גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתמודד יחיד לנשיאות ומאבקים משפטיים עד הרגע האחרון: לשכת רואי החשבון בוחרת

ההצבעה לבחירת נשיא לשכת רואי החשבון בוטלה, שכן המועמד היחיד הוא הנשיא המכהן - רו"ח חן שרייבר ● הבחירות ליתר מוסדות הלשכה, בהם הוועד המרכזי, יתקיימו השבוע על רקע מחלוקות וטענות שמועמדים מה"מחנה" של שרייבר זוכים ליחס מועדף ● בלשכה מגיבים: "אוסף בדיות"

נשיא לשכת רואי החשבון, רו''ח חן שרייבר / צילום: כדיה לוי
נשיא לשכת רואי החשבון, רו''ח חן שרייבר / צילום: כדיה לוי

ב־24 בספטמבר יתקיימו הבחירות לנשיאות לשכת רואי החשבון, לוועד המרכזי ולוועדי הסניפים והמרחבים של הלשכה, כאשר בפועל כבר ידוע מי יהיה הנשיא הנבחר: נשיא לשכת רואי החשבון המכהן, רו"ח חן שרייבר, המועמד היחיד שמתמודד לתפקיד. בנסיבות אלה החליטה ועדת הבחירות של הלשכה כי אין צורך לקיים הצבעה על הנשיאות, ושרייבר ייבחר אוטומטית.

הצעד החריג של לוין: הציע את כל שופטי העליון כמועמדים לתפקיד הנשיא
פרשת יוטרייד מגיעה לעליון: בית המשפט ידון בערעור שני הצדדים

המועמד היחיד שביקש להתמודד מול שרייבר, סגנו רו"ח אריאל פטל, נפסל על־ידי ועדת הבחירות בנימוק שאינו עומד בתנאי הסף, וחזר בו בהמלצת בית המשפט מעתירה שהגיש נגד הפסילה.

הפעם האחרונה שבה היה מועמד יחיד לנשיאות לשכת רואי החשבון הייתה בבחירות 2012. אז, ימים ספורים לפני הבחירות, הנשיא המכהן רו"ח דורון קופמן הודיע כי הוא פורש מהמרוץ, ורו"ח דודי גולדברג, שהיה סגן נשיא הלשכה והיחיד שהציג מועמדות לתפקיד, מונה אוטומטית.

העובדה שזהות הנשיא הבא ידועה מראש לא מרגיעה את האמוציות ואת הסכסוכים הפוליטיים הנלווים לבחירות. נשיא הלשכה מכהן באופן אוטומטי כיו"ר הוועד המרכזי (מעין דירקטוריון של הלשכה) והאסיפה הכללית, ומועמדים בבחירות לוועד מלינים על חוסר שוויון בבחירות, בטענה כי רוב מוסדות הלשכה נשלטים על־ידי חברים "מהמחנה" של שרייבר, ונהלי הבחירות מעניקים להם יתרון לעומת מועמדים מהמחנות האחרים.

הסעיפים שתוקנו והליקויים שנותרו

בימים האחרונים התקיימו חילופי מכתבים ומיילים בין אחת המועמדות בבחירות לוועד המרכזי, רו"ח איילת שחר, לבין שרייבר וחברי ועדת הבחירות, במסגרתם ביקשה שחר לתקן את נוהל הבחירות לקראת הבחירות.

במכתב ששיגרה לכלל חברי הוועד המרכזי טענה שחר כי "קיימת אפליה וחוסר תקינות בנוהל הבחירות 2024 שאושר", בין היתר על רקע העובדה שקיים מועמד יחיד לתפקיד הנשיא. לטענתה, לנשיא המכהן יש משקל מהותי בבחירת הנציגים המפקחים והאחראים על תהליך הבחירות, בין היתר כמי שמציע שמות של מועמדים לתפקידי ועדת הבחירות וועדת הקלפי לאישור הוועד המרכזי - שלדבריה קיים בו רוב לחברי המחנה שלו. עוד ציינה כי הוא רשאי למנות משקיפים מטעמו בקלפיות.

