו"ל לישראל ללא כל מגבלה או בדיקה. השופט דחה את טענת לקוח הבנק כי עצם העובדה שבעל החשבון עבר הליך גילוי מרצון בהתאם לנוהל של רשות המסים מהווה אישור כי מקור כספים "כשר למהדרין", ואין עילה שהבנק יסרב להעביר כספים אלה בשל השתתפותו בהליך.

התובע, נתן פורמן, מנהל חשבון פרטי בסניף אחוזה של בנק הפועלים בחיפה. במסגרת שאלון הכר את הלקוח שנערך מעת לעת, מסר פורמן כי הפעילות הצפויה בחשבון היא קבלת פנסיה שלו כגמלאי אגד, בסך 7,000 שקל בחודש.

העברות מחו"ל, חשדות וכתבי אישום

בשנת 2016 התנהלה חקירה נגד פורמן בחשד לביצוע עבירות קבלת שוחד, קבלת דבר במרמה, הפרת אימונים בתאגיד, הלבנות הון וכן עבירות מס שונות. בגין חשד זה הוצאו צווי תפיסה לחשבונותיו, לרבות החשבונות בבנק הפועלים.

בדצמבר 2019 פנה פורמן לבנק הפועלים וביקש לבצע העברה בסך 1.4 מיליון שקל מחשבון הבנק שלו בארץ לחשבונו בשווייץ. הבנק דרש אישור יתרות עדכני של הבנק בשווייץ, ולפי גרסת הבנק, התובע סירב להמציא אישור יתרות.

כמעט שנה מאוחר יותר ביצע פורמן העברה בסך 100 אלף דולר מחשבונו בשווייץ לבנק הפועלים, אך לאחר שהתובע לא נענה לבקשת הפועלים להגיש טופס עושר פיננסי מאושר על-ידי רואה חשבון וכן תדפיס תנועות מהבנק בשווייץ נכון למועד ההעברה, השיב את הסכומים לחשבון בשווייץ.

במאי 2021 פנה פורמן שוב לבנק הפועלים וביקש להעביר סך של מיליון שקל מחשבונו בשווייץ, כאשר לבקשה זו צורפו הפעם מסמכים: מכתב המלצה עדכני מהבנק המעביר, אישור רואה חשבון על כך שהוא מדווח לרשויות המס וכן תדפיס תנועות של חשבון בשווייץ ממנו עלה כי טרם העברת הכספים בשנת 2020 (אשר הושבו לבנק בשווייץ) הייתה בו יתרת מזערית של 1,500 אירו בלבד.

פורמן התבקש להמציא מסמכים נוספים, לרבות אסמכתאות שניתן באמצעותן לעקוב אחר נתיב הכספים שהועברו בשנת 2019, אך משלא המציא את הדרוש, סירב בנק הפועלים להעברת הכספים המבוקשת ואף הודיע לו כי מכאן ואילך גם העברת כספים בסכומים נמוכים משווייץ תדחה, ולא יתאפשר העברת כספים בסכומים קטנים כפי שאפשר הבנק בשתי הזדמנויות קודמות.

ביולי 2022 פנה עורך דינו של פורמן לבנק הפועלים בבקשה לאפשר העברת כספים מחו"ל, תוך שהוא מציין כי בשנת 2015 ערך פורמן הליך של גילוי מרצון, במסגרתו הצהיר לרשויות המס בישראל על כלל נכסיו, הצהיר על קיום חשבונות בחו"ל ושילם מס בגין כך.

בתגובה השיב הבנק כי עילת הסירוב היא סירוב המצאת מסמכים ואסמכתאות שנדרשו על-ידי הבנק, וכי הליך גילוי מרצון, ובהסתמך על הוראות בנק ישראל, אינו מהווה אסמכתה למקורם הלגיטימי של הכספים לעניין איסור הלבנת הון, וכי אישור הבקשה בידי רשויות המס מקנה חסינות להעמדה לדין פלילי בגין העלמת הכנסה, אך לא מביצוע עבירות אחרות הקשורות לאותה הכנסה.

בתגובה לכך שלח פורמן לבנק הסכם גילוי מרצון שערך עם רשות המסים, ובה הוא מצהיר כי גילה לרשויות המס את כל חשבונותיו בשווייץ ובארה"ב, ואולם הבנק הודיע לו כי אין שינוי בהחלטתו שלא לקבל את הכספים.

למרות תשובת הבנק, באוקטובר 2022 ניסה פורמן, פעם נוספת, להעביר 50 אלף דולר מחשבון חברה זרה הרשומה באיי הבתולה הבריטיים, לחשבונו בישראל. עם העברת הכספים, פנה הבנק לפורמן בדרישה להמצאת מסמכים כדי לבחון פשר הפעולה. על כך השיב בנו של פורמן לבנק כי מדובר בחברה הרשומה במדינת B.V.I שנוסדה בשנת 2011, מטרת הקמת החברה לתת פתרון למיסוי הירושה הגבוהים בארה"ב, ובעלי המניות בחברה הם התובע ובנו מר ברק פורמן.

בין לבין, הוגש נגד פורמן כתב אישום, והוא הורשע על בסיס הודאתו בעבירה של בקשת שוחד. על-פי פסק הדין, פורמן היה חבר אגד בין השנים 1971-2013, שימש בה בתפקידים שונים, בין היתר, כמנהל אגף המשק (עד שנת 2007), ובמסגרת תפקידו היה אחראי על רכש אוטובוסים. על-פי ההרשעה, במסגרת תפקידו ביקש פורמן שוחד בסך של מיליון אירו מחברה שהייתה במחלוקת עם אגד על-מנת לסיים את המחלוקת לטובתה.

סירוב מוצדק נוכח נורות האזהרה

ובחזרה להעברות הכספים: הבנק כמענה לבקשה להעברת הכספים מ-B.V.I, דרש מסמכים כדי לבחון מקור הכספים של החברה הזרה שמעבירה את הכסף, מהי מהות ההעברה לחשבון וכן אישור כי הכספים אינם קשורים בעבירות שיוחסו לו. עוד הוא נדרש להמציא אישור מאת רואה חשבון, לפיו הכספים המוחזקים בידי החברה דווחו לרשויות המס בישראל. בנוסף הוא נדרש להבהיר מדוע נפתחה החברה באיי הבתולה הבריטיים כחלק מתכנון מס בירושה בארה"ב.

ואולם גם בקשה זו לא נענתה בידי פורמן, שסבר כי המציא כל מסמך רלוונטי, והוא הגיש נגד הבנק תביעה במסגרתה ביקש לחייב את הבנק לקבל את הכספים מחו"ל. לאחר הגשת התביעה צירף פורמן אישור רואה חשבון לפיו הוא מדווח על הכנסותיו שהופקו בישראל ובחו"ל, אך התעלם מיתר המסמכים שנדרשו. הבנק לא הסתפק באישור שנדרש.

במהלך עדותו של פורמן בבית המשפט התברר כי אין לו כבר חשבון בנק בשווייץ, כי החשבון כעת על שם בנו, וכי החשבון הנמצא בארה"ב הוא למעשה על שם חברה זרה שבבעלות פורמן ובנו בחלקים שווים, אך אין חשבון פרטי על שמו. החשבון בארה"ב רשום על שם החברה ולא כלול במסגרת ההסכם עם רשות המסים, שכן במועד ביצוע הליך הגילוי הנאות היה רק חשבון בשווייץ, שכבר אינו קיים. התובע הודה גם כי רק חלק מהכספים נשוא הליך הגילוי נמצאים בחשבון הבנק על שם החברה בארה"ב.

השופט ציין כי "כאשר מתעורר יסוד סביר לחשש כי נעשתה פעולה בחשבון הקשורה בהלבנת הון או אמורה להיות מבוצעת כזו, או כאשר הלקוח אינו משתף פעולה עם ההליכים שנקבעו לשם ניהול סיכון זה, רשאי הבנק לסרב לתת שירותים בנקאיים".

עוד צוין כי במקרה שבו מדובר בחשבון פרטי שמיועד לקבלת כספי הפנסיה, והלקוח מעורב בחקירות, מוגש נגדו כתב אישום, והוא מבצע הליך גילוי מרצון - "כל אלה נסיבות אשר יש בכוחן לעורר נרות אזהרה בפני התאגיד הבנקאי, כדי שיבחן כל פעולה ופעולה טרם אישור בהתאם להוראות הדין, וזו חובתו של הבנק".

השופט דאוד סיכם בכך ש"נוכח העובדה שפורמן לא שיתף פעולה כנדרש ובאופן מלא ולא סיפק תשובות משביעות רצון על-מנת להפיג את חשדו של הבנק, סירוב ביצוע וקבלת העברת הכספים מחו"ל לחשבון הבנק של פורמן על-ידי הבנק סבירה ביותר".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים ב"פייננשל טיימס" ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי "פייננשל טיימס" חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל האפאג-לויד ויאיר סרוסי, יו״ר דירקטוריון צים / צילום: שוקה כהן

עסקת צים נחתמה, והשווי הסופי נחשף

חברת התובלה הימית נרכשת תמורת 4.2 מיליארד דולר - מחיר המשקף פרמיה של כ-58% על מחיר המניה בוול סטריט ● עסקת הרכישה כפופה לאישורים שונים, ביניהם גם אישור המדינה, שמחזיקה ב"מניית זהב" בצים ● גורמים מעריכים כי צים תעמוד בקריטריונים הנדרשים לאישור העסקה

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: זה לא הסיכון שצריך להדאיג אתכם בנוגע לשווקים

האם הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" משפיעה לרעה על ה־ S&P 500 ? תלוי את מי שואלים ● מחקר מהעת האחרונה מדגים כי מבחינה היסטורית, ויתור על סיכון בכל פעם שהשוק נהיה ריכוזי יותר, גורר הפסדים ● אז אולי השקעה של 33% מהתיק שלכם ב־7 חברות לא כזו מסוכנת

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

רשות התחרות בוחנת הטלת סנקציות נוספות על החברה המרכזית למשקאות

לאחר שהודיעה כי תטיל סנקציות בסך 18 מיליון שקל בגין הפרות שקשורות למוצרי טרה, רשות התחרות מדווחת על ראיות חדשות שעשויות לגרור סנקציות נוספות נגד החברה המרכזית למשקאות - הפעם בגין הפרות בתחום המשקאות הקלים

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

טראמפ רוצה דולר חלש, ובנק ישראל לא צפוי להתערב / צילום: Shutterstock

כטריליון שקל עדיין חשופים לנפילת המט"ח. מומחים: הגנה מפני תרחישי קיצון גאו-פוליטיים

ניתוח נתוני בנק ישראל חושף כי למרות מגמת ההיחלשות של הדולר, כטריליון שקל מחסכונות הציבור עדיין חשופים לתנודות מט"ח ● בשוק מסבירים שחשיפה מאוזנת עשויה לשמש "כרית הגנה" מפני תרחישי קיצון גאו־פוליטיים שעלולים להפוך את המגמה בשווקים

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

הדמיות של המתקן ברמת חובב / צילום: שותפות שפיר־בלוג'ן־דקל

באירופה זה עובד: השיטה שתנסה לגמול את ישראל מהטמנת זבל בקרקע

המכרז להקמת המתקן בנאות חובב הוא רק הירייה הראשונה בתוכנית להקמת 13 מתקני השבת אנרגיה עד 2040 ● בזמן שהקרקע אוזלת, והישראלי הממוצע מייצר שליש יותר זבל משכנו באירופה, המדינה מנסה לעבור ממיון ידני לטכנולוגיה מתקדמת - אך נתקעת בחסמים

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

מג'ד אל־כרום. תורחב דרומה? / צילום: Shutterstock

תקדים מסוכן או תיקון עוול: בג"ץ יכריע אם לאשר שכונה שנפסלה ארבע פעמים

ערכאת התכנון העליונה דחתה את הצעת ביהמ"ש ופסלה הכשרה בדיעבד של הבנייה הלא חוקית במג'ד אל־כרום, שגם כוללת פריצה של עקרונות תוכנית המתאר הארצית ● כעת הסוגיה חוזרת להכרעה עקרונית בבג"ץ ● בעולם התכנון חוששים: "האישור יהווה תקדים מסוכן"

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה - וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים, הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה