גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתוני הרכישות באשראי מגלים: ישראלים רבים נשארו בארץ, ויש מי שמרוויח מכך

כמעט כל שינוי במצב הביטחוני הוביל בשנה החולפת לתנודות קיצוניות בהתנהגות הצרכנית ובהיקף ההוצאות השבועיות בישראל ● כך, איום המתקפה האיראנית הוביל לזינוק בביצועי רשתות המזון ורשתות החשמל, והלחימה בלבנון צמצמה את ימי והיקף הקניות לראש השנה

קניון שבעת הכוכבים בהרצליה / צילום: כדיה לוי
קניון שבעת הכוכבים בהרצליה / צילום: כדיה לוי

שנה למתקפת החמאס ב-7 באוקטובר 2023, השפעות המצב הביטחוני על המשק מתפרשות על פני תחומים וענפים רבים. בשנה החולפת, כמעט כל שינוי במצב הוביל לתנודות קיצוניות בהתנהגות הצרכנית ובהיקף ההוצאות השבועיות. 

מתחילת המלחמה המדינה שילמה 17 מיליארד שקל בפיצויים. איך יכול להיות שבתל אביב קיבלו יותר מאשר בקריית שמונה?
יותר עובדים חוזרים למשרדים עם פוסט-טראומה. איך מתמודדים?

ראש השנה שחל בתחילת אוקטובר אינו יוצא דופן במובן הזה. רוב הקניות נעשו ברגע האחרון והתרכזו בארבעת הימים שלפני החג. כך, למשל, על-פי מדד הפניקס גמא הבוחן מדי שבוע את מחזור הקניות הממוצע בשבעה ענפים, בימים שקדמו לחג נרשמו עלייה של 28% בסקטור האופנה מול השבוע הקודם ועלייה של 26% בענף החשמל. בענף המזון נרשמה עלייה של 12%.

"השנה ראינו התנהגות שונה בקרב הציבור בקניות לחג עקב המצב הביטחוני", מציין נדב לחמני, מנכ"ל קונטרול מבית הפניקס גמא. "חודש ספטמבר התאפיין במגמה מעורבת, וענפים שהיו רגילים לעליות משמעותיות לקראת החגים, רשמו נתונים פחות טובים משנים קודמות.

"ארבעת הימים האחרונים לפני החג פיצו מעט והובילו להתאוששות במחזורי הקניות, בעיקר בענפים שקשורים באופן ישיר לחג כמו אופנה והנעלה, מזון ומוצרי חשמל. מעניין יהיה לראות איך המצב הביטחוני ישפיע על חודש אוקטובר והמשך חגי תשרי".

נקודת השוואה מעניינת היא בין ספטמבר, שהסתיים ממש לפני ראש השנה, לבין אוגוסט. אם בשנה רגילה חודש זה מתאפיין בעלייה משמעותית במחזור הקניות בכרטיסי אשראי לקראת חגי תשרי, השנה חלק מהענפים עלו בשיעורים נמוכים מהרגיל, ואחרים אף חוו ירידות מול אוגוסט. העלייה הגדולה ביותר נרשמה בענף החשמל, ואילו הירידה הגדולה ביותר נרשמה בסקטור המסעדות ובתי הקפה.

במבט כולל על שבעת הענפים הבולטים אותם סיקרנו בשנה החולפת במסגרת מדד הפניקס גמא, ניתן לראות עד כמה אירועי המלחמה משפיעים על ההתנהגות הצרכנית לצד המועדים הקבועים בלוח השנה.

תיירות: פגיעה אנושה

הענף שנפגע באופן האנוש ביותר בשנה החולפת היה התיירות. באוקטובר-דצמבר 2023 הענף התרסק עם ירידה של עשרות אחוזים במחזור המכירות בעקבות סגירת השמיים וביטולי טיסות של כמעט כל חברות התעופה הזרות. לפי נתוני רשות שדות התעופה, בשלב מסוים החזיקה חברת התעופה הישראלית אל על בנתח של כ-80% מהטיסות הבינלאומיות בנתב"ג. מחירי הכרטיסים היו בהתאם.

ככל שהתקדמה השנה, נרשמה התאוששות קלה, כשלצד הטיסות העסקיות ומשלחות הסברה שיצאו לרחבי העולם, לא מעט ישראלים רכשו חופשות וטיסות לתאריכים עתידיים שהעריכו כבטוחים יותר לטיסות, ביניהם פסח, החופש הגדול וחגי תשרי. עם זאת, המטוטלת ממשיכה כשגם כעת רוב חברות התעופה ביטלו שוב ושוב טיסות לארץ, והמצב הביטחוני לא קרוב לרגיעה.

מזון: גלי פאניקה

ענף המזון רשם עלייה במכירות לפני כל התרעה על מתקפת ענק מאיראן או חיזבאללה. האירוע הראשון שגרם לפאניקה ציבורית היה ב-9 באוקטובר 2023, עם ההנחיה של פיקוד העורף בדבר הכנת ציוד, מים, מזון, תרופות ורדיו. אותה הנחיה הובילה להסתערות על סופרמרקטים ועל חנויות מכולת ונוחות ברחבי המדינה.

ה"פיק" המשמעותי הבא היה לקראת מתקפת הטילים האיראנית באפריל. במקומות רבים דיווחו על עלייה של מאות אחוזים במכירות מוצרי חירום ומזון. בסניפי קרפור, למשל, נרשמה עלייה של כ-150% במכירות בהשוואה למוצ"ש הקודם. מכירות המים המינרליים עלו ב-1,000%, ביצים ב-450%, מזון לתינוקות ב-380%, ושימורים ב-350%.

עם זאת, בחודשים האחרונים נראה כי הציבור נרגע קצת - בין אם מפני שהמזווה כבר מלא בבקבוקי מים ובקופסאות שימורים; ובין אם בשל הסתמכות על רשתות המזון, שהתחייבו כי הסניפים יישארו פתוחים בכל מצב חירום, וכי המחסנים מלאים בסחורות.

מסעדות: עליות מחיר

בשבועות הראשונים למלחמה, המסעדות ובתי הקפה התרוקנו כמעט לחלוטין. לא מעט מהם נסגרו בשנה הזו, ולא רק בצפון המפונה ובדרום הנטוש חלקית. גם במרכז לא מעט מסעדות נאלצו לסגור את שעריהן. ואולם חודש לאחר 7 באוקטובר 2023 החלה להירשם התאוששות קלה. יותר לקוחות יצאו ל"התאווררות" במסעדות ובבתי קפה וגם במסעדות המזון המהיר.

מאז ניכרת התאוששות: רבים נשארים בארץ ולא טסים לחו"ל, אך כן יוצאים יותר לבלות בבתי קפה, ובמקביל נרשמו עליות מחירים גם בסקטור זה. בחודש יוני אמר לנו על כך מומחה השיווק והאסטרטגיה אבי זיתן כי "חלק מההעלאות קשורות לעלייה אובייקטיבית של חומרי הגלם וקשיי כוח-אדם, אבל אפשר היה לצפות שהן ייעשו בצורה מעודנת יותר. נראה שהן מבוצעות כי הציבור לא 'על זה', והקשב של הצרכנים נמצא במקום אחר".

חשמל: שעת הגנרטורים

ענף מוצרי החשמל רשם גם הוא גלי עליות חדות בביצועים במהלך השנה, הבולט שבהם היה בצל החשש מפתיחת חזית צפונית, ואמירתו של מנכ"ל נגה שאול גולדשטיין, שממנה עלה כי קיים חשש מנפילת החשמל בישראל. אלה הובילו את הציבור לחנויות החשמל ולרכוש מוצרי חירום, ביניהם גנרטורים, תאורות חירום וטרנזיסטורים.

גם החגים היוו זרז לרכישת מוצרי חשמל, ולא רק מוצרי חירום. הן לקראת ראש השנה והן לפני חג הפסח נרשמו עליות בענף - לפני ראש השנה עלייה של 16%, ולפני פסח עלייה של 22%.

אופנה: מחכים למבצעים

בענף האופנה נרשמו עליות ומורדות לאורך השנה החולפת. בחודש הראשון למלחמה נרשמו ירידות בהוצאות על ביגוד - כשמאות אלפים גויסו למילואים, ועיקר הרכישות התמקדו בביגוד בייסיק. הענף הצליח להראות סימני התאוששות בימי הקניות של נובמבר, כשהרשתות יצאו בשורת מבצעים. מאז, למרות ירידות מדי פעם, סקטור האופנה שמר על יציבות וגם על עליות, בעיקר בתקופות של מבצעים.

מחשבים: עובדים מרחוק

בענף המחשבים והסלולר נרשמה עלייה עם פרוץ המלחמה, ככל הנראה בשל רכישת ציוד לעבודה מרחוק. עלייה בהיקף המכירות נרשמה גם גם לקראת חנוכה, בעיקר הודות למבצעי סוף השנה האגרסיביים של הרשתות וכן לפני פתיחת שנת הלימודים. 

אופטיקה: תנודות בענף 

ענף האופטיקה מוגדר כענף חיוני במשק, והוא כולל כ-1,100 חנויות בפריסה ארצית, מרשתות גדולות ועד חנויות בוטיק פרטיות. מדובר בענף שמגלגל מיליארדי שקלים בשנה ונהנה מעלייה בתחרות. לאורך השנה נרשמו תנודות בביצועי הענף, שלרוב תאמו את המגמה הכללית במשק.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הכריז על הסכם סחר עם וייטנאם, נאסד"ק עולה ב-0.8%; הישראליות שמזנקות

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד מזנקות בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