רו''ח איילת שחר / צילום: תמר מלין

פועל יוצא מכך, טוענת שחר, הוא שכל המועמדים לוועד המרכזי המוצעים על־ידי הוועד עצמו, וכן מועמדים מ"נבחרתו" של שרייבר, זוכים לשמירת אינטרסים וזכויות על־ידי נציגים שנבחרו על־ידי שרייבר ו/או הוועד המרכזי, וכל המתמודדים בהמלצת החברים נאלצים לקבל את הגזירה ולהתנהל ללא ייצוג לאורך שרשרת הבחירות - בוועדת הבחירות, ועדות הקלפי, משקיפים ונציגים בחדר בבחינת התוצאות.

"אני מרגישה חשופה וללא הגנה על זכויותיי שאמורות להיות שוות לכל זכויות החברים. יש בכך עיוות, חוסר שוויון, חוסר שקיפות ואפליה בין המתמודדים", כתבה שחר במכתב הראשון ששיגרה לנשיא שרייבר, לוועדת הבחירות ולחברי הוועד המרכזי.

במענה למכתב החליטו יו"ר ועדת הבחירות, רו"ח ועו"ד אייל לוטקר, והחברים רו"ח רלי ופנר ורו"ח רן סטרומזה, לתקן חלק מהסעיפים והודיעו לשחר כי היא וחבריה המתמודדים לוועד המרכזי מוזמנים להציע ארבעה מועמדים לכל אחת מחמש הקלפיות הפיזיות שייפתחו במרחבים, וכן שלושה משקיפים שיתחלפו ביניהם במהלך יום הבחירות בחמש הקלפיות הדיגיטליות.

התשובה לא סיפקה את שחר, שבתגובה שיגרה מכתב לחברי ועדת הבחירות וטענה כי התעלמו מחלקים מהותיים בפנייתה ולא תיקנו ליקויים חמורים נוספים בהליך הבחירות, בהם בין היתר העובדה שיו"ר ועדת הבחירות ושני סגניו הוצעו על־ידי נשיא הלשכה ועל כן נחשבים "מטעמו", באופן הפוגם באובייקטיביות הליך הבחירות.

חשש בנוגע לחשאיות ההצבעה הדיגיטלית

השנה לראשונה בהיסטוריה של הלשכה, תתקיים הצבעה דיגיטלית. החברים יוכלו להצביע מכל מקום בארץ או בחו"ל, מהמחשב או מהנייד. ביום הבחירות כל חבר לשכה בעל זכות הצבעה יקבל מסרון עם קישור להצבעה ויוכל לבחור במועמדיו למוסדות הלשכה לאחר הליך אימות קצר.

שחר טוענת כי ועדת הבחירות התעלמה מדרישותיה לשקיפות ההצבעה הדיגיטלית. בפנייתה ביקשה שחר שהוועדה תעביר לחברי הלשכה העתק של הסכם ההתקשרות עם החברה המתפעלת את ההצבעה הדיגיטלית, וכן הצהרה חתומה של חברי הוועד המרכזי, הנשיאות, מנכ"ל הלשכה ומנגנון הלשכה, שאין ולא היה להם קשר עסקי או אישי עם המפעילה. עוד היא ביקשה מענה לשאלה האם בוצעו בדיקות על־ידי גורמים בלתי תלויים בדבר חשאיות ההצבעות, והאם יש תקן שהמערכת הדיגיטלית מחויבת לו. זאת, לטענתה, לאחר שחברים בלשכה הביעו חשש בנוגע לחשאיות ההליך.

במקביל הגישה שחר, יחד עם רו"ח רבין דן המכהן כחבר בית הדין של הלשכה, עתירה דחופה לבית המשפט לעניינים מינהליים בירושלים בדרישה להורות לרשות התאגידים לאכוף את סמכותה על לשכת רואי החשבון בישראל ולחייב את הלשכה להירשם כעמותה ולפעול על־מנת שהבחירות למוסדות לשכת רואי החשבון יתקיימו באופן שקוף ועל־פי כללי רשם העמותות וההקדשות.

במסגרת העתירה, שהוגשה על־ידי עורכי הדין אורי כהנא, אורי קידר וניר דורבן ממשרד נבו קידר בלום, טוענים העותרים כי יש חשש ששרייבר יעשה שימוש לרעה במשאבי הלשכה לטובת קידום אינטרסים אישיים. "חשש זה בדיוק עולה בעניינה של הלשכה, וזאת לאחר שבמהלך כהונת שרייבר, הוא ניסה להעביר החלטה המאפשרת ליו"ר הוועדה של הלשכה (נשיא) לקבל שכר השווה לשכר חברי כנסת", נכתב בעתירה.

היסטוריה של מערכות בחירות סוערות

מערכות הבחירות בלשכה ידועות כסוערות וככאלה המלוות לא פעם בחילופי האשמות הדדיים בין המועמדים בבחירות ובין חברי "המחנות" שלהם, כך שנדמה שכמעט אין מנוס מעוד מערכת בחירות לא שקטה. כך, מערכת הבחירות הסוערת שהתקיימה ב־2009, שבסופה נבחר רו"ח יגאל גוזמן לנשיא הלשכה, הסתיימה זמן קצר לאחר מכן במותו הטרגי של גוזמן מאירוע לבבי. מערכת זו אף הולידה פסק דין עקרוני שמכריע בשאלה מהם גבולות המותר והאסור ב"קמפיין בחירות נגטיבי".

גם מערכת הבחירות הבאה ב־2012, שבה התמודדו רו"ח גולדברג ורו"ח קופמן, הייתה סוערת וכללה חילופי האשמות ומאבק מתוקשר בבתי הדין של הלשכה סביב המועד הראוי לעריכת הבחירות. כאמור, שבוע לפני הבחירות הודיע קופמן, שכיהן אז כנשיא, על פרישתו מהמרוץ.

בהמשך, גם המערכה שהתקיימה ב־2015, במסגרתה התמודד רו"ח עופר מנירב מול רו"ח יזהר קנה, הייתה רוויית יצרים ואמוציות. מערכה זו הסתיימה בניצחונו של רו"ח קנה.

מערכת הבחירות ב־2018, שהסתיימה בניצחונה של רו"ח איריס שטרק על רו"ח ועו"ד ג'ק בלנגה ורו"ח חן שרייבר, לוותה במחלוקת מתוקשרת בין שטרק לבלנגה, שעד אותה עת נמנו עם אותו מחנה בבחירות, אך במהלך המרוץ נוצר ביניהם קרע. ברקע מתח שרייבר ביקורת על בלנגה מעצם עיסוקו בפועל כעורך דין ולא כרואה חשבון, וניסה להביא לפסילת מועמדותו.

בבחירות הבאות, ב־2021, תמך בלנגה בשרייבר שניצח את המועמדת היריבה, רו"ח אלינה פרנקל, בפער קולות משמעותי - כשגרף 3,697 קולות בוחרים, לעומת 1,513 קולות בלבד לפרנקל, שזכתה לתמיכתה של הנשיאה היוצאת, רו"ח שטרק.

מלשכת רואי החשבון נמסר בתגובה: "ראשית נציין כי נשיא הלשכה, רו"ח חן שרייבר, פועל אך ורק לפי נוהל ועדת הבחירות, ושום טענה כזו או אחרת לא יכולה לערער על כך. לגבי הטענות עצמן, יצוין כי אין זה מפתיע שרגע לפני הבחירות הדיגיטליות לראשונה ללשכה, שוב מועלים סיפורי מעשיות ואוסף של בדיות, שרובן אף ממוחזרות, בידי מי ששם עצמו בקבוצה המנסה לחבל בטוהר הבחירות ונואשת לייצר הון פוליטי".

עוד כתבות

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית